Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 48

• 48 995
  • 757
  •   1
Отговори
# 495
  • София

Знаеш какъв е смисълът на коментара, така че да не си играем със семантиката- denisass направи оценка на "историческото" поведение на исторически личности, пречупено през техния мироглед и традиции, такива, каквито ги познаваме. Нигяр е харесван образ и от двете страни на барикадата-не подозирай женско мнение в случая. В крайна сметка всички знаем, че впоследствие именно Рустем се жени за Михримах и става велик везир...
Наистина, много олекват всички- леко абсурден и неправдоподобен сезон.

Извинявам ,се но интелектът и познанията ми не достигат до там, че да мога да правя и оценя подобни коментарии, още повече когато се коментират историческите личности Сюлейман и Рустем във връзка с една абсолютно измислена героиня Нигяр калфа.
Извинявам се, но гореизложеното прилича на заяждане във форум, създаден за разтоварване и приятни дискусии. denisass коментира недостоверността от исторически аспект, ти коментираш това, колко зле звучат думите и от социален такъв и след това нападаш мен,  тъй като съм се опитала да изясня ситуацията?!? И не намесвай понятия като "интелект" и "познания" в казуса- глупаво е, предвид същината на форума.
Прецени как искаш да комуникираш - на бойно поле или в приятелска атмосфера.  Рядко пиша, независимо, че съм във форума отдавна, но ей богу, никога не съм попадала във толкова неприятелска обстановка. Защо от тема, която трябва да ни обединява, тази тема ни превръща в гнездо на змии?

# 496
Добро утро!

Съгласна сам с denisass за къпането newsm53 само да добавя,че хигиената про христо.ияните-визирам френския кралски двор,е причината за появата на парфюмите.Така,че всяко зло за добро. smile3521

Редактирам се ,за да добавя едно голямо мерси за
jostely е нейния фото албум newsm10 newsm10 newsm10
Дени,
Удоволствието е мое!
Напълно съм съгласна,но относно хегената,при нас е прието от време оно ксъпането,може би,са ни приучили на това!Все ми е смешно обаче,че старите хора казват-"Честита баня",когато срещнат някой,почервенял от топлата вода и идващ от"хамама"...,ха,ха,впрочем,зная много за тези води,защото цял живот работя по плувните басейни,т.е-.треньор по плуване съм и обичам водата.Тя носи радост и настроение,нали!

# 497
Извинявам се, но гореизложеното прилича на заяждане във форум, създаден за разтоварване и приятни дискусии.
Не разбрах защо реши, че се заяждам. Отговорих, че не разбирам коментара за две взаимно изключващи се неща - исторически личности и измислени герои.

Цитат
И не намесвай понятия като "интелект" и "познания" в казуса- глупаво е, предвид същината на форума.
Тук нещо пак не разбрах, но същината на форума изключва ли понятията "интелект" и "познание"?
Толкова ли сме зле всички тук?

Цитат
Прецени как искаш да комуникираш - на бойно поле или в приятелска атмосфера.
Все си мислех, че моите коментарии приканваха по-скоро към помирение, а не към "война" Трябва да си помисля по този въпрос newsm78

Цитат
Защо от тема, която трябва да ни обединява, тази тема ни превръща в гнездо на змии?

На този въпрос просто не мога да ти отговоря Hug Grinning

# 498
Извинявам се, но гореизложеното прилича на заяждане във форум, създаден за разтоварване и приятни дискусии.
Не разбрах защо реши, че се заяждам. Отговорих, че не разбирам коментара за две взаимно изключващи се неща - исторически личности и измислени герои.

Цитат
И не намесвай понятия като "интелект" и "познания" в казуса- глупаво е, предвид същината на форума.
Тук нещо пак не разбрах, но същината на форума изключва ли понятията "интелект" и "познание"?

.
Толкова ли сме зле всички тук?

Цитат
Прецени как искаш да комуникираш - на бойно поле или в приятелска атмосфера.
Все си мислех, че моите коментарии приканваха по-скоро към помирение, а не към "война" Трябва да си помисля по този въпрос newsm78

Цитат
Защо от тема, която трябва да ни обединява, тази тема ни превръща в гнездо на змии?

На този въпрос просто не мога да ти отговоря Hug Grinning

Незнам дали се заяждаш , но определено нямаш познания.
Нигяр Калфа, не е измислен герой , найстина е съществувала и е била калфа в харема. Записана е в харемските книги , записано е колко е получавала заплата , в какво е обвинена , за какво е отсъдена и как е екзекутирана .
Вместо да ме нападаш , седни и попрочети нещо.
Написах  втора употреба като метафора , но явно високият ти интелект ти попречи да го разбереш.
Попитах в коментара си как виждат нещата другите, но не съм молила никой да интерпретира думите ми.

# 499
Добруйтро на всички:)

Стана ми интересна темата за баните. Неправилно е схващането, че християнството е "виновно" за липсата на хигиенни навици у някои народи. За справка, може да прочетете Хрониката на четвъртия кръстоносен поход от Жофроа дьо Вилардуен. Там, наред с другото, той се възмущаваше от изнеженоста на "схизматиците" византийци, за това какви християни били, че се къпели толкова често, а жените им ходели с грим (цитирам по памет).

Липсата на хигиена в някои западноевропейски народи се дължи на тяхното варварство, а не на християнството. След падането на Рим през 476 сл. Хр., Западна Европа се варваризира и навлиза в т.н. "тъмни векове". Това се случва, след като Римската империя губи западните си територии и се свива до това, което днес знаем като Византия. От древното величие на запад остава само Римокатолическата църква да се оправя с население, което е на много по-ниско цивилизационно равнище. Оттам идват много други исторически последици, за които няма да говоря, тъй като това не е тема на форума. Та се замислете, ако днес покръстим някое дивашко племе, то веднага ли ще вземе да се къпе, сменя дрехите и парфюмира?

Що се отнася до парфюмите, не вярвайте на френската лъжа, че те са ги измислили. Парфюми е имало още в древен Египет, в Библията пише за парфюми (благоухания), както и за гримове и т.н.

Османците наследяват Източната Римска империя. Римляните са имали и частни и обществени бани, османците просто ги взимат наготово. Но не са рушали като диваци, а са ги възприели. В Топкапъ и до днес може да се видят вани с кранове с топла и студена вода, останали от времето на Сюлейман.

Jostley, има разкази на европейски пътешественици от Сердика за периода някъде 17 век, когато те описват, че хората в Сердика са ходели на баня всяка седмица. Вероятно от там идва и "честита баня".
Все пак, едно е да се къпеш поне веднъж седмично, друго е изобщо да не се къпеш като някои претенциозни западноевропейци, които се имат за най-красивите и най-културните и ни гледат отвисоко.

Последна редакция: нд, 18 ное 2012, 12:34 от Fabrizia79

# 500
Покрай другите простотий на сценаристите пропуснахме да изкоментираме сватбата на Нигяр и Рустем.
Каква беше тая простотия , сестрата на Султана да определя кой с кого ще се жени.
Ако някой ме опонира, че Султана и даде право да решава съдбата на Нигяр - да ама не и на Рустем Ага.

Понастоящем Рустем каква ценност представлява за ОИ? Паша ли е, везир ли, член на дивана ли? Освен да интригантства с Хюррем, май официалният му пост е главен коняр. Та защо сестрата на Султана да няма право да го ожени?

# 501
До сега се смях с Октобърфес, но пак се изостри обстановката...  и то заради сценария, който лека-полека, лично мен ще ме откаже от следенето на филма. Чесно казано, тук коментарите и шаржовете са в пъти по -остроумни от сценария. От къде пък изровихте за Нигяр достоверна информация? То за Хюрем няма достатъчно, пък за калфата има.

# 502
Ако погледнем реално на нещата , ами да мисля ,че Нигяр не е достойна за съпруга на 8 -ат по власт мъж в двора . Ако трябва да съм искрена - дори и днес на жена,която спи с женен мъж ,разведена , с извънбрачно дете и се слага епитет пред думата жена , но представете си тогава как е било .
Колкото до Рустем Ага , ако ти е приятно наричай го и свиняр - защото като дете е бил такъв, но сега не е коняр а е Главен Коняр  ,което по-скоро е титла отколкото обидна професия . Осбен това е един от малкото на които Султана вярва.
Още веднъж ще напиша ,че Нигяр ми е един от любимите образи в сериала, но мисля, че и другите  разбраха или поне повечето ,че Ибрахим ги ожени точно с тази цел- да унижи Рустем.                    

# 503
излезе ли вече втория трейлър?

# 504
Незнам дали се заяждаш , но определено нямаш познания.
Нигяр Калфа, не е измислен герой , найстина е съществувала и е била калфа в харема. Записана е в харемските книги , записано е колко е получавала заплата , в какво е обвинена , за какво е отсъдена и как е екзекутирана .
Вместо да ме нападаш , седни и попрочети нещо.
Написах  втора употреба като метафора , но явно високият ти интелект ти попречи да го разбереш.
Попитах в коментара си как виждат нещата другите, но не съм молила никой да интерпретира думите ми.

Прости на незнаещия, че дръзна да коментира много знаещият. Не съм чела харемските книги, нито фиша за заплатата на Нигяр калфа, но гледах едно интервю с Окан Ялабък, в което той казва, че в документите, които са използвали при изграждането на образа на Ибрахим паша, са намерени писма, писани до жена, носеща някакво друго име, което той не запомнил добре. Именно тази жена е използвана от сценаристите като прототип за образа на Нигяр калфа.

В друго интервю, този път с Филиз Ахмет, самата тя казва, че образът на Нигяр е измислен от покойната Мерал Окай и първоначално е била малка и незначителна роля, която е развита в движение заради симпатиите към играта на актрисата от сценаристката.

Първото интервю е на сърбо-хърватски и съм го превела за тези, които се интересуваха, но видеото е с лошо качество и затова не го качихме тук. Второто интервю  е на английски и го има някъде назад в темите, качено от Ани или Лили - не помня точно.

Цитат
Ако погледнем реално на нещата , ами да мисля ,че Нигяр не е достойна за съпруга на 8 -ат по власт мъж в двора .
Сетих се, че май по едно време Нигяр калфа беше назначена на длъжността, която в момента се изпълнява от Хюррем...и май лично султанът я назначи newsm78

Последна редакция: нд, 18 ное 2012, 12:58 от fenkata1968

# 505
Добруйтро на всички:)

Стана ми интересна темата за баните. Неправилно е схващането, че християнството е "виновно" за липсата на хигиенни навици у някои народи. За справка, може да прочетете Хрониката на четвъртия кръстоносен поход от Жофроа дьо Вилардуен. Там, наред с другото, той се възмущаваше от изнеженоста на "схизматиците" византийци, за това какви християни били, че се къпели толкова често, а жените им ходели с грим (цитирам по памет).

Липсата на хигиена в някои западноевропейски народи се дължи на тяхното варварство, а не на християнството. След падането на Рим през 476 сл. Хр., Западна Европа се варваризира и навлиза в т.н. "тъмни векове". Това се случва, след като Римската империя губи западните си територии и се свива до това, което днес знаем като Византия. От древното величие на запад остава само Римокатолическата църква да се оправя с население, което е на много по-ниско цивилизационно равнище. Оттам идват много други исторически последици, за които няма да говоря, тъй като това не е тема на форума. Та се замислете, ако днес покръстим някое дивашко племе, то веднага ли ще вземе да се къпе, сменя дрехите и парфюмира?

Що се отнася до парфюмите, не вярвайте на френската лъжа, че те са ги измислили. Парфюми е имало още в древен Египет, в Библията пише за парфюми (благоухания), както и за гримове и т.н.

Османците наследяват Източната Римска империя. Римляните са имали и частни и обществени бани, османците просто ги взимат наготово. Но не са рушали като диваци, а са ги възприели. В Топкапъ и до днес може да се видят вани с кранове с топла и студена вода, останали от времето на Сюлейман.

Jostley, има разкази на европейски пътешественици от Сердика за периода някъде 17 век, когато те описват, че хората в Сердика са ходели на баня всяка седмица. Вероятно от там идва и "честита баня".
Все пак, едно е да се къпеш поне веднъж седмично, друго е изобщо да не се къпеш като някои претенциозни западноевропейци, които се имат за най-красивите и най-културните и ни гледат отвисоко.

Даааа,виждате ,че колкото и да не им се иска на някои,традициите ни относно къпането/банянето/ха,ха Simple Smileса отдавнашни,сами сте казали,че османците при завземането на Константинопол са взели от традициите на Византия,а пък тя е копирала Рим...
При нас връзката е многовековна-винаги се учудвам на неща,които намирам при гледането на сериала   откъде ми са познати тези неща...нека не плюем по нашия род и българското,но не отричайте и традициите,които са смесени-ние сме балкански народ....Не ми харесват само че няко по-остри констатации тук-просто форума според мен не е място за това,все пак сме тук заради филма,и историята,която го е вдъхновила,а тя е"Една голяма любов".Поздрав на всички-
http://www.youtube.com/watch?v=QTO-YsIv3Rs

Последна редакция: нд, 18 ное 2012, 12:59 от jostely

# 506
И за да е пълен коментара ми за титлата Главен Коняр ще допълня - Следващото повишение е  управител на провинция ,управител на султанските покои или везир , в някои случай като на Ибрахим -направо Велик Везир.

# 507
Ако погледнем реално на нещата , ами да мисля ,че Нигяр не е достойна за съпруга на 8 -ат по власт мъж в двора . Ако трябва да съм искрена - дори и днес на жена,която спи с женен мъж ,разведена , с извънбрачно дете и се слага епитет пред думата жена , но представете си тогава как е било .
Колкото до Рустем Ага , ако ти е приятно наричай го и свиняр - защото като дете е бил такъв, но сега не е коняр а е Главен Коняр  ,което по-скоро е титла отколкото обидна професия . Осбен това е един от малкото на които Султана вярва.
Още веднъж ще напиша ,че Нигяр ми е един от любимите образи в сериала, но мисля, че и другите  разбраха или поне повечето ,че Ибрахим ги ожени точно с тази цел- да унижи Рустем.                    
Нали Нигяр сама иска Рустем.Дали се е влюбила ,или нещо цели.,ще видим нататък...

# 508
И за да е пълен коментара ми за титлата Главен Коняр ще допълня - Следващото повишение е  управител на провинция ,управител на султанските покои или везир , в някои случай като на Ибрахим -направо Велик Везир.

Следващата му кариера ми е ясна. Аз говоря за настоящия момент от сериала, в който той е на поста Главен коняр, но ти твърдиш, че не може сестрата на Султана да решава за кой ще се ожени главния коняр. Та затова попитах в момента каква ценност е Рустем за ОИ?

# 509
Може да ми честитите-току що излизам от домашния хамам newsm62
По темата-бих желела да ползвам и този ,който е построен от Хюрем в центъра на Истанбул.И не само да се баням там hahaha,ами и с накитите на султанките да се окича Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт