Здравословно хранене за децата - 8

• 42 871
  • 460
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
Блазе ви... Tired Моят юнак не мога да го накарам да опита дори подобни новости...

# 226
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Последната новост у нас е сварени ядки от лимец,  с масло и сирене. Може да се смесят и с овесени ядки - детето така ги предпочита  Peace .

тези, както и овесените ядки са вече термично обработени.
аз не ги варя. заливам ги с вряла вода, когато бързам, ако се сетя - накисвам ги вечерта с хладка вода и на сутринта са меки.
давам ги с настъргана ябълка. моето дете не яде сирене, но не вярвам да ги яде солени  Thinking

правила съм с тях гранола (сушена на ниска Т) - също много ги яде.

трябва да се гледа на съдържанието дали са с обвивката. обвивката пречи на усвояването на желязо...

# 227
Синът ми предпочита соления вариант - овесени ядки ( заляти с вода за да поомекнат) с масло и сирене, въпреки че знам че млечните продукти пречат на усвояването на желязото...

Блазе ви... Tired Моят юнак не мога да го накарам да опита дори подобни новости...

Може би знае , че има по- вкусна алтернатива и за това . Какво закусва обикновено? Ограничи избора до овесени ядки с настъргана ябълка и мед или овесени ядки (др вид ядки) с масло и сирене. И той да реши какво предпочита примерно . Но сега виждам ,че момченцето ти е по- голямо и може би е малко по- сложно  Hug

# 228
или сладки с овесени ядки и банан - много се тачат!

# 229
Овесени ядки и банан и у нас се тачат. Моят син ги яде, но като печиво повече му харесват. Снощи си беше взел занимавки за похапка на площадката. Изяде се всичко и дори майките ме питаха от какво са, щом зарязаха зрънчовци, солети и подобни. Чудя се как да им обяснявам, че са направени от овесени ядки. И разни сурови неща #Crazy ей такива очи. Не вярвали. Изпратиха ме децата до колата с поръчка пак да им донеса  Joy

Последна редакция: вт, 20 авг 2013, 16:05 от krasi_kyneva

# 230
Даа, с големите е по трудно, особено ако са свикнали с друга храна. Малкия с охота си хапва всякакви бъркочи, понеже е свикнал от малък. Батко му покрай него хапва по някога и нещо по здравословно.

# 231
Овесени ядки и банан и у нас се тачат. Моят син ги яде, но като печиво повече му харесват. Снощи си беше взел занимавки за похапка на площадката. Изяде се всичко и дори майките ме питаха от какво са, щом зарязаха зрънчовци, солети и подобни. Чудя се как да им обяснявам, че са направени от овесени трици и ядки. И разни сурови неща #Crazy ей такива очи. Не вярвали. Изпратиха ме децата до колата с поръчка пак да им донеса  Joy

Напиши рецептата, да направим и нанашите!  Grinning

# 232
И според мен е важно как са свикнали децата. На дъщеря ми не слагам захар никъде. Овесените ядки ги яде с ядково мляко, палачинки, макарони, елда - без подсладители, на чая също не слагам. Хората се изненадват като идем на гости и тя търси само вода за пиене, а сокчетата ги отказва. Наскоро се престраши да опита сладко и каза, че е кисело  Laughing Така казва, когато нещо не й харесва.
Но като гледам дечица как се цупят на някои неща, че били гадни, пък набиват вафлички и чипс...
Наскоро се втрещих как една приятелка наръси обилно със сол царевицата на 3-годишното си дете, през ум не ми е минавало да й соля.

# 233
Овесени ядки и банан и у нас се тачат. Моят син ги яде, но като печиво повече му харесват. Снощи си беше взел занимавки за похапка на площадката. Изяде се всичко и дори майките ме питаха от какво са, щом зарязаха зрънчовци, солети и подобни. Чудя се как да им обяснявам, че са направени от овесени трици и ядки. И разни сурови неща #Crazy ей такива очи. Не вярвали. Изпратиха ме децата до колата с поръчка пак да им донеса  Joy

Въобще не мисля, че овесените трици са храна, подходяща за деца.
Те по-скоро пречат на усвояването на витамините и минералите. Peace

# 234
Овесени ядки и банан и у нас се тачат. Моят син ги яде, но като печиво повече му харесват. Снощи си беше взел занимавки за похапка на площадката. Изяде се всичко и дори майките ме питаха от какво са, щом зарязаха зрънчовци, солети и подобни. Чудя се как да им обяснявам, че са направени от овесени трици и ядки. И разни сурови неща #Crazy ей такива очи. Не вярвали. Изпратиха ме децата до колата с поръчка пак да им донеса  Joy

Ядки имах предвид ама в бързината съм го добавила вместо да го заменя. Мерси, сега ще си оправя предния пост.

# 235
  • Пловдив

Т.е. тази рецепта не е подходяща,така ли излиза...2 яйца, 3 с.л. овесени трици, 2 с.л. сухо мляко, 1 ч.л. бакпулвер, малко течен подсладител и понякога ванилия, понякога канела или кокосови стрърготини - каквото ми хрумне и имам. Не се добавя никаква друга течност. Разбивам много добре яйцата с мъничко сол. После добавям останалите неща и бъркам хубаво. Разсипвам с лъжичка в силиконови формички. Пека на средно положение, за 12-13 мин., на 180 градуса

# 236
Т.е. тази рецепта не е подходяща,така ли излиза...2 яйца, 3 с.л. овесени трици, 2 с.л. сухо мляко, 1 ч.л. бакпулвер, малко течен подсладител и понякога ванилия, понякога канела или кокосови стрърготини - каквото ми хрумне и имам. Не се добавя никаква друга течност. Разбивам много добре яйцата с мъничко сол. После добавям останалите неща и бъркам хубаво. Разсипвам с лъжичка в силиконови формички. Пека на средно положение, за 12-13 мин., на 180 градуса

Да, аз бих заменила триците с овесено брашно.
За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.

# 237
трици не ползвам, дразнят червото и не считам че са подходящи за малки деца. сухо мляко също не ползвам и него не го считам за здравословно. подсладители избягвам, не са здравословни и те.

аз правя овесените сладки по следния начин:

разбивам яйце с малко портокалов сок или с вода. добавям зехтин, разтопено масло или кокосово малко и 1-2 намачкани банана. разбивам. добавям овесени ядки, малко пълн. брашно, бакпулвер, по желание стафиди или бадеми на прах.  подсладители не слагам нищо, защото бананите и стафидите са сладки.

тестото го правя малко по-гъсто от кексово. с лъжица слагам на хартия и пека до бледо.

Последна редакция: вт, 20 авг 2013, 22:42 от asyalein

# 238
Бананите дават достатъчно сладост и според мен  Peace
Сухо мляко и аз не ям, на подсладителите пък изобщо не съм фен - даже мед ползвам изключително пестеливо, а имаме домашен с перфектно качество.

# 239
А стават ли меки овесените сладки? Все попадам на рецепти, при които уж трябва да са меки, а те стават много твърди след като изстинат.

Общи условия

Активация на акаунт