(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 553
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, аз искам да кажа че това с доматите, което аз го правя незнам колко е правилно експериментирам си нещо тоест слагам в оранжерията, която е неотопляема, цялата с найлон домати по-рано и като стане топло махам всичкия найлон, с изключение на горния.....та за тва не съм сигурна оранжерия ли е или не...цялото го правя за всеки случай, отделно ще слагам отвън,
днес възнамерявах да изкокна да сложа бакла и бамя ...амааа мнооого студено ми се стори в Елин
Пелин софийско ..та се отказах за събота и неделя. Praynig дано е топлинко.

# 616
chaparala,не се ядосвай-семената ще тръгнат като се стопли достатъчно земята/да можеш да поседиш на земята за една бира без да ти измръзне дупето  Laughing/.Така,че и да ги сложиш сега все тая.
Ранните сортове домати имат вегетационен период от разсаждане до зазряване 60-75 дни,средно ранните-60-80,а сърцето на Албенга-100-110 дни.С много думи  Laughing исках да кажа,че за култивационни съоръжения е добре да се боднат десетина корена ранни,а хубавите да се сеят направо навън.

# 617
Мерси много, просто вече не издържам да седя имам толкова планове ..хаха това за бирата и дупето ми хареса много, още повече миналата година го практикувахме от края на март..ама май и за това сичко беше толкова импулсивно "подредено", мерси и за обяснението с доматите, май не ги допрочитам тея вегетационни срокове.... Whistling

# 618
Tikva (zelena) ,какъв е този сайт насочен към български производители и потребители,който е само на английски  newsm78
Аз съм силно резервирана към някои страни в тази идея-на първо място в градината не можеш да планираш датата и часа когато ще узрее домата-днес може да е рано,а утре късно.И от там-как ще се организира доставка на време-за ябълки,тикви и мед-няма проблеми.Но домати,краставици...или бамя която за часове пререства,а откъсната след ден вече е почерняла...

Vili здравей, нямах възможност да отговоря по-рано.... Аз не знам защо сайта е само на английски, тъй като нямам нищо общо с инициативата, но от това което виждам пише, че е само алфа версия, и предполагам когато стане функционален - през март, може би ще има и версия на бг. Понеже в статията пише "Farmhopping ще се опита да помогне на малките ферми по цял свят " предполагам таргета не е само български производители и потребители, но както ти каза, за зеленчуците е доста по-трудно да бъдат транспортирани от тенекия с мед. Предполагам, че е помислено за това, т.е надявам се. В статията пише нещо за "средства на принципа на груповото финансиране" но не е обяснено достатъчно спред мен. Във всеки случай, може да пишеш тук: http://farmhopping.com/en/contacts/
до основателите на сайта, и те би трябвало да имат интерес да ти отговорят.

# 619

Vili здравей, нямах възможност да отговоря по-рано.... Аз не знам защо сайта е само на английски, тъй като нямам нищо общо с инициативата, но от това което виждам пише, че е само алфа версия, и предполагам когато стане функционален - през март, може би ще има и версия на бг. Понеже в статията пише "Farmhopping ще се опита да помогне на малките ферми по цял свят " предполагам таргета не е само български производители и потребители, но както ти каза, за зеленчуците е доста по-трудно да бъдат транспортирани от тенекия с мед. Предполагам, че е помислено за това, т.е надявам се. В статията пише нещо за "средства на принципа на груповото финансиране" но не е обяснено достатъчно спред мен. Във всеки случай, може да пишеш тук: http://farmhopping.com/en/contacts/
до основателите на сайта, и те би трябвало да имат интерес да ти отговорят.
Има и български, но не са го пуснали http://farmhopping.com/bg/

Вили, права си сигурно за трънливия път. Гледам обаче Моравско Село например http://shop.biohotel-bg.com/, не знам колко декара обработват, но продуктите им стигат до големите градове(не че ги харесвам).  Идеята на този фармхопинг е предполагам такава.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 15:14 от peppia

# 620
Казвайте сега това сечене ли е или не newsm78
Сутринта нищо им нямаше,а сега като ги погледнах направо подскочих.
Етоhttp://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.29684350
http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.29684354 само едно е леко полегнало.Имаше и още едно ,но аз го отскубнах набързо.Днес много напичаше на прозореца където е разсада да не би да е от това?Не е полегнало нацяло и се чудя дали да го отскубна и него или да чакам.Това се случва с Насладата.
А ето Рилата http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.29684357 те са по големи и по добре се развиват.

# 621
 skela,съдовете са ти дълбоки и стръкчетата търсят светлина.Не е сечене,но ги сложи по-близо до прозореца.
При сечене стебълцето на ръба на почвата се "просмуква"-става кафяво и изтънява.
 peppia,нима смяташ,че доматите на Моравско село са био произведени в България? Joy
По това време дори големите промишлени оранжерии са още на старта.Гимел вадят краставици от около две -3 седмици.Или сладката царевица,или чушките...Голям бизнес е незнанието на хората  ooooh!.Доставянето на зеленчуци от другия край на света изобщо не ми се вписва в био концепцията-колко парникови емисии са се отделили в атмосферата,за да си начеше някой егото,че яде био  ooooh!
Друго си е все пак да настържеш био червено цвекло за три лева килото-то онова по сергиите дето е 1,20 е  Shocked
 Tikva (zelena),благодаря за отговора,но той пак ме навежда на предишните мисли  Laughing
А и в този сайт се рекламират повече разходки из природата от зеленчуци.
Хареса ми цената на вълнените чорапи-40 лева-спокойно се изплита по един чифт вечер пред филма.И вълна имам-само будалите май са малко.

# 622
Изразходих малко енергия в копане на място за грах.Докато си почина пак при вас.И аз пръхтя в очакване -всичко изведнъж. Mr. Green
Чапарала,това изобретение с оранжерията е чудесно.Аз откога се моля за нещо такова.През топлите месеци хем е проветриво,хем защитено от небесния произвол.
Бамята е топлолюбива и се сее когато зацъфти акацията-май месец.Тогава започва летежа на черешовата муха и да не червясват черешите и вишните започва борбата с нея.
Скела,може да са сухички или слънцето да ги е нагряло повече.На снимката не видях сечене,гледат към светлината и са наклонени.Подсипи ги с малко почва,че им са издължени стъблата и повече светлина.Аз съм любител -да кажат и спецовете по разсади.
Пеппиа,моля за извинение,ако съм прекалила.Гоних пазара с разни сортове рози и ги изкорених със 100% загуба.Все от нови течения в модата. Sick
Бързо копая,бавно пиша.Вили писали сме едновременно.

# 623
Не се сетих да потърся по тоя начин дали има бг версия...
Вили, аз не знам дали тия хора ще имат успех с начинанието си, но тъй като една регистрация нищо не струва бих опитала, ако съм производител. Бих се представила като производител и на други места в интернет, например във форума за суровоядство (форума на Земя назаем). Преди година влизах там и един човек беше пуснал тема в която обясняваше къде се намира фермата му, какви зеленчуци ще отглежда и на какви цени ще ги продава, беше оставил тел за контакт и доколкото си спомням имаше голям интерес към него. Суровоядците, вегетарианците, фитнес маниаци от ВВ Тийм и подобни разни хора са потребители които дори са готови да пътуват почивните дни извън града в който живеят, за да си купят чистя продукция, или поне домати които не са като пластмасовите от Турция. Пък да пуснеш тема в един такъв форум за да се представиш нищо не струва, освен времето в което пишеш. Човека с био ябълките, който гледах по телевизията и се оплакваше, че не може да си пласира продукцията заради евтините безвкусни огромни ябълки внос от Полша, ги стовари в един склад в Казичене, и благодарение на съобщения по форумите половина бяха изкупени преди нова година.
Разбира се, не искам да се правя на много умна и да натрапвам мнение. Само ти си знаеш колко е трудно да се разчита на земеделие за да се издържа човек, още повече с твоя опит... Но ми стана много мъчно като разказа как се ти отказали финансиране по еврофондовете, на което си разчитала, и затова исках да предложа някакави други варианти. Тия неща сме ги мислили за нас самите ние с мъжа ми, защото той има мечта да се издържа само от пчеларство. Но като икономист по образование много добре разбира, че засега това е невъзможно, поне не и без кредит за началната инвестиция, а ние не искаме да взимаме кредит/

# 624
Tikva (zelena), Hug-обмислям нещата.За сега имам достатъчно клиенти и без допълнителна реклама.
Много по-важното е да отгледам зеленчуците,за да не се получи като Нероден Петко  Laughing
spaska.53,просъхна ли при теб?

# 625
Не навсякъде,но това местенце е край една пресъхнала рекичка и е дренирано така да се каже.
Ако не вали тия дни може би ще става за обработка.

# 626
Вили, желая ти успех от все сърце!   bouquet
Както и лято без аномалии за всички нас.

# 627
Язък,утре ще вали.Ще препускаме в къщи и на други работни места.
Тъкмо още размисъл.
 Hug

# 628
От една страна, Тиква зелена, светът върви към устойчиво земеделие и перспективите са.... чудесни.
Ако къщата ми за гости беше съвсем готова,ако имах изградена концепция, ако съвсем, ама съвсем вярвах в идеите си - щях да стартирам.
От друга страна - имам чувството, че всичко е лъжовно. Сметките за ток, обвиненията към зем. министър, кражбите, свързани с ръководни постове, оставките, лъжите.... Реалността се изплъзва, размиват я, размазват я, разсейват вниманието.

Имам пикирани 200 коренчета ранни домати.

# 629
Досвидя ми се почва, защото нямах много угнила оборска тор......и се чудех защо са такива дълги като са точно до голям прозорец.
А да не говорим ,че мъжо е много доволен ,защото не пускам климатик откакто са покълнали" сладурчетата".И пак трудно пада температурата под 22градуса вечер и под25градуса денем.
Много съм щастлива ,че не е сечене Simple SmileВече се оправи растението ,надигна главица.Много го е напекло слънцето,там на този прозорец много пече.
Марулите които бях сложила под тунелче са по малки от тези които изкараха цяла зима навън.Освен това гледам на няколко марулки големите листа загнили и едно бяло като мухъл имаше по тях.Като задушени са.
Вили много късмет и успех ти желая  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт