Майчинството счетоводно-52

• 35 259
  • 777
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Здравейте момичета, казвам се Таня и съм с термин на 2 май. Пада ми се 45 дневния да ми е от 18 март, но си мисля след нова година да не се връщам на работа и да си пусна болничен. И с работодателите и с болничните нямам проблем, но въпросът ми е следния. В края на втория месец имаше много болни колеги в работата и лекаря от ЖК, ми пусна две седмици болничен с опция за продължаване, но тогава не се наложи, а и не исках продължаване. Четох, че ако си пускаш болничен без прекъсване до раждането ти се взима осигурителния доход от преди старта на болничния. всичко чудесно но това, че в началото ползвах две седмици и не го продължих брои ли се за прекъсване или не. И сега ако си пусна от НГ без да се връщам ще ми се вземе ли осигурителния доход от преди болничния или ранния болничен се брои за прексъване и сега ще си ми се начислява на 70% дохода. Надявам се да съм се изразила ясно и благодаря предварително за отговора.

# 46
  • Пловдив
Здравейте момичета, казвам се Таня и съм с термин на 2 май. Пада ми се 45 дневния да ми е от 18 март, но си мисля след нова година да не се връщам на работа и да си пусна болничен. И с работодателите и с болничните нямам проблем, но въпросът ми е следния. В края на втория месец имаше много болни колеги в работата и лекаря от ЖК, ми пусна две седмици болничен с опция за продължаване, но тогава не се наложи, а и не исках продължаване. Четох, че ако си пускаш болничен без прекъсване до раждането ти се взима осигурителния доход от преди старта на болничния. всичко чудесно но това, че в началото ползвах две седмици и не го продължих брои ли се за прекъсване или не. И сега ако си пусна от НГ без да се връщам ще ми се вземе ли осигурителния доход от преди болничния или ранния болничен се брои за прексъване и сега ще си ми се начислява на 70% дохода. Надявам се да съм се изразила ясно и благодаря предварително за отговора.

Не е вярно.
Базата ще ти е 24 м преди 45 дневния ти болничен.Обезщетението за бр и раждане е 90 процента от брутото,но не повече от нетото.Т.е няма как да ти го изчисляват на 70 процента

# 47
  • Бургас
 Здравейте!
В момента попълвам Декларация 2 (за остатъка от 135 до 410 дни). Точка 9 гласи:Ползвам отпуск за гледане на дете по чл,163 КТ,считано от:. Това при породени деца ли? Не мога да го разбера Embarassed
А и между другото линка за декларацията не се отваря Wink

# 48
  • София-Младост
Здравейте!
В момента попълвам Декларация 2 (за остатъка от 135 до 410 дни). Точка 9 гласи:Ползвам отпуск за гледане на дете по чл,163 КТ,считано от:. Това при породени деца ли? Не мога да го разбера Embarassed
А и между другото линка за декларацията не се отваря Wink
В този случай бих отворила КТ и да видя какво пише в този член 163 :
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.

# 49
  • София

Не е вярно.
Базата ще ти е 24 м преди 45 дневния ти болничен.Обезщетението за бр и раждане е 90 процента от брутото,но не повече от нетото.Т.е няма как да ти го изчисляват на 70 процента

Т.е ако съм разбрала правилно ако излезна от НГ до 18 март (от когато ми започва 45 дневния) болничния ще ми е 70% и съответно последните два месеца и половина осигурителния доход ще ми е на 70% от нормалния.

# 50
  • София-Младост

Не е вярно.

Т.е ако съм разбрала правилно ако излезна от НГ до 18 март (от когато ми започва 45 дневния) болничния ще ми е 70% и съответно последните два месеца и половина осигурителния доход ще ми е на 70% от нормалния.
Нищо не си разбрала. ОТ къде го извади този процент така и не ми стана ясно. Прочети малко от КСО, раздела за обезщетение за бременост и раждане и пак питай, защото опасявам се че само ти знаеш какво питаш.

# 51
  • Пловдив

НЕ

Месеците в болничен ще ти ги взимат на дохода,от който са изчислени.Т.е самия факт,че си била в болничен не ти намалява обезщетението.При условия,че 18 м преди него си била на една и съща заплата

# 52
  • Варна
Имам следното питане.Детето ми тръгва на ясла понеделник.Тогава ще е на 1 г. и 4м.Ясно ми е чедо три дни трябва да уведомя НОИ за това и да се върна на работа.Въпросът ми е мога ли да ползвам неплатена отпуска (платената ще ми трябва за очни)докато се адаптира детето и през това време докато съм неплатена ще получавам ли тези 120 лв.,които ми се полагат?благодаря предварително.

# 53
  • В полите на Пирин планина
Имам следното питане.Детето ми тръгва на ясла понеделник.Тогава ще е на 1 г. и 4м.Ясно ми е чедо три дни трябва да уведомя НОИ за това и да се върна на работа.Въпросът ми е мога ли да ползвам неплатена отпуска (платената ще ми трябва за очни)докато се адаптира детето и през това време докато съм неплатена ще получавам ли тези 120 лв.,които ми се полагат?благодаря предварително.

Ако визираш неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст, то - не може - трябва детето да е навършило 2 години. Обикновен неплатен, ако ти разреши работодателя, но само 30 календарни дни се зачитат за осигурителен стаж.

# 54
  • София-Младост
Можеш да ползваш "обикновен" неплатен, но него работодателя може и да не ти го разреши. Нямаш право на другият, който вдинаги се разрешава, защото той е за дете от 2-8 годишна възраст. При този обикновен неплатен обаче, вече даже са писали 30 дни се зачитат за стаж. Преди време бях, чела че за останалият период бяха прекъснали изплащането на тези 50% обезщетение.

# 55
Здравейте,имам следния въпрос-Личния лекар ми издаде изравнителния болничен след раждането,на него пише-"първичен",така ли трябва да е?Питам защото имаше проблеми с предни болнични листове заради това какво пише на тях-"първичен" или "продължение".

# 56
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Ще съм много щастлива и благодарна, ако ми отговорите на питането. Взех 45- дневният болничен, който се издава преди термина. Дадох го на работодателя ми и се интересувам има ли някакъв срок за подаването на болничния в НОИ или може и другият месец работодателя ми да го представи?  newsm78  Hug

Имам и още едно въпросче- Трябва ли да плащам осигуровки в периода в който ще съм в  болнични(45дневния преди термина) ?Какви ще са? Отново- Благодаря  newsm51
моля за отговор  Praynig

Срокът за представяне на болничните листове в НОИ е 2-дневен от изплащане на заплатите. За периода на отпуск за бременност и раждане се дължат здравни вноски в размер на 20.16 лева за сметка на работодателя на месец.

# 57
  • Варна
Благодаря за отговорите.Неплатеният ще е само за два месеца така,че не ме бърка особено.А ако прекъснат плащането после ще го възстановят нали?

# 58
Здравейте!
Бих искала да попитам, има ли разлика в размера на %-та на болничния, който се изплаща от работодателя и НОИ, когато е издаден от педиатъра на детето от този, издаден от моя личен лекар? Предварително благодаря!

# 59
  • Пловдив
Здравейте!
Бих искала да попитам, има ли разлика в размера на %-та на болничния, който се изплаща от работодателя и НОИ, когато е издаден от педиатъра на детето от този, издаден от моя личен лекар? Предварително благодаря!

За теб или за гледане на дете-първите 3 работни дни от работодателя са на 70 процента,останалото от НОИ на 80 процента

Общи условия

Активация на акаунт