(Био)зеленчукова градина - тема 20

  • 74 556
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 4 753
Ами аз недолюбвам ГМО, но то е щото смятам, че рибешките гени трябва да си стоят в рибите, не да ходят в доматите...  Laughing   Отделно, че по-голямата част от използваните извън лабораторни условия растителни "видове" са променени генетично така че да могат да издържат промишлени количества пестициди... Т.е., въпреки че отдавна се знае дълготрайното вредно влияние на пестицидите, вместо да се редуцира използването им, то се покачва многократно...

Миналата година сях само Рила и розов, тази освен тях добавих Наслада и един бабин без име, който бабата е наследила от майка си... Съвсем отскоро използвам тази градина и все още експериментирам със сортове и начини на отглеждане... Като гледам бабите около мен, те също не са много ориентирани какво да гледат...  Crazy  Всеки сее квот му падне и когато му скимне...  Laughing

От краставиците залагам на Тести Грийн, ще прескоча герганата и евентуално късните корнишони (от които миналата година съм много доволна, но нямаше кой да ги яде, че натискахме доматите)....

# 601
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вес, дай знак, че си добре. Четем страшни неща за снежната виелица по Езерата.

# 602
  • Мнения: 0
Здравейте отново, само искам да се похваля че ми поникнаха  разсадите за оранжерията, даже вече кръстосват -доматки Сърцето на албенга (незнам колко е за оранжерия), но ще има и навън от тях, така че ще направим разлика.Също така и Паулина бг ф1, който пише че е ок за оранжерия, и бил подобрена Наслада. Моля ако някой е гледал последните 2 сорта да разкаже на какво приличат горе долу ...
 ооо имам и патладжани поникнали...  Hug

# 603
  • Русе
  • Мнения: 25
Сърцето на Албенга го сея четири години. Много съм доволна, но не е траен за транспортиране. С много тънка люспа и много месест. Установих,че има разлика в доматите на различните фирми, нищо, че сорта е един и същ.
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19302375
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19591961
Не съм го гледала в оранжерия, само на открито.

# 604
  • Мнения: 3
Здравейте,
нямам време сега да се представям, понеже пиша от работата, накратко чета ви от 2 години, но не съм много активна в писането (по форумите).
Влизам за да сложа един линк за нещо което се надявам да бъде полезно на хора като vili__66 и други, които се опитват да се издържат с това, което за нас е хоби. Става дума за "farmhopping" - интернет платформа, свързваща фермерите с потребителите. Това е сайта: http://farmhopping.com/en/
пише, че напълно функционален ще стане през март, и земеделски производители могат да си направят профил на него безплатно. Тук са профилите на вече регистрирани български (и не само) производители, има зеленчукови, пчеларски, не само животновъди:
http://farmhopping.com/en/farms/
По-подробна информация се намира в тая статия:
http://www.capital.bg/biznes/predpriemach/2012/12/14/1968900_osinovi_si_ferma/
Дано е полезно за някой...

# 605
  • Мнения: 465
Здравейте! Hug Hug
Чета ви,преживявам с вас...
Пролет е-живнахте.То-разсади,щръкнал чесън,копривка набола... Heart Eyes
Ех!Здраве и пролетни мазоли ви пожелавам от сърце!
Тук е трудно-зимен циклон след циклон.
Обаче февруари напира.Една двойка скунксове топля под мотора на колата.Мацката отъняла,само на нос и проскубана опашка,а цвърка сутрин рано.Буди го.
Посещаваме с дъщерята класове по зоология в Резервата.
Я,да ви покажа как зимуват богомолките:
http://prikachi.com/images.php?images/475/5857475F.jpg
В капсулата спят стотина яйца,а когато слънцето ги нагрее ще започне братоубийственна война.И кой кого.
Интересни глинени къщички имат дървесните оси-тънки,симетрични тунелчета с дупки,залепени едно до друго.Рейнджърът обеща през март да ми покаже яйцата на белокрилката.
А пък за черната крилка по доматите ме успокои-"Ще има и за двете ви!"
Били много малка мишена за птиците."Дребна им мръвката"-вика. Joy

# 606
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
И аз вече нямам търпение.Засях в събота домати-биволско и воловско сърце,мои семена от балкана, черна зебра,някакво руско черно и Рила за ранно.Днес сложих и пипер- бело ухо,слонско ухо,оранжеви сладки рибки и Екстаза.Сложих и семена от салата и ранно зеле.Сега надничам дали всичко е наред и чакам .Настанила съм ги на топличко.Чакам слънцето и пролетта.Не се трае вече..

# 607
  • Мнения: 0
анн, благодаря!
   По-миналата година имахме сърцето навън и много ми хареса, а сега ми е от друга фирма...та ще очаквам разлики...., което ме подсеща да направя антиреклама на един сорт домати Хоумстед(от бг фирма) -супер едри, розови, за мен абсолютно безвкусни, за което може би и аз имам вина, защото ги поливах щедро, но също така ужасно нежни -с пръст им се сваляше люспата,
когато се консервираха сичко плувваше във вода..също така мнооого криви, от което имаше и голямо изрязване...заради което и предпочетох по-дребни и нормални но по-голямо количество и по- малко фира. bowuu

# 608
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Миналата година сях Хоумстед,но не бяха такива.При мен е много слънчево и сравнително сухо и си бяха здрави вкусни домати.Може би зависи от почвата ,слънцето и количеството вода.Аз така не харесах Сърцето на Албенга.Бяха сухи и кухи.При Ани са били други.
Анн Ти май си доста напред с разсадите.

# 609
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Съботата извадих граха (сорт Утрило, узрял за семе) от фризера и започнахме да го садим. Тоест мъжо го сади, а аз режа ябълките и бода клонки между грахчетата, за да се ловят и да не се занимавам с конструкции. Миналата година много ми хареса този тарикатлък.
Новото е, че грахът от лятото досега седя във фризера - много беше накълван от зърнояди.

# 610
  • Русе
  • Мнения: 25
МХ тази година съм сяла всичко с десетина дни по-късно. Някои разсади са ми поникнали, други още не. Да уточняваме, че някои ще си садят разсадите в оранжерии и там ще се садят поне месец по-рано. Моите ще бъдат направо в градината. Поникналите ми разсади стоят на около 10-12 градуса.

# 611
  • Мнения: 86
Сях миналата година сърцето на Албенга http://wili66.snimka.bg/nature/07-08-1012.694019.28034700.Доматите са много вкусни,с тънка ципа и понякога кухини.Първите плодове бяха много едри,а но горе издребняха.Но станаха още по-вкусни  Peace
Ще ми се да напомня,че сортовете за оранжерии са с по-къс вегетационен период и с малко по-слаби вкусови качества.Да посееш в оранжерия сорт с дълга вегетация си е жива загуба на ресурс.
 Tikva (zelena) ,какъв е този сайт насочен към български производители и потребители,който е само на английски  newsm78
Аз съм силно резервирана към някои страни в тази идея-на първо място в градината не можеш да планираш датата и часа когато ще узрее домата-днес може да е рано,а утре късно.И от там-как ще се организира доставка на време-за ябълки,тикви и мед-няма проблеми.Но домати,краставици...или бамя която за часове пререства,а откъсната след ден вече е почерняла...
И ако консуматорите не успеят да се организират навреме...градинаря ли ще зареже поливките в жегата,за да достави продукцията си.
А и друг път съм споделяла странностите ни като купувачи-все да вземем най-едрия,най-лъскав плод-като преровят клиентите кошницата неизбраното в боклука ли ще отиде?
Може би идеята е добра за тези ферми,които са в покрайнините на големите градове.Ние,в провинцията няма как да се включим по  Mr. Green технически причини.
Извинете ме за разсъжденията  ми Hug
Не знам вие как сеете грах,но в моята градина е подгизнало и изобщо не може да се влезе.Само по пътечките и пак налепваш от кал  Laughing
Вече започвам да пръхтя като кон преди състезание-наближава времето,в което няма да ми стига времето  Joy.И би било хубаво ако сега почивам активно,но от пръхтене и това не мога да правя  Joy

# 612
  • Мнения: 1 202
Вили, сигурно ще ми разсърдиш, но аз много те уважавам и харесвам и затова все пак ще кажа това което мисля.
Аз съм програмистка, въпреки това през 80% от времето ми се занимавам с това да ухажвам клиентите ми, да им помагам, правя се на маймуна и какво ли още не. В останалите 20% върша работата, която трябва да върша, пиша програмите. Ухажването на клиентите за мен е най-важното , за да се постигне успех. Много важно като имам най-съвършената програма, като не мога да накарам никой да си я купи.
Искам да кажа не подценявайте маркетинга и рекламата, едни разумно вложени усилия в това се възнаграждават много.
  bouquet

# 613
  • Мнения: 0
Вили, Peace
Пеппиа,продуктите на твоя труд и този на земеделеца са несравними.Поне в процентите за времето на произвеждането им.Иначе рекламата и проучването на пазара са важно нещо,не отричам.
Моя опит в тази насока е ,че докато отгледаш това,което се търси, вече има нова мода и предпочитания.Т.е.една крачка назад.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 12:25 от spaska.53

# 614
  • Мнения: 86
peppia,не се сърдя  Hug-тук сме приятели единомишленици в хобито си и мирогледа си.Опитвам се да обясня прости истини,но само човек издържащ се от земеделие би ме разбрал-пътя между градината с качествен зарзават и човека в големия град искащ да храни семейството си с чиста храна е трънлив.А понякога просто го няма.
Първото ми питане по сайта беше "Защо на ангрийски?"
Мога да правя маркетинг и реклама ако произвеждам ежедневно стотици тонове пластмасови домати.Те така или иначе са твърди и носят на транспорт,а количеството натоварено на камион ще се оскъпи със стотинки на килограм докато дойдат в София.
Виж да набера стотина килограма домат "на баба" и да го лашкам 200 километра  Naughty...
Преди доста време бях дала пример-в декар се сеят около 4000 бр зеле.И хубавите,"меки"сортове правят глави по 1,5-2 килограма.А "коравите",с които е залят пазара ни по 2,5-3,5 килограма.Това са  8 тона повече от една и съща площ  Mr. Green-голяма работа,че ще си строшиш зъбите с него,нали няма да ми платиш повече за "мекото".
spaska.53  Hug
И да не се засегне някой-чеша си клавиатурата докато пръхтя на старта на новия сезон  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт