Здравословно хранене за децата - 8

• 42 872
  • 460
  •   1
Отговори
# 210
Има хора, които си оправят холестерола точно с такъв тип хранене - високо мазнинно и ниско въглехидратно. А относно токсините - съмнявам се да са повече в едно домашно отгледано прасе, отколкото в шише олио от магазина. Но това си е лично мое мнение, не ангажирам никого с него  Peace
Не става въпрос за пържене изобщо! Никой ли не е ял курабийки с мас?

# 211
  • Пловдив
Ани, ето малко идеи от мен:
- палачинка от яйце и кокосови стърготини
- палачинка от яйца и банан (забърква се в блендера и после в тигана)
- бъркани яйца със зеленчук
- яйце на око със зеленчук
- омлет със зеленчук
- варено яйце със зеленчуци
- филийка с пастет от варено яйце
- айран+банан
- кисело мляко с плод (истинско, забъркано със свежи плодове)
- филийка с пастет от авокадо и сирене
- принцеса с кайма
- принцеса с яйце и сирене
- принцеса с кашкавал и домат
- чушка, пълнена с парченца домат, масло, сирене/кашкавал; може и с някакво месо
- печена тиква с мед
- Опалянки (рецепта тук: http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf) Може да се направи по-голяма доза, да се сложат в хладилника и за закуска да се гарнират с нещо (месло, месце, сметана, пастет)
- лист зелена салата, намазан с 1-2сл сметана и 50гр пилешко бон филе,  завива се като палачинка
- домашни мъфини (тук вариантите са много - сладки, солени, безглутенови, даже без брашно или с домашно брашно от орехи/смлени бадеми)
- прясно мляко (носи се в шише) с домашни бисквити/сладки/курабийка
Моето дете не обича много да закуска рано, хапва към 9 часа нещо малко. В 12:00 и нещо им е обядът, така че изброените са съвсем достатъчни.
Слънчев ден с превалявания, ако се порзровиш малко, ще видиш, че има и ДРУГА ИСТИНА за холестерола и мазнините, различна от тази, която постоянно ни набиват в главите.  Wink И още, че нещата не са така прости като "ядеш мазно-> трупаш мазнини -> запушват ти се артериите"; че растителното олио невинаги е полезно; че нивото на холестерола не се определя само от приетата храна и нейния вид...

# 212
Имате ли идеи за здравословни закуски, които могат да се занесат в училище? Скоро ще имам първокласник и не мога да си представя, че всеки ден ще яде сандвич или тестена закуска. Но други идеи не ми хрумват. Ядките и плодовете ги приема като за между другото.

А какво яде по принцип за закуска?

# 213
До скоро ядеше в детската градина. Но лятото беше 2 месеца на занималня и искаше всеки ден да му правя сандвич и то двоен. И си го изяждаше целия. А у нас ако закуската е сандвич(намазана филйка) яде половината и набляга на краставиците например. Понякога правя кус кус, овесени ядки. Преди два дни направих мафини - от смлени бадеми, кокосови стърготини, кокосово и какаово масло, фурми, агаве. Това си е доста засищащо, но няма как да се носи в училище. Правя разни такива неща с различни съчетания на продукти.  Понякога сутрин минаваме със шейк. Нямам против да яде сандвич, но не искам да е всеки ден. А през тези 2 месеца се получи така че ядеше по 2филии всеки ден.

# 214
  • Пловдив
.......
Преди два дни направих мафини - от смлени бадеми, кокосови стърготини, кокосово и какаово масло, фурми, агаве. Това си е доста засищащо, но няма как да се носи в училище. Правя разни такива неща с различни съчетания на продукти...
...

Защо да не може да се носи в училище?

Моите също си носят храна от вкъщи - домашна баница или пица, палачинки, сандвич с различни хлябове и масло, сирене/кашкавал, месо/варено яйце/фалафели, принцеси с /домашна кайма или настърган кашкавал с яйце/, всякакви домашни сладки или курабийки, кексове, мъфини...И някакъв плод, обикновено - ябълка или банан...
Всяка седмица правя и някакви мъфини за закуска в училище - солени със сирене или сладки с различни неща...
Лесна, предпочитана от децата, атрактивна закуска...Simple Smile))

Или тия са сурови? Можеш да направиш нещо подобно и печено - стават разкошни овесени мъфини с различни смлени ядки...

Последна редакция: нд, 04 авг 2013, 19:59 от *Бенджи*

# 215
Да, сурови са и на стайна температура маслото се топи. Simple Smile

Но наистина мога да правя печени от предния ден.  Peace

# 216
Две овесени идеи от мен:

От вечерта смесвам фини овесени ядки с вода, за вкус слагам канела, подсладител, ядков тахан или масло, но и само овесени ядки и вода на мен пак ми е вкусно. Като набъбнат ядките, ако бързам с гореща вода стават веднага, с лъжичка слагам във форма за мини-мъфини и за мъфини, каквито имаш и оформям като кошничка, пека на средна фурна 10-15 мин. После гарнирам с бананово пюре, или др. плодово пюре, може и в солен вариант разбира се, просто ние предпочитаме сладка закуска и отгоре поръсвам с конопено семе или сусам или чия, каквото ми хрумне. Пъхам пак във горещата, но изключена фурна и на сутринта не се занимавам с приготвяне на закуска Wink

Другата рецепта е на тиган, нещо като американски палачинки, но не съвсем. Смилам 1:1 овес ядки. Т.е. половината оставам фини, половината на брашно. Заливам с гореща вода, и пак слагам канела и каквото друго ми хрумне до получаване на смес, която лесно се изсипва от лъжицата. Загрявам тиган с незалепващо покритие на средна степен, изсипвам малки купчинки и като са готови обръщам. После могат да се слепят с каквото решиш или да се ядат натюр. А брашното и при двете "рецепти" може да се замени с каквото друго искаш пшенично, елдено и т.н.

И двете са на голяма почит у нас.

Иначе друго се сетих, например ако обича крекери, можеш и това да му правиш. Те също позволяват голямо разнообразие даже да използваш ядково и нахутено брашно или накисната червена леща, даже наскоро ми попадна рецепта и със замразена царевица.

А за проблема с размразяването, тези торбички могат да помогнат евентуално http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_pack

# 217
Галче, страхотна идея! Трябва да опитам тези овесени закуски дали ще се ядат у нас!
Само моля те кажи ми какво количество овесени ядки да сложа за 6 мафина?

А с крекерите нещо не се справям. Два пъти се пробвах да пека, но не са особено вкусни.

# 218
Аз правя на малкия и за нас овесени мъфинчета. Стават точно 6 броя. 2 яйца, 3 с.л. овесени трици, 2 с.л. сухо мляко, 1 ч.л. бакпулвер, малко течен подсладител и понякога ванилия, понякога канела или кокосови стрърготини - каквото ми хрумне и имам. Не се добавя никаква друга течност. Разбивам много добре яйцата с мъничко сол. После добавям останалите неща и бъркам хубаво. Разсипвам с лъжичка в силиконови формички. Пека на средно положение, за 12-13 мин., на 180 градуса. Стават страхотни.

# 219
Много хубава тема. В къщи се стараем да се храним здравословно, като менюто ни включва основно зеленчуци, мнооого млечни изделия, плодове и  месо разбира се, купувано от подбрани места. Колбаси, кренвирши, наденици и подобни съм ги изключила нацяло. Избягваме тестените и сладки неща, естествено че и без тях не може, но поне да са в ограничени количества.  Peace

# 220
Ани, аз малко на око ги правя нещата, но за 12 мини-мъфина и 6 мъфина слагам около 1 и 1/2ч фини овесени ядки. Големите мъфини не ги пълня догоре. Като направя мини-мъфините, колкото остане от сместа я разпределям между 6-те мъфин форми. 

За крекерите, моят мъж е доста капризен, но тази рецепта много я хареса, та може да пробваш http://pinterest.com/pin/104638391315443076/. А брашното можеш да го замениш с друго, ако нямаш нахутено.

А за по-стандартни крекери, ето тези стават винаги много вкусни: http://pinterest.com/pin/104638391315217219/

И още две идеи: http://pinterest.com/pin/104638391315254623/, http://pinterest.com/pin/104638391314325925/

# 221
Страхотни закуски! Още сега се захващам с ленените крекери!  Peace

# 222
  • София
http://agronovinite.com/devette-hranitelni-dobavki-koito-bavno-ni-ubivat/  за по-големите деца , да си прочетат тук , вместо ние да обясняваме
примерно пише, че един от червените оцветители се прави от КАТРАН

# 223
Аз правя на малкия и за нас овесени мъфинчета. Стават точно 6 броя. 2 яйца, 3 с.л. овесени трици, 2 с.л. сухо мляко, 1 ч.л. бакпулвер, малко течен подсладител и понякога ванилия, понякога канела или кокосови стрърготини - каквото ми хрумне и имам. Не се добавя никаква друга течност. Разбивам много добре яйцата с мъничко сол. После добавям останалите неща и бъркам хубаво. Разсипвам с лъжичка в силиконови формички. Пека на средно положение, за 12-13 мин., на 180 градуса. Стават страхотни.
АУ благодаря а рецептата още днес ще я изпробвам Wink
И на моята дъщеря все й се чудят, винаги си посипва ябълката с канела, кис.мляко с ленено семе, хапва ядките само обезсолени и неопечени Wink Хляб почти не вкусва, на мюсли и овесени ядки я караме.
Със зеленчуците още се борим, но все някога ще прояде.

# 224
  • Варна
Последната новост у нас е сварени ядки от лимец,  с масло и сирене. Може да се смесят и с овесени ядки - детето така ги предпочита  Peace .

Общи условия

Активация на акаунт