Орхидея - тема 9

• 96 993
  • 727
  •   1
Отговори
# 255
Момиче днес в Икеа имаше мини орхидейки по 4лева-Phalaenopsis.Уф и пак не се стърпях и си купих мини-красавица...
Сега ви моля за съвет как да я отглеждам,може ли да не е до прозореца,а малко по навътре или трябва да светло,трябва ли да се присади докато има цвят и ...ами моля за съвет за всичко...
Купих си и течна тор -Флоровит,имам и други орхидей и до сега не съм ги подхранвала,но вървят добре.Исках тор на пръчици,но цветарката каза че уж тази била по хубава,нямаше друга,но я купих.

Какво да кажа - минитата са най-капризини. Често се оплакват че има уморени и то ор орхидеисти с опит. Аз имам 4 нито едно не съм уморила но пък до 2012 за три години притежание не желаеха да цъфтят. Реших въпросът соломоновски- две пресадих в кори а две оставих в сфагнум. Миналата година едното в кори цъфна и едното в сфагнум цъфна така че пак не можах да реша кое е по-добре за тях. Тази година отново тези които цъфтяха миналата година ще цъфтят пак. Другите са пак в дрямка и без цвят.

Имаме обаче една съфорумка която успешно ги отглежда минитата на перваз в офиса си и й цъфтят редовно. Така че божа работа.

Внимавай с торта- няма повече уморени орхидеи от преторяване. Не се съобразявай с инструкцията на бутилката, прочето в началото на темата линка за торене.

Ина_ар и при мен именни тази разцветка орхидея винаги цъфтят първи. Обаче пък са сметка на това цветовете им не са прекалено трайни. Да кажем по два месеца по сравнение с други на които цветът се държи по 4-5 месеца.

# 256
Ре ге за първи път ми е цъфтежа и ще засичам. Важното е, че цъфна  Heart Eyes Heart Eyes  Heart Eyes А цветовете нарастват ли след като се отворят? Малко дребничък ми се вижда, до колкото помня май беше с по-големи като я купих.

# 257
Ре ге за първи път ми е цъфтежа и ще засичам. Важното е, че цъфна  Heart Eyes Heart Eyes  Heart Eyes А цветовете нарастват ли след като се отворят? Малко дребничък ми се вижда, до колкото помня май беше с по-големи като я купих.
Не е от едроцветните със сигурност. а цъфтежа винаги е различен от начина по който е била закупена. при мен понякога има разлика и в нюанса на цвета. Обаче друго си е радостта да цъфне в къщи. ако си водиш статистика ще видиш че те са като хората имат характер който се проявява в това колко бързо изхранват цветонос, кога цъфтят и колко време трае цвета, както и дали цъфтежа е суперобилен или стандартен.

# 258
А дали има връзка светлината и броя на пъпките? Непрекъснато се притеснявам, че не са осветени добре. Тъмен ми е апартамента и те са на половин метър от западен прозорец. Но от горе има козирка. И другото ми питане е, ако ги сложа на перваза докато изкарат цветонос и пъпки за да са на светло и после ги преместя на цветарника какво ще се случи с пъпките?

# 259
  • София
А дали има връзка светлината и броя на пъпките? Непрекъснато се притеснявам, че не са осветени добре. Тъмен ми е апартамента и те са на половин метър от западен прозорец. Но от горе има козирка. И другото ми питане е, ако ги сложа на перваза докато изкарат цветонос и пъпки за да са на светло и после ги преместя на цветарника какво ще се случи с пъпките?

Не мисля, че се влияят много. Леля ми ги гледа на перваза на прозорец, но отпред има балкон с голям сенник. Освен това има и тънки пердета. За мен е много тъмно, но цъфтят. Едната орхидея ѝ е подарена от жена, която работи в известна цветарска фирма и явно е добре подбрана. Като цъфне през януари, има цветове до септември - октомври. Има по 15-16 цвята едновременно и то доста едри. Другите също ѝ цъфтят, но с по 6-7-8 цвята и траят двойно по-кратко време. Та си мисля, че "гените" имат думата.  Grinning Може би светлината влияе на бързината на развитие, но не и на броя пъпки (лично мнение).

А за втората част - ако всички цветове са се разтворили напълно, няма проблем да се мести. Обаче ако все още има пъпки, рискуваш да пожълтеят и окапят.

Приятно проклета, честито за минито!  Hug

pisenxeto, аз не бих го пипала. Ако видя, че започне да съхне - тогава. Честито за цветоноса!  Hug

# 260

pisenxeto, аз не бих го пипала. Ако видя, че започне да съхне - тогава. Честито за цветоноса!  Hug
Благодаря за отговора!   bouquet
А като цъфне ще показвам,до тогава ще чета и радвам на вашите красоти!  Heart Eyes

# 261
Всеки ден влизам тук по няколко пъти с надеждата някой да е писал, но уви....
Преди време бях споменала, че реших да режа корените на цъфнало фалче и почти го уморих след като по невнимание отрязах всичките.... Embarassed в момента фалчето има 3 коренчета от по 2-3 см, които успешно се вкореняват, 3 листа от които едното се сбръчква и умира (не съм го отрязала) и един стар цветонос, (който съм изрязала до изсъхналото) с две събудени пъпки-едната вече има разклонение от около 20 см дълго,вече и пъпки виждам, а другата е в застой-не расте. Днес забелязах, че расте ново листенце и съм много щастлива.  Party
В чуденка съм дали да предприема някакви действия, защото прочетох, че когато расте ново листо орхидеята е във вегетативен период и няма да цъфне (или нещо такова). Какво да правя? да отрежа ли цветоноса, за да се съвземе нормално орхидеята или само да наблюдавам и да не пипам.
  newsm78
Новото ми фалче има 3 въздушни корена, от които единия около 20 см, а другия около 40 см-някой ден ще си извадя някое око в тези корени (нали само се навирам в орхидеите да ги гледам)  Laughing дали да не ги изрежа  Thinking
Най-голямото ми притеснение е, че след месец с бебка си отиваме в бг за около 40 дни и ще трябва да оставя орхидеите на мъжо... Sad дано като се върна всичко да е наред (миналата година като си ходих едната я беше засушил и аз го обвиних че я е уморил, а тя беше жива че и цветонос беше пуснала).
Разглеждах старите теми и видях една дума, която много ми хареса. орхишопинг или нещо такова беше хахахаххах мисля да направя това тази седмица и ако има някое прецъфтяло фалче да купя за мама и тя много ги обича, но как ще го занеса до бг  newsm78 мисля в кутия с навлажнена салфетка около корените...като сметна горе долу за има няма 7 часа ще съм си в къщи, мисля че ще издържи.  Simple Smile
Искам да си купя камбрия, но ще стане след като се върна Simple Smile
Това от мен ще чакам отговор. Hug

# 262
  • София
Сузи, не се занимавай да носиш орхидеи. Достатъчно грижи и багаж ще имаш покрай бебка. Тук има в изобилие. Предлагат се навсякъде. Говоря за обикновените фаленопсиси, камбрии, дендробиуми. Нормалната им цена в големите хипермаркети е около 15 лв, на промоция се намират по 10лв, а преоценени по 3-4 лв. В цветарските магазини са скъпи, но и никой не те кара да купуваш от там. Освен това не е желателно да се пренася в студа, защото ще замръзне. Два пъти сме пренасяли орхидеи в торба като ръчен багаж. Няма проблем, но ги пускат през рентгена. Първият път си заслужаваше, защото беше преди години и все още тук бяха рядкост. Освен това беше през октомври - хем с нормални температури, хем с еднакви по стойност в Германия и България. Тази година се полакомих за едни ванди. Пренесохме ги от 15-18 градуса на 30. Получи се пълна катастрофа! И двете загинаха.  Sad  Не забравяй, че ако е в куфара, багажното отделение май не се отоплява.  newsm78

Колкото за въздушните корени - не ги режи. Те са си част от растението и помагат да е здраво и да се развива добре.

Забравих да се похваля, че "прозоречните" ми дендробиуми отново са в цвят.  Crazy

# 263
Четири пъпки са ми увехнали почти в зародиш, не знам защо така, преместих ги по-далече от парното, дали ги засуших много съм тъжна . Не ми е много ясно как се пускат снимки иначе бих ги снимала. Може и на лични някой да ми обясни Praynig. Тъкмо ще ви покажа това дето ми прилича на кейки ама знам ли май е цветонос много дълго стана , има и листа две newsm78. Няма да стане без снимка

# 264
Таня, Благодаря за бързия отговор.  Hug
Аз лично съм се убедила, че на орхидеята ако не и хареса мястото каквото и да се прави няма смисъл. Моите ги държа до прозореца, когато има слънце ги пече пряко, никога не съм ги торила и постоянно ги държа във вода!!! Така че...сигурно ги спасява любовта ми...по 100 пъти на ден си ги гледам и им се радвам. Heart Eyes

# 265
  • София
Само не сравнявай немското слънце с нашето.  Wink Ако тук ги оставиш на прозореца, ще изгорят. В Германия е толкова малко слънцето, че ако не са на перваза, нямат шансове да оцелеят. Затова и масово се гледат по прозорците. Тук това може да стане само на северен прозорец или ако отпред има голям навес/балкон. Колкото за постоянната вода - рисковано е, но може пък по някакъв начин да са се приспособили. Все пак имай си едно наум, че могат да загният непоправимо.

# 266
Четири пъпки са ми увехнали почти в зародиш, не знам защо така, преместих ги по-далече от парното, дали ги засуших много съм тъжна . Не ми е много ясно как се пускат снимки иначе бих ги снимала. Може и на лични някой да ми обясни Praynig. Тъкмо ще ви покажа това дето ми прилича на кейки ама знам ли май е цветонос много дълго стана , има и листа две newsm78. Няма да стане без снимка

Правиш си акаунт в някой сайт за разпространение на снимки- snimka.bg, picasaweb.com, има много други. Качаваш на тях снимките и ни даваш линк за да ги видим. Нека момичетата да споделят дресите  и други сайтове за снимки!

За съжаление когато растението започне да хвърля пъпки често става с инерция и то продължава и продължава. за да хвърли само една две пъпки трябва това което го е стресирало да бъде краткосрочно и условията да са били бързо корегирани. Моите орхидеи са на цветарници досами парното и прозореца и нямам проблем. имах едно фалче което хвърли пъпка когато миналата година неосторожно бях оставила прозореца широко отворен а не открехнат - тогава се корегирах и го отварям само на горе за да не им духа. Също така бях поставила две фалчета над печката на полички със само по два отворени цвята - явно им беше тудено и хвърлиха още по една двее пъпки- вече чакам да се отворят поне 4-5 пъпки и тогава ги местя.  щом от едно такова дискомфортче им падат пъпките тогава всяко различно нещо би могло да ги стресира.

# 267
  • София
Момичета,бясна съм smile3511,преди 10 дена купих една лилава орхидея филаенопсис,беше прецъфтяла и я взех за 1.50лв,смешна цена,но явно не съм видяла че е била и измръзнала.Този Марко на пазара Димитър Петков не се грижи никак за цветята които продава и все се заканван да не вземам от там нищо.Сутринта я видях милата орхидея,листата и съвсем оклюмали пожълтяли,разрових в саксията,половината корени меки и мухлясали.До сега не бях вадила орхидея от корите,но тази я извадих изрязах всички меки корени,изрязах листата до дъно почти поръсих с калена и върнах в субстанцията.Дали ще оцелее идея нямам,може ли някой да помогне със съвет.Да я преместя на по тъмно и хладно,да спра да я поливам или и аз незнам какво .

# 268
  • Бургас
По принцип аз съм против рязането на листата на фал. освен ако не е заради спирането на зараза, колкото и оклюмали да са в тях все пак са останали някакви вищества, които орхидеята може да си изтегли и листото само да си отмре и падне. Не разбрах само- ти всички листа ли изряза? Или останаха някакви? За корените- също останаха ли? Корите преди да върнеш орхидеята в тях отново, обработили ги с нещо? И по мое мнение отново- тази канела е добре да се ползва за сладки а не за растенията, тази канела която се продава на бг. пазар е доста далече от истинска канела за това си мисля, че не е подходяща за дезинфекция на срезове, по скора да попречи от колкото да помогне. За такива неща топсин, слаб разтвор на калиев перманганат за корените, стрити на прах дървени въглища.

# 269
  • Gone with the wind
Момичета,бясна съм smile3511,преди 10 дена купих една лилава орхидея филаенопсис,беше прецъфтяла и я взех за 1.50лв,смешна цена,но явно не съм видяла че е била и измръзнала.Този Марко на пазара Димитър Петков не се грижи никак за цветята които продава и все се заканван да не вземам от там нищо.Сутринта я видях милата орхидея,листата и съвсем оклюмали пожълтяли,разрових в саксията,половината корени меки и мухлясали.До сега не бях вадила орхидея от корите,но тази я извадих изрязах всички меки корени,изрязах листата до дъно почти поръсих с калена и върнах в субстанцията.Дали ще оцелее идея нямам,може ли някой да помогне със съвет.Да я преместя на по тъмно и хладно,да спра да я поливам или и аз незнам какво .

Чакай сега - при холандеца на Д. Петков е неотопляемо. То персоналът му седи с якета и шуби, ти отопление за китките искаш newsm78 В този сезон от там бих взела само цимбидиум и то пак с 1 на ум.
Иначе за фалчето - гледаш го като нормално здраво растение, само поливките ги уреголирай според количеството корени

тази канела е добре да се ползва за сладки а не за растенията

И аз съм на това мнение. За мен мазането с канела винаги е водило до мухъл по намазаните растения и по-нататъшно гниене

Общи условия

Активация на акаунт