Отговори
# 675
Педиатрите казват, че прекалено късното захранване е също толкова вредно колкото и прекалено ранното и общо взето всички препоръчват, че оптималното време за захранване е 4 - 5 месец, даже казват, че задължително трябва да се започне преди навършване на шестия месец  Peace

Тедито пък тия дни пропи вода  Rolling Eyes Даже се случва да отказва цица, а да пие водичка.
Само че педиатрите имат страшно не осъвременена информация, повечето от тях са застинали на едни знания от преди 20-30 год. Другите са си взели малко поуки и са осъвременили от части инфото си- на мен лично педиатрите не са ми никакво мерило за знания в тази област. Wink

# 676
Ако писнеш може да реши,че му е забавно...

Joy Joy Joy Както винаги, Зафира, кефиш и забавляваш  hahaha Heart Eyes А от какво са те оперирали?  Confused

И аз захраних Криско с оризовата на Милупа, обаче от скука и много мозък започнах след 3-ти месец и му докарах яко повръщане на фонтан  ooooh!

Кашпи, честити ви 4 месеца  Hug

Ние с Криско ползвахме това столче от Икеа, мисля тази година да вземем същото, евтино, стабилно, удобно и като ти свърши работа с леко сърце го изхвърляш  Grinning
Макар че едни приятели май ще ни обзаведат с голямо дървено чудовище, та ако е хубаво ще го рендосам и лакирам, ще видим  Simple Smile

Absolut Illusion, Кам си смуче палеца, след като категорично отказа всякакви видове биберонки, ама се примирих, да го смуче, по-натам ще го мисля  Simple Smile

Диди, и аз така си въртях главата, помня го, значи смятай до колко късно съм продължила  hahaha Аз няма да й пречи за палеца, има нужда детенцето  Blush

Би би, няма връзка глюкоза-цикъл, така че няма проблем, отивай, за да знаеш как е хавата. Аз ям сладко, не се проверявам изобщо...  Rolling Eyes
Но ще пробвам някой ден онова с двете чаши ябълков сок, да видим  Thinking
Ти кърмиш ли още, бях те питала, или изобщо не вече? Че аз и за щитовидната пия, докато трае кърменето, ама после трябва и това да проверявам, дали да ги спирам, абе, проблеми все да има  Tired

Сами Мами, така е по принцип - между отделните групи храни трябва да има около 3, макс 4 седмици интервал - месо, каши, зеленчуци, плодове...

Календари ние правим от 7г всяка година, тази също си ги направихме отдавна, от Франция си ги поръчваме, с 12 страници, анимирани, плюс корица, излизат ни около 25е за 7бр  Simple Smile
ето така изглежда  Simple Smile

# 677
  • София
Сами, мен си ме наболява, това си е от години и няма да отмине. Само че не винаги работата е за ортопед, може и за невролог, при мен има и претоварване на нервни окончания, не само на стави.
Мериджейн, няма защо да чакам пълни 6 месеца. Освен това по-голямата ни фонтанела ще иска жълтъче по някое време. Wink Дори не разбирам каква е идеята при по-късното захранване ако е само на кърма и по-ранното ако е на смесено или само на АМ. Другото нещо е, че нашата педиатърка каза, че повечето й деца са с по-ниски показатели при кръвните изследвания на 6мес., ако дотогава са били само на кърма. При нас това няма как да се случи де Wink А и мисля, че на самото дете ще му се папка и друго, пък и само мляко ще спре да го засища. Ето Дарлена каза, че вече захранват, мои чужбински приятелки също преди 6-ти месец. Това в общи линии са ми аргументите.
Блонди, не кърмя вече, направихме кръгло 3 мес. и това е. Календарите са ви хубави. Аз искам с по 3 месеца на страница.

# 678
Освен това по-голямата ни фонтанела ще иска жълтъче по някое време. Wink

Това пък защо  newsm78

# 679
  • София
Привет момичета  Hug
Гунди реших да я захраня от 4ти месец откакто сме изцяло на АМ.Ако бяхме на кърма щях да изчакам до 5ти-6ти месец.
То и с АМ вече ни е ужасно трудно.Не иска,дърпа се,прави 2 глътки и после 5 минути ми се хили насреща.Вчера едвам докарахме до 5 хранения от 130мл...Не знам,или не е гладна или е станала злояда...Да видим как ще е със захранването.
Днес времето е много хубаво,но пък аз нещо не се чувствам добре и май ще пропуснем излизането  Cry Много ми е отпаднало и не ми се излиза така с Емма,защото разходките до едно време са мъка за нас,докато не заспи навън  ooooh!

# 680
Тайра, няма злоядо бебе на 3 месеца.  Simple Smile Просто имате някъде разминаване с нея относно представите за интервал и количества, води се по нея  Peace

# 681
Не мисля аз че 4-ти месец е рано за дете на Ам.За яденето 5 пъти х 130 мл си е добре,какво и моя ядене мисля че нещо такова или 6 пъри,но по-малко.Не е нужно да я дат като свинчуги и да стават 100 кила.
Защо мислите че,4-ти месец е рано-всички книги и педиатри препоръчват тогава,после казват че децата стават много зловди и трудно опитват нещо различно от мляко,което не е добре.Тогава и състават на кърмата казват,че се променя,детето след ксто удвои теглото  си първите 4-ри месеца се нуждае от повече желязо и тн,което го има в храните с които ще захраним.
Моето мнение за захранването е,че преди 4 навършени месеца е много рано да се захранва,но 5 и 6 вече е много късно.СПоред мен нормално е да се захрани на  4 месеца.Аз не почти не познвам човек,който е захранил на 6 месеца.Една позната,която захрани тогава детето и до година едвам ядеше нещо различно от кърма и имаха разни проблеми.

# 682
  • Обетованата земя
Захранила съм Ивайло на 6 навършени месеца. Водих се по него, като бях решила да е на 6 м, освен ако няма видими причини да е по-рано. Наистина още от 4ти месец се облизваше на нашата маса, но той си е лаком по принцип. Не е имал признаци да не му стига кърмата, а и на кръвните изследвания на 6 месеца нямаше никакви отклонения, хемоглобина си му беше в норма(въпреки че педито ме заплашваше че няма да е  Mr. Green).  Peace Никога не е имал проблеми с храненето, като бебе не му се нравеше единствено карфиолът и спанакът само в началото. Чувала съм и от доста места, че едно време нашите прабаби също са знаели, че дете се захранва, когато що-годе може да седи. Има много мнения по тази тема, най-важното е да се ръководим по детето, да сме информирани и да си преценим за себе си, а не сляпо да слушаме разни знайни и незнайни педиатри.  Peace А и аз имам доверие на СЗО.
 За въртенето на главата, преди бях чела че го правят по-емоционалните деца и по този начин искат да им стане по-интересно, да се завърти света около тях. Simple Smile Иво го прави за приспиване и също когато е изнервен. Преди си мислех, че се научи така, защото аз до 6 месеца го приспивах на ръчички, люлеейки го и пеейки зайченцето бяло  ooooh!, нямаше заспиване иначе вечер. И това понякога продължаваше по цял час. Докато останах без кръст и реших да сменя тактиката, но и той вече повече разбираше на 6 м. и се научи да заспива само като му държа ръката. Бебешка работа  Mr. Green С баща му такава тишина пазехме, докато спи, бяхме се научили коя дъсчица на паркета скърца и коя не. Grinning Аз затова сега така се кефя, че Матеа заспива лесно и спи на шум. Simple Smile  В книгата на Спок четох че това с въртенето на главичката е поведение, подобно на смукането на палеца, та си имам и от двете вкъщи.  Crazy

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 13:39 от didi24

# 683
  • София
Блонди опитвам се да се водя по нея но не става.Вчера например покрай пътуването и стана така,че горе долу чакам тя да си каже кога иска или поне така ми се искаше...Сутрешното мляко тя си го поиска и не го изпи цялото,после в колата трябваше да яде,но така и не поиска.Стигнахме в Русе,а дотам си е бая път и разгледахме дори 1 музей и тя нищо.Накрая се поразмрънка след 5 часа и нещо почивка и й направих.Разбира се пак не го изпихме цялото,но карай.После седнахме преди да тръгнем обратно за София в едно заведение и там я подлъгах един вид с около 100мл мляко та да може да спинка в колата.Изяде около 90мл и бях доволна а бяха минали пак повече от 3 часа от последното ядене.В колата тя си спинкаше и насила й дадох 5тото мляко в 23:30 преди лягане от което изпи половината...Имам чувстото че ако я чакам нея ще си седи без ядене...Така е от месец насам...Сигурно се вманиачавам ама все по някое време трябва да хапне това същество...Ако не бях настоятелна вчера сигурно щеше да си седи на 3-4 яденета което е прекалено малко за бебе на 3 месеца и половина според мен,като тя не пие количеството което трябва...

# 684
Хелоу, момичета Wink Малко набързо се включвам, ама да се изкажа и аз "компетентно" по дискутираните теми Mr. Green

За захранването - мисля да захраня на 5 навършени месеца, т.е. след 15.01, писах май, че педиатърката ми намекна последният път, че ще говорим за захранване на следващата консултация, т.е. към средата на декември, но ми се струва рано. Вярно, че моят лакомник вече е почти 7 кила, т.е. удвоил си е почти теглото от раждането, но това си е само един показател за захранване и то съвсем недостатъчен. Не ми се бърза, пък и не мисля, че има някакъв резон в това да се захранва рано заради недостиг на витамини и минерали, особено ако бебето яде освен кърма и АМ - та адаптираните млека са достатъчно обогатени с желязо и всякакви микроелементи Wink Но всеки си преценява за своето дете, а и се води от самото него Peace

Столчетата за хранене - аз много се чудих, обаче май ще вземем в крайна сметка от големите, иска ми се малкият да си има свое място на общата ни маса, а и ми се струват удобни. Харесала съм едно столче на Чиполино Grand Comfort май беше и това ще е - ще го купуваме по-нататък Simple Smile

За периодите на по-малко хапване на беб - Тайра, наистина най-добре се води от малката - след като изглежда добре, жизнена е и видимо доволна, няма за какво да се тревожиш. Алексей също имаше един подобен период наскоро, аз изобщо не се впечатлих, а периодът мина и замина. Сега яде като разпран Wink

Заспиването сам и в шумна обстановка - при нас няма проблем с това, изобщо не пазим тишина, ако бебо спи дълбоко не се буди. Само може да се стресне от много рязък и остър звук, но не и от обичайните звуци около него. Заспиването сам не е ново - той всъщност никога досега не е бил приспиван, сам си заспива от самото начало, само че преди заспиваше основно след хранене, а сега се случва да си играе в шезлонга или в кошарата да си гледа музикалната въртележка и по някое време да отнесе плувката Heart Eyes

Блонди, радвам се, че съм те надъхала да направиш Английския коледен кейк - за кулинар като тебе няма да е никак сложен, а ефектът "уау" на опитващите го е гарантиран Hug

Хайде, прекрасни, до скоро, аз изчезвам по задачки Hug

# 685
Миланова, ти ще си прецениш за твоето дете. Но не е вярно, че захранени след 5-ти или 6-ти стават злояди и не искат да опитват, изобщо няма връзка. Както и няма злояди деца, родителите ги правят такива с поведението си  Simple Smile И аз като Диди се доверявам не на БГ педиатри, които не са в час (не са всички), а на СЗО и кърмаческата лига, която е много запозната с тези неща също  Peace
Относно хемоглобина - за мен е показателно, че в другите страни ей така, някакви си кръвни изследвания без причина не бебетата и децата изобщо не правят. Т.е. хемоглобинът не пада до някакви пртеснителни нива на никое бебе, освен когато се касае за някакъв болестен процес, което е рядко и съвсем различно.  Simple Smile

Тайра, Камелия яде през деня 4 пъти по 90мл и нощем два пъти пак по толкова. Паузата й е всяка сутрин от около 4-5 сутринта до 12 на обяд.  Simple Smile Мисля, че Ем яде повечко сигурно, не виждам изобщо за какво да се притесняваш  Hug (освен това повече от половината количество от общото мляко на Камелия е кърма, която се разгражда и усвоява по-бързо  Peace).

Софи, къде се попиля, как сте  Hug

# 686
Цитат на: Месечинка виторога link=topic=688232.msg23638305#msg23638305

Скрит текст:
Else,
благодаря за отговора

Предишният път проблемът се получи точно след операцията, когато не ми даваха да кърмя и се цедях, възможно е да не съм изцеждала достатъчно Confused Този път обаче нямам обяснение... Да, случва се да пропуснем нощно хранене, освен да е започнало тогава. А възможно ли е от спане на една страна - наляво горната гърда да натежи и да се притисне от вътрешната страна и от това да се получи? Вече ме е страх да спя настрани Confused
Скрит текст:
Месечинка, как си днес?
Възможно е от притискане по време на сън да се получи подобно неразположение. Мислиш ли, че ще бъде вариант да поставяш малка възглавничка между гърдите, за да не се притискат една в друга?
Поздрави   bouquet

# 687
  • София
Освен това по-голямата ни фонтанела ще иска жълтъче по някое време. Wink

Това пък защо  newsm78
Жълтъкът спомага затварянето на фонтанелата, както и месото. Когато им дойде времето.
А някой наистина има ли обяснение защо бебе на кърма се захранва по-късно?
Диди, нали от СЗО казват 4-6 месец да се прави захранване?

# 688
Жълтъкът спомага затварянето на фонтанелата, както и месото. Когато им дойде времето.

Т.е. желязото, така ли? Не съм чувала да има връзка желязо-кости  Thinking Освен това фонтанелата е добре да се затвори по-бавно, т.е. до края на 2-та годинка, така че не виждам какво те притеснява, но ти си знаеш  Hug

Няма правило бебетата на АМ да се захранват по-рано от тези на кърма, и за двата вида хранения важи еднаквото правило, освен в случаите, когато детето поема много големи количества АМ и е наддало много на тегло, тогава се клони към захранване и преди 6-тия месец.

Иначе ориентировъчно е между 4-тия и 6-тия, като се гледа спецификата на детето - количествата мляко, които приема, теглото, умението да седи горе-долу стабилно, дали проявява интерес към храната, дали не избутва с езиче лъжичката... Принципно след 6-ти месец хранителната система е узряла за нови продукти.

Аз лично не знам нито един довод в полза на по-ранното захранване. Изключение прави само и единствено глутенът, който не бива да се въвежда късно (след 7-ми месец някъде).

# 689
На Явор фонтанелата е затворена  newsm78 Да се притеснявам ли?

Общи условия

Активация на акаунт