Майчинството счетоводно-52

• 35 257
  • 777
  •   1
Отговори
# 60
Имам предвид,когато детето е болно и аз трябва изляза в болничен. Има ли разлика в пронцента дали болничния ще ми бъде издаден от педиатъра или от моя личен лекар?

# 61
А когато майката е в неплатен отпуск за гледане на деца до 3 г., има ли право на болнини, и кой изплаща първите 3 дни, пак ли работодателя?

# 62
  • София-Младост
Имам предвид,когато детето е болно и аз трябва изляза в болничен. Има ли разлика в пронцента дали болничния ще ми бъде издаден от педиатъра или от моя личен лекар?
Когато детето е болно болничен дава неговият личен лекар, а не вашия, освен ако не са един и същ:) Процента е един и същ.

А когато майката е в неплатен отпуск за гледане на деца до 3 г., има ли право на болнини, и кой изплаща първите 3 дни, пак ли работодателя?
Няма неплатен до 3 г възраст, има неплатен за дете от 2 до 8г. възраст. Има право на болничен за временан неработоспособност, който прекъсва отпуска. Отново работодателя заплаща първите 3 дни.

# 63
Обадих се във фирмата където се осигурявах при първата ми бременност и жената ми обясни че трябва да имам поне 6 месеца трудов стаж преди раждане,но бързаше и не можах да разбера дали 6месеца общо да имам или да са точно преди раждане.
До сега съм се само здравно осигурявала и не знам ще вземам ли майчинство и по колко,иначе до тук имам 3 години общо трудов стаж.
Извинявам се за обяснението,но не съм много запозната с тези неща,а от всякъде чувам различни обяснения Embarassed

# 64
  • София-Младост
Обадих се във фирмата където се осигурявах при първата ми бременност и жената ми обясни че трябва да имам поне 6 месеца трудов стаж преди раждане,но бързаше и не можах да разбера дали 6месеца общо да имам или да са точно преди раждане.
До сега съм се само здравно осигурявала и не знам ще вземам ли майчинство и по колко,иначе до тук имам 3 години общо трудов стаж.
Извинявам се за обяснението,но не съм много запозната с тези неща,а от всякъде чувам различни обяснения Embarassed
За болничен за бременост и раждане ти трябват 12 месеца осигурителен стаж, независимо кога и къде във времето придобит. За болничен за временна неработоспособност ти трябват 6 м. осиг. стаж, пак независимо къде и кога придобит.
Ще взимаш всичко Simple Smile

# 65
  • Пловдив

НЕ

# 66
Да попитам компетентните дами във форума. В случай като моя - преносвам и искам да попитам кой издава болничен лист за дните между първия и този от болницата болничен лист след като родя?
Благодаря  bouquet

# 67
  • София-Младост
Да попитам компетентните дами във форума. В случай като моя - преносвам и искам да попитам кой издава болничен лист за дните между първия и този от болницата болничен лист след като родя?
Благодаря  bouquet
Лекарят следил бремеността ще ти издаде болничен за дните на преносване. Просто му се обади след като родиш да го напише Simple Smile

# 68
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.; изм., бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.; доп., бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г.; изм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.; изм., бр. 101 от 2010 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.);
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп., бр. 28 от 1996 г., изм., бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.; изм., бр. 101 от 2010 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;
10а. (нова - ДВ, бр. 46 от 2010 г., в сила от 18.06.2010 г.; изм., бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст;

11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

Може да те съкрати по удебелените точки и да си на БТ с хубаво обезщетение и за по-дълъг период.За останалите се иска разрешение от Инспекция по труда, тъй като си майка на дете до 3 г.Ако те махне по взаимно съгласие - ще си на БТ 4 месеца на минимално обезщетение - 7.20лв. на ден.Можеш да си ползваш платения отпуск ...по принцип в договора ти пише колко е ..не по-малко от 20 дни.За две години майчинство значи имаш право на 40 дни.Ако не ги ползваш при прекратяване трябва да ти ги платят.Ако имаш неизползван отпуск от преди това и него включително.

Здравейте, интересува ме в случаите, в които работодателят ми има право да ме освободи от работа, при положение, че съм майка на дете до 3 годишна възраст /1. ,4. ,6. ,7. ,8. ,9. ,10., 10а. и 12, които е посочила pantera 666/, еднакъв ли е броя на месеците, през които ще имам право на обезщетение, при регистрация в БТ? Осигурителния ми стаж е по-малко от 10 години, можете ли да ми кажете при стаж до 10 години на колко месеца обезщетение имам право? И когато изтекат въпросният брой месеци, трябва ли сама да си внасям здравни осигуровки?

# 69
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Малвинка, да, еднакъв е.При вашия стаж - 8 месеца на БТ.Ако след това не започнете работа, трябва да си внасяте сама здравните осигуровки.

# 70
Sujalqvam 4e pi6a na lat no telefona mi be poddurja kirilica.Termina mi beshe na 10.02.2012 no bebka se rodi na 10.01.2012 izlqzoh 45 dn bolni4en na 27.12.2011.Do Koga shte polu4avam visokoto obezshtetenie I ot Koga shte zapochne dateche 2rata godina ot10.01 ili ot 10.02

# 71
  • В полите на Пирин планина
Sujalqvam 4e pi6a na lat no telefona mi be poddurja kirilica.Termina mi beshe na 10.02.2012 no bebka se rodi na 10.01.2012 izlqzoh 45 dn bolni4en na 27.12.2011.Do Koga shte polu4avam visokoto obezshtetenie I ot Koga shte zapochne dateche 2rata godina ot10.01 ili ot 10.02

Брой 410 дни от 27.12.2011 година и до тогава ще получаваш обезщетение за бременност и раждане. След изтичане на 410-те дни се подава нова декларация - Приложение 3, за да се получава обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст.

# 72
Здравейте мами, през месец декември плащанията на майчински и детски отново ли вървят както през другите месеци или приключваха на по-ранна дата ?

# 73
  • В полите на Пирин планина
Здравейте мами, през месец декември плащанията на майчински и детски отново ли вървят както през другите месеци или приключваха на по-ранна дата ?

Няма разлика.

# 74
Я да видим кой не спи Simple Smile?Имам въпрос към мамите които са по-наясно от мен,защото аз съвсем се оплетох от четене в нета.При евентуално започване на работа от моя страна,ще работя в друга фирма,и искам да прехвърля майчинството на таткото,който е безработен т.е. не е на трудов договор.
Има ли значение от колко време е назначен на работа за да се прехвърли майчинството и къде става това прехвърляне в новата ми фирма или в старата?И как става това от едната фирма се прехвърлям в новата и от там прехвърлчм документите на съпругат ми или..?
Съжалявам за дългият пост,но съвсем се обърках.
А и още един въпрос гражданскичт договор е =на трудовият ли?Т.е ако започна на граждански договор ми спират майчинството?

Общи условия

Активация на акаунт