Горещо лято с морски дъх отмина, порасна ГРЪЦКАТА дружина! 28-ма тема

• 43 651
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте отново! Благодаря ви за бързите отговори!  bouquet
В един от отговорите се казва, че трябва да си направя - адресна регистрация иначе съм като турист, в което има логика. Бихте ли ми казали как се казва на гръцки този документ защото любимият се чуди какъв е той - явно не му се е налагало да се сблъсква до сега? Също не знае от къде се вади такъв документ и какво е необходимо за него? В България му обясних, че е необходим документ за апартамента и лична карта на собственика, който да потвърди, че ти ще живееш там. Как е тук? И най-вече къде се вади в Гърция такъв документ - в полицията ли или в кметството? Ако има някоя от вас, на която й се е налагало да вади адресна регистрация без да е женена за грък или да е на работа нека се включи и даде информация. Peace

# 706
За адресна рег. се попълва ипефтини дилоси, декларация, в която собственикът на имота декларира, че ти живееш в неговата къща. Това се прави в КЕП и отнема 5 минути, ако служителката е в настроение и си е изпила поне първото фрапе. След като имаш адрес, можеш да отидеш в данъчното и да си извадиш АФМ - данъчен номер. После следва АМКА- осигурителен номер, който ти трябва при договор за работа.Тя се вади в ИКА.След като имаш и договор за работа, можеш да си подадеш всички тези документи в полицията, за да ти издадат адиа ергасия - разрешително за работа. Казвам ти реда, по който аз минах , без да съм имала нито познати, нито гаджета, и нито една дума гръцки. Обаче ме искаха за работа и ми направиха веднага документи. Ако има промени, защото това беше преди 4 години - моля да ме корегирате.
За адресната рег. съм сигурна, защото дъщеря ми щом дойде тук, веднага я регистрирах при мен в Парос и извадихме АФМ преди още да мине 1 седмица от пристигането.

# 707
Зорита, не го признават църковния брак в Бг, но си спомням, че преди 9 год искаха такъв документ от църквата. Най- добре е да се извадят точно документите, които изисква съответната община Peace
Аз тази година ще изкарвам ЕГН на малката. Доколкото знам се иска удостоверение за раждане ( тя тук е родена), с апостил. Къде точно се слага съответния апостил, в КЕП ли?

# 708
mery_79, слагала съм апостил на място (става за 5мин), но по-често за да не се разхождам (на 120км ми е на мен) го давам в КЕП и след няколко дни е готово  Peace
Да ти кажа, че пробвах да сканирам "Η ΑΓΑΠΗ ΦΟΒΟ ΦΕΡΝΕΙ", направих я в epub и mobi, има чат пат неточности, но като цяло стана добре. Вече я качих на четеца. Днес ще започна и "Το δωματιο" на Ема Донахю и ако не си я намерила ще ти я пратя след 3-4 дена  Peace

# 709
  • София
Здравейте, имам нужда от съвет от мами с повече опит в Гърция, както писах на скоро, ние сме тук от около месец. Проблемът е, че все още не могат да ни сложат интернет. След обикаляне по различните фирми, решихме уж, че  ще се прем на wind, имаха някаква промоция и казаха до 10 дни. На всички други места казаха месец и понеже не ни се чакаше ( та вече чакаме повече от месец) решихме с тях. След като не ни се обадиха в срок започнахме да ходим по два пъти на седмица офиса на  wind, проблема бил от ОТЕ. Стигна се до там, явно така са се запекли нещата, че няма проблем за тях да спрем договора или каквото и да е там, понеже още нищо нямаме. Как се постъпва, какви са тия ОТЕ, как може да им се противодейства и какъв е най-бързият начин да си вкараме интернет в къщи (неограничен) ? Бих ли могла да отида да говоря с тези ОТЕ, все пак дори и да са техни кабелите, това е монополно положение и е по принцип в бг е незаконно, тук не знам. Сега в момента сме с мобилен предплатен интернет на водафон, койте е доста скъп и разбира се ограничен, беше уж за малко...вече 3 пъти зареждаме. Ако някой може да даде съвет ще съм ви благодарна, питали сме в Cosmote, Fortnet, vodafone, навсякъде казват месец. А има ли гаранция, че и с друга фирма няма да има същия проблем? Благодаря предварително.

# 710
Там, където живеете в момента има ли стационарен телефон?
ОТЕ е все едно нашето старо БТК, ние си пуснахме през октомври техен нет, стана бързо - около седмица. Все пак имай пред вид, че съм на село и тук нещата стават относително бързо и без чакане, защото всеки е някой на всеки. Дават ти рутер и те изпращат по живо по здраво да си го инсталираш сам. Но ние си имахме прекаран телефон от време оно, само сменихме плана. Сега плащам по около 25Е на месец за шест месеца, следващите шест по 32-33Е.
Въоръжи се с търпение, тук логика не се търси, защото няма такава, трудно им е да мислят, за законно, монопол и сравнение с България просто забрави.Вчера свърших един куп неща без да имам ЛК в себе си, а за повечето процедури се изисква документ за самоличност, не ми поискаха. Днес за една обикновена бележка, за която не се иска нищо ме върнаха.

Момичета, проверявайте си редовно касовите бончета от суперите. Има практика да обявяват едни цени на рафта, а на касата са други.

Обаче, помня че ти писа за кратък престой тук, около 6 месеца. Договорите са за година. Не знам дали си струва да прекарвате телефони и нетове за толкова кратко време.

# 711
  • София
Благодаря  zorita, тук няма телефон (апарат или договор), но предполагам, че има кабели за стационарен телефон. ОТЕ  COSMOTE ли са или са нещо друго, ще отида в техните офиси ако са същите. Те самите предлагат интернет, така ли? Ние ще сме тук до септември с дъщеря ми, но мъжът ми остава до март, неговия договор за работа е за една година, та за това си мислихме и договор за интернет за една година... месец и нещо вече мина. Да ти кажа почвам да се отчайвам, на нас ни трябва неограничен нет, за да ползваме скайп, да се чуваме с бабите, приятелите и т.н. Почвам да мисля за договор с тези мобилните флашки, с каквато сме сега, но на договор, но пък е доста ограничен. Не знам, ще изчакам до утре и ще видя Sad

# 712
  • загубено
Зорита, не го признават църковния брак в Бг, но си спомням, че преди 9 год искаха такъв документ от църквата. Най- добре е да се извадят точно документите, които изисква съответната община Peace
Аз тази година ще изкарвам ЕГН на малката. Доколкото знам се иска удостоверение за раждане ( тя тук е родена), с апостил. Къде точно се слага съответния апостил, в КЕП ли?

Не е в КЕП.
За Атина ,от Лексархиото на центъра ме пратиха на Катехаки.
Става за 5 минути.
Не превеждай актът тук а в Бг да избегнеш печат от посолството.

# 713

Добро утро момичета! Нека днес чудесното гръцко фрапе е от мен Simple Smile
Влизам да благодаря на Зорита за изчерпателната информация. Мисля, че любимият разбра точно какви документи ми трябват и от къде да ги извади. Все пак на първо време ми трябва документ само за детската градина, а за работа по-натам дано.
На всички лек и успешен ден желая Peace Flutter

# 714
Много се радвам, че се пораздвижи темата! Дайте предложения за новото заглавие!

# 715
заглавието не е кой знае колко важно.
По-добре е този, който ще направи новата тема да сложи полезни линкове и препратки към стари наши теми в които се дава някаква информация.
Като за начало ще е трудно , но по този начин след 2-3 теми /т.е след година, година и половина, ако пишем с темпа до сега Simple Smile/ ще имаме доста полезна информация ,събрана на първата стрница на темата.

# 716
Благодаря  zorita, тук няма телефон (апарат или договор), но предполагам, че има кабели за стационарен телефон. ОТЕ  COSMOTE ли са или са нещо друго, ще отида в техните офиси ако са същите. Те самите предлагат интернет, така ли? Ние ще сме тук до септември с дъщеря ми, но мъжът ми остава до март, неговия договор за работа е за една година, та за това си мислихме и договор за интернет за една година... месец и нещо вече мина. Да ти кажа почвам да се отчайвам, на нас ни трябва неограничен нет, за да ползваме скайп, да се чуваме с бабите, приятелите и т.н. Почвам да мисля за договор с тези мобилните флашки, с каквато сме сега, но на договор, но пък е доста ограничен. Не знам, ще изчакам до утре и ще видя Sad

Бих ти препоръчала "TELAS", независимо кабелите на кого са, ти можеш да си избереш оператор. Ако в ОТЕ ти кажат, че имаш извод за свободен тел. пост - нека да го пуснат, но без договор. После се обаждаш на TELAS  и им казваш, че искаш да се възползваш от програмата им за неограничени разговори със стационарни тел. в Европа, Америка и др., + 60 мин мобилни разговори, + неограничен интернет (скоростта е доста добра), и всичко това за 40 Евро на месец! Може да те зарибят и със същата програма за 30 евро на месец, + карта за мобилен срещу още 22евро на месец. Може да ти направят и отстъпка за първите 6 м., но имай предвид, че ще те задължат с едно 2 годишно договорче... Така, че ако престоя ти в Гърция е за по-малко, помисли дали си заслужава?

Успех!

# 717
Ние сме към Cyta и съм много доволна. Плащаме 36 евро на месец с неограничен нет и телефоните към 40 страни (стационари) са безплатни, имаме и 100 минути към мобилни. Задължението ни беше договор за една година. Откъм поддръжка нямат грешка, за разлика от други фирми. Доколкото знам, идват навсякъде, където има кабели на ОТЕ.

Хипатия и не само, чакам полезни линкове, кото могат да бъдат добавнени на първа страница.  Peace

# 718
Цитат на: MaryJane
... Плащаме 36 евро на месец с неограничен нет и телефоните към 40 страни (стационари) са безплатни, имаме и 100 минути към мобилни. Задължението ни беше договор за една година.
Ние сме на Forthnet, със почити същата програма, разликата е само, че таксата е около 29 евро(с предплата за 1 година) , но безплатните минути към стационарни телефони към другите страни ни ги намалиха на 400.  Tired

# 719
Преди две години, когато търсехме пакети с безплатни разговори до България, единствено Сита ни даде неограничени разговори и затова избрахме тях.

Общи условия

Активация на акаунт