Женските консултации и НЗОК ?? !!

• 26 708
  • 113
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Благодаря ти hailie    bouquet

# 61
  • София
Да питам тези, които са по-запознати: по здравна каса и възраст над 35 години ми се полага:
Серумен скрининг за:
        -алфа-фетопротеин
        - свободен бета ЧХГ, за оценка на риск от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба

В коя седмица се прави? Това БХС ли е или е друго изследване? Направление от гинеколога, при който съм се записала за ЖК ли трябва да си взема?

# 62
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Момичета да попитам по програма майчино здравеопазване има след 5-ти лунарен месец по веднъж, а след 9-ти - > по 2 пъти следното: Сърдечна дейност на плода (ДСТ) --> та, това как се измерва? С ехограф или по стария метод с една дървена фунийка?

# 63
Моята лекарка прихващаше пулса на бебето с накрайник от видеозона. И се чуваше много хубав звук.

# 64
Да питам тези, които са по-запознати: по здравна каса и възраст над 35 години ми се полага:
Серумен скрининг за:
        -алфа-фетопротеин
        - свободен бета ЧХГ, за оценка на риск от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба

В коя седмица се прави? Това БХС ли е или е друго изследване? Направление от гинеколога, при който съм се записала за ЖК ли трябва да си взема?
Над 35 имаш право на 2 ехографии + 2 допълнителни и БХС е това, да Серумен скрининг за:
        -алфа-фетопротеин

БХС се прави 1 път или 2 пъти като само 1 път е поет от касата.

Цитат
1.Бременността Ви да е 11-13 седмица+6 дни.

2.Предварително да сте получили необходимата писмена и устна информация за възможностите и ограниченията на изследването.

3.Да Ви е направен ултразвуков преглед от специалист по фетална анатомия и са попълнени всички параметри в документа „ПОРЪЧКА за биохимичен скрининг 11-13 седмици + 6 дни.” .
http://lmpbg.org/new/home/index_new.htm
 и

Цитат
„БХС2” „биохимичен скрининг” в 15-20 седмица – за болест на Даун и тежки дефекти  на невралната тръба – спина бифида, аненцефалия и дефекти на коремната стена;
http://lmpbg.org/new/home/index_new.htm

# 65
  • София
Благодаря, Ми-ра!

# 66
  • София
То това за БХС и на 35г хубаво го пише,стига само някой да го спазваше...няма такъв филм безплатно БХС за над 35 годишните,нито преди,нито сега с бременностите ми...вероятно само на близки и на връзкарки се полага. Именно в Майчин Дом ми бе отказано- да е безплатно де. Naughty

# 67
Магнитче, я сега дай повече инфо  Praynig Искаш да кажеш, че си отишла в МД с направление или талон, както там го наричат, и въпреки това в МД ти отказвт безплатно изследване, така ли?

# 68
  • София
Магнитче, я сега дай повече инфо  Praynig Искаш да кажеш, че си отишла в МД с направление или талон, както там го наричат, и въпреки това в МД ти отказвт безплатно изследване, така ли?
Не съм носила направление,/но ако ми бяха казали как стоят нещата...т.е ако въобще може щях да занеса направление или каквото поискат/,но попитах понеже съм на 35г тогава навършени има ли нещо,което да ми се полага предвид възрастта ми и ми казаха,че няма. Казах,че съм чела,че за възраст над 35г се полага така и така-казаха ми,че няма такова нещо.

# 69
  • планетата Земя
Не знам къде четете,че е задължително над 35 г да се прави БХС по касата.В програмата майчино здравеопазване не пише точно така.Ето това е програмата Ако бременността ми е рискова и съм на възраст над 35 години, имам право на следните
допълнителни изследвания:

Две допълнителни ехографии;

Серумен скрининг за:алфа-фетопротеин свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръб

Сложили са си вратичка-трябва бременността да е определена като рискова.Те явно не я определят за рискова и не ви дават направление за безплатно БХС.

# 70
Всяка бременност под 20 години и над 35 години се приема за рискова.
Това Серумен скрининг за:алфа-фетопротеин свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръб всъщност е БХС и за да е безплатно се издава талон или направление (Не знам как точно го наричат) от АГ по ЖК. Бременни под 20 и над 35 както и други бременни с рискова бременност задължително ги проследява АГ.

Не се учудвам, че в МД не дават информация  Confused може да са специалисти, но в отношенията с пациентите си има мнооооого да учат!

# 71
  • планетата Земя
Всяка бременност под 20 години и над 35 години се приема за рискова.

А това Ако в текста?Не случайно е там.Факт е,че БХС безплатно на бременни над 35 години не се прави.От ЖК то не дават направление.Не само в МД е така.

# 72
Цитат
Ако бременността ми е рискова и съм на възраст над 35 години, имам право на следните допълнителни изследвания:

Две допълнителни ехографии;
Серумен скрининг за:алфа-фетопротеин свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба
Предполагам това Ако отпред имаш предвид. Бременността може да е рискова и без да си над 35. В програмата е предвидено да се прави безплатно, вече друг е въпроса колко се спазва тази програма. Личен опит имам от моята бременност, но тогава бях на 33, пуснаха ми всичко, което се полагаше. Личен опит с безплатен БХС нямам.

# 73
  • планетата Земя
Мира,прочети цялата програма Майчино здравеопазване.Аз я четох.Първо се почва с това на какво има право бременната.Изрежда се.После с тези над 35 г.Никъде не се формулира,че всяка бременност над 35 е рискова.Да,знам,че гинеколозите го казват,за да ни дерат за още изследвания,прегледи за разкритие и секцио.Разбира си всичко си плащаме.Това Ако не е случайно и означава,че за да има право на безплатен БХС бременната трябва да е изпълнила и двете условия-да е над 35 години и да е с рискова бременност.На документи явно никой не я определя като рискова и съответно няма право на БХС
Имам опит с тълкуването на законовите разпоредби и затова мисля,че това Ако не е случайно и нарочно са го сложили.За да не правят на всяка над 35 години БХС по касата

# 74
  • София
И двете ми бременности са рискови,никой не го интересува/ше това в Майчин Дом. И то са рискови не заради възрастта ми.

Общи условия

Активация на акаунт