Майчинството счетоводно-52

• 36 734
  • 777
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, приключи ми втората година майчинство, тъйкато фирмата вече не действа във Варна,трябва да ме пратят на борсата. Разбрах че най-добрия вариянт за мен е да си пусна молба за платен отпуск и през това време да ми тече предизвестие . При което по чл.328, т.3 да ме освободя. Те обаче ми предлагат да пусна молба за преминаване на временен договор и тогава да ме освободят, примерно след 2 седмици. Какви са ползите за мен или така съм губеща страна, при все че потвърдих, няма да си търся отпуските за 4 години назад стига да ме освободят по реда.
П.п. не искат да им се налага да взимат разрешение от инспекцията по труда.

# 361
Здравейте,имам проблем и се надявам да ми помогнете с отговор!
Назначена съм на сегашната си работа на 01.05.2012г,от 14.06.2012 съм в болничен за бременност,от тогава до сега съм в болничен за бременност и след това за раждане-последния от които изтича на 29.12.2012г.след това трябва да съм в отпуск по майчинство.
Преди 01.05.2012 съм била безработна,а общия ми трудов стаж е около 7г.
Счетоводителката на фирмата е ходила до НОИ,където са и казали че немогат да ми изплатят болничните след 09.2012г,защото нямам 12 месеца непрекъснат тр.д-р-така ли е?
Казали са също че следва да ми изплатят само болничните от 06 и 07.2012г,защото вече имам 6 месеца тр.д-р...
Въпросите ми са следните:Това което са казали в НОИ така ли е?
Какво мога аз да направя?

# 362
  • София-Младост
Здравейте,имам проблем и се надявам да ми помогнете с отговор!
Назначена съм на сегашната си работа на 01.05.2012г,от 14.06.2012 съм в болничен за бременност,от тогава до сега съм в болничен за бременност и след това за раждане-последния от които изтича на 29.12.2012г.след това трябва да съм в отпуск по майчинство.
Преди 01.05.2012 съм била безработна,а общия ми трудов стаж е около 7г.
Счетоводителката на фирмата е ходила до НОИ,където са и казали че немогат да ми изплатят болничните след 09.2012г,защото нямам 12 месеца непрекъснат тр.д-р-така ли е?
Казали са също че следва да ми изплатят само болничните от 06 и 07.2012г,защото вече имам 6 месеца тр.д-р...
Въпросите ми са следните:Това което са казали в НОИ така ли е?
Какво мога аз да направя?
Не и дълбоко се съмнявам в НОИ да не знаят изискванията...
Никой никъде към днешна дата не иска стажа да е непрекъснат. В една година, в една фирма...подозирам, че счетоводителката погрешно е попитала, ама всичко си го пише в КСО що се ходи в НОИ на моменти ми става странно.

# 363
Благодаря Ала-бала
Какво мога аз да направя,и да отида ли лично до НОИ?

# 364
  • Пловдив
unforgiven ,от НОИ не може да отговарят такова нещо,защото не е вярно.Какъв ти е статуса на болничните?Извади си ПИК и провери.Ако пише,че има проблем с тях,пиши на НОИ,за да ти кажат какъв точно е проблема
Вземи официално становище на НОИ за стажа и го представи във фирмата

КСО

Право на обезщетение за бременност и раждане
Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

не е написано стажа да е непосредствено преди болничния

# 365
Момичета, моля ви за малко помощ.
Търся какви бяха документите за ползване на отпуск по бащинство, но не ги намирам.
Благодаря ви  Hug

# 366
Счетоводителката днес след като е излязла от НОИ ми каза че са и дали писмен отказ на болничните които са ми дадени ,както следва-45-дневен,от болницата при раждането и изравнителния от ЛЛ.Причината била че нямам непрекъснат стаж newsm78
Също са казали че до 10 дни ще ми изплатят първите 2 болнични,от 14.06.
Не са ли задължителни болничните от 45-дневния и след това,би трябвало на всички да се изплащат..много ми е странно всичко,не съм компетентна и оттам може би идват и въпросите ми.
Какво имаш предвид под "статус на болничните" не те разбрах?

# 367
  • Пловдив
.

Да си ги провериш в сайта на НОИ с пик код.Извади си пик код.Много ще ти е полезен

Искай този писмен отказ.И май ще трябва да отидеш и ти до НОИ.За мен е абсурд да ги отказват поради причината,че нямаш непрекъснат стаж.

# 368
Благодаря Ви,ще кажа какво е станало като отида другата седмица до НОИ.

# 369
Счетоводителката днес след като е излязла от НОИ ми каза че са и дали писмен отказ на болничните които са ми дадени ,както следва-45-дневен,от болницата при раждането и изравнителния от ЛЛ.Причината била че нямам непрекъснат стаж newsm78
Също са казали че до 10 дни ще ми изплатят първите 2 болнични,от 14.06.
Не са ли задължителни болничните от 45-дневния и след това,би трябвало на всички да се изплащат..много ми е странно всичко,не съм компетентна и оттам може би идват и въпросите ми.
Счетоводителката говори пълни глупости. Няма как да дадат на нея отказ за болничен и при това писмен. Отказа за изплащане на обезщетение се изпраща лично на лицето с обратна разписка. Нещо или не може да се разберете или тя лъже.
Елфита е посочила къде в КСО пише за стажа.
Като отидеш в НОИ си вземи и ПИК, защото така ще следиш в интернет какво е движението по болнични и плащания.

# 370
Здравейте.Преди време бях писала с въпрос какво да направя ,тъй като работодателката ми не ми внася болничните в Нои и всъщност отказва да ги вземе от мен.След подаване на жалба в Нои се разбра ,че фирмата е продадена на друга фирма /която се намира в Пазарджик/,но не е спряла дейност фактически.След намесата на финансов ревизор болничните ми  листове вече са занесени в Нои ,но не е подадена декларация в Нап.Управителя на новата фирма неколкократко е обещал пред инспектора от Нои,че ще дойде до София за да подаде тази декларация,но за момента това не се случва.Запозната съм,че и занапред трябва ежемесечно да се подава декларация за да мога да получавам аз парите от майчинството си.Какво трябва да направя ?Как да принудя да ми се внесе декларацията?

# 371
Да Вива,и аз мисля че тази жена,нещо не и се занимава,от преди имам подозрения че или не е достатъчно компетентна или просто я мързи.Но аз няма да оставя нещата така,отивам да питам какво точно става.

# 372
Честит празник на всички именници и именнички,бъдете живи и здрави! Да ви попитам,ако отида по рано да си взема картата за еднократната помощ от 250 лв. от банката дали ще ми я дадат?Казаха ми да отида на 13,но ако се завъртя утре...дали ще ме огрее?

# 373
  • София
Здравейте,
искам да попитам на сайта на НОИ къде мога да видя осигурителния си доход по време на майчинството си?
От 04.08.2010-04.08.2011 съм получавала от НОИ средно 1800лв обезщетение. След това до 01.05.2012 съм получавала 240лв. В сайта на НОИ обаче пише "Осигурителен доход от фирмата - 0лв" (разбираемо), но не мога да разбера държавата на колко ме е осигурявала през двата периода на майчинството.
От 1.05 се върнах на работа, осигурявам се на 2000лв според справката от НОИ.
Очаква се да раждам края на юни и се опитвам поне приблизително да изчисля, колко майчинство бих получавала, предвид новите промени в закона (че се гледа вече 2 години назад).

# 374
  • София-Младост
Здравейте,
искам да попитам на сайта на НОИ къде мога да видя осигурителния си доход по време на майчинството си?
От 04.08.2010-04.08.2011 съм получавала от НОИ средно 1800лв обезщетение. След това до 01.05.2012 съм получавала 240лв. В сайта на НОИ обаче пише "Осигурителен доход от фирмата - 0лв" (разбираемо), но не мога да разбера държавата на колко ме е осигурявала през двата периода на майчинството.
От 1.05 се върнах на работа, осигурявам се на 2000лв според справката от НОИ.
Очаква се да раждам края на юни и се опитвам поне приблизително да изчисля, колко майчинство бих получавала, предвид новите промени в закона (че се гледа вече 2 години назад).
За периода от 410 дни отпуск за бременост и раждане- базата от която е изчислено обезщетението.
За времето на отпуск по майчинство, втората година, осиг. вноски не се внасят, но периодът се зачита за трудов и осигурителен стаж. Този период при изчисление за друго обезщетение се смята на база МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт