Майчинството счетоводно-52

• 35 471
  • 777
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, имам един въпрос свързан с обезщетението през 2-рата година на детето. Синът ми е приет на ясла и аз ще се връщам на работа след около месец, мислех си, че в такъв случай имам право на 50% от 240 лв. Счетоводителката обаче е на друго мнение, цитирайки ми чл.54 от "Кодекса за социално осигуряване". По-напред в темата видях, че е дискутиран този проблем и останах с извода, че имам право на тези 120 лв. Така ли е в действителност или аз нещо не съм разбрала? И ако имам право, как да докажа на счетоводителката, че е така?! Благодаря предварително!
Имаш право на 120 лв. щом работиш и детето е на ясла. Счетоводителката да прочете по-внимателно чл. 54 от КСО.

Здравейте!Имам въпрос:представен ми е втори болничен от болницата в която раждах в НОЙ НОИ,но вчера когато му проверих статуса онлайн пише,че е изпратено писмо за отстраняване на нередности.По надолу пише''Припокриване на периоди от други БЛ за лицето''.Първият ми болничен се застъпва със вторият,защото родих по рано.Сега кога ще ми го изплатят?Аз ще трябва ли да правя нещо по въпроса?До кого са изпратили това писмо???  Sad
До работодателя е пратено. Има някъде нещо объркано, може да не е в самия болничен, може от счетоводството при въвеждане. Изплащане 15 работни дни след като всичко се оправи. Обади се на работодателя и провери.
Ясно,разбрах.Ами ако има проблем със болничния,не Дай Боже де(знам ли нещо да е объркано)...Какво следва?
Ако нещо по болничния е объркано се носи там, от където е издаден за корекция и после се представя отново в НОИ.

# 196
Viva_123, първо благодаря за бързия отговор. Второ, питах счетоводителката да не би да пропуска нещо в съответния чл.54 от КСО. Тя каза,че там ясно е записано, че "Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството."(извинявам се, че цитирам закона, убедена съм, че сте наясно какво гласи, но искам с точност да пресъздам думите й) Аз й казах,че яслите не са на пълна държавна издръжка и че според мен това е вратичката в закона. На прав път ли съм или има нещо друго, което пропускаме?

# 197
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Viva_123, първо благодаря за бързия отговор. Второ, питах счетоводителката да не би да пропуска нещо в съответния чл.54 от КСО. Тя каза,че там ясно е записано, че "Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството."(извинявам се, че цитирам закона, убедена съм, че сте наясно какво гласи, но искам с точност да пресъздам думите й) Аз й казах,че яслите не са на пълна държавна издръжка и че според мен това е вратичката в закона. На прав път ли съм или има нещо друго, което пропускаме?

Права си.Нея явно това я притеснява.

# 198
Може ли един въпрос, който не е свързан с майчинство? Задавам го, ако обичате да ми отговорите Simple Smile ! Ако съкратят човек от фирмата и има право на обезщетение от бюрото по труда в гр. Плевен, но  се налага да замине за неизвестно време в Бургас, какво може да направи, за да си получи обещетението? Дано да разбрахте, какво имах впредвид, че и аз се обърках  Embarassed  Peace

# 199
  • Пловдив
Може ли един въпрос, който не е свързан с майчинство? Задавам го, ако обичате да ми отговорите Simple Smile ! Ако съкратят човек от фирмата и има право на обезщетение от бюрото по труда в гр. Плевен, но  се налага да замине за неизвестно време в Бургас, какво може да направи, за да си получи обещетението? Дано да разбрахте, какво имах впредвид, че и аз се обърках  Embarassed  Peace

Всеки месец в определената дата и час трябва да ходи да се подписва в Плевен

# 200

Всеки месец в определената дата и час трябва да ходи да се подписва в Плевен
Няма ли вариант, да се регистрира в Бургас, като по този начин и изплащат обезщетението и се подписва на определените дати в Бургас и не се налага да пътува всеки месец  Rolling Eyes

# 201
  • Пловдив

Няма ли вариант, да се регистрира в Бургас, като по този начин и изплащат обезщетението и се подписва на определените дати в Бургас и не се налага да пътува всеки месец  Rolling Eyes

Мисля,че може да се регистрира и по настоящ адрес.Т.е адреса в Бургас трябва да е или настоящ,или постоянен.Попитайте в БТ

# 202
Здравейте! Тази година завърших училище и в момента съм бременна в 4-ти месец. Нямам никакъв трудов стаж и не съм се записвала в бюрото по труда, за тези няколко месеца сама си плащах  осигуровките.  Имам ли право на обезщетение или само на някакви помощи през първата година (доколкото съм чувала)?

# 203
Здравейте! Имам въпрос за изплатени Парични Обезщетения по майчинство. Детето ми навърши 2 години юни 2012, до тогава получавах пари от НОИ. но за последен месец юни паричното обезщетение ми няма Sad До тогава са ми превеждали пари всеки месец без проблем.
Проверявам в сайта на НОИ по ПИК код - за този последен месец пише: Върната сума от банка. а преди пишеше Нормален превод. Какво означава това и как да си върна тези пари? В банката не знаят нищо Sad

# 204
  • Пловдив
Здравейте! Тази година завърших училище и в момента съм бременна в 4-ти месец. Нямам никакъв трудов стаж и не съм се записвала в бюрото по труда, за тези няколко месеца сама си плащах  осигуровките.  Имам ли право на обезщетение или само на някакви помощи през първата година (доколкото съм чувала)?

Ако дохода на човек ви е под или равен на 350 лв бруто,имаш право на
-социалон майчинство-100 лв на месец за една година
-помощ за бременност-150 лв 45 дни преди термин
-детски-35 лв на месец

за всички майки без изискване на доход има помощ за раждане-250 лв в твоя случай
За всичко се подават документи в социалните-отиваш и питаш подробно
Студентка редовно да си случайно?

# 205
Здравейте! Тази година завърших училище и в момента съм бременна в 4-ти месец. Нямам никакъв трудов стаж и не съм се записвала в бюрото по труда, за тези няколко месеца сама си плащах  осигуровките.  Имам ли право на обезщетение или само на някакви помощи през първата година (доколкото съм чувала)?

Виж какво ти се полага тук:
http://pomosti.oneinform.com/sp.html
Може да отидеш и да питаш в Социалните по адресна регистрация.Имаш право на 100лв. за една година ако отговаряш на условията за доход.

Здравейте! Имам въпрос за изплатени Парични Обезщетения по майчинство. Детето ми навърши 2 години юни 2012, до тогава получавах пари от НОИ. но за последен месец юни паричното обезщетение ми няма Sad До тогава са ми превеждали пари всеки месец без проблем.
Проверявам в сайта на НОИ по ПИК код - за този последен месец пише: Върната сума от банка. а преди пишеше Нормален превод. Какво означава това и как да си върна тези пари? В банката не знаят нищо Sad

Точно в банката трябва да знаят, все пак те са върнали превода...Пиши им мейл , както и на НОИ.

//Бубита88, за да се подписва в Бургас трябва да се запише в БТ в Бургас с документ за настоящ адрес.

# 206
Реших да си почина тази година и да кандидатствам през 2013, но ще видим как ще станат нещата. Предполагам има значение също, че не съм омъжена.

# 207
  • гр. София
Реших да си почина тази година и да кандидатствам през 2013, но ще видим как ще станат нещата. Предполагам има значение също, че не съм омъжена.

Значение ще има, ако бащата не припознае детето. Това, че не си омъжена не ти дава никакви привилегии.

Сега да си задам и аз въпросите - чудя се как да съобщя на работодателя си (и най - вече на ЛС), че съм бременна. Ако го съобщя само устно, без бележка, могат ли да ми подлеят вода? Записана съм в ЖК. Също така в момента съм в платен отпуск още 2 месеца.

# 208

Сега да си задам и аз въпросите - чудя се как да съобщя на работодателя си (и най - вече на ЛС), че съм бременна. Ако го съобщя само устно, без бележка, могат ли да ми подлеят вода? Записана съм в ЖК. Също така в момента съм в платен отпуск още 2 месеца.

Съобщаваш в писмен вид с бележка от лекаря и искаш входящ номер.Ако не си в изпитателен срок или на срочен договор няма как да ти подлее вода.Не си длъжна веднага да му го съобщаваш.

# 209
Да ви питам, моя позната е била за 6 месеца на бюрото по труда от декември 2011 г., след което е работила няколко месеца, но в момента тече предизвестие.

Има ли право пак на обезщетение от бюрото по труда и за колко време?

Общи условия

Активация на акаунт