Здравословно хранене за децата - 8

• 42 853
  • 460
  •   1
Отговори
# 330
Галче, и аз взимам рецептата (може и без превод) Simple Smile

# 331
Ивенце, http://www.plaisirssante.ca/mon-assiette/recettes/biscuits-a-la-citrouille Можеш да ме поправяш, ако греша при превода Blush

1ч е 250мл
1 ч.л. е 5мл
1 с.л. е 15мл

¹⁄₂ ч бяло брашно
¹⁄₂ ч пълнозърнесто брашно
¹|₂ ч.л. канела
¹⁄₄ ч.л. сол, сода бикарбонат и лют пипер /аз бих сложила само сода
¹⁄₄ ч. кафява захар
3 с.л. мед /и бих пропуснала меда/
4 с.л. олио
1 белтък /аз бих сложила цяло яйце/
1 ч. пюре от тиква
¹|₂ ч. стафиди
¹⁄₃ ч. орехи (по желание)

Загрейте фурната до 350 °F (180 °C). Намазнете тава за курабийки.
Смесете брашната, канелата, солта, содата и лютия пипер.
В друга купа разбъркайте захарта, меда, олиото, белтъка. Добавете пюрето от тиква. Прибавете сухите към течните съставки и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Прибавете стафидите и орехите.
Изсипете купчинки със супена лъжица в тавата на разстояние 3 cm (1¹⁄₄ po).
Печете 15 мин. Оставете в тавата още 1 мин. Прехвърлете на решетка с помощта на шпатула и оставете да изстинат напълно.

И още една, за която дори не трябва фурна: http://www.mightyvegan.com/pure-bliss/

Бон апети  chef

# 332
Току що направих бисквитките с тиква. Разкошни са. Нямаме търпение да изстинат. Дори сина ми, който твърди че не обича тиква, каза че мирише великолепно и вече ги лапа горещи!
Май ще ми станат любими и мога да пробвам с други видове пюрета.
В случая имах печена тиква в хладилника, която вече никой не искаше да яде и от нея си направих чудесно пюре.

Галче, мерси за превода!

# 333
  • гр. София
Привет на всички в тази прекрасна, прекрасна тема!  Hug
Още не съм я изчела цялата, но исках да се запиша.

Имам момченце, което другата седмица става на 1 годинка. До момента е яло само домашно приготвени пюрета, каши и супи. Никога не съм купувала готова детска храна, включително АМ.
Ще се радвам да споделите какво НЕ трябва да му давам на тази възраст. Предполагам, че ще е по-лесно, отколкото да питам "а това може ли, а онова може ли". 
До момента единствените сладки неща, които е ял, са измислени от мен сладкишчета от ябълка и брашно и банан и брашно. Още не искам да му давам захар.

# 334
Зимна роза, аз не съм давала още обичайните неща - гъби, ягоди и малини, патладжан, както и прясно мляко. Цитруси мисля да предлагам скоро, покрай празниците. Това се сещам в момента.

Искам да попитам нещо.
В една друга тема прочетох съвет към майка, от магазин за здравословни храни - да не се дават орехи /много, много/, защото щитовидната жлеза не била развита още  newsm78 Какво мислите?
Аз предлагам около 4 пъти седмично, изяжда по 3-4 ореха сигурно на даване.

Другият ми въпрос е свързан с годжи бери. ИМам ли ограничение в количеството, защото тя само като види буркана и примира Simple Smile Овладявам положението с около 5-6-7 броя, всеки ден.

# 335
Моят син е няколко дни по-малък от твоята госпожица, но аз не давам ядки никакви, дори орехи, макар да имаме домашни. Притеснявам се от алергии. Иначе и аз не съм му давала гъби, патладжан, зеле.

# 336
  • гр. София
geni_66, благодаря ти  Grinning

Аз давам домашен пастет на филийка. Сама си го измислих (аз по принцип много обичам да си измислям рецепти).
Ако някой се интересува, ето как се прави:

Парче месо (пиле, свинско, каквото има. Ще стане и с риба) се вари и накълцва с чукалото за орехи. Става на трохички. Добавя се малко меко масло и малко кисело мляко, за да се получи подходяща за мазане консистенция. Слага се и ситно нарязан копър. Моето момченце много го харесва.  Simple Smile
Ако се добави сол и някои други неща, ще стане като за възрастни.

Готовите пастети съдържат (ако помня добре) 24% месо. Останалото са сгъстители и боклуци. Неотдавна сравнявах съдържанието на няколко различни марки пастети и ми направи впечатление, че всичките имат едно и също съдържание на месо. Сякаш производителите са се сговорили  Crazy

Правя също и домашен кисел. 2 ч.л. царевично нишесте или брашно се размиват в малко водичка и се кипват до сгъстяване. Добавят се 2 ябълки, варени на пара. Ако не са на пара стават кисели - водата разтваря захарта в тях. Може да се добави и/или банан. Или каквото обичат дечицата ви. Захар не слагам никаква, защото ябълката е предостатъчно сладка. А ако се сложи банан, става съвсем сладко.  Simple Smile

И още една рецепта: пълнени чушки.
Парче месо се вари и накълцва с чукалото за орехи. Добавя се напълно сварен ориз и копър, обърква се и се пълнят чушките. В тавичката (аз ползвам метална чиния, че нямам малка тава) се слага парче масло и се долива водичка, за да се сваярт чушките. Пече се докато станат готови чушките.

Тези рецепти са за съвсем малки деца, но то моето е такова - на годинка и 10 дни.  Simple Smile
Може да съм била полезна за някого.

# 337
Съни, това, което аз съм срещала като информация за ядките е, че след годинката вече, не е толкова до алергия, колкото рискът от задавяне.

Роза, благодаря за рецептите. Аз "кисел" правех до преди няколко месеца, като разнообразяване на следобедната закуска. С вкарването на други храни, съм позабравила да го предлагам. Пастетът звучи добре, но не давам все още месо с млечни заедно.

АЗ в нета се ровя за рецепти и то основно за разни бисквити и крекери, иначе храна давам стандартно, като нашата.

# 338
Само фъстъците са опасни до 3 години (те са бобови де), другите ядки са полезни.

# 339
Рецептата за пастета много ми хареса и искам да я пробвам, но чукало за орехи нямам. Ако го смеля в блендера дали ще се получи?

# 340
  • гр. София
Ани, аз ползвам чукало, защото правя еднократни дози и месото е колкото кибритена кутийка - в блендера няма как да се смели, малко е. За по-големи количества ще си стане с блендер  Simple Smile

# 341
Благодаря! Аз със сигурност ще направя голямо количество!

# 342
  • гр. София
Ако не е за съвсем малко дете, може да си сложиш сол, черен пипер, лимонов сок, изобщо каквото ти е по вкуса  Simple Smile
Вероятно и киселото мляко може да се замени или смеси със заквасена сметана или майонеза. Не че майонезата е най-полезната храна, де. Но като опция просто го казвам.

# 343
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз патладжан и гъби давам, ядки също, но орехи не съм давала - яде бадеми, лешници, кашу (пак бобово, ама умира за него). давам ги под формата на мляко или смлени и в мюслито му.

от сусам има алергия, ат лешници също е имал - чак гласа си загуби, но в комбинация с други храни ги приема добре.
яде и много семки - тиквени, слънчоглед, кедрови ядки...

# 344
защо не даваш орехи  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт