Майчинството счетоводно-52

• 35 307
  • 777
  •   1
Отговори
# 615
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Да разбирам ли, че за месеците, през които съм била в болничен ще се вземе размера на болничния, а не осигурителния доход?

Не.Взема се базата, от която е изчислен самия болничен.

//agnesana, за гражданския няма  проблем, но за втори трудов също трябва да си в болничен и там.След раждането на детенцето е различно.

# 616
Момичета честита ви нова 2013 желая ви много здраве и щастие.
Мами излизам в болничен но бременност защото си имам проблеми и ще си стоя в нас от самото начало,но въпросът ми е те ще ми връщат 18 мес.дохода но този доход на който ми е подписан трудовият договор ли защото от 1 септември договорът ми е 550 лв.но през останалото време ми е бил на минимална работна заплата.А осигуровките към нови сами първо 350 лв после 400лв и сега на края 563 зависи колко ми е била брутната заплата.

# 617
  • София
Честита Нова година на всички ! На 11-ти ми изтича първата година майчинство, но втората година ще си я пускам в нова фирма, тъй като сегашната не пожела да ми поднови договора...това което знам аз е, че след като е изтекла първата година ми правят договор и поне 2-3 три дни " отработени" трябва да имам и директно си пускам молбата за втората година.Нещо друго трябва ли ми ? А осигуровките всички рискове ли трябва да включват, предвид че планираме и второ дете ?

# 618
Да ви е честита 2013година,много здраве и късмет! Elfita,а ако сега започна работа,ще вземам ли по голямо майчинство,ако да на колко трябва да се осигурявам.благодаря !

# 619
Здравейте, едно въпросче с казус на моя приятелка - в момента е в отпуск по майчинство, детенцето и навършва 1 годинка на 1-ви февруари, тя се притеснява дали има вариант работодателката и да и откаже втората година майчинство - работи като маникюристка в нейната фирма, защото не са в добри отношения, според мен няма как да сдтане, но де да знам... newsm78 Нали се подава една декларация, има ли вариант шефката и да откаже да и я подаде и какво се случва в този случай? И от този казус се замислих - в края на краищата когато сме в майчинство работодателите имат ли някакъв разход, внасят ли някакви каквито и да е осигуровки или всичко е от НОИ?  newsm78

# 620
  • В полите на Пирин планина
Момичета честита ви нова 2013 желая ви много здраве и щастие.
Мами излизам в болничен но бременност защото си имам проблеми и ще си стоя в нас от самото начало,но въпросът ми е те ще ми връщат 18 мес.дохода но този доход на който ми е подписан трудовият договор ли защото от 1 септември договорът ми е 550 лв.но през останалото време ми е бил на минимална работна заплата.А осигуровките към нови сами първо 350 лв после 400лв и сега на края 563 зависи колко ми е била брутната заплата.

ЧНГ 2013 на всички!!!  Hug

Ще се изчислява на конкретния осигурителен доход за всеки от 18-те месеца назад, като 80% от брутния осиг. доход ще се сравни с нетния доход и ще се вземе по-малкото число. Подробности на първа страница на темата.

Честита Нова година на всички ! На 11-ти ми изтича първата година майчинство, но втората година ще си я пускам в нова фирма, тъй като сегашната не пожела да ми поднови договора...това което знам аз е, че след като е изтекла първата година ми правят договор и поне 2-3 три дни " отработени" трябва да имам и директно си пускам молбата за втората година.Нещо друго трябва ли ми ? А осигуровките всички рискове ли трябва да включват, предвид че планираме и второ дете ?

Достатъчен е и един отработен ден. След това може да с еползва отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст. Осигуровките по трудов договор са еднакви и нямаш право на избор.

Здравейте, едно въпросче с казус на моя приятелка - в момента е в отпуск по майчинство, детенцето и навършва 1 годинка на 1-ви февруари, тя се притеснява дали има вариант работодателката и да и откаже втората година майчинство - не може да й откаже - работи като маникюристка в нейната фирма, защото не са в добри отношения, според мен няма как да сдтане, но де да знам... newsm78 Нали се подава една декларация, има ли вариант шефката и да откаже да и я подаде и какво се случва в този случай? - няма такова право И от този казус се замислих - в края на краищата когато сме в майчинство работодателите имат ли някакъв разход, внасят ли някакви каквито и да е осигуровки или всичко е от НОИ? - здравна вноска - 20.16 лева на месец newsm78

Последна редакция: ср, 02 яну 2013, 02:58 от AnMary

# 621
Честита Нова Година ва всички  Simple Smile Желая ви здраве, късмет, успехи и повече парички през новата година /никога не са излишни  Simple Smile /
Въпросът ми е:
имам бебе на 1 година и 3 месеца. За него ще получавам майчинство до октомври 2013 година.
В момента съм бременна. Терминът ми е на 24 август 2013 година.
1. Ще получавам ли майчинство за второто си дете?
2. Как ще се изчислява- първата година по-високо и втората по 240 лв. на месец, или за двете години- по 240 лв. на месец.
3. Имам ли право на помощи за второто дете?
4. Кога и какви документи трябва да подам?
Благодаря предварително за отговора   bouquet

# 622
  • Пловдив
Честита Нова Година ва всички  Simple Smile Желая ви здраве, късмет, успехи и повече парички през новата година /никога не са излишни  Simple Smile /
Въпросът ми е:
имам бебе на 1 година и 3 месеца. За него ще получавам майчинство до октомври 2013 година.
В момента съм бременна. Терминът ми е на 24 август 2013 година.
1. Ще получавам ли майчинство за второто си дете? Да,ако работиш.
2. Как ще се изчислява- първата година по-високо и втората по 240 лв. на месец, или за двете години- по 240 лв. на месец.-ако в момента на издаване на 45 дневния си в майчинство за първото,обезщетението първата година за второто ще е колкото е било за първото ти дете,ако това е по-изгодно за теб.Втората година за всички майки е 240 лв.От 45 дневния ще получаваш обезщетение+120 лв майчинство за първото ти дете.С 45 дневния попълваш прил 12 и прил 4 за 120 те лв
3. Имам ли право на помощи за второто дете?-какви помощи-детски?ако отговаряш на дохода,да
4. Кога и какви документи трябва да подам? за кое-за помощите или майчинството???за майчинството всичко се подава в работата,както е било за първото ти дете.за детските в социалните
Благодаря предварително за отговора   bouquet

# 623
Честита нова 2013 година, много здраве, щастие и късмет на всички.
Въпроса ми е следния: имам издаден болничен, който е до 31 декември 2012 година. Сега трябва да ми издадат следващия за продължение от 1 януари 2013 година, но лекарят ми е на смяна и ме вика чак на  4 януари. Може ли да се издаде болничния със задна дата, дали няма да откажат да ми го дадат.
Благодаря предварително.

# 624
  • Пловдив
Честита нова 2013 година, много здраве, щастие и късмет на всички.
Въпроса ми е следния: имам издаден болничен, който е до 31 декември 2012 година. Сега трябва да ми издадат следващия за продължение от 1 януари 2013 година, но лекарят ми е на смяна и ме вика чак на  4 януари. Може ли да се издаде болничния със задна дата, дали няма да откажат да ми го дадат.
Благодаря предварително.

Да,може и се прави често.Датата на издаване на болничния ще е 4 ти януари,а ще си в болничен от  1 ви януари.Няма нищо странно и притеснително

# 625
Честита Нова година на всички ! На 11-ти ми изтича първата година майчинство, но втората година ще си я пускам в нова фирма, тъй като сегашната не пожела да ми поднови договора...

На какво основание може да се случи това? При постоянен трудов договор как ще стане? Мен също горещо ме вълнува точно този момент. До дни трябва да ми изтекат тези 410. Как така няма да ми подновят договора. Нали отивам и подавам молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години, договра си е безсрочен?

# 626
  • Пловдив
На какво основание може да се случи това? При постоянен трудов договор как ще стане? Мен също горещо ме вълнува точно този момент. До дни трябва да ми изтекат тези 410. Как така няма да ми подновят договора. Нали отивам и подавам молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години, договра си е безсрочен?

При постоянен договор няма изтичане на срока.Явно тя е била със срочен договор.

# 627
  явно

bouquet  мерси Елфита
успех на момичето

# 628
♥Elfita♥ , благодатя за бързия отговор   bouquet
Не разбрах обаче това:
Как ако работя- аз съм в майчинство, но продължавам да се водя на работа, ако това се има впредвид.
2. Помощи- когато родих първото дете имаше някаква сума за първо дете. Взех ги от социалните. Не е било свързано с доход.
Ще съм благодарна на пояснения  Peace

# 629
  • Пловдив
♥Elfita♥ , благодатя за бързия отговор   bouquet
Не разбрах обаче това:
Как ако работя- аз съм в майчинство, но продължавам да се водя на работа, ако това се има впредвид.
2. Помощи- когато родих първото дете имаше някаква сума за първо дете. Взех ги от социалните. Не е било свързано с доход.
Ще съм благодарна на пояснения  Peace

Пояснения на кое?Щом си в майчинство сега за първото значи работиш.Еднократната помощ за раждане пак от социалните.Този път ще е 600 лв.Само тази помощ не е обвързана с доход.За детски-ако отговаряте на дохода

Общи условия

Активация на акаунт