НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

• 53 448
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
ХА, ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО НА НОРВЕЖЦИТЕ

Да се спре достъпа на "ГОЛЕМИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ" ОТ РУСИЯ И РАЗНИТЕ ТУРСКО-ИРАНО -АРАБСКО -"БАМБИСТАНСКИ"  страни.

Идват тука и после се молят за социални помощи. Че помъкнат и цялата рода със тях. А  наистина кадърни, можещи и знаещи специалисти търсят подходяща и съответстваща на ценза им работа със месеци или години.

Да, статистиката сочи, че въпросното разрешително за специалист, се използваше най-вече за длъжности като продавач на дюнери и други от тоя род. Крайно време беше тая врата в закона да се затвори за постоянно.

# 346
А за БГ нещо пише ли? newsm78

# 347

Не в този линк. Той е общ. Даваше право на всеки, който получава заплата от 500 000 годишно преди данък, да получи разрешително като специалист. Съответно идеята беше от този тип разрешителни да се възползват висококвалифицирани специалисти, а реално се възползваха чистачи, продавачи в магазини и продавачи на дюнери, които се уредиха с фиктивни договори от познати с фиктивна заплата от 500 000. Но изглежда имиграционните са се усетили и дано не подновят разрешителните на тия хора, които са злоупотребили. Затова и тоя тип разрешителни вече отпада.

# 348
  • In my tropical dream
Момичета (и момчета), как стоят нещата с пратките от чужбина? Искам да си поръчам някои дребни неща по интернет, етерични масла от Щатите и спортни принадлежности от UK, сумите не са големи. Нормално ли  ще пристигнат по пощата, мито плаща ли се, как, колко, къде...?

P.S. Втори въпрос: Какво става с полетите на Норвиджиън до България? През юли има само 2 директни полета до Бургас, всичко друго със смени и престои по 5ч. През август е ОК. Дали ще пускат директни полети, да чакам ли или да си уреждам отпуската за август?

Последна редакция: ср, 16 яну 2013, 17:49 от Мартини

# 349
За пратките от чужбина се приготви за мита за всичко над 200 крони (цената за доставка не е включена в тая сума, а само цената на самия продукт).  Tired Без книги, книгите идват без мито. Когато съм поръчвала нещо онлайн, или митото е било включено в крайната цена и не съм плащала нищо допълнително, или съм плащала митото при получаване на пакета в пощенския клон. Например като си поръчах лаптопа онлайн, платих цена+мито и не съм плащала допълнително, доставиха го с куриер. Но като поръчах дрехи от едни британски сайт, ми бяха начислили мито, което платих като отидох да си взема колета от пощата. Книгите от Дания дойдоха без мито. Ако решиш да върнеш продукта там, от където си го поръчала, можеш да изискаш да ти се върне митото, което си платила, но само ако сумата (на митото) е над 100 крони. Не връщат по-малки суми мито.
Забравих да уточня, че митото е 25% от сумата.

За полетите не знам, не летя до морето.

# 350
  • In my tropical dream
Благодаря много!
Ииии до 200крони не се обмитява, много щедри  Tired.

# 351
МАРТИНИ, ти на това 2 полета ли му викаш  Mr. Green

https://www.norwegian.no/fly/lavpris/?D_City=OSLALL&A_City=B … NOK&rnd=17728

Почват от 6.04 и така до края на октомври ,както всяка година  Hug

# 352
 Привет и от мен! Следя ви, но понеже не искаме спешно да се местим по на север, не се сещам какво да питам. Интересно ми е много как стои въпросът с образованието, на ниво ли е, как се подхожда към чужденчетата, има ли училища и в малките населени места, или пък осигурен транспорт до тях.
 Въобще какво е отношението към чужденците? Тук в Германия имам чувството, че вече половината от населението е чужденци, а част от другата половина са от смесени бракове на немци с чужденци и никой не гледа това, важното е да говориш немски и да си културен и възпитам човек.
 Чудесно е, че имате директни полети...от нашия град за БГ няма, а на мен не ми се лети с деца и прикачвания, ако реша да си отида сама някой път (нали още не работя).
  За сега поздрави и усмихнати зимни дни!  Peace

# 353
  • In my tropical dream
МАРТИНИ, ти на това 2 полета ли му викаш  Mr. Green

https://www.norwegian.no/fly/lavpris/?D_City=OSLALL&A_City=B … NOK&rnd=17728

Почват от 6.04 и така до края на октомври ,както всяка година  Hug

Уф, да бе, заблудих се, защото са в тъмносиво, но като отида на някоя дата, ми излизат 3 полета за нея, 1 от които директен. Супер! Добре, че обърна внимание! Как я карате вие в любимия, роден Бургас?

Цвете здравей, за деца и образование не мога да се включа адекватно. В Осло чужденците с лопата да ни ринеш, а на някои други места сме атракция. Нас ни бяха писали в местния вестник, като бяхме в една малка община лятото. Целта на статията беше мястото, където работим, но и на нас бяха обърнали внимание и ме бяха изтипосали на снимка, която заема 1/4 от задната корица Crazy

# 354
Мохини, оцеля ли твоя мъж след една българска Коледа?  Wink

Цветето, за образованието не мога да вляза в подробности, защото впечатленията ми са странични като трето лице, но е много по-лежерно, отколкото в България например. В по-големите населени места ще са по-свикнали с чужденци, отколкото в по-малките. Така че ако искате да сте сред други чужденци и да не сте местната "атракция", преместете се в по-голямо населено място.

След тазседмичните кучи студове, днес живнах.  Laughing Да се надяваме, че най-накрая вървим към запролетяване.  Laughing

# 355
хаха,ами какво да ви кажа за мъжа , толкова се стресна че си тръгна  Joy
След като се опитах да го отровя с купени лозови сърми  ooooh! Каза че по-гадно нещо не е ял,но исках да му го върна заради распеболетата  Mr. Green

Сега ще побачка малко в Норвегия и на пролет ще дойде пак да изхарчим спечеленото през лятото  Peace Щял да си напълни куфара с макреле томат,хайвер, и пастет ooooh! тоя път,за да има с какво да си маже филиите.Лютеницата не му допадна особено. Толкова сме различни във всяко едно отношение българи и норвежци ,че чак го намирам за забавно ...Само дето тук си се смея по-добре  Wink

Пролет е при нас  ,за вас не знам   bouquet

# 356
Ех, Мохини, твоят мъж е съвсем различен от моя.  Crazy Моят харесва българската кухня и си хапва от всичко там, но пък не е живял дълъг период в България, че да му залипсва тукашен полег.  Laughing
Тук пролетта още не е дошла. Днес прехвърчаше снежец, а тая седмица при нас беше 20 под нулата. Никакъв вятър, всичко застинало и замръзнало. Дъхът ти замръзва.  Laughing Днес беше само минус 8, така че беше топло.  Laughing Ноооо, надеждата не изчезва - пролетта е на път. Очакваме я през май.  Joy

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 00:22 от Teresa of the Faint Smile

# 357
Aз си мисля и друго, ние както сме вегетарианци, дали ще има какво да ядем като дойдем в Норвегия  Joy

# 358
Aз си мисля и друго, ние както сме вегетарианци, дали ще има какво да ядем като дойдем в Норвегия  Joy

Вегетарианци като без месо или като без месо, млечни продукти, яйца и изобщо нищо животинско?

# 359
По мое наблюдение,плодовете и най-вече зеленчуците в Норвегия,не стига че са скъпи,ами са и безвкусни.Да не говорим,че доста от тях липсват на пазара.Например,така и не видях пресни кайсии.Черешите минаха за около 2 седмици на някаква безумна цена.Тикви също не видях,тиквичките и патладжаните са просто отврат.Но и няма как да е друго,след като всичко е внос.По едно време ми се мерна салата айсберг,на която пишеше че е норвежко производство  #Crazy И хората купуват по едно,или няколко от вид.Не е като в БГ да напълниш торбите със зарзават хахахаха и да си сготвиш миш-маш....примерно. Но пък има консервирани и замразени,което е вариант  Peace Аз бях в малко село,може в по-големите градове избора да е по-богат,не знам....

ТЕРЕЗА,моя мъж в всеяден,но определено лозовите сърми му се опънаха  Joy  Той е голям шовинист,а и не е пътувал кой знае колко насам натам по света,че да е свикнал с различията,и дори в Испания като живеехме намираше кусури на храната в магазина.Иначе каквото сготвя го яде с удоволствие,а аз готвя еднакво във всяка една държава.Просто продуктите са с различно качество   chef Някъде месото бива,някъде зеленчуците,няма пълно щастие  Wink

Общи условия

Активация на акаунт