Майчинството счетоводно-52

• 35 262
  • 777
  •   1
Отговори
# 585
  • В полите на Пирин планина
Момичета и вас да попитам!
На договор за управление и контрол съм, свършиха 2-те години майчинство, но няма как да се върна сега на работа - трябва да гледам малката. Мислех да ползвам 6 месеца неплатена отпуска, но днес ми казаха, че може би нямам право да ползвам. Тези 6 м. само за трудов договор ли важат? Ако нямам право на неплатен, какво мога да направя друго? Платен оптуск не е вариант.

Този отпуск важи само за лица на трудов договор. Можеш да прекратиш договора за управление, аз не виждам друг вариант.  newsm78

Здравейте!
Забърках една каша и не знам какво да правя. Водя се назначена и работя в едно ООД, тези работодатели ми плащат осигуровките. Терминът ми е 24 май 2013. Септември 2012 регистрирах ООД, на което съм съсобственик и управител. Регистрирах го, защото за да работя това, което искам е нужен лиценз, който  за да се изкара отнема време. Та "нашето" ООД е регистрирано и след това абсолютно нищо не съм правила като подаване на декларации, осигуровки и т.н. Просто го регистрирах за да извадя лиценз. Докато не родя и бебка ненавърши годинка няма да работи фирмата. И тук изникват въпросите какво е необходимо да подам към НАП или НОЙ за моето ООД, за да не си загубя майчинските или да не ме глобят? - А осъществяваш ли дейност в "твойто" ООД или не? Доколкото ми стана ясно - не, т.е. няма какво да подаваш и това ООД няма връзка с майчинството ти.Дали не съм закъсняла с някакви срокове? И дали ще е проблем ако от 2 януари изляза в болничен?
Дано да е станало ясно каква точно е ситуацията. Благодаря предварително. Simple Smile

# 586
На договор за управление и контрол съм, свършиха 2-те години майчинство, но няма как да се върна сега на работа - трябва да гледам малката. Мислех да ползвам 6 месеца неплатена отпуска, но днес ми казаха, че може би нямам право да ползвам. Тези 6 м. само за трудов договор ли важат? Ако нямам право на неплатен, какво мога да направя друго? Платен оптуск не е вариант.

Този отпуск важи само за лица на трудов договор. Можеш да прекратиш договора за управление, аз не виждам друг вариант.  newsm78

Фирмата е ЕООД и е на мое име. Сега мъжът ми ме замества като търговски пълномощник. Някак си не е справедливо едни майки да могат да си гледат децата, пък други - не...

Мярнах някакво прехвърляне на неплатена отпуска от бащата? За какво става въпрос и мога ли да ползвам това?

# 587
Здравейте и от мен. )
В болнични съм от септември месец, непрекъснати.
Термина ми по документи се води 6ти април.
Как се смятат 45те дни преди термин, календарни, или работни? (мисля че бяха работни).
Полагащите ми се 180дни болнични за календарна година ли са? Тоест като изтече тази година, от новата година наново ли започват да се броят 180дни, или не?

# 588
  • Пловдив
Здравейте и от мен. )
В болнични съм от септември месец, непрекъснати.
Термина ми по документи се води 6ти април.
Как се смятат 45те дни преди термин, календарни, или работни? календарни.сайта има калкулатор.сметни с него http://www.bg-mamma.com/?action=calculator (мисля че бяха работни).
Полагащите ми се 180дни болнични за календарна година ли са? календарни Тоест като изтече тази година, от новата година наново ли започват да се броят 180дни, или не?не,не почват нови 180 дни.180 дни имаш за цялата ти бременност или повече с ТЕЛК

# 589

Този отпуск важи само за лица на трудов договор. Можеш да прекратиш договора за управление, аз не виждам друг вариант.  newsm78

Фирмата е ЕООД и е на мое име. Сега мъжът ми ме замества като търговски пълномощник. Някак си не е справедливо едни майки да могат да си гледат децата, пък други - не...

Мярнах някакво прехвърляне на неплатена отпуска от бащата? За какво става въпрос и мога ли да ползвам това?

Отговорих ти в другата тема, в която си питала същото. Бащата, ако е на трудов договор може да ти прехвърли 5 от своите 6 месеца за гледане на дете.

# 590

Този отпуск важи само за лица на трудов договор. Можеш да прекратиш договора за управление, аз не виждам друг вариант.  newsm78

Здравейте!
Забърках една каша и не знам какво да правя. Водя се назначена и работя в едно ООД, тези работодатели ми плащат осигуровките. Терминът ми е 24 май 2013. Септември 2012 регистрирах ООД, на което съм съсобственик и управител. Регистрирах го, защото за да работя това, което искам е нужен лиценз, който  за да се изкара отнема време. Та "нашето" ООД е регистрирано и след това абсолютно нищо не съм правила като подаване на декларации, осигуровки и т.н. Просто го регистрирах за да извадя лиценз. Докато не родя и бебка ненавърши годинка няма да работи фирмата. И тук изникват въпросите какво е необходимо да подам към НАП или НОЙ за моето ООД, за да не си загубя майчинските или да не ме глобят? - А осъществяваш ли дейност в "твойто" ООД или не? Доколкото ми стана ясно - не, т.е. няма какво да подаваш и това ООД няма връзка с майчинството ти.Дали не съм закъсняла с някакви срокове? И дали ще е проблем ако от 2 януари изляза в болничен?
Дано да е станало ясно каква точно е ситуацията. Благодаря предварително. Simple Smile
Не съм упражнявала дейност и не съм подавала ОКД-5. Обаче съм превела 2500 лв от фирмената сметка такса за лиценз към министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Не знам това дали не би се разгледало като започване на дейност...

# 591

Здравейте!
Не съм упражнявала дейност и не съм подавала ОКД-5. Обаче съм превела 2500 лв от фирмената сметка такса за лиценз към министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Не знам това дали не би се разгледало като започване на дейност...

Едва ли, ако нямаш реализирани приходи според мен, нямаш причина за притеснение.

# 592
Здравейте момичета искам да попитам дали знаете, значи има информация, че болничния ми е подаден в НОИ на 12.12.2012 год. но все още нямам превод, знаете ли кога ще имам такъв? Към края на януари чак ли? Благодаря

# 593
  • Пловдив
Здравейте момичета искам да попитам дали знаете, значи има информация, че болничния ми е подаден в НОИ на 12.12.2012 год. но все още нямам превод, знаете ли кога ще имам такъв? Към края на януари чак ли? Благодаря

срока е до 15 работни дни от 12 ти декември.
в първата половина на януари трябва да ги преведат

# 594
здравейте,мен ме притеснява  това ,че от 1г съм безработна получавах 4 месеца обещетение.през тази една година получавам пенсия за инвалидност,та мисълта ми е че са ми вкарвани само здр.осигоровки.като цяло имам 12г.трудов стаж какво трябва да направя за да взема евентуално обещетение за бременност,майчинство?благодаря предварително

# 595
  • Пловдив
здравейте,мен ме притеснява  това ,че от 1г съм безработна получавах 4 месеца обещетение.през тази една година получавам пенсия за инвалидност,та мисълта ми е че са ми вкарвани само здр.осигоровки.като цяло имам 12г.трудов стаж какво трябва да направя за да взема евентуално обещетение за бременност,майчинство?благодаря предварително

Трябва да започнеш работа няколко дни преди да ти издадат 45 дневния болничен.Ще взимаш 2 г минималното-първата година МРЗ,втората 240 лв

# 596
elfita,благодаря ти за бързия отговор, тогава тябва някой да ме води на работа,но сега трябва ли да ПЛАЩАМ някакви осигуровки и като ходя на прегледи ще плащам ли?

# 597
  • Пловдив
elfita,благодаря ти за бързия отговор, тогава тябва някой да ме води на работа,но сега трябва ли да ПЛАЩАМ някакви осигуровки и като ходя на прегледи ще плащам ли?

сега си плащай здравните
ако се водиш здравноосигурена,няма да плащаш нищо за прегледите,ако са по касата

# 598
Здравейте,
След няколко дена ми изтича първия болничен, който ми беше издаден от личната лекарка за майчинството. Разбрах, че след това нашата счетоводителка трябва да подаде декларации.
Понеже обаче тя супер много ми бави всичко по принцип и трябва да я подсещам, как мога да разбера дали е подала съответните декларации и какъв е срокът за това? Колко време след подаване на декларациите се изплаща майчинството? Болничният ми изтича на 12 януари.
Предварително благодаря.

# 599
Здравейте отново. Малката навършва 2 годинки на 06.01.2013г. Искам да изляза евентуално на борса. Въпросът ми е: Кога да отида при счетоводителката, за да подам необходимите документи? Трябва ли да се обадя предварително на работодателя за да уточним начина на прекратяване на нашите взаимоотношения? И по кой член е най - изгодно за мен(и за работодателя) да изляза на борса. Дайте съвет моля. Важно ми е да знам има ли срок за подаването на документи, в смисъл примерно една седмица преди да навърши 2 год. малката ли трябва да предприема мерки, или на 7-ми януари да отида и да оправя всичко. Благодаря предварително.
В ТД трябва да е упоменат срок на предизвестие, най-често са 30дни, така че 1 месец преди 2 РД подайте молба за напускане. Най-благоприятно е ако работодателя ви съкрати, макар че с малко дете под 3г. ви пази закона и е трудно.

Как да избера да бъда съкратена? По взаймно съгласие или поради намяляване обема на работа(несправяне с работата)? Ако е по взаймно съгласие на колко месеца имам право на борса? Имам 5г. стаж, включвам и годините по майчинство. Ако ме съкратят поради несправяне с работата колко месеца ще е борсата в този случай? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт