(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 835
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
 avocett,влязох да погледна набързо и забих в блога ти  Grinning  Hug и отиде повече от час.Прочитам новото и се връщам назад...ти си благословена   bouquet,благодаря че ни показваш света през твоите очи!

# 586
  • София
Здравейте, за мен е радост да ви открия и да се включа към вас, дори и само за сега като читател и начинаещ. Ще имам много за наваксване, за сега имам само идеи и ентусиазъм Simple Smileа и малко земяи баба с познания и помощ. до скоро Hug

# 587
някой гледаше фъстъци в темата,май ?
ще слагам за сефте,а не знам влаголюбиви ли са,не са ли...

# 588
# 589

Искам да попитам peppia чак до Жабленския манастир ли ходи или има и в София такива картофи?

В София продават на две места - жк Младост на пазара (там не съм ходила). Другото място е на Иван Асен 2, където се пресича с Мизия и Св. Тертер има малко магазинче "Екологично чисти продукти". Дано не те подлъжа само с картофите, защото за първи път пробвам оттам (миналата година си купих от пазара рътени).

# 590
Едната ми праскова е цялата в смола, дали някакви гадинки не са нагризали стъблото  Cry

# 591
Здравейте, доста време не бях влизал, понеже бях командировка в Банско.
Преди да тръгна на 01.02.2013 г. сях по 45 семенца домати от сортовете Биволско сърце и Пирамида. Нямах търпение да се върна за да видя вече наболите растения Wink Половината Биволско сърце са се показали, а Пирамидите никакви ги няма все още.
Вчера и днес зарязах лозето и асмите, вие на колко очи ги режете? Аз на две, като не броя това което е в основата.
Иначе чесъна вече е станал към 8-9 сантиметра, а граха е очертал редовете.

# 592
На първи февруари сях малко доматки в кофички... Вкъщи е топло - 23-25 градуса е, та на 7-ми вече бяха поникнали... Шитнах ги да се каляват на хладно - 15 градуса, но все ходя да ги наглеждам и се чудя дали не им е твърде хладно...  Thinking  Да кача ли малко температурата, по-опитните какво ще кажете?  Simple Smile

# 593
  • Сливен
Аз не съм опитна градинарка, но от прочетеното разбрах че след като покълне семето се премества на по хладно 15-16 градуса за около 5-10 дни за да растат корените. Поне аз така направих с моите семчици, вече са на един месец - вчера ги пикирах.

# 594
  • на пъпа на Златията
Ехо ,
Като си търсите семена за сеене , и създавате българско "ГМО"   нали не сте забравили , да питате бабите  си какво са садили те, че да запазвате старите сортове, щото рано или късно се опира до тях ?!

# 595
Ехо ,
Като си търсите семена за сеене , и създавате българско "ГМО"   нали не сте забравили , да питате бабите  си какво са садили те, че да запазвате старите сортове, щото рано или късно се опира до тях ?!

рорик, нищо ти не разбрах - какво ГМО създаваме?  Laughing

# 596
  • на пъпа на Златията
Стелт,
Когато сеем нов сорт семена , те влияят на старите сортове. Така в годините се селектира нещо като нов сорт. На който аз казвам "гмо"  в кавички. Адаптира се в нашите градини.

# 597
  • Пазете Гор
Никому няма да навреди ако се позапознае с базови термини от генетиката, селекцията и агрономията. Има ги в нета, на един клик разстояние, на какъвто език искаме. Тъй ще редуцираме прибързаните си клетви и страхове от всеки, дръзнал да кръстоса растение с друго, независимо как. Бабите ни, но не и прабабите са сели по градините си нищо повече от сполучливо разпаднали се италиански хибриди. Оригинално доматът има дребни - колкото орех - кафяви към черни практически неядивни плодчета. Скромното ми мнение е, че е в пъти по-важно в какво ще засееш семенцето, дали то ще има слънце и чиста вода и с какво ще го подхранваш, отколкото да се взираш до параноя хибрид ли, аджеба, ГМО ли е, или е старият като тибетски дъб сорт  "Петльови муде". Това последното съм го чувал като сорт десертно грозде. Аз твърдя съвсем отговорно, че сляпата омраза към агрономията, фитофармацията и селекцията на сортове ще убие земеделието няколко пъти по-бързо от Монсанто или арендаторите.

# 598
Съгласна съм с Куркума! smile3529Малко четене не вреди.

# 599
  • Русе
Куркума, подкрепям те с две ръце.

Общи условия

Активация на акаунт