(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 843
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте!
Поздравления за хубавата и полезна тема! Бих искала и аз да се включа с едно питане:

От известно време издирвам хубави картофи и не мога да намеря. Затова обмислям варианта да си засадим и да отгледаме сами. Има къде, но нямаме семе. Вие какви семена използвате? Има ли био?

Мисля да не слагам никакви препарати. Досега сме гледали така пипер, моркови, лук. Стават, но добивите са много малко. Обаче поне сме сигурни какво ядем.

# 571
Здравейте!
Поздравления за хубавата и полезна тема! Бих искала и аз да се включа с едно питане:

От известно време издирвам хубави картофи и не мога да намеря. Затова обмислям варианта да си засадим и да отгледаме сами. Има къде, но нямаме семе. Вие какви семена използвате? Има ли био?

Мисля да не слагам никакви препарати. Досега сме гледали така пипер, моркови, лук. Стават, но добивите са много малко. Обаче поне сме сигурни какво ядем.
Здравей Лили и добре дошла   bouquet
Аз лично си взех наскоро от едни манастирски(Жабленския м-р) картофи за семе и ги рътя вече. За тях знам, че са био (макар и несертифицирани). Не съм сигурна, че ще са ОК за първи път опитвам, но се надявам да стане Simple Smile

# 572
  • на пъпа на Златията
Тая година попаднах случайно на един бус самоковски картофи в квартала. Едните са розови , другите жълти. Бяха малко по дребни , че годината сушава. Взех ги по 60 ст. Тези за семе ги даваше по 1,20 . Докато се върнах тоя беше разпродал един бус направо на чували. Та ми каза че тези са семе  трябвало да бъдат н а една - две години. Тогава можело да се получи добър добив.
Другите ги беше пресаждал 6-7 г. и може би  и за това бяха по-дребнички. Та ако си в СФ  както пише търси самоковси картофи . Като са разрезани от вътре са жълти , а розовите бяха отвън розови , от вътре бели. Аз купувам по-едри за садене. Трябва да нямаш телен червей и да береш  колорадския бръмбар. Препаратите нямат голямо значение за добива , има нещо друго , може би почвата не е достатъчно наторена. Картофите обичат лека почва. Хвърли пясък в лехата.
Пепиа , не е ли рано. Ранните слани ще ги осланят.  

Последна редакция: ср, 06 фев 2013, 20:31 от rorik

# 573
Пепиа , не е ли рано. Ранните слани ще ги осланят.  
За 15 март съм ги предвидила, може и да е рано наистина  newsm78

# 574
  • на пъпа на Златията
Аз се опитах една година да ги рътя но им почупих кълновете и се отказах от тогава. Те до 15 март , сами ще си изкарат. Зарини ги с повече пръст като ги садишта да закъснеят , иначе поне до 24 април има опасност от слани. Ако не си ги сложила отдавна ги позасуши. 

# 575
Ще взема отношение и аз за картофите Wink до сега винаги сме си сяли "наше" семе ... , но по стечение на обстоятелствата преди години разбрах, защо и какъв е този "мъжки" картоф - от него не се образуват клубени , защото е заразен със "spindle tuber virus" Crazy  (това за тези , които не знаят  Crazy)
Миналата година си купих 25кг сорт  "МАРАБЕЛ" похвали ми го истински специалист и човек , на когото мнооого вярвам - от него си го взех не много едри картофчета. Произвеждат се за сме в Самоков, Беглика и още едно място. Моите са от там , имаше и едни от Германия (по- високо качество)  , дребните , като орехче, бяха доста скъпи тогава 3 лв. кг, но излизат реално много по- изгодни повече бройки са в кг и са по-чисти от вируси и др. гаднички болести  Peace  Добивът от такива картофи е значителен, затова и картофопроизводителите (големите) си купуват такива.
Наистина резултатите бяха впечатляващи и откъм добив и откъм качество и вкус (на село масово се жалваха , от дребни и много малко като брой картофчета лани, а нашите бяха само едри и за семе нямаме от тях, но може и да сме уцелили перфектните условия и време Wink ) Сяхме ги без да са кълнили и нямаше никакъв проблем и разлика спрямо другите ... сега за тази година пак си дадох заявка.
И на баба доматките са като тези на Вили  Flutter  ... Големи подстрекатели/ки сте сега ще искам да си сея и краставички  Mr. Green
Самардалата ми се опитва да се показва ... ей това много гадно мирише, а толкова много го хвалят ... сигурно ще му свикна  Mr. Green
А кокиченцата колко са хубави.... всичко бърза, като усети топличкото, дано не се излъжат дръвчетата.

Последна редакция: ср, 06 фев 2013, 22:40 от Тedy

# 576
  • на пъпа на Златията
Теди , къде си ? По софийско ли?
Тия дни е прекрасно време за задължителното пръскане  с бордолезов разтвор !

# 577
Не не съм в Софийско... съгражданка съм на Ани Иванова Laughing, но климата и времето са едни и същи.
Аз повечко си мисля моичките трънчета - Японската дюля - те само мъъъничко да усетят топло и са готови да цъфтят Mr. Green по- миналата година цъфтяха декември - януари и после пак през истинската пролет Simple Smile
Завчерас си сложих семенцата от "златно съкровище" след като си срязах доматчетата за салатка и ... вече са покълнали Simple Smile

# 578
  • Пазете Гор
Софийското поле е с надморска височина около 600 метра, центърът на Троян е около 480. Долината на Осъм в района на Троян е защитена от острите севеозападни нахлувания повече, отколкото Софийско. Същевременно дните със снежна покривка в Троян са повече, отколкото в София.

Казвам тия неща не за да се правя на много умен, а за да илюстрирам колко тънко нещо е климатът, а още повече микроклиматът. Много е важно да опознаем сво(апропо - в един магазим има метеорологични станции за 30 лева - струва си). Знам села в Родопите, дето край къщите сто стопанства гледат само ряпа, а домати имат само трима души - точно онези, при които релеф, изложение, местни въздушни течения, почва са се случили подходящи.

От друга страна, в радиус от доста километри край мене само аз гледам и пипер, бамя и патладжани, та си има значение и стопанинът, и торът, и ищяхът, и мотиката, и молитвата.

# 579
Софийското поле е с надморска височина около 600 метра, центърът на Троян е около 480. Долината на Осъм в района на Троян е защитена от острите севеозападни нахлувания повече, отколкото Софийско. Същевременно дните със снежна покривка в Троян са повече, отколкото в София.

Казвам тия неща не за да се правя на много умен, а за да илюстрирам колко тънко нещо е климатът, а още повече микроклиматът. Много е важно да опознаем сво(апропо - в един магазим има метеорологични станции за 30 лева - струва си). Знам села в Родопите, дето край къщите сто стопанства гледат само ряпа, а домати имат само трима души - точно онези, при които релеф, изложение, местни въздушни течения, почва са се случили подходящи.

От друга страна, в радиус от доста километри край мене само аз гледам и пипер, бамя и патладжани, та си има значение и стопанинът, и торът, и ищяхът, и мотиката, и молитвата.
Даааа ... прав си и то много , но имах в предвид, че все пак ако в Сф вали например след 2 часа е и при нас..., ако пече там, то и тук ще доиде, .... тук рядко има мъгли, а в шопско са доста (смог) и т.н., но климатът е сходен, по-трудно е да сравнявам с Пловдивско например  Wink
И аз съм с такъв пример - имам си райска ябълка , тук гледането на това дърво е невъзможно е миналата зима измръзнаха едногодишните леторасти , но ... все пак съм си брала от тях, но ако Ани се опита да си посее ... няма шанс там да оцелее и да ражда плодове , тя е на по- високо и ....гледката от там е   Crazy към целият балкан
Хинап си посях, но нещо тук не става - поне на мен -не
И спирам да се обяснявам и да пиша дълги безмислени излияния  Embarassed ...
Заваля тук и даже сняг, а вчера беше толкова пролетно и в душата
Днес минах през пазара (големият ни пазарен ден от едно време е днес) (доста време не бях ходила и чак сега си дадох сметка за заобикалящото ме там). Бях толкова изненадана - бабите , които толкова съм свикнала да виждам със малко сапун, сухи чушки или парче сланинка, някой плетен чорап .... вече ги няма - само една женица беше.

# 580
  Здравейте.
Тази година се преместваме (все още пренасяме багаж) в къща с двор и за първи път ще отглеждам зеленчуци. Имам нужда да си сверявам часовника с някого, затова се записвам и аз в темата. Ще почета малко, преди да ви залея с въпроси Simple Smile
 Поздрави!

# 581
Благодаря ви за отговорите за картофите.

Искам да попитам peppia чак до Жабленския манастир ли ходи или има и в София такива картофи?
Сорт Марабел си го записвам.

Също чух добри отзиви за Агрия. Вие какво мислите?

# 582
  • Сливен
Здравейте, и аз ви чета под прикрите от доста време, изчетох и темите назад. Засега съм насяла доматки Рила, Наслада и Калина за полиетиленова оранжерия - снимки по-късно. Целината не се е показала още, но тя е с дълъг вегетативен период /нали така се казва/, но салатките са едни сладки косъмчета Mr. Green - може май месец да ядем салатки.
Зачетох се тук за картофите и от два дни издирвам от къде да си взема сорт Марабел. Но не би - фирмата вносите е Екоплант България ЕООД, от Пирдоп, но телефон няма. Като търсиш с гугъл ти излизат доста реклами и обяви за цени 50-60  ст на кг. но май това не е реално, при положение че холандските сортове са по 2-2,20. Поразпитах из града за този сорт но ме гледат като паднала от космоса и ми предлагат други. Разбрах от сайта на агенцията по сортоизпитването че вносител е единствено и само тази горната фирма и че в България не се произвеждало семе. Ох много дълго стана, но съм объркана. След похвалата на този сорт и прочетеното от нета се запалих по него но намирането наистина е трудно.
Да ви питам за репичките правите ли разсад. Аз миналата година за първа година сях през март директно на място, но милите тъкмо се бяха показали и ги удари сланата #Cussing out. И малкия ми син бе страшно разочарован. Пащърнак някой сял ли е? Имам и още въпроси но ще почета още малко и пак ще питам   bowuu

Ето този сорт прочетох че е хубав за ранен, но бил нетраен http://www.agricobg.com/index.php?pid=12&lang=bg&i_view= … fo&prod_id=10 - също и ревиерата бил хубав сорт.

Последна редакция: сб, 09 фев 2013, 09:18 от Алана

# 583
  • Варна-София
Показвам как расте кладницата. Вече са колкото половин длан. Като станат още по-големи (като на магазина) ще ги откъсна.
http://s019.radikal.ru/i615/1302/5d/b5681fcf74c3.jpg

# 584
Ее,амика, това е супер готино!
Пащърнакът се сее рано като морковите. Аз моя пащърнак похвалих ли си го? Едни прави и дебели корени, вадих ги изпод снега и даже в Единбург си донесох Simple Smile .

Аз ще се прибера в България началото на април и тогава ще сея/разсаждам каквото може. Пък после един месец природата, Бог или който е мераклия, ще ми гледа градината, докато се върна за лятото.

Тази година искам да се постарая повече за зелен фасул, картофи, зеле... и тикви, и дини, и пъпеши и естествено всичко останало, ама от първите три миналата година имаше колкото да ги опитам, та дано сега повече. Надявам се баща ми да успее да ми направи разсад за домати, малко пипер от тея по-интересните сортове и два сорта патладжани - останалите разсади сигурно ще си купя от пазара. То не останаха толкова много, де, само патладжани, дежурните сортове пипер и малко зеле/карфиол.

Мойто лилаво броколи стана високо почти колкото мен, вятърът и снегът бяха съборили повечето корени, ама си растат и хоризонтално вече. То уж март месец трябва да връзва, ама се надявам да забави малко и да ме изчака да се прибера април Simple Smile .

Общи условия

Активация на акаунт