Орхидея - тема 9

• 96 344
  • 727
  •   1
Отговори
# 135
  • Между два живота
Идеята да онагледя разказа за моята бореща се за живота си орхидея, беше много адекватна. Благодаря!  bouquet

Наснимах я! Ето тук какво е останало и как съм е "подредила"откъм парник!.....
Ето я, ама... Не знам как тук да активирам линк:-( Не ми се получава! Embarassed

Моля някой търпелив да ми обясни на лични как да кача снимки тук!?

За Ваше улеснение (за да не ровите назад) обобщавам:

*Повече от месец орхидеята ми е над вода, захлупена с найлонов плик, който вдигам за няколко часа(1-3ч.) на денонощие!

*Няма грам промяна към по-добро! Дори напротив- почват да омекват и завехват листата.

*Всеки ден внимателно пулверизирам с вода листата(не капва в розетката, а само по дължината им. А също и единствения оцелял въздушен корен, който почна да загрубява- да се вкоровява).

*Един път седмично опръсквам и с много силно разреден разтвор на течен тор за орхидеи.

ПИТАМ експертите тук:

1. Добре ли е ткъв да е парника- захлупващ цялата орхидея+проветряване? ИЛИ
2. Да мисля за парник под розетката?- Запарващ останките на корените, а листата да са отгоре?;
3. Какво друго да направя за реанимацията на орхидеята?;
4. по какъв критерий да позная, че е постигнат нужната влажност за избиване на нови корени?;
5. Какво да направя за да спре омекването/завехването на листата?..... newsm78

ПРедварително Благодаря за отговорите!

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 04:15 от Rajana

# 136
От около година гледам орхидеи - имам най-вече фаленопсиси, малко дендробиуми, цимбидиуми и една вандичка. Орхидеената мания ме завладява. Записвам се в темичката да ви чета.
Мога да се похваля, че вече 5-6 от фалчетата ми пускат нови цветоноси и събуждат спящи пъпки. Очаквам пред януари бурен цъфтеж   bouquet

# 137
Здравейте момичета ! Имам три орхидеи от пролетта и сега гледам , че са почнали да се развиват Heart Eyes. Едната е пуснала цветонос , на другата от старите цветоноси, които не изсъхнаха са се появили разклоненийца. Та исках да питам за третата-изкара две листа , но някак като че ли от самата розетка отстрани като все едно е ново растение , дали е възможно да е така и ако е така какво се прави в този случай. Как го обясних само, но наистина не излезе листо като на другите от вътре, ами отстрани излезе първо като пъпка и после 2 листа едновременно и сега стоят като ново растение, но по-малко, но не е отделено от старото. Ако някой знае да ми обясни и дали може да се пресади като нова орхидея, ще съм много благодарна  bouquet

# 138
  • Варна
Момичета извинявайте че така нахълтвам , но бихте ли ми казали какво е това кейки или клонче с пъпчици? Това ми е първата орхидея, подариха ми я за РД и ми е много на сърце Simple Smile не че не си обичам другите  Embarassed Цветовете и опадаха само няколко дни след като ми я подариха беше през  лятото и си мислех, че нещо не правя както трябва, но скоро след това се появи едно листенце, а сега от около седмица и това "клонче" ....
http://prikachi.com/images.php?images/424/5597424J.jpg

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 22:12 от Полина-Малина / polivili

# 139

ПИТАМ експертите тук:

1. Добре ли е ткъв да е парника- захлупващ цялата орхидея+проветряване? ИЛИ
2. Да мисля за парник под розетката?- Запарващ останките на корените, а листата да са отгоре?;
3. Какво друго да направя за реанимацията на орхидеята?;
4. по какъв критерий да позная, че е постигнат нужната влажност за избиване на нови корени?;
5. Какво да направя за да спре омекването/завехването на листата?..... newsm78

ПРедварително Благодаря за отговорите!

Аз съм май от старите муцуни тук но не бих се нарекла Експерт.
Няколко пъти прочетох съобщението и продължавам да не знам какво да отговоря затова и не пиша.
Въденето на орхидеи е като отглеждането на дете по книгата на д-р Спок, който е пълен с сентенции от сорта- ако детето спи чудесно, ако не спи още по добре. Т.е. няма правилно и неправилно. Стига на цветето да му понася.

Но Rajana
трябва да приемеш факта че ако цветето реши да си отива и да му направиш изкуствено дишане няма да го спасиш. ако то искаше да се размножава щеше да е пуснало кейки/ цветонос, коени  и какво ли още не. а това беше душа. Продължи да правиш каквото си правила или коренно смени тактиката.
Аз не пулверизирам, не овлажнявам, поливам на 40 дена че и до два месеца през зимата с потапяне и поярвай ми че ако орхидеите искат да оцелеят те го правят и дори цъфтят. Всички тук биха ти казали че това което правят с орхидеите си е абсурд. Аз примерно бухам това дето искам да го спася  направо в субстрата, но ако има недостаътчно корени тогава си позволявам лукса за пулверизирам субстрата да кажем веднъж седмично и така да го овлажнявам.

Мога да споделя от това което съм чела в моята книга, че за пускане на корени се слагат върху сфагнум и се покриват с найлон и никой не ги отвива и завива. автора пише от 3 до 4 месеца се появат корени растението може да се посади. но той е експерт а ние не сме.

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 22:53 от _re_ge

# 140
  • Между два живота
Благодаря _re_ge!
Това е първата ми орхидея и когато ми я подариха се грижех спокойно за нея, както ми казаха- потапях я веднъж на седмица и тя изкара цветонос и цъфна! Взех и тор за да я подсиля! Поради съвпадение или не след второто поливане с него орхидеята взе да дава назад, а аз да чета. И колкото повече чета и я интервенирам, толкова явно и преча в личната и борба за оцеляване!

Интересно беше, че в началото я усещах- какво би било добре за нея и какво не! Сега тази ми чувствителност е питъпена, вероятно, защото взех да мисля рационално: "ако я отвивам, тя се проветрява, но пък това намалява/връща в изходна позиция постигнатата влажност"...
 Гледам , че растението отпада, но и води все още своята битка за оцеляване! Ще взема да му се махна с моите самарянки намерения и да го оставя да организира само собствените си ресурси за оцеляване!...

_re_ge , моля само да ми обясниш:
 какво точно е сфагнум (звучи ми като някакъв влажен мъх!?) и откъде се взима! Да пробвам евентуално с него!
2. И при него цветето трябва да се положи така че чуканчето с наличните (или отсъстващи) корени да се допира/лежи върху мъха ли?

# 141
  • Варна
Здравейте!

Влизам и аз с въпрос. Поливам моята орхидея като слагам водичка в чинийката, не знам дали това е правилния вариант. Преди време я "къпех", но ми казаха, че не е правилно и спрях. Днес сутринта намерих 2 червейчета в чинийката. Какво да правя, да сменям почвата, да пръскам с нещо или има някакъв препарат с който да ги полея? Sad

# 142
  • Gone with the wind
Pepsilight, поливането с вода в чинийката не е правилно. Не знам кой те е посъветвал да спреш да къпеш и да започнеш да поливаш така, но аз не бих го причинила на растенията си. Аз поливам или на течаща чешма, или като им пълня кашпите с водичка, оставям ги така 30чин.- 1 час, отцеждам и готово. Ако поливаш на течаща чешма ще се наложи да поливаш по-често, отколкото ако поливаш с киснене.
За проблемът с червеите  Tired - бих сменила корите. Може да си използваш и същите кори, но ги дезинфекцирай (или в микровълнова, или в тенджера под налягане)

При мен цъфтежът вече започна - това нобиле цъфти за 3ти път тази година (последно цъфтя юли) Heart Eyes Имам още 5-6 неразцъфнали цветеноса (единия обаче се засушава)

Всеки момент ще започне да оформя пъпките и един бял фал с огромни цветове (много си го обичам, защото ми е от мама Heart Eyes)

И да покажа една нова придобивка от вчера - по принцип не съм по лилавите фалчета, но това ме грабна защото всеки цвят е със собствено мнение и рязлична окраска

# 143
Благодаря _re_ge!
Това е първата ми орхидея и когато ми я подариха се грижех спокойно за нея, както ми казаха- потапях я веднъж на седмица и тя изкара цветонос и цъфна! Взех и тор за да я подсиля! Поради съвпадение или не след второто поливане с него орхидеята взе да дава назад, а аз да чета. И колкото повече чета и я интервенирам, толкова явно и преча в личната и борба за оцеляване!

Интересно беше, че в началото я усещах- какво би било добре за нея и какво не! Сега тази ми чувствителност е питъпена, вероятно, защото взех да мисля рационално: "ако я отвивам, тя се проветрява, но пък това намалява/връща в изходна позиция постигнатата влажност"...
 Гледам , че растението отпада, но и води все още своята битка за оцеляване! Ще взема да му се махна с моите самарянки намерения и да го оставя да организира само собствените си ресурси за оцеляване!...

_re_ge , моля само да ми обясниш:
 какво точно е сфагнум (звучи ми като някакъв влажен мъх!?) и откъде се взима! Да пробвам евентуално с него!
2. И при него цветето трябва да се положи така че чуканчето с наличните (или отсъстващи) корени да се допира/лежи върху мъха ли?

Няма повече вреда нанесена от преполиване и преторяване.
На първа страница има добре описани основните принципи нанаторяването. Разреждне на въпросната тор поне 2 пъти повече от указаното , торене поне през две поливания, като едното трябва да с обработка с американска сол за изчистване на отложенията. Така се получава че ако си поливала всяка седмица е трябвало да ториш веднъж на месец с тор разредена двойно по рядко от указаното.Обаче това ще го знаеш за в бъдеще. Освен това ако и ще да се стомулира с тор в момента трябва да е с зелен кристалон - отново подробности на пътва страница.

Сфагнум е мъх , нещо такова, силно хигроскопично. Орхидеята трябва просто да стои отгоре подпряна с пръчици. става като да е във вода но не вода а силно влажна среда.Никога не съм виждала да се продава свободно. Може би може да се поръчва , но не знам дали има смисъл. Аз си събирам от стари саксии ( така са ми били купени фалчетата ) но никога не го изпозлвам - прекалено овлажнява и с това води до проблеми с поливането.

# 144
Никой не ми отговори за орхидеята , за която писах по-рано  Praynig, моля ви само ви подсещам Hug
Здравейте момичета ! Имам три орхидеи от пролетта и сега гледам , че са почнали да се развиват Heart Eyes. Едната е пуснала цветонос , на другата от старите цветоноси, които не изсъхнаха са се появили разклоненийца. Та исках да питам за третата-изкара две листа , но някак като че ли от самата розетка отстрани като все едно е ново растение , дали е възможно да е така и ако е така какво се прави в този случай. Как го обясних само, но наистина не излезе листо като на другите от вътре, ами отстрани излезе първо като пъпка и после 2 листа едновременно и сега стоят като ново растение, но по-малко, но не е отделено от старото. Ако някой знае да ми обясни и дали може да се пресади като нова орхидея, ще съм много благодарна  bouquet

# 145
Моят съвет е да не пипаш новото растение. Първо за да го отделиш то трябва да има стабилни самостоятелни коени. Нищо и няма на орхидеята - радвай и се и така. Все пак ако искаш пусни снимки да се види за какво точно става на въпрос.

# 146
  • Между два живота
Благодаря_re_ge, постовете ти мидават усещане за спокойствие!

от: _re_ge
"...е трябвало да ториш веднъж на месец с тор разредена двойно по рядко от указаното.
Обаче това ще го знаеш за в бъдеще..."  Мдаа, явно проклетия тор я е отровил. Защо изобщо върху него има указание за разреждане при положение, че пропорцията  е токсична за растението!?

Обясненията ти ме върнаха към думите на моя преподавателка "... Родителите, отглеждат първото си дете без да имат опит и много четат! В отглеждането на второто са по-уверени, а третото се отглежда почти само!" Явно ще е така и в случая при орхидеите!? Rolling Eyes

Засега решавам да оставя орхидеята над вода и под найлон без да я пипам продължително време! И занапред да не съм толкова изпълнителна към предписания за гледане, а да се осланям на интуицията си , както и да не поглеждам към химия (торове и др. подобни)!
Благодаря, че ме взехте насериозно с търпимост към лаишките ми въпроси!   bouquet
Това орхидеите наистина са същества, които те спечелват и  обсебват!...

А, да и последно уточняващо питане: Дали ще се понесе добре от орхидеята това, че захлупена под найлон и над вода я поставих върху радиатор (който пускаме от време на време)!? Правя го с идеята да и е по-тропично топло и да се образува по-голяма влажност!

Последна редакция: ср, 12 дек 2012, 19:44 от Rajana

# 147
agnesana , благодаря много , като имам време ще пусна и снимки , то се развива много бавно   bouquet

# 148
Засега решавам да оставя орхидеята над вода и под найлон без да я пипам продължително време! И занапред да не съм толкова изпълнителна към предписания за гледане, а да се осланям на интуицията си , както и да не поглеждам към химия (торове и др. подобни)!
Благодаря, че ме взехте насериозно с търпимост към лаишките ми въпроси!   bouquet
Това орхидеите наистина са същества, които те спечелват и  обсебват!...

А, да и последно уточняващо питане: Дали ще се понесе добре от орхидеята това, че захлупена под найлон и над вода я поставих върху радиатор (който пускаме от време на време)!? Правя го с идеята да и е по-тропично топло и да се образува по-голяма влажност!

И аз е тресях така докато не ми цъфна първата серия орхиде в домашни условия. до тогава не исках да увеличавам количеството им защото не бях сигурна че мога да ги отглеждам. Когато за пръв път цъфнаха няколкото които имах се успокоих и позволих броят им да нарастне до седемдесен и няколко за момента. Laughing

това за което пишеш с овлажняването  не бих направила защото все пак ще носи осезаема разлика в температурите и ще стане - стопляне охлаждане Но в по засилен режим. Някъде пишеше че разликата в температурите- дневни нощни спомага образуването на цветоноси и всички тук в темата ще потвърдят че е така...НОо това една плавна смяна на температурите - примерно при нас в къщи - денем слънчево, прозорци с К стъкло в спалнята/орхидейника топло ( 22-25 градуса ) , след 16 темп падат и става хладно ( 17-19 ) и така до да кажем 21:00 когато пускам отоплението и става около 20. Но както пиша е плавно- докато с радиатора е изкуствено пък било то и с цел подобряване на условията. но си е лично мое мнение. ако искаш да оросявша по добре си купи пулверизатор дето пръска с таймер - обаче ще ви влажнея фъстъците за ускито  Joy

Дружески съвет - купи си втора орхидея и малко забрави за тази. Прекалените грижи за никого не с аполезни .Аз имам една орхидея подарена за миналия 8-ми март която бях отписала - с загнила сърцевина - че беше и с някакви гадинки. Не я изхвърлих от сантимент- с рядка отраска беше и подарък от любимия мъж. Бях я сложила на най-долния ред на цветарника в дъното и не гледах в нейна посока ... и така 8 месеца поливах заедно с дугите и с е питах- да хвърлям или не.... Преди 10 дена се оцъклих акто я видях че е пуснала кейки и листото на кейкито е вече с дължина 7 см.

# 149
Здравейте момичета   bouquet от много време не съм писала, но ви чета редовно. Кажете ми колко време още ще чакам, че не издържам вече  Joy Всичките цветоноси са на това положение

Общи условия

Активация на акаунт