(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 530
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте,
искам да питам тези които имат пчелички, колко е инвестицията в един кошер.

# 646
  • Стара Загора
Валя,прави ми впечатление,че и при теб съдовете са пълни с пръст доста под ръба си-така допълнително се за сенчват стебълцата и за това се изцингуляват.
За салатките има и друг фактор-топлината.В прадината те никнат на около два-три до десетина градуса.А в къщи -на 20.Това ги изстрелва в небесата.Салата е хубаво да се сее в градината през септември-разсажда се през ноември,а може и сега.Ако ръснеш семенца на вън сега ще видиш,че ще изпреварят тези в къщи и ще са много по-хубави.Друг е въпроса,че ще ти станат чак към края на април и по-вероятно-май  Peace
Благодаря за съвета! Снощи засях наново в ниски пластмасови кутии - високи около 4-5 см. с по-тънък слой пръст върху семенцата и мисля, като се подадат съвсем мъничко да ги изнеса в по-студена стая. Дали ще станат така? Засега на село още не става за нищо - имаше много дъждове и цялата градина все още е подгизнала. А за това, че ще станат късно - няма значение, все пак ще ни е за първи път и по-важно е все пак да станат  Simple Smile

# 647
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ще му цъфнат на някой разсадите в апартамента, както сте я подкарали. Търпение, бре! Grinning

С баща ми имаме един принципен спор относно няколко афъзки на пчелина. Аз твърдя, че е добре да ги прорежем, окастрим и оформим, но той смята, че ще намалим количеството цвят. Донякъде е прав, защото на тия дръвчета не им ценим толкова плода, колкото цвета - за паша на бръмбарите медопроизводители. От друга страна, ако улучим правилната резитба, може би количеството цвят, нектар и прашец ще се увеличи.

За беда три акации, които крепяха склона под пчелина са почнали да съхнат, и едновременно с проблема за укрепването възниква и този с намалената паша. В хубави дни, в края на май, аромата на акациите , хем нежен като повей, се усещаше от стотина метра. Дано успееят да се прихванат някои млади стръкове под старите дървета, а също и да успеем да отрежем и оползотворим трите стари за огрев.

Blush аз си имам шеф пчелар, та покрай него научавам това-онова за пчелите, той пита мен за китките, та така се разбрахме що е то "бял маргарит" и къде го има  Hug

без обгрижване става около метър и малко, не боде и се размножава, но не прекалено (като люляка например). може би ще ви свърши работа като почвозадържащ храст и паша за хвъркатките  Hug

# 648
  • Стара Загора
Вижте на какъв клип попаднах: newsm09
http://www.youtube.com/watch?v=dA_EFV0LQws
За първи път виждам така да се сади лук  newsm78 и мисля да опитам.

# 649
за почвозадържането си говорите...
мога да препоръчам с две ръце годжи бери-има див вариант в бг,а гледам и посадъчен материал продават вече
аз на майка ми дадох ,тя посади,вече трета година е храста и се развива много добре/във Варна/,има и плодове  -мястото ни е на скатове,каменисто,но и свлачищно,проучванията ми из нета за почвозадържане преди време,точно към него ни насочиха

# 650
Здравейте,
искам да питам тези които имат пчелички, колко е инвестицията в един кошер.

Баща ми има 20-30 кошера с пчели, наследство от дядо.
Дядо беше дърводелец по занаят, но шофьор по професия и сам си правеше кошерите.
Баща ми сега плаща около 100-150 лева за изработка на кошер.
Работата не е много сложна, но трябват подходящи машини за рязане и рендосване на дъските.
Дядовите сега ръждясват...ако тъмните братя не са ги прибрали все още...

Последна редакция: пт, 15 фев 2013, 10:58 от manandy

# 651
Да похваля пчелната отрова при артрит.Ако съдя по цената на мехлемите кошерите бързо се изплащат.Чета сега за апитерапията.Не разбрах само как ще убедя 2 пчели да ме ужилят доброволно... Thinking
Вчера лекинко се стопи снегът и разглеждам почвата.Имам ситна,пилешка мрежа над луковиците забодена с клечки.По 7-10 см стърчат над нея.Отмила ли се е почвата или уплатнила под тежестта на снега?
Чета за лютите чушки.По-късно узрявали от сладките.Добре било да натопя семената в препарат,който симулира чревния тракт на птиците.
А лятото как да излъжа,как?!
Спомнете си,моля,кога зазряха пиперките при вас миналата година? Grinning

# 652
  • Варна-София
Не разбрах само как ще убедя 2 пчели да ме ужилят доброволно... Thinking
Отговор в следната история.
Моят шеф преди сто години стажувал на кран в Одеското пристанище. Разтоварвали захар. Гледа отгоре една талиманка седи край локва, прави нещо по коленете си и вика "Ай-яй-яй-яй-яйййй". После пак прави нещо и вика "Ай-яй-яй-яй-яйййй". Слиза той долу и какво да види. От дъжда се получили локви със захарен сироп и покрая пчелички отиват да пият. Талиманката ги лови и си лекува коленете.
Та хей така. Правиш си захарна локва и сядаш да ловиш пчелички.

# 653

записала съм 17,05 ,че имам цъфнали пиперки,но кога са зазряли не съм записалаа  Whistling

за пчелите-за апитерапия филм съм гледала много отдавна-с пинсета ги хващаха и слагаха жилото на желаното място,за да убоде
инъче -самостоятелно решение за ужилване пчелите не взимат случайно-според КТМ те жилят само на слаби места,където енергийния поток е нарушен,меридиана не провежда или има затлачена енергия-затова са и полезни „случайните“ужилвания-с диагностична цел Grinning

# 654

Юли месец...
А пчели са ме жилили много... Най-лесно е да им се препречиш пред вратата на кошера за да се удрят в теб - ще жилят и за още ще питат...  Laughing   Другият непрепоръчителен вариант е да бръкнеш в кошер без предпазни средства...  Веднъж една пчела така ме беше нафъцала, че ръката ми 10 дни щеше да се спука... Не щъ доброволно...  Stop

# 655
Здравейте!
Някой използвал ли е сяра за пръскане срещу  болести и как?И какво означава зимно пръскане на лозе със сяра?А цъфтежно пръскане ?По време на цъфтеж ли?Вероятно се отнася за дръвчетата,но лозичките не цъфтят.Някой знае ли по месеци как става това?Направих си колоидна сяра и сероваров разтвор,но това пусто зимно и цъфтежно  пръскане направо ме побърква.Колоидната сяра вероятно ще се хвърли,защото пишеше ,че не подлежи на  съхранение.Ама и аз направих малко,колкото за проба.Обаче нещо с времето не се ориентирам.Лозарите хубаво даваха рецепти,ама не уточняваха  зимата за тях като през кой месец е LaughingПък сега никой не отговаря,та реших да питам тук.Помня,че Амика доста честичко  описваше как се грижи за асмичките и се надявам ,ако не тя,някой друг да ми даде съвет!

# 656
Здравейте, чета ви от доста време и ми е много интересно, сега обаче имам един голям проблем и реших да се допитам за съвет. Наследихме една градинка около половин декар в която незнайно защо са излели бетонови пътечки и пръстта около тях е подпряна с някакви платмасови панелчета с кухини в които са се развъдили огромен брой охлюви, голи, облякани, малки , големи, не бях виждала такова чудо #Crazy Покрая беше засадено цвекло, което вече почти са опасали, по-навътре са салатките и скоро ще стигнат и до тях. Купихме някакви хапченца от агроаптека, ефект никакъв, сипвахме пепел по края , но вали и пак е безполезно. Дайте някаква идея как се мори тази напаст.Няма как да махнем подпорните панелчета защото са залети в бетона.
valerika ,при нас навремето със сяра пръскаха когато листенцата на лозето станат колкото кибритена кутийка, след 15 дена се пръскаше за втори път. После се пръскаше още веднъж когато гроздето "реси" , предполагам това имат предвид под "цъфтежно пръскане"  М/у пръсканията със сяра се правеха и такива с бордолезов разтвор, но на какъв точно интервал вече съм забравила. Ако работиш със сяра не забравяй предпазни очила, предизвиква страхотно възпаление на очите ако попадне.

# 657
Да се оплача имаме си предполагам сляпо куче.Днеска копаха тунели за да подпъхнат найлона на оранжерията и ха изненада пропада земята ,а на едно място направо тунелчето колкото голямо яйце видях.И аз се чудя защо от 10луковици кокиче поникна само едно,а другите безследно изчезнали.Рових да търся луковиците ,но няма ги безследно изчезнали.
Сега ще видим лалетата дали ще излезнат.....направо ще се пръсна ако ги няма и тях.
И ако е така както предполагам трябва да забравя за кореноплодни Sad
Търсих да видя къртичени ,но не видях.
Е това е днеска новината номер едно у дома.

# 658
Здравейте!От  скоро живеем в къща и има мало дворно място,където искам да се опитам да посадя зеленчуци.Взела съм семена на домати,корнишони ,салатки,лук и чесън.Може ли да ми дадете напътствие как да ги посея правилно,взела съм и еко торф.В градината има един голям пластмасов варел в който отгоре се изхвърлят сухите листа и пръчки от градината и от долу вадиш тор след като мине време и изгният,къде мога да слагам от тора?За първи път ще ми е и незнам дали ще се получи.Ще съм ви благодарна за съвети.

# 659
Купихме някакви хапченца от агроаптека, ефект никакъв, сипвахме пепел по края , но вали и пак е безполезно. Дайте някаква идея как се мори тази напаст.Няма как да махнем подпорните панелчета защото са залети в бетона.
Може би подпорните панелчета имат дренажна цел?Покажи да видим и ще ги оправим,Полаана.
На охлювите им е хубаво там-влажничко,разлагаща се листна маса от цвеклото,че и нови продукти излизат на маркета.Мисля си за тънка мрежа вертикално.Виждала съм  против комари (30 см) заобиколила марули.И едри плужеци гледат през мрежата.Като вампири са-след изгрев слънце спират-и ядене,и движение.Събираш и както решиш.Ако си будист е по-трудно. Laughing
Благодаря за милите съвети с пчелите!Без малко да напиша :Да ви се връща!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт