Идеи за стартиране и развитие на бизнес 19

• 89 940
  • 795
  •   1
Отговори
# 360
да си направи един абонамент с куриера и да предлага доставка на ниска цена 

Има ли такова нещо като абонамент за по-ниска цена? Кажи ако знаеш за нещо конкретно - аз не съм виждала някой да предлага. Единственият по-евтин вариант, които ми предложиха е като 'пощенска пратка', но трябваше клиентът да си вземе сам пратката от офиса на куриера.
Иначе преди няколко месеца се опитах да си направя договор с един куриер да ми се издава фактурата 1 път месечно и да я плащам по банка- след много обещания и телефонни разговори накрая никой не откликна и се отказах. Явно ги е страх, че няма да си платиш.

# 361
Иначе преди няколко месеца се опитах да си направя договор с един куриер да ми се издава фактурата 1 път месечно и да я плащам по банка...

Аз работя така със Спиди от самото начало. Преференциалните цени са с около 1 лв. надолу и това, което всъщност оскъпява доставката е наложения платеж. За да дам безплатна доставка трябва да имам много поръчки. Все пак обаче ще са заложени в цената, няма такова нещо като "безплатно". Все някой го плаща.  Wink

# 362

Има ли такова нещо като абонамент за по-ниска цена? ...

Стига с това "по-ниска цена" !!! Ниската цена е вредна за вас, за вашият бизнес и за вашите клиенти. Има по-добра стока, по-бърза доставка, по-изгодна оферта, повече подаръци, ама по-ниски цени няма. Ако нещо е по-ниско, то или "нещо"-то не е наред*, или някой трови конкуренцията, за да остане сам и да вдигне цените много над "по-ниските".
За доставката, Октопод с рокля, го е обяснила — "... няма такова нещо като "безплатно". "
Обаче, ако бяхте питали, щяхте да знаете, че скоро може да има още по-интересни варианти на доставка, не по-евтини, а по-удобни за клиента и ... Така де, това е форум за идеи, а не за "наготово" ... Един "жокер" е достатъчен.

-------------------------------------
* Например в сайтовете за колективно пазаруване, всяка  яка отстъпка, означава, че досега са ми вземали двойно, или  смятат да ми "спестят" нещо — и в двата случая се чувствам измамен. По-склонен съм да повярвам, че подаръка към стоката е безплатен, защото примерно е залежал, или скоро му изтича срока или модата, или цветовете не са търсени, и гледат да намалят загубите като поне го ползват за реклама и вдигане на оборота. Дори да не харесам подаръка, знам, че стоката/услугата си е нормална и на нормална цена. Подарявайте отгоре. Ето пример с дядо Коледа — вместо да отреже половината от подаръка на непослушните, той удвоява подаръците на послушните...  Mr. Green

То вече има и такива сайтве- клъстери. Друг е въпросът, че в Бг все още не са вървежни. Поблемът на тези електронни магазини е, че доставката излиза колкото нещото, което си поръчал. ...
Вярно е, "боси" сме. Сега остава да се види кой ще каже "пращайте стоката, има пазар, защото тук никой не носи обувки", или ще се придържаме към стандартният, български подход: "Друг да е първи — аз после." Всъщност проблема не е в скъпата логистика (тя е толкова скъпа и за конкурентите), а доверието и отговорността, както и бързото отсвирване на тарикат-мошенниците.

# 363

Иначе преди няколко месеца се опитах да си направя договор с един куриер да ми се издава фактурата 1 път месечно и да я плащам по банка- след много обещания и телефонни разговори накрая никой не откликна и се отказах. Явно ги е страх, че няма да си платиш.
Имам договор със Спиди, фактурира ми се веднъж месечно и плащам по банков път.
Ползвам сериозен процент отстъпка.
Сами ме потърсиха, след като започнах да пренасочвам повечето пратки през тях, дойде представител на търговски отдел, уговорихме си среща в офиса и подписахме договор.

# 364
гост22 изобщо не съм съгласна с теб. По-ниски цени с условия удовлетворяващи и двете страни има в 2 варианта:
1. Клиентът прави по-голям оборот и затова му се дава отстъпка. Доставчика печели от оборот, а не от надценка.
2. Предлага се различна услуга от стандартната, затова и цената е по-ниска (въпросната 'пощенска пратка' от куриерската фирма е когато стоката се носи на място в офиса на куриера опакована и надписана и се взима от клиента пак от офис. Цената беше наполовина на стандартната тарифа. Мен като клиент ме устройва напълно, защото офиса ми е до входа на блока)

Има и трети вариант - моят мъж винаги си иска отстъпка от цената след като е договорил вече първоначалните параметри на доставката. Успява в 90% от случаите- просто е много нахален в преговорите;).

За продаването на двойна цена мога да ти кажа, че цената на свободния пазар е такава каквато я определи самият пазар. Ако пълната себестойност на една масова стока е примерно 10 лв., а крайната цена 20 лв. то 100% надценка (печалбата на доставчика) е такава, защото има кой да купи стоката на тази цена. Доставчика може и да продава и с 10% надценка, но ако има кой да му го купи защо да не е със 100%. Никой не те лъже - двете страни са се споразумели на това ниво цена и всеки е доволен от него. Това са основите на елементарния икономикс. Поради тази причина например много хора пазаруват от чуждестранни сайтове- те не държат да видят стоката на живо и си купуват по-евтино от Англия например. Аз винаги държа да видя стоката и пазарувам по-скъпо от магазини в БГ. Не мисля че ме ограбват, защото изборът на цена е мой. Ако нямах избор и цената се определяше едностранно от 1 доставчик тогава вече щяха да ме прецакват с цената, но това вече се нарича монопол или картелно споразумение и е забранено от закона.
За колективните сайтове си прав само донякъде. Действително има много некоректни доставчици, който там обявяват едно, а после предлагат друго, но не всички са такива. Философията на тези сайтове е да си правиш реклама. Ако например въпросната стока със себестойност 10 лв. там я предложиш за 11 лв. вместо за исканите по-принцип 20 лв. ти пак си на печалба 1 лв. само че срещу по-малката надценка получаваш реклама на фирмата или сайта си. Т.е вместо да платиш кеш на някоя рекламна агенция, фейсбук или СЕО оптимизатор получаваш по-малко пари от самата продажба- един вид бартер. А рекламата наистина си е добра- Луди пеперуди беше писала, че предлага нейни стоки в такива сайтове и доста хора, които четат там научават за нея и после купуват и неща на обичайната им цена.

# 365

Има ли такова нещо като абонамент за по-ниска цена? Кажи ако знаеш за нещо конкретно - аз не съм виждала някой да предлага. Единственият по-евтин вариант, които ми предложиха е като 'пощенска пратка', но трябваше клиентът да си вземе сам пратката от офиса на куриера.

Ами има, но искат да правиш определен обем на месеца. Всичко е въпрос на договорки. Най-изгодно е да се пазариш с някоя малка куриерска фирма, на която й трябват клиенти. На времето ние като направихме такъв абонамент, една от големите куриерски фирми беше в такова положение и може да се каже, че с нас й стартира бизнеса.

В нашия фирмен ел. магазин досавките са безплатни за клиента, но фирмата плаща абонаментна такса на месец, която на общия обем товар, който се разнася като цена идва доста по-евтино, ако се сравнява по крайните им цени за единична пратка. Но ние сме им голям клиент. И както казах в началото за курира ние им бяхме първите и до колкото знам към днешна дата превозват предимно товари на няколко големи фирми на абонамент и не драпат много за единични пратки, защото имат само по един офис в градовете. За разлика от Еконт и Спиди, които са на всякъде.

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 21:18 от Анонимен

# 366
гост22 изобщо не съм съгласна с теб. По-ниски цени с условия удовлетворяващи и двете страни има в 2 варианта:
1. Клиентът прави по-голям оборот и затова му се дава отстъпка. Доставчика печели от оборот, а не от надценка.
2. Предлага се различна услуга от стандартната, затова и цената е по-ниска (въпросната 'пощенска пратка' от куриерската фирма е когато стоката се носи на място в офиса на куриера опакована и надписана и се взима от клиента пак от офис. Цената беше наполовина на стандартната тарифа. Мен като клиент ме устройва напълно, защото офиса ми е до входа на блока)

Има и трети вариант - моят мъж винаги си иска отстъпка от цената след като е договорил вече първоначалните параметри на доставката. Успява в 90% от случаите- просто е много нахален в преговорите;).

...
Това което си написала е напълно вярно. Пропускаш само дребната подробност, че тук обсъждаме стартиращ микро бизнес, който има микро пазар в бедна държава със странни нрави. Ние сме точно в другия край на графиката оборот-печалба, която описваш, там сме, където оборота е малък защото клиентите са малко, а материалите са по цени "на дребно" — в началото.  Как една плетачка ще печели от оборота, ако няма повече от 200 продажби месечно, и почне с ниските цени? А как ще ги постигне, като всичко ще прави "на дребно", от пазаруването, плетенето, обявите и изпращането? Ами няма как и ще трябва да стартира по друг начин, ще трябва да измисли нещо. Виж, като прескочиш 100 продадени бройки дневно, оборота започва да действа стимулиращо и дава криле (да ме прощават Редбул, ама тези  са по-яки  Mr. Green).

А това с офис-офис е така, защото не им се разтакава с прищявки, но няма как да отказват  директно и го правят класически — с неприемлива цена (и аз го правя  Sly). Така де, ако все пак настояват, поне ще си струва отделеното време.

Питай съпруга си, ако нещо струва 100 лева, и той си извоюва да го купи на 90 лева, как ще се почувства, като го види след два месеца на 50 лв в някой сайт за отстъпки. А ако после пак се наложи да купува  същото от същите? Както се казваше във вица: "И ние съжаляваме - намерихме лъжичката, но лошото чувство остана". Всъщност, я се поставете на тяхно място, и да Ви дойде такъв клиент, а Вие да му обяснявате как онези 50% дето сте ги дали на "куцо и сакато от раз", сега няма да му ги дадете, въпреки, че той е купувал редовно от Вас... Mr. Green
Да Ви предупредя, колкото и да сваляте цените, дори дъмпинг да правите, пак ще има хора, които ще си искат още проценти отстъпка...

Вместо да сваляте цените, може да обърнете повече внимание на клиентите си, защото са малко като бройка. Това е невъзможно за големите фирми с големите обороти. Те разчитат само на "широката четка" в отношенията, защото нямат ресурса да обслужат индивидуално всеки малък клиент от потока (не си струват усилията, а и често голяма част от печалбата идва от ... доставчиците им), и няма как да се изравнят с Вас.    Всъщност, единственото индивидуално отношение, което "малкият човек" може да очакват от голяма фирма, е заплаха по телефона за забавено плащане или изнудване за нов договор.

# 367
Цитат
Това което си написала е напълно вярно. Пропускаш само дребната подробност, че тук обсъждаме стартиращ микро бизнес, който има микро пазар в бедна държава със странни нрави. Ние сме точно в другия край на графиката оборот-печалба, която описваш, там сме, където оборота е малък защото клиентите са малко, а материалите са по цени "на дребно" — в началото.  Как една плетачка ще печели от оборота, ако няма повече от 200 продажби месечно, и почне с ниските цени? А как ще ги постигhttp://static.bg-mamma.com/Smileys/default/yahoo_31.gifне, като всичко ще прави "на дребно", от пазаруването, плетенето, обявите и изпращането? Ами няма как и ще трябва да стартира по друг начин, ще трябва да измисли нещо. Виж, като прескочиш 100 продадени бройки дневно, оборота започва да действа стимулиращо и дава криле (да ме прощават Редбул, ама тези  са по-яки  ).
 Дори в началото материалите не са по цени на дребно Simple Smile.А като стигна 200 продажби месечно, или 100 дневно,ще си потърся работа като ръководен персонал, ако говориш за стартиращ микро бизнес-това е противоречие. И целият  пост е доста противоречив-след като в края стигаш до извода, че клиентите на дребно са малко, да залагаш на 100 продажби дневно...не ми е ясно, но сигурно защото съм глупава и не разбирам Simple Smile.И още нещо да допълня-при сайтовете за колективно пазаруване освен невероятната реклама, има и още нещо ценно-клиентът плаща на сайта, но поръчката предявява на фирмата-т.е. пишат и контактуват директно с мен-и така можем да обсъдим най-удобният вариант за доставка и всички индивидуални подробности по негово желание.Ето тука можеш доста да поглезиш клиента-при личния контакт.
 Но пък ще си открадна идеята за договор с по-малка куриерска фирма на sunlight_eli. Моите клиенти предпочитат пощенските пратки, а неудобството при тях е не само, че трябва да отидат до офиса да си ги получат. Неудобство има и за мен-трябва сама да опаковам и да надпиша и също да отида в офиса.

# 368
Клиентите нямат нищо против пощенските пратки. В поне 90% от случаите.
А самата пратка се подготвя за секунди - вкл. разпечатване на товарителница (ако говорим за Еконт например) - предполагам и другите фирми ще имат улеснена процедура.
Вж, БГ пощи малко по-зор, ама и там става с предварително подготвяне (и тоз вариант съм го правила, не е толкова мега зле).

# 369
МПП се доставя до вратата и това са обикновено пратки под 500 гр.

# 370
МПП се доставя до вратата и това са обикновено пратки под 500 гр.
Обикновено да, но зависи много от пощальона  Rolling Eyes Би трябвало до 2 кг да се - ама те да не са с бусове да разнасят  Crazy

# 371
 Май сме мислили в подобна насока тези дни.  Simple Smile  Харесвам сайтовете за отстъпка и всякакви намаления по магазините. Мисля, че могат да смъкнат още и го приемам като кризисна мярка.
Вчера бяхме в един китайски ресторант (по изключение) и платихме повече отколкото можем да си позволим. Нямаше намаления. Забелязох обаче, че сервитьорките (не китайки) са негативни и арогантни докато се обърнат. Така не се прави бизнес. Пълно е с китайски и други ресторанти, познайте дали ще отидем втори път дори парите да започнат да падат от небето. И за да не пиша и аз много думи без никакъв смисъл ще обобщя, че обслужването трябва да е на ниво със и без отстъпка - винаги

# 372
Естествено, защо не? което е публикувано си остава. Е по-добре ще е тя да разкаже и да сподели нещо ползотворно. Но не беше редно аз да имам бан. Даже се чудя дали ти нямаш пръст в тази работа?  Thinking
 Искам само да подчертая докато не е късно, че дори и пак да ме баннат форумът губи не аз.
Az пък изобщо нямам нищо общо с това че имаш бан !!
За сефте го прочетох от теб току що Shocked . Rolling Eyes

Да бе знам, че ти и почти всички други нямат вина и са изненадани. Така бях и аз.  Simple Smile Обаче пак не каза с какво се занимаваш. Нищо айде, здраве да е.  Wink

# 373
  • София
Да споделя и моя малък опит в маркетинга. За стимулиране на продажбите реших, че всяка седмица ще правя намаление на вид артикул. Мога да си позволя 20%, не повече. Поръчах стикери, отделих за артикула /има поне 20 варианта и съответно цветове и размери/ специално място, смених витрина и вече 2 дни нищо, продадени 3-4 бройки, които и без намаление си се продават. Следя внимателно реакцията на клиентите - 90% се усъмниха в материите, цветовете и размерите. Съжалявам, че го направих.
Относно надценките - на една стока ако и сложиш 100% надценка, после при разпродажба и пуснеш 50% намаление ще бъдеш ли на печалба ? Е затова повечето малки магазинчета не могат да се задържат на пазара и да правят големи разпродажби.

# 374
 Е да при някои малки магазинчета няма как да стане с намаление. Може би повече реклама?
Хората са скептични, защото са напатили. Но все още има и доверчиви като мен.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт