Априлки 2013 - тема 11

• 22 522
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Съни,Маминка,резултатите ми бяха много добри и поради тази причина се чудех на второто БХС. Embarassed
Мерси за отговорите Hug Grinning

# 91
 ВАШИЯТ РИСК за болест на ДАУН e определен на                                          1 от 2800      

ВАШИЯТ РИСК за болест на ЕДУАРДС e определен на                     1 от 3400   

ВАШИЯТ РИСК за дефекти неврална тръба/коремна стена             Нисък   

*ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНСУЛТИРАЩИЯ ЛЕКАР *

Free - bCG(бета-хорионгонадотропин)       MoM                                   0.47      
                AFP(алфа-фетопротеин) MoM                                                      0.5      
                Възрастовият (статистически) риск за болест на Даун (T21)  е      1 от 1500      
                Възрастовият (статистически) риск за болест на Едуардс (Т18) е    1 от 13000

Това са ми изследванията  от БХС дали са добри някой разбира ли ги  Grinning че аз съм малко на ВИЕ   Confused

# 92
Момичета, нали може спокойно да си ходим на зъболекар и да се епилираме, понеже една приятелка сега ме нокаутира с твърдението, че е забранено, а аз питах в началото и ми бяха казали, че мога, но си мисля, че тогава питах само за епилацията. Hug

# 93
vitaivan и на мен ми казаха същото за епилацията ShockedМожело да предизвика контракции.Но не съм питала докито и не знам дали е достоверно Close

# 94
Аз ходя и на кола маска и на зъболекар даже съм чувала че е препоръчително да идеш на зъболекар просто трябва да кажеш на зъболекарката,че си бременна за да знае какво да ти слага и какво не Simple Smile

# 95
Еййй, захванали сте "любимата" ми тема - за зъболекарите.  Laughing

Преди малко се обадих на моята зъболекарка и най-накрая се реших да си запазя час,
за да ми извади едно зъбче (не е мъдрец) Cry,
обаче ми каза, че трябва да говоря с гинеколожката ми преди това, за да даде разрешение,
тъй като съм бременна, а и нали трябва да ми се бие упойка!
Гинеколожката ми каза, че няма никакъв проблем да отида и да ми направят тази "процедура"  Rolling Eyes и така... след няколко дни отивам и ще остана без още един зъб.  Mr. Green
Беззъба мама.  Joy

П.С. Защо си мислех, че има специални упойки за бременни???  hahaha
П.С.1. Относно колата маска - от началото на бременността съм си правила само един път и то самичка.  Laughing Резултатът ми хареса.  Mr. Green Но в по-напреднала бременност... мисля да отида на козметик.

# 96
Mira mar, би трябвало да ти пусне нови изследвания, ако забрави, напомни му. Това след като ти е изписал хапове и трябва да се проследи има ли промяна.

Vitaivan, за зъболекар - ходи се, ако има проблемче да го отстранят навреме или да видят кога какво може да се направи.
за епилацията - аз съм с епилатор вкъщи и нямам проблеми. За кзметик студио не знам, може би ако има мазила, които използват трябва да се внимава с тях, за друго не се сещам и не съм запозната  newsm78

ще копирам по-долу в скрит текст две статии за храненето, които си бях харесала през миналата бременност и съм ги запазила, ако на някого му е интересно, може да прочете:
Скрит текст:

Правилното хранене на бъдещата майка е едно от условията за нормалното протичане на бременността и раждането на здраво и с нормално тегло бебе.
Бременната жена има по-голями потребности от енергия и хранителни вещества...
    1. Белтъчините са основната съставка на новообразуваните тъкани.Нарастването на плода и матката зависи от нормалния прием на белтък. Затова в менюто трябва да бъдат включени продукти с голяма хранителна плътност- мляко, млечни нискомаслени продукти, пълнозърнест хляб, варива, яйца, месо, риба.Увеличаването на приема на белтъци през първото тримесечие трябва да бъде със 7g/d, а през второто и трето тримесечие по 12g/d.
    2. Въглехидратите са необходими както за феталните тъкани, така и за обмяната на бъдещата майка като основен доставчик на енергия. През цялата бременност е добре да се приемат лесно разграждащите се плодова и млечна захар, пчелен мед.Сладките храни и газираните напитки да се избягват. През първото тримесечие приема на въглехидрати трябва да се увеличи с 10g/d, а през второто и третото с 34g/d.
    3. Мазнините се използват за попълване на майчините мастни депа и за набавяне на незаменими съставки на плода. Желателно е консумирането на салати с растителни масла, млечно масло и риба за набавяне на мастно разтворимите витамини А и Д. Нарастването на приема на мазнини през първото тримесечие трябва да се увеличи с 3g/d през първите три месеца, а през останалите шест с 8g/d.
    4. Витамините са нужни поради усилената белтъчна синтеза и растежа на плода.Необходимо е да се увеличи приема на витамин С, В6, В12, А, Д, фолиева киселина.Последните научни изследвания показват, че приема на фолиева киселина трябва да се увеличи още в периода на плануване на зачеването под формата на добавки към храната, поради важната роля, която играе тя за формиране на нервната система на плода.Витамините се набавят чрез присъствие в менюто на чушки, домати, магданоз, копър, чесън, лук, праз, цвекло, броколи, брюкселско зеле, листни зеленчуци, карфиол, грах, ягоди, пъпеш, малини и други.
    5. Минерални вещества -за изграждане скелета на бебето и за нормалното развитие на двата организма значение имат калция, фосфора, цинк, магнезий, йод и други. Те се съдържат в млякото и млечните продути, в пълнозърнестия хляб, орехите, овесените ядки, вареното жито, пшеничните зародиши, черен дроб, риба, месо.
    Не бива да се забравя, че за доброто състояние на плода и бременната жена има значение и правилната обработка на хранителните продукти и начина на приготвяне на храната. Следете внимателно срока на годност на храните, които консумирате. Яжте възможно най-много екологични продукти. Намалете до минимум полуготовите храни. Плодовете и зеленчуците е най добре да се консумират сурови или приготвени на пара. Месото трябва да е винаги добре сварено или изпечено а яйцата твърдо сварени за да намалите шанса от заразяване с паразити, които ще навредят на вас и бебето ви.Добре е да се пият повече течности- минерална вода, сокове, мляко между храненията, а не по време на хранене.
   Алкохолът е абсолютно забранен. Употребата на спиртни напитки по време на бременността може да доведе до усложнения и увреждания на плода, същото може да се каже и за цигарите. Колкото до кафето и черният чай не повече от две чаши дневно.
   Храненето по време на бременност е изключително важно за вас и за бебето ви. Още в деня, в който научите радостната новина, се консултирайте с акушер-гинеколога си за промените в храненето си, които трябва да направите.Той най-добре ще ви обясни от какви храни имате нужда и трябва ли да приемате допълнително витамини и минерали под формата на таблетки. Не се колебайте да се обръщате към него за всеки въпрос, свързан с бременността ви.
    При нормална бременност режимът на хранене трябва да бъде четири кратен през първите при месеца и пет кратен през второто и третото тримесечие
    Много е важно да се следи теглото. През първите три месеца то не се променя съществено. В оставащите месеци до термина увеличението е с около килограм и половина месечно.

Ежедневно четем колко е важно да се пият течности, особено по време на бременност. Въпреки, че човекът спада към сухоземните, над половината от организмът се състои от течности, главно вода. А шампиони в дисциплина „задържане на вода” са точно бременните жени. Това е съвсем нормално, предвид нуждите на плода, предвид това, че с всеки изминал месец околоплодните води се увеличават и поради увеличения обем на циркулация на кръвта. Не на последно място и поради факта, че организмът се готви за раждането, когато се губят доста течности.
След като има такъв запас от течности, защо лекарите постоянно препоръчват пиенето на още и още?
В първата половина от бременността са нужни много течности. Около два литра на ден ще ти помогнат да се справиш с токсикозата, която мъчи почти всяка бъдеща майка. Полезните напитки ще се отразят прекрасно и на кожата ти, ще противодействат на сухотата, лющенето и липсата на цвят. Течностите са необходими за подобряване обмяната на веществата, за правилната работа на стомаха, за тонус и поддържане на нормално артериално налягане. Количествата течности се отразяват дори и на съня.

Важно е да обърнеш внимание на съдържанието в чашата. Има напитки, които са просто вредни, дори за човек, който не очаква наследник.
Кафето например е допустимо в съвсем малки количества. То има диуретичен ефект, тоест спомага за по-бързата дехидратация на организма, което е вредно точно в този период. Кафето спомага за появата на сърцебиене, което често безпокои бременните. Повишава кръвното налягане, което е противопоказно и много опасно.
Черният и зеленият чай също спадат в опасната група поради огромното количество кофеин. Когато избираш чай, нека да е безвреден билков или най-добре плодов вариант, не прекалявай със запарката и гарнирай с мед, вместо със захар.
Плодово зеленчуковите сокове са чудесна напитка за всяка бъдеща мама, стига да са прясно изцедени. Готовите варианти по магазините не предлагат нищо повече от много захар, овкусители, оцветители и консерванти. В противен случай как биха оцелели в картонените си кутии месеци наред? Соковете от плодове и зеленчуци, приготвени прясно, са изключително полезни, защото са лесно усвоими от организма и доставят на мама и бебе огромно количество незаменими витамини, минерали, микроелементи и фибри. Те спомагат за справяне със сутрешното гадене, усилват метаболизма, тонуса, спомагат за правилната работа на отделителната система.
Минералната вода е стандартен и винаги валиден вариант. Добре е да се сменя с по-малко минерализиран вариант или с изворна вода. В крайна сметка, най-нужната течност за човешкия организъм е водата. Тя влияе върху правилната работа на всички органи и се отразява здравословно на бъбреците и пикочния мехур.
За да може обменът да е регулиран правилно ще трябва да съкратиш до минимум солта и солените храни. Тя натоварва тялото, пречи на работата на отделителната система и на сърцето, защото организмът задържа повече вода, а ти се чувстваш по-жадна от нормалното. Все пак, не забравяй, че солта не е само в солницата, съдържа се в много хранителни продукти, които употребяваш всеки ден. В някои е вложена допълнително във вредни количества – кетчуп, горчица, колбаси, соев сос, консерви и още продукти с много сол и други химически агенти, които да удължат срока на годност. Не се притеснявай, че ще лишиш организма си от сол, тя се намира в хляба, месото в зеленчуците.

Спазвай принципите на здравословното хранене и със сигурност ще си осигуриш здраве и красота.
Може да се възползваш от специалните чайове за бременни, като например на HiPP. Екстрактът от хвощ оказва благотворно влияние силни отоци. Не пропускай и айряна, чудесен млечен продукт, който освежава и тонизира. Не добавяй сол в него, защото производителите обикновено слагат определено количество в готовия продукт. Най-добрият източник на калций обаче не са млените продукти, а сусамът. Използвай го максимално в кухнята си и ще си набавиш нужните количества.
Чудесен здравословен вариант са млеката от ядки, например от бадеми. Накисваш една чаша бадеми във вода, за да ги обелиш и пасираш като добавиш към тях две чаши минерална вода. Получава се чудесно здравословно мляко, което е подходящо и за деца. Вътре може да пасираш и малко сусам, да гарнираш с канела и мед.  

Банани
Бананите са не само вкусни, но и полезни по време на бременността. Те са добър източник на фибри и са богати и на калий – минерал, който помага за регулирането на кръвното налягане и играя важна роля за функцията на мускулите. Така че, почувстваш ли се уморена, вземи си банан. Така ще си набавиш около 100 калории и добра доза от така важните витамини B и C.
Боб
Ако ти се похапва от бабината бобена яхния, можеш без угризения да я помолиш да ти сготви. Ястията с боб са добър източник на белтъчини. Те съдържат и така необходимото през бременността желязо. Бобът е и нискокалоричен, така че няма защо да се притесняваш за нивото на холестерол в кръвта. Все пак не е добре да прекаляваш с количеството, заради евентуални стомашни проблеми.
Броколи
То е пълно с витамин А и С и антиоксиданти като бета каротини. Съдържа още фолиева киселина и фибри. Всичко това ще ти помогне да намалиш риска от сърдечни и ракови заболявания. Наслаждавай му се сурово или леко задушено на пара.
Зеленчукова салата/супа
Най-вкусният начин да включиш зеленчуците в твоето „бременно” меню е като си приготвиш свежа салата. Използвай въображението си и избирай зеленчуците според сезона, така ще си набавяш необходимите витамини и целулоза. Не е добре да се увличаш с тежките и мазни салатни заливки. Сложи зехтин, сол и оцет по вкус. Според редица проучвания хапването на салата поне 3 пъти на ден, значително ще ти помогне да намалиш риска от сърдечни и ракови заболявания и ще те предпази от диабет. Можеш да приготвиш от зеленчуците и вкусна, нискокалорична супа. Тя също е богата на витамини и фибри, но тъй като съдържа повече вода, лесно ще те засити. От зеленчуците не забравяй доматите, защото те съдържат силни антиоксиданти, които се грижат за почистването и поддържането на кръвоносните съдове. Така ще се предпазиш от отоците и високото кръвно налягане.
Кисело мляко
Любимото българско кисело мляко е най-добрият източник на калций, необходим както за теб, така и развитието на бебето. Освен това, чрез него ще си набавиш белтъчини и калий. Избери обикновено, неподсладено, нискомаслено мляко, защото киселите млека с плодове често са с много високо съдържание на захар. Добре е да провериш дали на етикета е отбелязано, че млякото е произведено от жива закваска и съдържа полезната бактерия Лактобацилус булгарикус, която ще ти помогне при храносмилането.
Пресен портокалов сок
Незаменим източник на витамин С: с една чаша прясно изцеден портокалов сок на ден си набавяш 120% от препоръчителните дневни дажби. Портокалът е богат също така на калий и на фолиева киселина, който намаляват риска от аномалии на плода.
Прясно мляко
Пий мляко за здрави кости и зъби! Ако менюто ти е богато на калций, ще намалиш значително риска от високо кръвно налягане, рак на гърдата. Млякото ти доставя и необходимите витамин D, А и В12.
Риба
Хапвай риба 1-2 пъти в седмицата. Тя е богат източник на омега-3 мастни киселини, които намаляват нивото на холестерол в кръвта. Рибата не само ще те предпази от редица заболявания, но и ще засили значително имунната ти система. Според финландско проучване, хората които ядат повече от веднъж седмично сьомга, са по-малко податливи на депресия. А мастните киселини в рибата ще помогнат и за развитието на мозъка и нервната система на бебчо.
Червено месо
В края на бременността нивото на желязото в кръвта ти може рязко да спадне, а това би довело до анемия. Затова е необходимо да похапваш повече нетлъсто червено месо – богат източник на желязо, което се абсорбира лесно от организма. Нарязвай месото на тънки филийки и хапвай не повече от 100 – 170 грама на ден – порция голяма колкото дланта ти.
Яйца
Те са незаменим източник на белтъчини – така необходими за изграждането и възстановяването на уморените мускули. Чрез тях ще си набавиш и допълнително витамин D, който спомага за разграждането и усвояването на калция. Все пак не бива да прекаляваш с яйцата – едно на ден е абсолютно достатъчно.

и за храненето, както казват по-често и по-малко Wink 2ро и 3то тримесечие се препоръчва 4 към 5 кратно ядене през деня  Flutter
и въз основа на статиите горе едно примерно меню оттам:
Примерно меню, подходящо за бременната през преходния зимно-пролетен период

Ранна закуска – 8 часа
Чаша билков чай с лимон и мед
Сандвич от пълнозърнест хляб с пастет от извара и лютеница
Напитка – фреш от ябълки
Основна закуска –  10 часа
Чаша фреш от моркови
Парче плодов сладкиш или 2-3 бисквити
Чаша прясно мляко

Обяд – 12 часа
Чаша минерална вода или пресен плодов сок
Зеленчукова салата от ряпа, морков и цвекло
Основно ястие – бяло пилешко месо на скара – около 150 гр.
Филия пълнозърнест хляб
Десерт – печени ябълки

Следобедна закуска – 16 часа
Кисело мляко и портокал
Парче плодов сладкиш

Вечеря – 19 часа
Постно зеленчуково ястие и парче сирене
Филия пърнозърнест хляб
Десерт – компот от ошав
Напитка  – минерална вода

миналата бременност си пишех първите седмици какво кога съм яла  #Crazy
докато вляза в режим "бременна"  Mr. Green сега се ориентирам горе-долу какво ям, а в офиса си нося храна отвкъщи.

и аз като вас нямам търпение за прегледа в петък,
стискам ви палци всичко да е наред  Hug

# 97
Здравейте!
Моята любима тема за килцата  Mr. Green + 5 кг. Хич не го гледам "глупавия" калкулатор в интернет, че от него се чувствам зле. Иначе се чувствам супер!
Вчера на релаксацията в йогата, бях полегнала на една страна и голямо пърхане в корема усетих, обаче дали не беше някой мускул  Joy Легнала по гръб не усетих нищо. Иначе бебето си стои полегнало винаги, по ширина на корема, от ляво й е главата, отдясно краката.
Ако знаете майка ми как ме развесели като ми се обади да ми каже, че измислила стихче за бебето - голям смях падна. Викам си то не съм само аз лудата в семейството  hahaha

# 98
сега се прибирам от лл утре ще ходя да си правя КЗП, те ми казаха, че имам корем като за 7 месец и явно плода ще е голям. навън времето е прекрасно направо не ми се прибираше и звънях на 2-3 приятелки, но те са заети, а не ми се разхождаше сама жалко

# 99
Благодаря на всички за отговорите Hug Hug Hug

# 100
  • София
За зъболекаря - никакъв проблем, и да, има по-специални упойки, които могат да се ползват. А относно епилацията, това което знам, е че в последните месеци им някакъв риск от контракции при епилация на интимната зона, затова и някои козметички отказват тези процедури на клиентки в доста напреднала бременност.

# 101
Аз ходих на зъболекар още в началото, защото имах няколко зъба за правене.
Щях да вадя и един мъдрец, но ме достраша. Тогава зъболекаря ми обясни, че си имат специални упойки за бременни, така че няма проблем.

# 102
имат специални упойки за бременни, така че няма проблем.

Моята зъболекарка ми каза, че упойката за всички е една и съща, тоест - няма специална за бременни, но вие ме карате да се чудя дали тя е наясно, но се води голям специалист, би трябвало да е наясно с тези неща....  Rolling Eyes
Други ми казаха, че се слага упойка без адреналин.

# 103
maminka23, съмнявам се човека да ме е излъгал за упойката.

# 104
за упойката незнам иначе е препоръчително да се отиде на зъболекар по време на бременност има кл. пътека номер 103 (като 101 е само че при бременност) допълнителен профилактичен преглед май се водеше

Общи условия

Активация на акаунт