Майчинството счетоводно-52

• 35 291
  • 777
  •   1
Отговори
# 570
pantera666, много ти благодаря. Надявам се да се оправим в четвъртък и да подадем документи.

# 571
  • София
Здравейте. Честита Коледа, бъдете здрави и щастливи! Извинявам се, ако въпросът ми не е за тук, но ми звучи като за тук Simple Smile
Значи...още като разбрахме, че съм бременна бях назначена във фирмата на един семеен познат, за да мога да вземам майчинство, тъй като не работех. Сега обаче той ще прехвърля/продава фирмата, тъй като има много дългове и прекратяват дейността и т.н. Въпросът ми е какво се случва с мен? Трябва да си търся нова фирма, която да ме назначи поне до навършването на 2г на детето ли? Ако е така - как се процедира - какви са документите, които трябва да издаде единият, другият, в какъв срок...
Чувала съм нещо за в подобни случаи за регистрация в бюрото по труда и изплащане на обезщетението оттам. Има ли нещо вярно и как стоят нещата с документацията при този случай? Защото нали до 3г на детето нямат право да ме съкратят? Няма ли някаква вратичка, защото не мога да си намеря нова фирма за момента, а пък от 1 януари тази ще се води на кой знае на чие име(имам предвид, че ще я прехвърлят, ама по тази не много чистата система...)?
Извинявам се за обърканите въпроси, надявам се да можете да ми помогнете...

# 572
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
kitty_ls , Весела Коледа!
Най-добре да си намериш нова фирма и да си довършиш майчинството до двето години.Без това след като бъде прехвърлена тази, няма да има кой да пуска декларация 1 и да ти изплащат майчинството.След това няма да има и кой да ти подаде прекратването към НАП и да ти оформи трудовата книжка.Ако отидеш на БТ ще получаваш обезщетение за безработица,а не майчинство.Може да ви прекратят по взаимно съгласие и да сте 4 месеца на БТ на минимално обезщетение от 7,20 на ден.Единствено остава да си намериш друга фирма и да те прекратят преди да е прехвърлена тази, за да нямаш повече проблеми после.
//И при положение, че ви правят услуга , за да получавате майчинство, не виждам смисъл да имате претенции към собственика какво си прави с фирмата и да се съобразява с вас  Peace
Това е мое мнение ... нека и колежките си кажат

# 573
Пантерка точно си го казала.
Весела Коледа!

# 574
  • София
Ок, много благодаря за информацията. И аз така си мислех, но все пак да си попитам. А за услугата - нещата не са точно така, но това си е наш проблем...
Весели празници и продължавайте да сте все така в услуга на нас невежите  Hug

# 575
  • Бургас
Момичета имам още един въпрос към вас:
Декември месец ползвах 5 дни болничен, а мисля от 2 януари да излизам в постоянен болничен преди раждане. Термина ми е за 26.07 засега и 45дневния болничен преди раждане започва да тече от 11.06. Та въпроса е ако изляза януари в болничен, ще ми го смятат като процент от основната ми заплата за декември или като процент от брутното възнаграждение за декември (осн. заплата, премия, и т.н.), или ще се смята като процент от осигурителния доход? Ще се намали ли сумата заради това че декември съм ползвала болничен? Ако изляза от началото на Януари, или ако изляза от 20ти януари да кажем, ще има ли разлика в сумата която получавам или тя и в 2та случая ще се смята като процент от декемврийската?
Какво бихте ме посъветвали? Другия вариант е да си изкарам целия януари там и от 1февруари да изляза в болничен но не ми се иска....

извинявам се че ще си повторя въпроса, но редовно ви следя и не видях някой да е отговорил а това наистина е важно за мен за да знам какво да правя...понеже не съм наясно с тези неща се надявам вие да ме ореантирате, ако има нещо неясно питайте за да обясня Wink

# 576
Момичета имам още един въпрос към вас:
Декември месец ползвах 5 дни болничен, а мисля от 2 януари да излизам в постоянен болничен преди раждане. Термина ми е за 26.07 засега и 45дневния болничен преди раждане започва да тече от 11.06. Та въпроса е ако изляза януари в болничен, ще ми го смятат като процент от основната ми заплата за декември или като процент от брутното възнаграждение за декември (осн. заплата, премия, и т.н.), или ще се смята като процент от осигурителния доход? Ще се намали ли сумата заради това че декември съм ползвала болничен? Ако изляза от началото на Януари, или ако изляза от 20ти януари да кажем, ще има ли разлика в сумата която получавам или тя и в 2та случая ще се смята като процент от декемврийската?
Какво бихте ме посъветвали? Другия вариант е да си изкарам целия януари там и от 1февруари да изляза в болничен но не ми се иска....

извинявам се че ще си повторя въпроса, но редовно ви следя и не видях някой да е отговорил а това наистина е важно за мен за да знам какво да правя...понеже не съм наясно с тези неща се надявам вие да ме ореантирате, ако има нещо неясно питайте за да обясня Wink
Болничните за общо заболяване се смятат на база 18 мес. назад. 80% от среднодневно брутното, но не повече от среднодневно нетно.
На първа страница има линкове и обяснения за сметките.
Дали ще излезеш в болнични на 01.01.2013г. или на 31.01.2013 г. е без значение - базата е една и съща - 01.07.2011-31.12.2012г.

# 577
  • Бургас
четох че когато е непрекъснат болничният за следващите месеци се смята като 80% от възнаграждението което предхожда месеца на първия болничен, затова не ми стана много ясно...Въобще цялата работа ми е доста мътна.

# 578
Здравейте, имам въпрос относно една малко объркана ситуация: от 10.12 си прекъснах отпуска за отглеждане на дете и съм в платен годишен отпуск. Намерението ми беше да се върна на работа, но детето ми не се адаптира добре в яслата, боледува, а междувременно разбрах, че съм бременна. 45-дневен болничен трябва да получа, живот и здраве, в началото на юли (преди втория РД на голямото дете). Въпросът ми е: ако подновя ползването на отпуск за отглеждане на дете, на каква база ще ми бъде изчислено новото майчинство? Благодаря предварително!   bouquet

# 579
  • Пловдив
Здравейте, имам въпрос относно една малко объркана ситуация: от 10.12 си прекъснах отпуска за отглеждане на дете и съм в платен годишен отпуск. Намерението ми беше да се върна на работа, но детето ми не се адаптира добре в яслата, боледува, а междувременно разбрах, че съм бременна. 45-дневен болничен трябва да получа, живот и здраве, в началото на юли (преди втория РД на голямото дете). Въпросът ми е: ако подновя ползването на отпуск за отглеждане на дете, на каква база ще ми бъде изчислено новото майчинство? Благодаря предварително!   bouquet

Ако в момента на издаване на 45 дневния си в отпуск за гл на дете до 2 години,обезщетениетто за второто ще е колкото е било за първото ти дете.Ако това е по-изгодно за теб.Докато си в отпуск за гл на дете не трябва първото да посещава ясла

# 580
Благодаря за бързия отговор. Не, няма да посещава ясла. Т.е. това, че веднъж съм прекъснала отпуска за гледане на дете, няма да се отрази отрицателно на размера на второто майчинство (да се уверя, че съм разбрала правилно, защото за мен наистина ще е по-изгодно така)?

# 581
  • Пловдив
Благодаря за бързия отговор. Не, няма да посещава ясла. Т.е. това, че веднъж съм прекъснала отпуска за гледане на дете, няма да се отрази отрицателно на размера на второто майчинство ДА (да се уверя, че съм разбрала правилно, защото за мен наистина ще е по-изгодно така)?

Като си го възстановиш ще се възползваш от застъпването на двете майчинства

# 582
Благодаря отново, Елфита!

# 583
Здравейте!
Забърках една каша и не знам какво да правя. Водя се назначена и работя в едно ООД, тези работодатели ми плащат осигуровките. Терминът ми е 24 май 2013. Септември 2012 регистрирах ООД, на което съм съсобственик и управител. Регистрирах го, защото за да работя това, което искам е нужен лиценз, който  за да се изкара отнема време. Та "нашето" ООД е регистрирано и след това абсолютно нищо не съм правила като подаване на декларации, осигуровки и т.н. Просто го регистрирах за да извадя лиценз. Докато не родя и бебка ненавърши годинка няма да работи фирмата. И тук изникват въпросите какво е необходимо да подам към НАП или НОЙ за моето ООД, за да не си загубя майчинските или да не ме глобят? Дали не съм закъсняла с някакви срокове? И дали ще е проблем ако от 2 януари изляза в болничен?
Дано да е станало ясно каква точно е ситуацията. Благодаря предварително. Simple Smile

# 584
Момичета и вас да попитам!
На договор за управление и контрол съм, свършиха 2-те години майчинство, но няма как да се върна сега на работа - трябва да гледам малката. Мислех да ползвам 6 месеца неплатена отпуска, но днес ми казаха, че може би нямам право да ползвам. Тези 6 м. само за трудов договор ли важат? Ако нямам право на неплатен, какво мога да направя друго? Платен отпуск не е вариант.

Последна редакция: чт, 27 дек 2012, 16:21 от Tani4ka_04

Общи условия

Активация на акаунт