Майчинството счетоводно-52

• 35 478
  • 777
  •   1
Отговори
# 180
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, в момента съм в болничен за бременност и раждане. Тъй като първият болничен  беше 43 вместо 45 дни, болничният който издава педиатъра на детето трябва ли да е до 133 дни,или това няма значение и той го издава до 135 дни? Извинявам се , стана малко объркано, дано да сте ме разбрали. Благодаря предварително! Hug

Трябва да е 133 дни общо.  Аз знам, че дните са 135 с болничен лист

Преписах го от сайта на НОИ

Пиши един мейл до НОИ.

Аз разбрах, че нарочно не са ползвани 2 дни от 45 дневния болничен, т.е. жената е работила и тогава те се губят, така стават от 135 на 133 дни.

# 181
  • Русе
Здравейте,бих искала да Ви помоля за съвет.В момента съм по майчинство,детето ми е на 1г. и 1 месец и съм бременна в 1 месец.Кой е най-добрият вариант за мен,тъй като знам,че ако разликата на децата е по-малка от 2 години ще взимам същия размер майчинство както с първото ми дете.Но се чудя дали е разумно да прекратя сега майчинстовто си (с цел да избегна тези 240лв,които взимам в момента) и да взема болничен или пък да започна работа 10 дни и след това да си взема натрупания отпуск,тъй като аз съм учителка и имам доста отпуск за 2 години.Кажете ми моля какво е най добре да направя.Благодаря Ви предварително. Simple Smile
Ще вземате същия размер обезщетение като за първото дете, само ако при издаването на болничния за 45 дни преди раждане на второто се намирате в отпуск за отглеждане по чл.164 от Кодекса на труда за първото дете.
Сметнете си с калкулатора дали е по-изгодно да се върнете на работа и да си ползвате платения отпуск или да сте в отпуск за отглеждане( по чл.164 от КТ) с 240 лв. обезщетение и с право да се възползвате от застъпеното майчинство.

# 182
  • варна
на 1 октомври детето ми навърши 1 год ,началото на ноември получих 100 от НОИ ,кога да очаквам другите?
Благодаря предварително  bouquet

# 183
  • София-Младост
на 1 октомври детето ми навърши 1 год ,началото на ноември получих 100 от НОИ ,кога да очаквам другите?
Благодаря предварително  bouquet
В рамките на 15 работни дни след като работодателяподаде прил.3 за обезщетението за отглеждане на дете до 2г.

# 184
Здравейте!Имам въпрос:представен ми е втори болничен от болницата в която раждах в НОЙ,но вчера когато му проверих статуса онлайн пише,че е изпратено писмо за отстраняване на нередности.По надолу пише''Припокриване на периоди от други БЛ за лицето''.Първият ми болничен се застъпва със вторият,защото родих по рано.Сега кога ще ми го изплатят?Аз ще трябва ли да правя нещо по въпроса?До кого са изпратили това писмо???  Sad

# 185
  • София-Младост
Здравейте!Имам въпрос:представен ми е втори болничен от болницата в която раждах в НОЙ,но вчера когато му проверих статуса онлайн пише,че е изпратено писмо за отстраняване на нередности.По надолу пише''Припокриване на периоди от други БЛ за лицето''.Първият ми болничен се застъпва със вторият,защото родих по рано.Сега кога ще ми го изплатят?Аз ще трябва ли да правя нещо по въпроса?До кого са изпратили това писмо???  Sad
До работодателя е пратено. Има някъде нещо объркано, може да не е в самия болничен, може от счетоводството при въвеждане. Изплащане 15 работни дни след като всичко се оправи. Обади се на работодателя и провери.

# 186
  • Варна
Здравейте, искам да попитам следното, когато има бременност, но не се водиш на работа, след като се платят здравните осигуровки, могат ли да се водят ЖК по здравна каса? А след раждането какво е обезщетението по 240 лв ли?
Благодаря   bouquet

# 187
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам следното, когато има бременност, но не се водиш на работа, след като се платят здравните осигуровки, могат ли да се водят ЖК по здравна каса? А след раждането какво е обезщетението по 240 лв ли?
Благодаря   bouquet
Да, ако си здравно осигурена имаш право на ЖК по НЗОК. След това обезщетение обаче ...евентуално от АСп, ако отговаряш на критерия за доход.

# 188
  • Варна
Ала-Бала - благодаря   bouquet

А ако сега се назначи лицето /ранна бременност/ на работа, предполагам няма да има проблеми с болнични и майчински?

# 189
Здравейте отново, аз пак с въпрос.)

Болничния ми е до 30ти ноември (петък).
На консултация съм на 27ми (вторник).
Тогава ли трябва да искам да ми издадат следващия (може ли с предходна дата да се издава)?
Защото след това са събота и неделя, а ако е с дата 3ти ще се получи прекъсване от 2дни.

# 190
Здравейте отново, аз пак с въпрос.)

Болничния ми е до 30ти ноември (петък).
На консултация съм на 27ми (вторник).
Тогава ли трябва да искам да ми издадат следващия (може ли с предходна дата да се издава)?
Защото след това са събота и неделя, а ако е с дата 3ти ще се получи прекъсване от 2дни.

Като отидеш на 27ми ще попиташ. Ще те пратят на комисия, която може да е след 30ти, но болничния ще бъде продължен без прекъсване. По-рано не е редно да ти го издадат.

# 191
Здравейте, имам един въпрос свързан с обезщетението през 2-рата година на детето. Синът ми е приет на ясла и аз ще се връщам на работа след около месец, мислех си, че в такъв случай имам право на 50% от 240 лв. Счетоводителката обаче е на друго мнение, цитирайки ми чл.54 от "Кодекса за социално осигуряване". По-напред в темата видях, че е дискутиран този проблем и останах с извода, че имам право на тези 120 лв. Така ли е в действителност или аз нещо не съм разбрала? И ако имам право, как да докажа на счетоводителката, че е така?! Благодаря предварително!

# 192
Viva_123, то това хубаво, но аз на 2ри ще съм извън града за 4дни.
Ще видим как ще стане.

# 193
До работодателя е пратено. Има някъде нещо объркано, може да не е в самия болничен, може от счетоводството при въвеждане. Изплащане 15 работни дни след като всичко се оправи. Обади се на работодателя и провери.
Ясно,разбрах.Ами ако има проблем със болничния,не Дай Боже де(знам ли нещо да е объркано)...Какво следва?

# 194
Mirama Болнични със задна дата може,но напред-Не! Уговори се с д-ра и след като се върнеш тия 4 дни,може и на втори или трети декември да отидеш и да ти даде откогато искаш.

Общи условия

Активация на акаунт