Майчинството счетоводно-52

• 35 231
  • 777
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте-имам следния проблем !
Бременна съм в края на 8-ми м. В края на м.Ноември бях в болница 2 седмици,от там ми издадоха 30дневен болничен който свършва на 04.01.13г. Сега обаче док. от ЖК при който ходя по ЗК не иска да ми издаде 45 дневния болничен който трябва да е от 01.01.13,защото щял да се застъпи с предния. На някоя от вас случвало и се такова нещо? Моля ако знаете нещо да ме посъветвате какво мога да направя.
Няма проблем да се издаде болничен от 01.01.2013 г. В графа "бележки" ще напише, че се застъпва с болничен №.... Предупреди и счетоводителката ако този болничен, който е до 04.01.2013г. не е представен в НОИ.

# 721
здравей, Viva_123! Предаден е ,защото той е от 22.11 .12 до 04.01.13,защото от 22.11 до 05.12 лежах в болницата и после дадоха още 30 дни болниче,но всичките дни са на 1 болничен...

# 722
Тази помощ се отпуска само на майката или има вариант да бъде отпусната ако бащата е студент?
Виждам, че пише "майка", а не "родител", но все пак реших да попитам. Благодаря за отговора Simple Smile

Само на майката.

Ех, мечти .. Благодаря за отговора   bouquet

# 723
Имам въпрос относно изтичане на майчинството при навършване на 2 г. възраст на детето.За крайна дата се счита датата на термина или датата на раждане на детето?След това ще ползвам платения си годишен отпуск за двете години и бих искала да знам от кога започва да тече този отпуск - от датата на термина или от датата на раждането?Благодаря предварително!

# 724
  • София-Младост
Имам въпрос относно изтичане на майчинството при навършване на 2 г. възраст на детето.За крайна дата се счита датата на термина или датата на раждане на детето?След това ще ползвам платения си годишен отпуск за двете години и бих искала да знам от кога започва да тече този отпуск - от датата на термина или от датата на раждането?Благодаря предварително!
Крайната дата е вторият РД на детето, на следащият ден сте или на работа или ползвате друг нид отпуск.

# 725
Сърдечно благодаря!Хубав следобед! Simple Smile

# 726
Момичета спешно ми трябва помощ. Съкратиха ме на 7-ми по взаимно съгласие. В момента съм в друг град. Казаха ми че имам срок от 7 дни да се запиша на борса. Мога ли да се запиша в понеделник, късно ли ще е? 7 работни или календарни са дните? И може ли да се регистрирам на борсата в града в който живея сега (   различен от този по лична карта) като имам удостоверение за временно жителство в този град?  Спешно ми е,  ако знаете ще съм много благодарна.

# 727
  • Пловдив
Момичета спешно ми трябва помощ. Съкратиха ме на 7-ми по взаимно съгласие. В момента съм в друг град. Казаха ми че имам срок от 7 дни да се запиша на борса. Мога ли да се запиша в понеделник, късно ли ще е? 7 работни или календарни са дните? И може ли да се регистрирам на борсата в града в който живея сега (   различен от този по лична карта) като имам удостоверение за временно жителство в този град?  Спешно ми е,  ако знаете ще съм много благодарна.

7 те дни са работни.можеш да се регистрираш в БТ по настоящ адрес,но си предвиди,че следващите 4 ри месеца трябва да ходиш там.Също се ходи в НОИ два пъти

За БТ си приготвяш-дипломата за образование,трудовата книжка,личната карта,адресната регистрация за настоящ адрес,там на място се попълват три документа.
след това до 3 месеца трябва да се регистрираш и в НОИ-там носиш,документ от банката за банк сметка-оригинал и копие,заповедта за прекратяване на ТД-оригинал и копие,трудовата книжка,отрязъка,който ти дават от БТ за НОИ,личната карта.Там на място се попълват два документа.Казва ти на коя дата ще ти излезе заповедта и пак трябва да отидеш да я вземеш

# 728
Момичета спешно ми трябва помощ. Съкратиха ме на 7-ми по взаимно съгласие. В момента съм в друг град. Казаха ми че имам срок от 7 дни да се запиша на борса. Мога ли да се запиша в понеделник, късно ли ще е? 7 работни или календарни са дните? И може ли да се регистрирам на борсата в града в който живея сега (   различен от този по лична карта) като имам удостоверение за временно жителство в този град?  Спешно ми е,  ако знаете ще съм много благодарна.

7 те дни са работни.можеш да се регистрираш в БТ по настоящ адрес,но си предвиди,че следващите 4 ри месеца трябва да ходиш там.Също се ходи в НОИ два пъти

За БТ си приготвяш-дипломата за образование,трудовата книжка,личната карта,адресната регистрация за настоящ адрес,там на място се попълват три документа.
след това до 3 месеца трябва да се регистрираш и в НОИ-там носиш,документ от банката за банк сметка-оригинал и копие,заповедта за прекратяване на ТД-оригинал и копие,трудовата книжка,отрязъка,който ти дават от БТ за НОИ,личната карта.Там на място се попълват два документа.Казва ти на коя дата ще ти излезе заповедта и пак трябва да отидеш да я вземеш

Страшно много ти благодаря Elfita  Hug Hug Hug

# 729
Здравейте,
Имам трудов стаж 3 години преди излизане в майчинство (плюс още 2 през майчинството). През м.март ми изтича 2 годишния период, а фирмата е на път да прекъсне дейността си. Искам да попитам, след като се регистрирам в Бюрото по труда, какво ще ми е обезщетението, при положение че до момента и през 2-те години съм получавала по 240 лв месечно и на колко месеца имам право "на борсата"

# 730
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Имам трудов стаж 3 години преди излизане в майчинство (плюс още 2 през майчинството). През м.март ми изтича 2 годишния период, а фирмата е на път да прекъсне дейността си. Искам да попитам, след като се регистрирам в Бюрото по труда, какво ще ми е обезщетението, при положение че до момента и през 2-те години съм получавала по 240 лв месечно и на колко месеца имам право "на борсата"

Ако ви прекратят по взаимно съгласие имате право на БТ 4 месеца, на минимално обезщетение 7,20лв. на ден.
Ако е по някой от другите членове по инициатива на работодателя - ако стажа ви е над 5 години 8 месеца на БТ на обзещетение в размер на 60% от дохода през предходните 24 месеца...Месеците на 240лв ще се смятата на база МРЗ за периода..
Ако осигурителния ви стаж е под 5 години - 6 месеца БТ

# 731
Момичета влизам за малко разяснение , моя близка е в болничен от няколко дни за общо заболяване, същевременно има усложнения с бременността и я приеха в болница , какво става с болничния и?

# 732
  • Пловдив
Момичета влизам за малко разяснение , моя близка е в болничен от няколко дни за общо заболяване, същевременно има усложнения с бременността и я приеха в болница , какво става с болничния и?

Ще представи и двата болнични в работата

# 733
Здравейте!Имам проблем и се обръщам към Вас с молба за малко информация!
Детето ми на 6.12.2012г. навърши 1 годинка.В началото на месеца си получих от НОИ парички за първите дни от декември,от преди рожденния му ден.Днес разговарях с шефката и я попитах кога внасят осигуровките,за да знам кога да си чакам първия превод от НОИ за втората година,а разбрах,че осигуровки не са плащани от юни-юли до сега.Други служители във фирмата вече няма,но сумата,която се е натрупала за осигуровките ни е голяма,а работодателя няма как да я изплати.Фирмата не извършва и дейност в момента.Нито имам пари да ги съдя,нито ще могат да ги платят в случай,че ги осъдя.А те ме уверяват,че нямало проблем и ще си получавам майчинството,ама не вярвам да е така.Та имам няколко въпроса:
1.Знам,че осигуровките се плащат за всички служители,но има ли някаква вратичка да се платят само моите,за да си получавам парите?
2.Ако поискам да ме съкратят,за да се запиша на борсата,имате ли представа колко време ще получавам обезщетение при положение,че имам 5г тр.стаж+1г.майчинство и ако например получавам 6месеца обезщетение,мога ли след това да започна фиктивно работа,за да изляза в майчинство до навършването на 2г. на детето?
3.Ако,например,от другата седмица ме назначат фиктивно в друга фирма,губя ли парите за периода от началото на втората година майчинство до сега?
4.Може ли да ме съкратят и съответно да ме назначат на нова работа със задна дата,ако не от декември,то поне от началото на януари?
5.Ако фирмата не плати осигуровките/както и ще направи/,аз дължа ли нещо на държавата,прекъснати ли са ми здравноосигурителните права и има ли вариант аз да си ги платя,за да не ми стои тази "дупка" в здравните осигуровки?
Предварително Ви благодаря за отделеното време и помощта!   bouquet

# 734
Здравейте,

Ако ви прекратят по взаимно съгласие имате право на БТ 4 месеца, на минимално обезщетение 7,20лв. на ден.
Ако е по някой от другите членове по инициатива на работодателя - ако стажа ви е над 5 години 8 месеца на БТ на обзещетение в размер на 60% от дохода през предходните 24 месеца...Месеците на 240лв ще се смятата на база МРЗ за периода..
Ако осигурителния ви стаж е под 5 години - 6 месеца БТ

Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт