Майчинството счетоводно-52

• 35 259
  • 777
  •   1
Отговори
# 30
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.; изм., бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.; доп., бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г.; изм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.; изм., бр. 101 от 2010 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.);
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп., бр. 28 от 1996 г., изм., бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.; изм., бр. 101 от 2010 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;
10а. (нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г.; изм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;

11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Може да те съкрати по удебелените точки и да си на БТ с хубаво обезщетение и за по-дълъг период.За останалите се иска разрешение от Инспекция по труда, тъй като си майка на дете до 3 г.Ако те махне по взаимно съгласие - ще си на БТ 4 месеца на минимално обезщетение - 7.20лв. на ден.Можеш да си ползваш платения отпуск ...по принцип в договора ти пише колко е ..не по-малко от 20 дни.За две години майчинство значи имаш право на 40 дни.Ако не ги ползваш при прекратяване трябва да ти ги платят.Ако имаш неизползван отпуск от преди това и него включително.

# 31
Значи, ако се съкрати работника по взаимно съгласие, ще има право само на 4 м. на бюрото по труда, така ли?За какво трябва да се внимава, по кои членове е минимално обезщетението?

При стаж от четири години, колко месеца има възможност да е на бюрото по труда?

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 09:33 от silvanchence

# 32
здравейте,
бременна съм в 4 месец и имам само 9 месеца тр.стаж, ако сега започна фиктивно работа и излезна почти веднага в болнични няма  да имам 12 месеца осигурена за ОЗМ и следователно няма да ми изплащат майчинството, така ли е или греша?

# 33
  • София-Младост
здравейте,
бременна съм в 4 месец и имам само 9 месеца тр.стаж, ако сега започна фиктивно работа и излезна почти веднага в болнични няма  да имам 12 месеца осигурена за ОЗМ и следователно няма да ми изплащат майчинството, така ли е или греша?
Гледа се осигурителния, а не трудовия стаж. Месеците, през който ще си в болничен ще ти се признават за осигурителен стаж, така че ще натнрупаш необходимия. Дори и да го нямаш, болничният за бременост и раждане също се признава за стаж, просто обезщетението ще започне да се изплаща при натрупан изискуем стаж.

# 34
  • В полите на Пирин планина
Значи, ако се съкрати работника по взаимно съгласие, ще има право само на 4 м. на бюрото по труда, така ли?За какво трябва да се внимава, по кои членове е минимално обезщетението?

По чл. 325 т.1 е по взаимно съгласие. В този случай ще вземаш минимално обезщетение за 4 месеца. При твоя стаж при всички случаи ще имаш право на 4 месеца обезщетение, но ако е по посочените от pantera666 точки ще бъде в размер 60% от брутния ти осигурителен доход, осреднен за предходните 24 месеца.

# 35
  • Пловдив
Момичета проверявам с ПИК- а в НОИ внесен ми е някакъв болничен на 12.11.12 г  но няма нищо отразено седят си само старите който са изплатени вече доста дни минаха на какво може да се дължи  newsm78

# 36
  • София-Младост
Момичета проверявам с ПИК- а в НОИ внесен ми е някакъв болничен на 12.11.12 г  но няма нищо отразено седят си само старите който са изплатени вече доста дни минаха на какво може да се дължи  newsm78
Скоро ще го отразят, не става веднага.

# 37

По чл. 325 т.1 е по взаимно съгласие. В този случай ще вземаш минимално обезщетение за 4 месеца. При твоя стаж при всички случаи ще имаш право на 4 месеца обезщетение, но ако е по посочените от pantera666 точки ще бъде в размер 60% от брутния ти осигурителен доход, осреднен за предходните 24 месеца.

Няма ли да има право на 6 м. на бюрото по труда?От 3г.-5г. не е ли 6м. на бюрото?
И ако през последните 24м. е била по майчинство, като първите 12м. обезщетението е било 240-250 лв.,  60 % от 240 лв.средно ли се вземат?

# 38
  • София-Младост

Няма ли да има право на 6 м. на бюрото по труда?От 3г.-5г. не е ли 6м. на бюрото?
И ако през последните 24м. е била по майчинство, като първите 12м. обезщетението е било 240-250 лв.,  60 % от 240 лв.средно ли се вземат?
Питаш за взаимно съгласие...няма 6 месеца там, а минималното. Предлагам да прочетеш глава Четвърта от КСО, чл.54а надолу, мисля че ще стане ясно.

# 39
  • Varna
Здравейте момичета! Много ще се радвам да ми отговорите и този път, защото май само тук разбирам всичко на време....
На 13.11 ми свършиха двете години майчинство платено, от 14.11 съм освободена по взаимно съгласие.
Какъм е срока да се запиша на борсата по труда като безработна за да вземам 4 месеца мин.обещетение?
Благодаря предварително!  bouquet  bouquet  bouquet

# 40
  • София-Младост
Здравейте момичета! Много ще се радвам да ми отговорите и този път, защото май само тук разбирам всичко на време....
На 13.11 ми свършиха двете години майчинство платено, от 14.11 съм освободена по взаимно съгласие.
Какъм е срока да се запиша на борсата по труда като безработна за да вземам 4 месеца мин.обещетение?
Благодаря предварително!  bouquet  bouquet  bouquet
7 дневен, считано от 14-ти, за да не губиш от обезщетението.

# 41
  • Varna
Много благодаря за светкавичния отговор!  bouquet

# 42
  • София
Здравейте,
имам въпрос за отпуските, надявам се да помогнете. В момента съм бременна 5ти месец и съм в болничен, който ще взимам до 11. 02. 2013 когато ще ми издадат 45 дневния болничен преди раждане. Имам неизползван платен отпуск от 2012 г 4 дни? Въпросът ми е до кога мога да си го ползвам? и от платеният ми отпуск от 2013г само 10 дена ли ще мога да прехвърля за 2014г?

# 43
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
имам въпрос за отпуските, надявам се да помогнете. В момента съм бременна 5ти месец и съм в болничен, който ще взимам до 11. 02. 2013 когато ще ми издадат 45 дневния болничен преди раждане. Имам неизползван платен отпуск от 2012 г 4 дни? Въпросът ми е до кога мога да си го ползвам? и от платеният ми отпуск от 2013г само 10 дена ли ще мога да прехвърля за 2014г?

Всичките дни платен отпуск, които няма да можеш да ползваш сега ще ти се запазят и ще имаш право на тях, когата ти изтекат другите видове отпуски / за болест, бременност, раждане и гледане на дете /.

# 44
  • София
Благодаря за бързия отговор!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт