Семейства, които искат да осиновят детенце!

• 2 112
  • 1
  •   1
Отговори
Ето я и историята и въпроса на нашето фемили. С мъжа ми имаме общо 3 деца, обаче.....
Той има дете от предишен брак, което живее при майка му и идва при нас рядко.
Аз имам дете от предишен мъж(без брак), което е на мои имена и живее с нас. Мъжа ми го е приел като свое и се грижи за него както за неговото.
И сега имаме наше бебе.
Демек общо са 3 деца.
Но въпроса ми е следния: Понеже мъжа ми иска да осинови моя син от предния мъж.  Какви документи ни трябват и каква е процедурата(смисъл през какви дела се минава и колко дела и други разни схеми)?
И ме интересува , ако решим да си осиновим дете от дом, там каква е процедурата..

# 1
  • София
Ние сме в такава процедура - мъжа ми осиновява моята дъщеря. Делото е след 2 дни, тогава ще мога да ти разкажа повече. Мъжа ти трябва да подготви следните документи:
-   Удостоверение за раждане на детето
-   Удостоверение за раждане на мъжът ти
-   Удостоверение за семейно положение - от общината
-   Удостоверение за сключен граждански брак
-   Удостоверение за правно ограничение - от общината
-   Нотариално заверена декларация за съгласие от мъжа /бащата/
-   Нотариално заверена декларация за съгласие от жената /майката/
-   Свидетелство за съдимост
-   Служебна бележка от НСС
-   Медицински свидетелства: медицинско удостоверение от Център за психично здраве; мед.бележка от Градски диспансер за белодробни болести; изследване за СПИН, сифилис /васерман/, хепатит В; мед. бележка от личен лекар, в която са описани резултатите от изследванията
-   Удостоверение за доходи по трудови правоотношения /евентуално/
-   Нотариален акт за собственост /евентуално/
- вносна бележка за платена такса към съда - 25 лв

Подаваш молба чрез РДСП до съда. Всички документи трябва да са в 2 екземпляра. В съда искат и социален доклад, за да се види има ли емоционална връзка между бащата и детето и т.н. Този доклад се прави от Дирекция Социално подпомагане по района, в който живеете и се внася в съда. Също така, при нотариалната заверка на декларациите за съгласие, се иска подпис на представител на соц.грижи.
 Ако сте от София, ще ти пиша къде се намира РДСП. Мога да ти дам бланки и т.н., каквото е необходимо.

ПП Ако адресните ви регистрации в личните карти не са на един адрес, мъжа ти трябва да подаде заявление в общината и да си извади Удостоверение за настоящ адрес - така че да покажете, че живеете заедно. Това удостоверение също се прилага към документите /на нас ни се обадиха от съда за да го искат/

Общи условия

Активация на акаунт