БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-24

• 25 184
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
Мисля, че малко се преувеличава с всичко. Хубаво е да се захрани детето внимателно, ама чак пък да яде основно мляко на всяко хранене след 6 месеца, не мисля. Тогава детето има нужда и от други храни, а не само да опитва вкусове.
На моя позната детето е на близо 8 месеца и вече яде всичко. На 3 месеца ядеше плодови кисели млека, на 5 месеца ядеше бисквити с крем, ама обикновени, не специални.  Тези неща, разбира се са обратнята крайност и не са желателни. Въпросната тая позната има вече 4 деца и нито едно от тях няма алергии и са здрави.

Наистина ли месните пюрета не се дават с мляко?

Да.

Това с една позната има, храни и няма проблеми нали знаеш, че не е никакъв пример. И това, че сега им няма нищо, не означава, че няма да се прояви след време. Просто според мен поемането на излишен риск без реална причина е глупаво, пък всеки сам си преценява.

Детето има нужда и от други храни, да, но не основно, а прибавени към млякото, което е от най-най-голяма важност до годинката, както и млечните като цяло до 3г. Но пак казвам - инфо има навсякъде, който иска - чете, преценява и действа. Който не иска - рискува и си носи последствията  Hug

Бубка, защо се изумяваш?  Hug Ти откъде можеш да си абсолютно сигурна едно яйце в магазина кога точно е снесено, кога е прибрано и кога му е сложен печата с датите? Можем само да се надяваме, но чак да сме сигурни... аз поне не мога. Не, че не ги купувам, де, нямам избор, но сигурна мога да бъда, само ако кокошката е в двора ми  hahaha

# 661
Е, те децата обикновено оцеляват- и захранените на 3 месеца, и тези на 6. Все пак идеята е да направим най-доброто за детето, поне доколкото можем. Хубаво е да слушаме тези с повече опит, но е добре към този опит да е добавена поне малко информираност. И аз имам позната, захранила на 3 месеца недоносеното си дете, която твърди, че нищо му няма. Е, да, но ако моето направи алергия, въобще няма да ми пука, че на чуждото може би му се е разминало.

# 662
Не мисля, че проблемът е единствено в опасността от алергии. А никой не казва, че ако се кърми едно бебе, няма да има алергии. Хората са установили, че вероятността да има е по-малка. За съжаление няма как да се предпазим със сигурност.
Според мен препоръките за късно захранване и преобладаващо млечни храни са свързани и с потребностите на детския организъм и възможността му да преработва храната, която му се предлага.

По темата за замразяването - колко време според вас може да се ползват замразени пюрета? Аз ги ползвам до няколко дни, но по-дълго държа сварено просо, замразено в силиконови формички.

# 663
И аз имам един въпрос - преди да въведа глутен (мисля да го въведа с овесена каша), трябва ли да съм въвела и друг вид каши? На 7.5 м. добре ли е? След като се въведе може ли да редувам с още 2-3 вида каши? След като въведа и тях разбира се.

И на мен ми е любопитно колко време могат да стоят замразените пюрета във фризера, защото аз правя пюрета в несвяст, а още не съм захранила  Mr. Green

# 664
  • Berlin
Според мен препоръките за късно захранване и преобладаващо млечни храни са свързани и с потребностите на детския организъм и възможността му да преработва храната, която му се предлага.

Аз също мисля така, не всичко е заради тези пусти алергии. Simple Smile

# 665
Така е, не е само алергии. Има отношение след години и за затлъстяването, диабета, холестерола...  Crazy

# 666
Алергиите изобщо не са за подценяване. Аз отключих жестока алергия и знам какво е да трепериш постоянно и да вървиш навсякъде с урбазона. Точно затова много треперих при захранването на първото ми дете. Но май алергиите нямат връзка със захранването.

Смятам, че не бива да се минава в крайности като основно мляко или само захранване. И също така да не се подаваме сляпо на новите моди, не само за късното захранване, защото времето още не е показало кое е по-добро.
Аз не знам какъв е смисълът едно бебе над 6 медеца на адаптирано мляко да бъде хранено основно с адаптирано мляко - та нали това е химия? Не е ли по-добре да се включат и други храни и организмът на детето ще си вземе това, което му е нужно.

Теории много, школи също много, но това с изключителното кърмене до 6 навършени месеца цари от няколко години. Бива да се вслушваме и в педиатрите от старата школа и да си правим междиннен вариант на захранване, все пак те имат много опит и също така децата сами си показват кое е добре за тях и кое не.

# 667
Бубка, защо се изумяваш?  Hug Ти откъде можеш да си абсолютно сигурна едно яйце в магазина кога точно е снесено, кога е прибрано и кога му е сложен печата с датите? Можем само да се надяваме, но чак да сме сигурни... аз поне не мога. Не, че не ги купувам, де, нямам избор, но сигурна мога да бъда, само ако кокошката е в двора ми  hahaha
Да ти кажа и аз винаги имам едно наум че ги събират поне седмица...Вярно че само ако кокошката е на двора има 100% сигурност че са пресни  Laughing

Мисля, че малко се преувеличава с всичко. Хубаво е да се захрани детето внимателно, ама чак пък да яде основно мляко на всяко хранене след 6 месеца, не мисля. Тогава детето има нужда и от други храни, а не само да опитва вкусове.
На моя позната детето е на близо 8 месеца и вече яде всичко. На 3 месеца ядеше плодови кисели млека, на 5 месеца ядеше бисквити с крем, ама обикновени, не специални.  Тези неща, разбира се са обратнята крайност и не са желателни. Въпросната тая позната има вече 4 деца и нито едно от тях няма алергии и са здрави.
Моето дете до сега пие основно АМ .Има едно,максимум 2 нормални хранения на ден(и то ако имам късмет да се разяде).Супер злояда е и ако не пие мляко направо не виждам какво ще правим.И на моята кума момчето й(с 5 месеца по-голямо от моята щерка) на 8 месеца ядеше баница,а месец по-късно хапваше кебапчета...И до ден днешен е с апетит,сам си вземам каквото иска и повярвайте,понякога хич не е храна като за него Laughing

# 668
И аз имам един въпрос - преди да въведа глутен (мисля да го въведа с овесена каша), трябва ли да съм въвела и друг вид каши? На 7.5 м. добре ли е? След като се въведе може ли да редувам с още 2-3 вида каши? След като въведа и тях разбира се.

И на мен ми е любопитно колко време могат да стоят замразените пюрета във фризера, защото аз правя пюрета в несвяст, а още не съм захранила  Mr. Green

Смятам, че преди глутена е добре да си въвела оризовата каша, евентуално царевична и чак тогава глутеновите каши. И да, редуват се кашите - овесена, оризова и т.н. с разновидностите им и вкусовете. Пък и то детето ти ще ти покаже кои каши му харесват и ще му даваш основно от тях.

Мисля, че 6 месеца може да стоят във фризера замразени, но нека и други по-вещи си кажат мнението.

# 669
Аз не знам какъв е смисълът едно бебе над 6 медеца на адаптирано мляко да бъде хранено основно с адаптирано мляко - та нали това е химия? Не е ли по-добре да се включат и други храни и организмът на детето ще си вземе това, което му е нужно.

Като казваш АМ и химия, все едно мръсни думи редиш  hahaha В момента АМ е на такова ниво, че далеч не е химия, в смисъла, който влагаш като нещо лошо. АМ сега са пречистени, за тях е помислено оптимално и качеството им е на много високо ниво. Те са прекрасно решение за майките, които по една или друга причина не кърмят. И ако детето не е кърмено, а хранено с АМ, за него важи също да остане до 6-тия месец на мляко, било то кърма или АМ. Ако нямаше АМ, а има милиони некърмени бебета, какво предлагаш като алтернатива? АМ не са лоши и никак не ми допада (по принцип, не ти), когато за тях се говори едва ли не с погнуса и колко хипер ужасни са. Твоа далеч не е така. Да, не са кърма, съгласна съм, но са вариант и решение, необходимост. И няма никакво твърдо доказателство, че кърмените са по-здрави или неалергични, примери за обратното - безброй  Hug
Относно въвеждането на другите храни и взимането от тях - до края на 5-ти месец в червата на бебето не се отделя имуноглобулин А или е в минимални количества. Т.е. вносът на храна, различна от мляко, преминава лесно и носи риск от алергии и други проблеми. Така че няма как да се вземе нещо ценно, най-много да се появят проблеми. Рискуването е ненужно. Затова се изчаква 6-ти месец, когато може да започне плавно въвеждане и на различни от млякото храни  Simple Smile

# 670
Като казваш АМ и химия, все едно мръсни думи редиш  hahaha В момента АМ е на такова ниво, че далеч не е химия, в смисъла, който влагаш като нещо лошо. АМ сега са пречистени, за тях е помислено оптимално и качеството им е на много високо ниво. Те са прекрасно решение за майките, които по една или друга причина не кърмят. И ако детето не е кърмено, а хранено с АМ, за него важи също да остане до 6-тия месец на мляко, било то кърма или АМ. Ако нямаше АМ, а има милиони некърмени бебета, какво предлагаш като алтернатива? АМ не са лоши и никак не ми допада (по принцип, не ти), когато за тях се говори едва ли не с погнуса и колко хипер ужасни са. Твоа далеч не е така. Да, не са кърма, съгласна съм, но са вариант и решение, необходимост. И няма никакво твърдо доказателство, че кърмените са по-здрави или неалергични, примери за обратното - безброй  Hug Simple Smile
Много правилно си го казала Peace Плюс това в състава на АМ има витамини,бифидо бактерии,а това е супер важно за имунитета.Вместо майката да се чуди как точно да ги дава на бебето си,с АМ се внася в организма по естествен начин.

# 671
Аз приготвям пюрета за два-три най мн напред.Варя,пасирам и в бурканчета.Обръщам за вакум и след като истинат в хладилника.Може и повече да издържат,защото капачките хлътват,но не съм пробвала.
Леща кога давате за първи път?

# 672
  • Калифорния, САЩ
   С моето момче все още се кърмим на ппоискване - през нощта се буди на всеки час и половина-два, защотоо го тормозят зъбките. Захраних на 6 месеца и половина с оризова каша, после въведох няколко заленчука и чак след това - плодовете. Месо дадох на 8 месеца, а чевена леща ( ето такава http://www.veganoccasions.com/foodpictures/red-lentils.jpg) дадох на 9 месеца и половина. Избрах червената, защото се сварява по-бързо, люспичките са мнмого фини ине трябва да ги отделяш като ги даваш на бебето. Много си я харесва и поне веднъж на седмица я има в менюто му. Правя домашни зеленчукови пюрета като сварявам зеленчуците, смилам ги в блендера, замразявам във формички за лед и след това съхранявам в зиплок (http://www.interplas.com/product_images/1000/2Mil-Ziplock-Bag-Assortment-Pack.jpg ) пакетчета, но не за повече от два месеца. Плодовитте пюрета по същия начин, но от пресни обелени плодове, никога не съм ги обработвала термично. Обожава манго и авокадо, смлени боровинки и праскови. За сега яде всичко, само ако е болен отказва и е основно на кърма. От утре ще въвеждам жълтъка, защото сме с АД и малко ме е страх как ще реагира. До преди месец ако аз ядех яйца или пиех прясно мляко и забелязвах, че АД се влошаваше. Последните седмици го наблюдавах и не реагираше на моята храна, така че - започваме с яйцето.

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 21:38 от ir74

# 673
Леща кога давате за първи път?
По схемата, която аз съм си свалила и следвам е на 8 месеца.

# 674
И аз дадох след 8-ми, от оранжевата (без люспи).

Общи условия

Активация на акаунт