НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

• 53 448
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте!
В петък ходих до DNB и исках да ми издадат карта с легитимация. Но ми отказаха. Искаха ми документ за permanent residence. А от UDI имам документ за right to reside in Norway. Там е упоменато, че трябва да пребивавам 5 години легално, за да кандидатствам за permanent residence. Документа е издаден юли 2012, т.е. след като са паднали ограниченията за българи и румънци. A имам колеги поляци, които веднага след пристигането и започване на работа получиха permanent residence. Не би ли следвало и ние да получаваме това разрешително, като част от ЕЕА.

# 376
Главанак, на разрешителното ти какво пише най-отгоре - Регистрерингсбевис ли? И да, получаваш перманентно след 5 години, ако е по линия на ЕС. http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Central-t … ht-of-residence-/ Поляците не може да получават перманентно веднага, защото в закона си е описано при какви условия се получава. Има ли в твоя документ ограничение колко време е валидно разрешителното?
Прочети внимателно да не би да има някакви ограничения. Получил ли си тукашно ЕГН? Ако имаш тукашно ЕГН, носи и тоя документ, където е видно. Иначе не би трябвало да е проблем да ти направят сметка. Отиваш в друг клон или друга банка .

# 377
Търсех друга информация и ето какво ми попадна - как протича едно наддаване при покупко-продажба на жилище. И преди съм описвала подробно в темата, но ето пак - систематизирано и изчерпателно кое какво е.
http://www.eiendomsagenten.no/Boligkjoperinformasjon/budgivning.htm

# 378
  • Oslo
Здравейте!
В петък ходих до DNB и исках да ми издадат карта с легитимация. Но ми отказаха. Искаха ми документ за permanent residence. А от UDI имам документ за right to reside in Norway. Там е упоменато, че трябва да пребивавам 5 години легално, за да кандидатствам за permanent residence. Документа е издаден юли 2012, т.е. след като са паднали ограниченията за българи и румънци. A имам колеги поляци, които веднага след пристигането и започване на работа получиха permanent residence. Не би ли следвало и ние да получаваме това разрешително, като част от ЕЕА.
Тъй и аз бях в ДНБ преди две седмици на мен също ми отказаха,с същото обяснение,излезнах си аз и отидох в Нордеа,там питах и хората казаха да няма никакъв проблем може да получиш банкова карта с снимка,и след една седмица я получих в пощата,така че ходи там и нямаш грижи,и сега мисля да се откажа от ДНБ,но не съм рещил още.

# 379
Разрешителното ми е Registeringbevis for EØS-borgere. Валидно е за неопределен период от време. Имам норвежко ЕГН, работя на постоянен договор.
Значи тия поляци нещо ме будалкат, или говорят за нещо друго. Иначе аз сметка  в банката имам, но пък добре би било да имам и карта със снимка, все пак е официален документ за легитимация.
Май и аз като колегата Миленски ще взема да разпитам по другите банки.
cheers

# 380
Да, поляците вероятно говорят за същото, което имаш и ти - регистрерингсбевис, защото това е, което гражданите на ЕС взимат в началото.
Не ми се струва реалистично да ти дават карта със снимка чак след 5 години, но е възможно ДНБ да имат някаква такава политика с период на изчакване преди да дадат картата със снимка.  Thinking Все пак те бяха първата банка, която откри страшно много случаи на фалшиви самоличности и издадени сметки, карти, и т.н. Та ги разбирам. Виж миленски има успешен опит с Нордеа, иди там. Тя картата със снимка е карта със снимка. Ти пак можеш да си ползваш ДНБ като нетбанка, плащане на сметки, и т.н. А картата със снимка - само за идентификация.  Peace
Но ако пътуваш до Дания или Швеция, носи си и паспорта задължително. Макар че в повечето пъти е достатъчно да покажеш картата със снимка, имат право по закон да ти изискат и паспорт за проверка (за чужденците).

# 381
http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Central-t … sing-requirement/

Обновена информация за граждани на ЕС, които са тук, и искат да си доведат член на семейството.
Гледам, че някои неща са променени в посока улеснение, сравнено с времето, когато аз дойдох.  Simple Smile

# 382
  • In my tropical dream
То хубаво, те нашите членове нали са от ЕС, могат всякак да дойдат, ама лошото е, че важи и за тези, дето не са от ЕС. Впрочем, какво имат предвид под член на семейството? Казва се, че ако става въпрос за съпруг, партньор или дете, не е задължително да покриваш тези изисквания; значи имат предвид по-далечни. До кое коляно?

# 383
То хубаво, те нашите членове нали са от ЕС, могат всякак да дойдат, ама лошото е, че важи и за тези, дето не са от ЕС. Впрочем, какво имат предвид под член на семейството? Казва се, че ако става въпрос за съпруг, партньор или дете, не е задължително да покриваш тези изисквания; значи имат предвид по-далечни. До кое коляно?

http://www.udi.no/Norwegian-Directorate-of-Immigration/Central-t … immigration/test/  Ето още един линк с информация.

Иначе в първия линк са изброени някои изключения от изискването за минал или бъдещ доход, но масовия случай не влиза в тях.

А в линка, който пускам сега, са изброени трите начина. Има и линкове според случая кой начин е най-подходящ. Например за българин тук, който иска да си вземе жената - българка при себе си, важи това, в зависимост от типа на неговото разрешително:

You are an EEA national, and your family member who lives, or is going to live, in Norway is also an EEA national
If you are an employee, self-employed, a service provider, a student or have sufficient funds, you can use the registration scheme independently of your family member.
If the person you are going to live with in Norway is registered through the registrations scheme for EEA nationals, you should use the registration scheme yourself, as a family member.
If the person you are going to live with in Norway has a permanent residence permit (settlement permit) you can choose either to use the registration scheme or to apply for family immigration.
If the person you are going to live with in Norway has a residence permit (is not registered through the scheme for EEA nationals,) you can apply for family immigration.

А за други членове на семейството , намерих това от сайта на УДИ:

Other family members
Certain other family members can also be granted a family immigration permit. You can apply for family immigration if you are:
a foreign national and one of your parents was a Norwegian citizen at the time you were born
a single mother or father over the age of 60 of a person living in Norway. You cannot have a spouse, cohabitant, parent, child, grandchild, or great-grandchild in your home country. Your son or daughter in Norway must be over the age of 18.
a child between the ages of 18 and 21 without a spouse or cohabitant, who has previously stayed in Norway for a prolonged period (with a permit).
a child over the age of 18 without a spouse or cohabitant, who remains or will remain in your home country while the rest of your family are granted residence in Norway. You must intent to continue living with your parents or for medical reasons be completely dependent on personal care from your parents in Norway.
a foster child under the age of 18, if valid documentation can be submitted that proves that you are and have been part of the household of the person in Norway. Parental responsibility must have been transferred to your foster parents, and they must also be deemed as having legal responsibility for you pursuant to the legislation in your home country. The Norwegian child welfare authorities must approve the foster home.
a full sibling under the age of 18 who has no living parents or other care providers in his/her home country or country of residence.

Така, както аз го разбирам, гражданите на ЕС могат да кандидатстват или по общата процедура, или по процедурата за граждани на ЕС. Понякога могат да изберат сами по коя процедура, друг път е валидна само едната - според индивидуалния случай. Аз не съм минавала по тоя път със семейното събиране, та не мога да напиша от опит.

# 384
http://www.udiregelverk.no/emner/familieinnvandring/  Ето и тук има информация. Този сайт е много хубав, но написаното в него е по-...сложно написано. Със законите, правилниците, промените, и т.н.

Ето например кои се водят за "членове на семейството" според параграф 110, абзац три на закона за чужденците.

Familiemedlemmer som nevnt i utlendingsloven § 110 tredje ledd:

Ektefelle, registrert partner eller samboer
Slektninger som er under 21 år i direkte nedstigende linje (barn, barnebarn osv.) fra en EØS-borger, eller fra EØS-borgerens ektefelle eller samboer, eller over 21 år, dersom vedkommende blir forsørget av EØS-borgeren
Slektninger i direkte oppstigende linje (foreldre, besteforeldre osv.) fra EØS-borgeren eller fra EØS-borgerens ektefelle eller samboer, som blir forsørget av EØS-borgeren.

http://www.udiregelverk.no/no/rettskilder/udi-rundskriv/rs-2010-025/ От тук го взех цитата.

# 385
  • In my tropical dream
Множко информация си извадила, дано на някой да му е полезна. Аз изкоментирах просто така,  не че ми е актуално и не ми се задълбочава сега.
Дайте нещо по-весело, какво ще правите през уикенда. Аз в неделя съм на работа, така че нищо интересно, само едно леко гости по женски като свърша.
Бях се наточила да ям риба тон, видях, че ще има на промоция -40% в Ика. В понеделник гледах брошурите и едвам изчаках до четвъртък, когато е зареждането. Вчера отивам и кво - тя оригиналната ѝ цена била 479 кр/кг, та намалението.... не ме грееше много. Не знаех, че е толкова скъпа. Попреглътнах, па отидох до др. магазин и си взех за утеха миди и направих миди с ориз. И то си е вкусно. А прясно филенце от риба тон не ми е било писано да опитам сега. Вие яли ли сте?
Не вярвах, че някога ще го кажа, но сьомгата ми омръзна.

# 386
Това е идеята, да е полезно. Simple Smile

Ние утре сме на рожден ден на член от семейството и ще сме там цялата вечер, а през деня не сме планирали нищо особено. Ако е хубаво времето, може да излезем следобеда, ако скове студ - ще си стоим у нас.  Sunglasses
Аз съм опитвала всякакви риби, но двете, които най-много ми харесват, са квайте и брайфлаб.
На мен сьомгата ми омръзна отдавна.  Laughing Това е защото хапвах сьомга поне веднъж седмично и за няколко години ми се отщя напълно. Сега я хапвам само пушена или на суши, в малки количества.  Laughing
Забелязвам, че в "Киви" също са започнали да зареждат прясна риба. Имаше някаква бяла риба миналата седмица (поне в нашия единствената прясна риба досега беше Салма), много вкусна беше запечена на фурна. Не й помня името обаче, но като цена беше доста добре.  newsm78

# 387
заплатите в Норвегия са космически, хубаво е- море, планини Peace Нека възможно най-много българи да се заселят в страната Simple Smile

# 388
заплатите в Норвегия са космически, хубаво е- море, планини Peace Нека възможно най-много българи да се заселят в страната Simple Smile

Забрави да добавиш, че и цените и данъците са космически, климатът не е особено привлекателен, квартира се намира много трудно и изборът на хранителни стоки в магазините е доста беден. И нека възможно най-много българи да са наясно с това преди да стегнат куфарите.  Wink

# 389

Забрави да добавиш, че и цените и данъците са космически, климатът не е особено привлекателен, квартира се намира много трудно и изборът на хранителни стоки в магазините е доста беден. И нека възможно най-много българи да са наясно с това преди да стегнат куфарите.  Wink

bouquet  bouquet  bouquet за теб , Тереса Simple Smile Не те  харесвам , но за този пост заслужаваш адмирации Peace

Общи условия

Активация на акаунт