Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 47

• 56 383
  • 733
  •   1
Отговори
# 660
    Родината на Бали Бей Малкочоолу е била България. Родният му край е с.Буря, което е близо до гр.Севлиево

Цитирам статия от вестник "Росица" на Севлиевска община

Турски консул идва в Буря

Генералният консул на Турция в Пловдив-Шенер Джебеджи, ще посети гроба на Малкоч Баба в Буря. Все още не е ясна датата на визитата му , но е дал дума, че ще отдели време да разгледа лично лобното място на покровителя на севлиевското село. Генералният консул на Турция е бил запознат с побликувания във вестник "Росица" материал за окаяното състояние на тюрбето на основателя на село Малкочево, сегашно Буря. Както вече писахме, вероятно заради филма, пресъздаващ годините на славното управление на султан Сюлейман великолепни- "Великолепният век", към лобното място на Малкоч Баба в последноте месеци има засилен интерес.
Във филма един от главните герои е Бали Бей Малкочоолу, син на Малкоч Баба.
Явно хитовата постановка е причината доста поклонници от страната и от Турция постоянно да посещават тюрбето в севлиевското село. Постройката, която се намира в югоизточния край на селото, в старото турско гробище е опасна и може да се срути всеки момент. Гроба не е поддържан повече от две десетилетия и се нуждае от ремонт. Без да е видял състоянието на гробницата, консул Шенер Джебеджи е обещал, че ще направи всичко възможно да се отпуснат средства за ремонт по линия на турското външно министерство, което има практика да подпомага такъв тип исторически обекти по цял свят.
Идвайки по нашите земи, Малкоч Баба заварва няколко овчарски колиби, пръснати в махали, под общото име Хаджи Омер. Той ги обединява и слага началото на селото, което кръщават на него. В миналото в Буря е имало значително турско население, което към 2004г. силно е намаляло.
Основателят на селото Малкоч Баба се е славел и като закрилник на местното християнско население.

# 661
Всъщност по повод тази статия се сетих, че и преди съм се питала, защо не казват в сериала коя е родината на Бали Бей. Казват например: "Бали Бей ще се върне в родината си".

# 662

ЗАЗО-  ако прочетеш книгата на Солмаз Камуран "Естер една еврейка в османския двор " ,ще разбереш  как Хюрем  е натрупала капитал  въпреки,че не е излизала от харема.Накратко Естер е еврейка ,а евреите  по времето на Изабела Кастилска са били гонени от Великата инквизиция между тях са били и родителите на Естер тогава юноши.ОИ по  онова време/1492г/ ги е приемала ,между евреите е имало много умни хора които са заемали важни длъжности-лекари, ,учители,печатари,бижутери,търговци.Тази Естер е доставяла бижута в харема и така е станала близка с Хюрем .През 1538 година ОИ забранява износа на някой стоки ,като жито,ечемик,маслини,вълна,памук итн.Именно тази Естер намира пролука в закона и с помоща на Хюрем започват търговия ,за корабите със стока веницианците,флорентинците,испанците итн. са плащали много пари ,голяма част от тях е получавала Хюрем и именно с тези средства започва да гради сиропиталища,болници,училища!Самата Естер бива обезглавена по времето на Султан Мехмед-3 на 80 годишна възраст по време на бунтовете на спахиите.Естер е много близка със Сафие майката на султана,но въпреки това бива обезглавена.Надявам се с това до някъде да съм одговорила на въпроса ти. Hug
Надявам се и на другите които не са чели книгата да им е било интересно.  bouquet
Днес е ден на добротата нека направиме нещо добро за някой,скъп,любим ,приятел,роднина! Peace

Много, много благодаря за информацията!
Замислих се, за толкова векове как нищо не се е променило... просто класика... в голямата си част, в световен мащам, благотворителността се прави с парите от контрабанда... Чак тъжно да му стане на човек...

# 663
С нетърпение очаквам днешния епизод! Peace  bouquet

# 664
По памет цитирам легендата за завладяването на Константинопол. Императрицата е била бременна и султана си я взема за жена.... Но пак казвам това е по памет, ако намеря из архивите си ще го пусна тук

# 665
Добро утро!Виждам,че има много ранобуднички като мен newsm03

Подготвяйте са за довечера newsm10

Родината на Бали Бей Малкочоолу е била България. Родният му край е с.Буря, което е близо до гр.Севлиево-
Знаех си аз ,че Бали Бей си е наше момче newsm62

Това,че се е засилил интереса към  това село ,показва полезността от филмите за съхраняване на историята и развитието на туризма-защо не Hug

Благодаря на всички за споделеното-не спирайте,четем Ви синтерес smile3525

# 666
Всъщност по повод тази статия се сетих, че и преди съм се питала, защо не казват в сериала коя е родината на Бали Бей. Казват например: "Бали Бей ще се върне в родината си".
Добро утро!
 Всъщност рода на Бали бей е от Босна(или Косово)! Те са били наемници на служба на ОИ и по-късно приемат исляма!Свързани са с България като санджак-бейове на  някои области!

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 08:49 от vvi

# 667
 Казват например: "Бали Бей ще се върне в родината си".

Може би по-точно би било родното място-от където е рода или родния дом-където живее семейството им в момента.Защото явно определението родно все се е отнасяло към момента за ОИ. Rolling Eyes

# 668

В очакване на новата серия

# 669
  • Сливен
Може ли да попитам, в колко часа ще дават 73 серия и къде,че аз съм нова в темата и несъм на 100% запозната?

# 670
Има ли я някъде 72 серия, питам за колекциите в Ви бокса или под формата на Докс файл.Нямам възможност да я тегля.А тук тези линкове, които сте дали не ми се отварят/говоря за тези които качва Ани/

# 671
Благодаря на момичетата, които писаха на ЛС.

# 672

Gawina, ще разкажеш ли повече за императрица Ирина, гръцка или българска императрица е била? Всъщност става дума за гръцка императрица ако разбирам правилно. Ще се радвамм ако ми разкажеш повече за тази императрица.
А защо османците да са потомци на византийците, няма логика да е така, какво общо биха могли да имат?

Заповядай
Скрит текст:
Мнението за Ирина, също като за Хюррем, варира от "Осанна" до "разпни я". Едното течение и до ден днешен я описва като безскруполна, безмилостна, толкова жадна за власт, че ослепява сина си. Другото течение, на чело с църквата я канонизира за светица. Българската "История на Византия" застъпва първото мнение. Аз, обаче си търсих информация от други източници.  Ето какво съм открила за нея - дълновиден политик, добър финансист и силен човек. Малко са майките, които биха принесли сина си в жертва на църквата (визирам ослепяването на сина й по нейна заповед. Тя го оставя жив, но с недъг не може никога повече да е василевс).

Ирина е съпруга на Лъв ІV. По времето когато той умира в империята тече „иконоборческа криза”. Синът й, Константин VІ, е малък и тя става негов регент. Империята е в окаяно финансово състояние, хазната е празна, императора е невръстен. Такава е ситуацията в началото на нейното регенство. До настъпването на пълнолетието на императора, тя успява да напълни хазната с данъчна реформа, за която народа я благославя, а богатата част на обществото я мрази.  Свиква Вселенски събор за да върнат иконите в църквата (мъжът й и свекарът й са били противници на иконите). Вселенският събор не успява да върне иконите в църквата, има големи разногласия и представителите на различните църкви се изпокарват. Събора се разваля. Ирина сменя византийския патриарх, слага свой съподвижник на негово място и веснага се свиква нов събор. Избраното за събора място е Никея, а времето за пътуване – малко. По-този начин не успяват да пристигнат представители от далечните крайща на империята, които са отновните опоненти на иконите. Събора свършва с връщане на иконите в църквата. Години след смъртта й тя е провъзгласена за светица за това нейно дело и навсякъде по църквите, където са изографисани 7-те вселенски събора  можете да разпознаете седмия (последен) събор по изписаната на централно място женска фигура.

Императорът навършва пълнолетие. В началото тя съ-управлява с него, после под давление на кликата около него отива в манастир. Той е описван като слабохарактерен, влияещ се от всички и обичащ да си попийва. След известно време той, подтикван от хората около него посяга на иконите. Това активизира Ирина. С широка подкрепа, тя  огранизира преврат срещу сина си и се връща в Константинопол. Царува 5 години.

Западна Европа не я признава и не я подкрепя. Явно това е заради иконите. Тя умело лавира между различните интереси и води преговори и с Карл Велики и с Крум Страшни. Дори се говори за евентоален брак (първо с единия, после с другия, но с Крум остава само на ниво преговори). Същевременно прави обиколка на граничните райони в Европа и възстановява много крепостни стени. Стара Загора носи известно време нейното име – Иринополис.

Ето външен линк
 http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0% … D0%B0%D1%82%D0%B0

Ето и икона
http://draganbachev.wordpress.com/2011/07/22/%D0%B8%D0%BA%D0%BE% … 1%81%D0%B5%D0%BB/

# 673
Искендер Паша първия съпруг на Хатиджето ли е?

Тук съм била до една Искендер Паша Джамия. Незнам с него ли е свързана? Нямаше достъп вътре в нея, снимала съм само отвън

# 674
  • София
Здравейте!

До сега само ви чета и черпя информация за новите преведени серии,
но понеже видях, че коментирате исторически обекти във връзка със
сериала, реших и аз да се включа. Скоро от моя приятелка разбрах,
че джамията в Разград е построена по желание на Ибрахим Паша.
За да не пиша тук, сами прочетете историята на джамията. Интересна е  Simple Smile

http://www.bulgariainside.com/bg/articles/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0% … B4/823/index.html

Общи условия

Активация на акаунт