Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 47

• 56 378
  • 733
  •   1
Отговори
# 690
Привет wavey
За джамията в Разград мисля,че има информация в първите теми,но нямам време да я потърся Thinking
Благодаря на всички,за интересната информация ,която се споделя в темата Peace Hug  bouquet

# 691
Вече веднъж ни показаха дневник на Ибрахим Паша.Но тогава Хюррем направи някакви магии и пашата изгори дневника, не знам да ли е посмял да си води друг.Иначе исторически наистина е имал дневник, но има и друга причина да не ни го покажат - няма да представят своя велик султан като да е постъпил неправилно... Във филма всичко що е направил СС е правилно, една грешка няма...

# 692

Привет ! Относно джамията в Разград -нека си припомним коя година е убит Ибрахим паша и коя година е построена джамията ? Така ,че смятам статията се отнася за друг Ибрахим паша Peace
Краси и аз чакам тази сцена...

Ибрахим Паша е убит през 1536 год, а джамията - не се знае - точно за това е статията. Задачата за построяването й може да е възложена по-рано чисто теоретично, нали...?! И обикновено тя се строи доста време и се титулува на името на възложителя, ''ктитора''. Само предлагам цитат от статията, която е изследователска, това ми направи впечатление и затова я публикувах (иначе нямаше) Naughty Peace
 Явно е, че имало съмнения по този въпрос, т.е  знае се, че е имало и други Ибрахим паша, но авторът на статията казва така:

"Австрийският императорски посланик при Портата – Йохан Христоф фон Киндесперг при своето посещение в Разград на 5 и 6 декември 1672 г., изрично отбелязва, че една от хубавите джамии в града е построена от един бивш велик везир на  Сюлейман 1., който  въпреки дългогодишната си служба  бил одушен от султана. Очевидно е от разказа на Киндесперг, че става въпрос за Ибрахим паша – велик везир на Сюлейман 1. Позтрояването на джамията „ Ибрахим паша ” от велик везир се потвърждава със сигурност и от ред по късни турски документи ( 1690, 1727, 1844 и 1861 г. ) в които се споменава името на Ибрахим паша с прозвището „ Мактул ” (убития). А в документ от 1844 г., който представлява молба от управителя на вакъфите на джамията „ Ибрахим паша ” – Ал-хадж Мехмед Иззем до министъра на финансите в Цариград, се споменава и за вакъфи на Ибрахим паша в Галата (квартал в Цариград). Както ще видим по-долу убитият Ибрахим паша е бил погребан именно в Галата."  ....

"Подробно описание на живота на Ибрахим паша до постъпването му на служба в султанския дворец е оставил венецианският дипломат Пиеро Цен в „ История на Марино Сануто ”, том 35, което описание по-късно  е ползвал немският историк Йозеф фон Хамер в своята десеттомна „ История на Османската държава ”  - "...Погребан бил в един дервишки манастир в цариградския квартал Галата, като на гроба му даже не бил поставен надгробен камък.
И така, от кратките  биографични бележки за Ибрахим паша и съдържанието на описа на неговите вакъфи в Разград и някои околни села, е явно, че построяването на джамията „ Ибрахим паша ” трябва да бъде отнесено към времето 1523 – 1536 г. или по – точно около средата на този период  - в началото на 30-те години на 16 век.

В подкрепа на тази датировка се явява и друг факт – архитектурният стил на джамията. Нейната монументалност, грижлив градеж, а и самият план дават основание нейното построяване да бъде отнесено към класическия период на османското строителство – 16 век. Щп се касае до надписа, който сега стои над входната врата на джамията и от който се взема годината 1616, като година на построяването на джамията, вероятно се отнася за някаква основна поправка. "

Толкова по този въпрос. Peace  В крайна сметка Ибрахим е бил предимно войник и дипломат. Но все пак ми се стори интересен този факт, който е свързан  с нашите земи  Naughty

# 693
Вече веднъж ни показаха дневник на Ибрахим Паша.Но тогава Хюррем направи някакви магии и пашата изгори дневника, не знам да ли е посмял да си води друг.Иначе исторически наистина е имал дневник, но има и друга причина да не ни го покажат - няма да представят своя велик султан като да е постъпил неправилно... Във филма всичко що е направил СС е правилно, една грешка няма...

Освен Фирузе може би.... newsm62

# 694
  • София

# 695
Ели,много добре си ме разбрала Joy!
Детето на Мустафа се ражда 1536,затова визирам,че вече е родено.
 Не коментирам дали края му е славен или безславен, защото още не сме видяли момента!
 Колкото до това,че че султанът го игнорира съм съгласна, но  това едва ли е причината една сутрин докато си" пие кафето" да му хрумне и хоп да реши да го удуши!(за минали прегрешения)
 Според мен трябва да има нещо,което тотално "да прелее чашата" и именно за това се чудех!
А прекалено близките отношения с посланниците, за да са причина,то трябва да са еквивалентни на Предателство! А доколкото знам такова няма!
Смятам,че още е прекалено рано и за заговора на Мустафа! А това,че Ибрахим подкрепя Мустафа,султанът много добре го знае!
С други думи искам да кажа, че не искам да виждам смъртта му като следствие от някаква плоска интрига или мижава причина! Т.е за да умре трябва да е направил такова НЕЩО,което да заслужава смърт!

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 15:28 от vvi

# 696
  • Атлантис, Галактика Пегас
Например тотално да побърка жена си, довеждайки дъщеря си в дома  им Mr. Green

# 697
Joy Joy Joy
То Хати си е тотално изперкала пък и СС едва ще я излекува така!

# 698
Joy Joy Joy
То Хати си е тотално изперкала пък и СС едва ще я излекува така!
Joy Joy Joy
Имаше един фрагман в началото на 3ти сезон ,Ибрахим разговаря с посланниците и казва ,че каквото той каже това става... ,а Султана слуша разговора без Ибрахим да знае...

# 699
Ето и наградените "мъж" и "жена " на годината Peace

# 700
Браво за наградите! smile3501
Скрит текст:
Само оня "паяк" до Бали бея нещо ме дразни Mr. Green

Останаха още 2-3 стр. хайде до довечера нова тема! И като начало в нея да се простим с Фирузето!
 Не искам и тя да ми се мотка в последните дни на Ибрахим!

# 701
 " паяк" Joy Joy Joy , обувките са впечатляващи! Joy Joy Joy Mr. Green

# 702
Извън темата за серияла  Rolling Eyes ,ето нещо  исторически интересно и за съжаление тъжно  Sad :

http://varg1.blog.bg/history/2012/11/14/rushi-se-bolnicata-na-ma … tm_campaign=blogs

# 703
Ели,много добре си ме разбрала Joy!
Детето на Мустафа се ражда 1536,затова визирам,че вече е родено.
 Не коментирам дали края му е славен или безславен, защото още не сме видяли момента!
 Колкото до това,че че султанът го игнорира съм съгласна, но  това едва ли е причината една сутрин докато си" пие кафето" да му хрумне и хоп да реши да го удуши!(за минали прегрешения)
 Според мен трябва да има нещо,което тотално "да прелее чашата" и именно за това се чудех!
А прекалено близките отношения с посланниците, за да са причина,то трябва да са еквивалентни на Предателство! А доколкото знам такова няма!
Смятам,че още е прекалено рано и за заговора на Мустафа! А това,че Ибрахим подкрепя Мустафа,султанът много добре го знае!
С други думи искам да кажа, че не искам да виждам смъртта му като следствие от някаква плоска интрига или мижава причина! Т.е за да умре трябва да е направил такова НЕЩО,което да заслужава смърт!

Добре, vvi, Peace , поживьом, увидим!   friendship
За мен и сега има натрупвания, за които вече говорих в предния си пост, които биха били причина ...но наистина поживьом, увидим  как ще ни го представят сценаристите

krasminikif , интересни колажи.. thumbsup..особено тоя за съдбовната любов (ако правилно превеждам) Wink

Иначе честито на печелившите! Мерием започва да се облича все по-добре според мен! Peace

# 704
Gawina, благодаря ти за отговора. Интересен материал, научих много от него.

Поздрави и приятен ден:)

Общи условия

Активация на акаунт