CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема №27

• 60 747
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
 Аз пък друго се чудя, след като прочетох тези две статии:

Ще продължи ли разрастването на аутсорсинг компаниите в България?
и
 Хора с какви умения ще се търсят през тази година?

Защо хем им липсват кадри, до такава степен, че губят и отказват проекти, хем е пълно с безработни и бедни хора?
Това за мен означава, че компаниите не са достатъчно flexible. Да се запитат предлагат ли обучение за това, което търсят или биха ли вложили пари да обучат дозина хора на езици нпр? Предлагат ли почасова заетост или заетост на 4 и 6 часа? Склонни ли са да назначават хора над 26 години? Толерантни ли са към кадрите си и стараят ли се да ги задържат или са прекалено заети да си играят на мениджъри и лидери?
На мен миналата седмица ми се случи да ме повикат на 3 интервюта в един и същи ден. Успях да отида само на едно, което се оказа май напразно. Шефката от другото място ми се обади гневна и аз тъкмо исках да си уговорим друг час за среща, тя ми пожела успех и затвори телефона. Ами това не е мениджър за мен, щом не знае, че всичко се служва. Ако бях се подхлъзнала паднала или разболяла в кучия студ? Когато движещата сила на процеса се омаловажи, то тогава няма как бизнеса да върви. Ехе в рими го докарах.  Wink

# 436
Сега ми се обадиха за интервю за 15 и 30 днес.Пожелайте ми успех Hug

# 437
Писна ми да виждам:

"Кандидатствали по тази обява до момента: 134
Обявата е разгледана общо от 1182 уникални потребители."

Както и други от тоя порядък....

Когато длъжността е достатъчно стандартна, например "касиер", е много по-трагично - над половината, прегледали обявата, са кандидатствали ... а това е само минути след публикуването, дори и час да е...

# 438
Палмичка, само Райкинска е казала, че има недостиг на хора. Ама ти нея ако я питаш, тя винаги е отрицателна, не знам защо така. А и те самите нямат кой знае колко проекта. Както и да е.
Нека не забравяме, че все пак голям процент от безработните за съжаление НЯМА как да бъдат обучени за спецификата на точно този аутсорсинг бизнес. Има примери, обаче на производство за кожени седалки, които ще правят център за квалификация. Тоест има начинания, не е точно така както се представя.
А колко ще им отнеме да научат някой на език? Невъзможно е за съжаление. И определено са склонни да назначават хора над 26 години.
Относно интервютата, защо си приела три в един и същи ден? Просто от началото трябва да бъдете ясни кога и как. За жалост все още кандидатите не са движеща сила.

# 439
  • Бургас
Изпитвам непоносимост към обяви започващи с: "Фирма Х е динамично развиваща се компания...", следват около 100 реда суперлативи и общи али-бали. Колкото и внимателно да четеш не можеш да разбереш с какво точно се занимава фирмата. А когато отидеш на интервю се оказва, че въпросната динамично развиваща се се намира в малко гаражно офисче и се състои от шеф и един служител за всичко.

# 440

А колко ще им отнеме да научат някой на език?

Само хората, които не владеят никой чужд език на прилично ниво, си мислят че ей така се научава ... но пък не бих имала против да уча екзотичен чужд език в името на работата ми, стига да се плаща обучението от работодателя ми...

# 441
Аз също, но това отнема много време. Не може просто така да се подготвят хора от нулата. За шивач или друго производство също не е лесно, но не е като език или счетоводни умения или САП. Или пък Java и други програмни езици.

# 442

Цитат
Само хората, които не владеят никой чужд език на прилично ниво, си мислят че ей така се научава ... но пък не бих имала против да уча екзотичен чужд език в името на работата ми, стига да се плаща обучението от работодателя ми...

Така ли, не позна. На мен точно езикът ми е силата и дори обучавам. ЗА това сигурно знам даже по-добре от теб.  Wink
 Първо бях приела 2 интервюна, но после ми се обадиха много спешно за друго и отказваха да го преместят в друг ден.  Sad  ТАка без да искат ми объркаха плановете. Сега пък телефонът ми не работи и дори да ме потърсят, няма да съм на разположение. Дано да се сетят да пробват утре пак.  Praynig

..За жалост все още кандидатите не са движеща сила.
Ами то точно това е проблемът на нашето economy. Освен това се лансират кадри, които не са толкова добри за смет ка на наистина можещите.

# 443
  • Бургас
Ето как са си решили кадровия проблем в чужбина. Моя позната живее отдавна в Германия. Фирмата, в която работи има договор с местния университет и когато й трябва някакъв кадър го изпраща там на обучение за няколко месеца или година. По този начин и тя е станала счетоводител, въпреки че няма такова образование.

За езика съм съгласна с Ред. Не на всеки му се отдават. А и за да може да се ползва свободно е нужно доста обучение.

# 444
Палмичка, има и такива кадри, ама те са по високите нива в аутсорсинга. Тях ги чакаме, и ги коткаме и още куп неща. Така трябва да е с всички.

http://www.economy.bg/humancapital/view/5968/Hora-s-kakvi-umeniya-shte-se-tyrsyat-prez-tazi-godina

# 445
 И аз съм учила езика много години, за да получа сертификатите. Но докато смятаме, че е тръдно да се обучи или научи все ще боксуваме, няма да има кадри и съответно пари. Всяка фирма, в която съм била си е имала собствен софтуер. Та с нега се свиква за до 2 седмици. В IT сферата въпросът е да му хванеш веднъж цаката и да свикнеш.  Laughing Не е като да измисляш перпетуум мобиле.

# 446
  • Sofia
Палмичка, има и такива кадри, ама те са по високите нива в аутсорсинга. Тях ги чакаме, и ги коткаме и още куп неща. Така трябва да е с всички.

http://www.economy.bg/humancapital/view/5968/Hora-s-kakvi-umeniya-shte-se-tyrsyat-prez-tazi-godina

Т.е да очаквам ли, че като си изкарам Lean Six Sigma сертификата ще имам големи шансове тук в България??? Аз се съмнявам вече, тъй като ми се струва, че няма много такива роли в БГ....

# 447
Ами да, ама вече и специалистите с тези умения не са малко.

# 448
# 449
Мда, от Ноември миналата година, почти наеха първата вълна, да се готви втора.  Peace

Само едно уточнение--НЕ наемат хора без опит.

Общи условия

Активация на акаунт