Майчинството счетоводно-52

• 35 274
  • 777
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Без прекъсване са, да. Значи грубо около месец няма да ми стигнат. Ако след 180те дни съм на работа 1-2 дни и после ми дадат пак болничен от личния и това се повтаря до 45те дни, става ли?
Много благодаря за отговорите!!!

Не става.След това ще те пратят на ТЕЛК,за да ти издават болнични или ще си пуснеш платен отпуск.Много рано си почнала с болничните,но предполагам се е налагало

# 556
Не ми е мн ясно, за тези 40 дни, но знам вече поне със сигурност,  че няма да ми стигнат, да мисля какво да правя от сега! Благодаря и весели празници на всички!!!   santa2

# 557
Здравейте,

Много полезна тема! Огромни благодарности за труда на всички, които отговарят на заплетени казуси и въпроси.
Предварително се извинявам, ако моите въпроси са задавани, може да ми дадете линк към отговорите или ако прецените просто да не отговаряте.
Термина ми е 2.03.2013. 45 дни преди термин ми се падат от 16.01.2013
От 30.07.2012 съм в болничен, сметнато до края на 2012 са 155 непрекъснати календарни дни. Първият ми въпрос е 180-те непрекъснати календарни дни за една календарна година ли са (например за цялата 2012) ? През годината (в предходни месеци) имам и други ползвани болнични (за мен и за детето), те нали не се включват в тези 180 дни?
Ако поредния ми 30 дневен болничен включва дни от 2012 и дни от 2013, то на две части ли трябва да го разделят (едната част до 31.12.2012, другата част за останалите дни през януари 2013)
Следващият ми въпрос е свързан с промяната на максималния осигурителен праг -  от 2013 той се вдига от 2000 на 2200 лв. Ще се увеличи ли и максималното обезщетение за майчинството ? Наясно съм, че за периода на болничните ще се вземе стария максимум, но ако през другите периоди (в които съм била на работа) съм била на бруто над 2200 лв, това има ли значение или не?
Пожелавам ви Весели Празници, много здраве и късмет през новата година за всички нас и хората, които обичаме!

# 558
Здравейте. Имам въпрос, който колежка ми зададе, а аз нямам представа.
Момичето живее и работи в България от 2 години. Българка е, но от малка е живяла в Щатите.

Работата й тук е добре платена и осигуровките са върху реалния доход. Нейният въпрос е следният: ако забременее, но отиде да роди в Щатите, губи ли майчинството от България?

Благодаря предварително.

# 559
Здравейте, имам следният въпрос. В момента съм в непрекъснат болничен заради проблемна бременност, като трябва да изляза в болничният 45 дни преди раждането на 22 април. При всеки болничен към момента ми брояха дните, които съм използвала към момента. Последният път обаче забелязах, че навсякъде са ми коригирали бройката и са ми включили дни, които съм ползвала по-рано през годината и нямат нищо общо със сегашният ми болничен. Въпросът ми е трябва ли да бъдат включени, тъй като дори ако след болничните използвам всичката си отпуска отново дните не ми стигат, а на мое място вече има назначен друг човек. И също така ако след отпуската си пусна друг болничен - издаден от Личен лекар на общо основание, а не свързан с бременността има ли възможност да стане, след като ще е в друга година и все още няма да съм ползвала 40-те дни, които мога да ползвам от Личен лекар.Надявам се да е станало ясно. Благодаря предварително и Весели празници!

# 560
Момичета, някой може ли да ми помогне? Майка ми живее и работи в чужбина от 2009г. Каза ми, че е излязал някакъв закон, според който може да си подаде декларация, за да й опростят здравните осигуровки за периода, в който не е била в БГ. Някой знае ли нещо по този въпрос и дали мога да ги подам от нейно име? Намерих декларациите в страницата на НАП, но там пише:
Цитат
Пребивавал/а/ съм извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода 01.07.1999 г. - 31.12.2007 г
Декларацията се подава от български граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода 1 юли 1999 г. - 31 декември 2007 г. и дължат здравноосигурителни вноски за своя сметка за времето, през което са били в чужбина

# 561
Здравейте,

Много полезна тема! Огромни благодарности за труда на всички, които отговарят на заплетени казуси и въпроси.
Предварително се извинявам, ако моите въпроси са задавани, може да ми дадете линк към отговорите или ако прецените просто да не отговаряте.
Термина ми е 2.03.2013. 45 дни преди термин ми се падат от 16.01.2013
От 30.07.2012 съм в болничен, сметнато до края на 2012 са 155 непрекъснати календарни дни. Първият ми въпрос е 180-те непрекъснати календарни дни за една календарна година ли са (например за цялата 2012) ? През годината (в предходни месеци) имам и други ползвани болнични (за мен и за детето), те нали не се включват в тези 180 дни?
Ако поредния ми 30 дневен болничен включва дни от 2012 и дни от 2013, то на две части ли трябва да го разделят не (едната част до 31.12.2012, другата част за останалите дни през януари 2013)
Следващият ми въпрос е свързан с промяната на максималния осигурителен праг -  от 2013 той се вдига от 2000 на 2200 лв. Ще се увеличи ли и максималното обезщетение за майчинството ? Наясно съм, че за периода на болничните ще се вземе стария максимум, но ако през другите периоди (в които съм била на работа) съм била на бруто над 2200 лв, това има ли значение или не? за минал период си важи стария максимум
Пожелавам ви Весели Празници, много здраве и късмет през новата година за всички нас и хората, които обичаме!
Броят се 180 дни без прекъсване, независимо, че продължават болничните от 2012 и през 2013 г.

# 562
Здравейте, имам въпрос, който не е свързан директно с майчинстовото, но вярвам, че ще ми отговорите.
Ще подавам документи за социалните. Аз съм си изкарала всички необходими документи от работодателите за дохода (без тези месеци, в които съм била в майчинство), но при съпруга ми има период, в който беше на борсата. За тези месеци той трябва ли да си изкарва някакъв документ, или не? ПРедварително благодаря.

# 563
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам въпрос, който не е свързан директно с майчинстовото, но вярвам, че ще ми отговорите.
Ще подавам документи за социалните. Аз съм си изкарала всички необходими документи от работодателите за дохода (без тези месеци, в които съм била в майчинство), но при съпруга ми има период, в който беше на борсата. За тези месеци той трябва ли да си изкарва някакъв документ, или не? ПРедварително благодаря.

Няма нужда да вади документ...

# 564
Чудесно, но иначе описваме в декларацията сумата, която е получавал, нали?
А сумите от болничните, които съм ползвала, предполагам. За тях документ трябва ли?

# 565
Чудесно, но иначе описваме в декларацията сумата, която е получавал, нали?
А сумите от болничните, които съм ползвала, предполагам. За тях документ трябва ли?

И за болничните не е нужен документ.Ако имаш ПИК може да си напишеш сумите.Ако ли не - ще ти дадат разпечатка с обезщетенията в социалните и ще ги напишеш.

# 566
Здравейте ! Моят въпрос е следния : От датата на раждане на детето ли се смятат 2 години назад осиг.доход за майчинството или от датата на последния изплатен болничен т.е. 135 ден. Прегазих форума с какви ли не думи за да намеря отговор на въпроса, но не успях затова ви притеснявам. Благодаря ви предварително за отговора мили дами Simple Smile

# 567
Смятат се 24 месеца преди месеца, в който е издаден 45-дневния болничен за бременност и раждане.

# 568
Едно въпросче  Wink
Бременна съм 7ми мес. и всеки месец ползвам болничен от ЛКК. Последният такъв ми беше до 19.12. От 14.12 съм в болница. Старшата акушерка каза, че от тук ще ми издадат нов болничен - за времето на престой и за след това. Така обаче се получават 5 дни /от 14 до 19/, които ще се припокриват в двата болнични листа. Дали ще е проблем, да не ми го върнат от НОИ?

Весело посрещане на празниците на всички! Много здраве и щастие през новата година! newsm03

# 569
Едно въпросче  Wink
Бременна съм 7ми мес. и всеки месец ползвам болничен от ЛКК. Последният такъв ми беше до 19.12. От 14.12 съм в болница. Старшата акушерка каза, че от тук ще ми издадат нов болничен - за времето на престой и за след това. Така обаче се получават 5 дни /от 14 до 19/, които ще се припокриват в двата болнични листа. Дали ще е проблем, да не ми го върнат от НОИ?

Весело посрещане на празниците на всички! Много здраве и щастие през новата година! newsm03
Не, няма да е проблем. В болничния, издаден от болницата в графа "Бележки" трябва да пише, че се припокрива с болничен №...

Смятат се 24 месеца преди месеца, в който е издаден 45-дневния болничен за бременност и раждане.
Малка корекция - 24 месеца, преди месеца, в който започва болничния за 45 дни, защото болничния може да е издаден и по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт