Първо зъбче на вратата чука, сладко ЮЛЧЕ срички вече гука.

• 35 022
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
  • на брега на морето
Благодаря, Айдин! Hug  bouquet

# 691
  • Някъде по Дунава
Добро утро  Simple Smile
От снощи се подреждаме в отбора на падналите бебета  Sad Уж беше на дивана, заобиколен с възглавници и докато се обърна се чу едно "туп" и рев. Слава богу видимо нищо няма, но кака му се уплаши май повече и тя си поплака милата.
За обличането се обличаме горе долу добре, но стане ли време да ходим навън сякаш някой го коли. Докато облека якето и другите зимни атрибути се изпотявам от зор Laughing
Гърне и аз скоро мисля да купа, но се чудя какво. Хареса ми на Пепи, но наживо не съм го виждала, а и 30лв ми се с труват множко. Веднъж го сложих в гърнето на кака му(обикновено гърне)  стоя, оглежда се и се разрева.
Сега по скоро съм на вълна преходна чаша, но такъв голям избор има (да се неначудиш в нашия малък град където нищо свястно неможеш да си купиш) и съм затруднена. На каката взех с мек накрайник, но тя така и не се научи да пие от него и на 1г и взех шише със сламка за водата и обикновена чашка на Камера с твърд накрайник за сок. Харесах си една чаша на Нук с дръжки и твърд накрайник, но още не съм решила дали да я взема.
Тук при нас гледам слънце се показа, дано да става за разходка.
Лек ден на всички.

# 692
  • София, св. Троица
Здравейте, мами! Grinning

Отговор към ЛЛЛ:
Здравейте, Айдин! Благодаря Ви за отговора, както винаги ценен за мен. Hug  bouquet
Гледам, че от запитването ми до сега са минали само 10 дена, а сякаш цяла вечност от време е минала и толкова неща са се случили и променили. Grinning Прави сте. Наистина започна да свиква с това, че ходя на работа от време на време(добре, че не е само 3 дена в седмицата, някой път разделени, някой път поредни). И започна да спи по-добре през нощта. Прави сте, че не е било само от работата. Аз си направих някои заключения. Някой път не спеше добре щото е било по-топло в спалнята(от 18-20 градуса). Друг път, щото е ял повече или по-малко. Всъщност аз преди си мислех, че изяжда по 30-40 гр(на око), но като претеглих на кантарчето видях, че е изяждал първо по 10гр на едно ядене, а сега по 15-20гр на ядене. Бяхме и на преглед при акушерката и видях, че за последния месец е наддал само 280гр, но порастнал с 3 см и сега е 9040гр и 73 см. Heart Eyes Тя каза, че мерките му са екстра, предвид активността му. Защото той пълзи вече от седмица някъде. Доста активно-ходи от стая в стая, все по-бърз и напорист е, гони котарака. Преди това също беше много активен правеше опити да пълзи, лазеше по корем и т.н. Също така едновременно с пълзенето започна да сяда сам(не сме го слагали да сяда). Разказвам всичко това, за да се допълни картинката. Извинявам се за подробния разказ. Ще стигна и до кърменето. До вчера ядеше само 15-20 гр каша на вечеря и на обяд от седмица смених авокадото с банан, изяждаше последно по 3 парчета по метода ЗВБ(около 30 гр). Като съм вкъщи му предлагах по-често да се кърми, особено следобяд привечер когато забелязвах, че е по-гладен. Сутрин също се накърмва стабилно, открай време си е така. Но онзи ден беше много сърдит вечерта 2ч преди кашата, и реших да въведа и 3то ядене с месо в 16ч(малко пилешко с картофи) и за сега тази нощ се буди само веднъж да суче. Ще видя сега как ще потръгне. Редактирам си поста-ще махна 3тото ядене, че му идва много, ще го караме както преди, само че една вечер каша, една вечер месо със зеленчуци.
Иначе на въпроса ви. Кърми се добре, поведението му на гърдата не се е променило. Той си беше изкл. кърмено бебе до 5 мес, винаги му е харесвало да се кърми. Но като му предлагам гърда, а не е гладен, суква малко ако е жаден, или просто си обръща главата на другата страна, ако вообще не ще. На работа изгасям лампата като го кърмя, за да не се разсейва. Броят на кърменията му след захранването не се е променил, но вероятно се е променило количеството. Когато съм вкъщи ще гледам да му предлагам гърда непосредствено преди да яде, благодаря за препоръката. Hug  bouquet 
Последен въпрос- до кога(кой месец) трябва кърменето му да е 75-85% от храненето?

Честита месечинка на Коси и на другите бебчета, които имат месечинки! Hug  bouquet

Здравей Мелина_3,
Според това, което споделяш, а както изглежда и според вашата акушерка, Кирил се развива прекрасно. Hug Винаги е много хубаво, когато майката следва потребностите на своето бебе и се старае да откликне, подхождайки с внимание и такт. Стараеш се да го предразположиш към спокойно кърмене, когато си на работа, да му предлагаш да суче по-често, когато сте заедно и вероятно това е спомогнало бебето да свикне по-бързо с новото ежедневие.  PeaceВ същото време, захранването изглежда върви плавно и според готовността на Кирил да приема нови храни и съответни количества. Естесвено е количеството кърма да варира според това какви количества или храни приема бебето допълнително. Според препоръката на СЗО е добре до края на първата година кърменето да е преди твърдите храни, както и да не се замества кърмене с твърда храна. Обичайно това може да подсигури 75-85% приета кърма. След като бебето навърши година постепено начина на хранене може да започне да се обръща, като се предлага първо твърда храна, а след това кърмене. Разбира се, границата от една година е ориентировъчна – някои бебета показват готовност за повече твърди храни по-рано, други педпочитат кърменето пред твърдите храни и много след като са навършили една година. Peace
Точни правила в кърменето и захранването по-скоро няма. Всяка двойка майка и бебе са уникални и това, което е добро за една двойка, може да е не толкова удачно за друга двойка. Обичайно, това което кара майката и бебето да се чувстват добре и спокойни, това е правилното и работещото за тях. Ти вече имаш опит и много познания и е възможно това да ти помогне да намериш най-удачния за вас подход. Hug
Надявам се информацията да ти е била полезна. Ако имаш въпроси или пък искаш да споделиш как се случват нещата при вас, аз съм насреща. Hug

bouquet

# 693
  • Сливен
Това с хапането е много неприятно, не ми се е случвало откакто има зъби, но преди го правеше с венци, което също е доста болезнено, разбира се не толкова колкото със зъбки, че са им доста острички.
arch.mae, радвам се, че са ти свършили изпитите и жалко, че нямате малко почивчица  Hug
Шезлонга и ние не го ползваме от известно време - преди спеше през деня в него, но вече утесня и си спи в кошарата, а когато е будна повечето време е в проходилката, на дивана или в акт. гимнастика.
Николаева , направо ме накара да се замисля - и аз оставям Ивка в ъгъла, заобиколена от възглавници, вече ще знам, поне да не излизам от стаята, когато си играе така.
Днес времето е хубаво, но се приготвям за гости и няма да излизаме, но и утре е ден.

# 694
Рокси ,честита месечинка на Ивайла -да е здрава и послушна!Ако има и други бебета родени на тази дата да се смятат за поздравени Wink!
Като ви слушам почти всички сте се озъбили .Моето бебоче още е беззъбо Mr. Green.
При нас нищо ново имаме направления за изследвания ще видя кога ще го водя.За ехограв нищо не ми казаха .Забравих и да питам за книжката ooooh!.То такъв рев ,че аз губя ума и дума .Още като го легна и се почва  Rolling Eyes.Нито са го докоснали и реве все едно го колят Crazy.
Лек ден!
ПП Заради радвам се че си вече що годе добре .Дано скоро забравиш проблемите с очите .
Гуш на всички ви Hug

# 695
Здравейте, момичета Hug
Не намирам време да се включвам тук Simple Smile
Ради , чудесни мерки , дано всичко вече е наред при вас:love: Hug
Рокси,честита месечинка Hug
Елл7, споко мила и ние сме беззъби още,но си ги чакам с нетърпение, че обожавам онези сладки муцунки,когато започнат да усещат,че имат нещо в устата и се зъбят сладко ,сладко Heart Eyes
За гърнето- имам на Фишър прайс и на Бертони. За жабчето на Фишър прайс сме малки, а Бертонито е у майкини,чакам да ми го донесе и тогава ще го запознаем с гърнето Whistling
 Ние сме добре, свекито е у нас от около 3 седмици и надмина всичките ми очаквания,защото никога не се е включвала с баткото. Не знам какво са говорили с мъжа ми , но така ми помага, все едно си имам прислужница вкъщи- гледа детето, чисти,готви. Онази нощ  дори спаха заедно с Тимур в нейната стая,защото бях със синузит и ужасно главоболие, а той беше супер неспокоен. Дойде взе го и каза да си почина. Заспала съм и чак в 6 часа го донесе да го кърмя. Мъжът ми е ставал да ги види и каза, че са се справяли добре:)
Преди седмица въведох глутена и общо взето нашето меню вече включва- попара, кус-кус на Плазмон, месни, зеленчукови и плодови пюрета, бисквити на Плазмон, каши, прясно изцедени сокове или намачкани плодове също давам. Види ли ме около кухнята започва да мляска с уста Laughing МНого е смешен и сладък. Понякога се събужда и нощем, но не съм се наканила и затова не съм премахнала нощното хранене Whistling
Откакто свекито е тук всеки ден ходя на фитнес, като изключим миналата седмица,когато бях с гадния синузит и на АБ,изписаха ми Зинат , уж съвместим с кърменето, но все пак АБ. Сега съм добре. Днес имаме служебно парти и ще ходя на фризьор и козметик , купих си и тоалет, малко развлечение Flutter  В неделя очаквам наше приятелско семейство от Англия да пристигне в БГ ,планираме кратка почивка с тях  Flutter Дано успеем, а и времето да е с нас   Praynig
Това е накратко при нас Simple Smile Гушки на всички и да се пазите, че май с февруари ще дойдат и вирусите Stop

# 696
  • Варна
roxanna понеже и Яни през деня, когато сме вкъщи, спи само в шезлонга, да те питам, как се научихте да спите в кошарата? Мисля че е време да откажем шезлонга, ама нямам идея как  Laughing

# 697
  • Сливен
roxanna понеже и Яни през деня, когато сме вкъщи, спи само в шезлонга, да те питам, как се научихте да спите в кошарата? Мисля че е време да откажем шезлонга, ама нямам идея как  Laughing
С малко настояване стана - първо малко ги редувах, веднъж в шезлонга, веднъж в кошарата, докато накрая в шезлонга спеше не повече от 10-15 мин., просто не и буше удобно и така вече спи в кошарата, като предиобедният сън е около 1,5-2ч., а следобедния 1час, най-накрая някакъв режим  Simple Smile
Благодаря на всички за пожеланията  Hug Честити месечинки на всички бебета да са ни живи и здрави, почерпка не слагам, защото така и не се научих как се качват снимки  Hug
Тери, натоварена програма имаш, но хубавото е, че всички неща които ти предстоят са все хубави, хубаво дас и изкараш довечера, а и на почивката  Hug
Ел, Тери, не се притеснявайте за зъбите, от една страна е по-хубаво да излязат по-късно, на баткото започнаха да му излизат на 4м., на 1 год. беше с 16, а на 4,5-5г. почна да ги сменя и преди 7-та год. вече смени 8 зъба , да не говорим, че сега имаме една одисея по зъболекари, направо не ми се говори.....
Хубав ден  Hug

# 698
  • Някъде там край морето
Привет от мен Simple Smile Тези дни нямах много време да се включа.
Честита месечинка на Ивайла на Роксана и на другите малчовци.
Тери, весело изкарване на партито и на почивката после  Hug
Ел, ние също нямаме зъби, а ги чакам от както стана на 2 месеца  Crazy Това май ще са най-дългочаканите зъби. На мен са ми излязли първите на 10 месеца, та може и още да си почакам.
Николаева, аз го слагам малкия на земята като му постилам едно много дебело одеало сгънато на 4 и му давам играчки. Така си се занимава някой път по половин час, а аз не го мисля дали ще падне. На дивана въобще не го слагам сам, че много ме е страх. Вчера го сложих в количката докато се обуя, но още не го бях закопчала с коланите. Добре, че бях до него, че така се засили с главата надолу. В последния момент го хванах  ooooh! От днес съм му прибрала и шезлонга, че няколко пъти го захлупва. Как ли не го обезопасявах, ама то диването няма спирка.
arch.mae, браво че пълзите. Ние дори опити не правим.
Вчера на два пъти от седнало положение се изправя съвсем самичък като само за опора му подадох ръце. Явно няма и да пълзим, ами направо ще тръгне.
За гърне още не съм мислила, но може този уикенд да огледам по магазините какво има. Да си призная честно много рано ми се вижда и не мисля преди годинката да го слагам.
Имам повод да се похваля и почерпя  - вече съм семестриално завършила. Днес ми излязоха резултатите и от последните 2 изпита и съм много доволна. Остана ми само дипломната работа и да приключа с университета:)

# 699
ние имаме гърне, но не съм го слагала още, мисля че няма да стои изобщо. Simple Smile
Мислех да го приуча лятото, защото тогава е по-топло и може да стои по -дълго гол
при нас нищо ново, буди се нощно време доста често, и веднъж през ноща яде, кога ще се отучи незнам ooooh!

# 700
За гърнето - не е рано. Въпроса е на вас дали ви се занимава. Бебето не може да се контролира, така че да не ака и пишка в памперса, но може да осъзнава какво се прави в гърнето и да го прави като го сложите там. Всичко е въпрос на желание и търпение от ваша страна.
Най-лесно се научават, ако се започне преди 6 месеца, но и по-късно може. Има тема по този въпрос във форума.

# 701
Здравейте!
Тери, приятно изкарване на хубавите мероприятия. Браво на свекървата ти.
Любе, честито завършване и успех с дипломната работа.
Гърне и аз мисля да взема тези дни, защото ми се иска по-рано да го приуча.
Да ви кажа днес Алекс как ме изненада - той по принцип не пие вода, само една капка и прави отвратена физиономия. И няма значение с какво му я давам. Днес обаче много хълцаше и след кашата пак се разхълца и аз му дадох вода и той изпи повече от 80 мл. Много се учудих. По-късно пак се разхълца, но като му дадох вода, пак се отврати Simple Smile
Ние също сме от беззъбите Simple Smile Но и аз не бързам чак толкова. На моята племенница й излязоха зъби чак към 1 годинка.

# 702
  • Някъде по Дунава
Сара Лу честито за изпитите, и с дипломната работа ще се справиш нали си вече на финала  Simple Smile
Вчера и ние сложихме Коси на земята, но той неможе да стои сам и пак го подпряхме с възглавници, просто вече неиска да е легнал.
За приспиването до скоро и той спеше къде ли не, но само не в леглото си. И аз като Рокси го слагам ту тук, ту там като от няколко дни си спи в кошарката. Преди го приспивах в количката, но когато се стопли и започнем да излизаме редовно няма да я мъкна все до 2-я ет количката, ще стои в антрето долу. Сънят му е с различна продължителност, 3 пъти по 40 мин до час и половина. Вчера например е спал от 10 до 11.30, от 14 до 14.40 и от 17.30 до 19. Вечер задължително ляга в 21 плюс мину 30мин.
За гърнето не съм съгласна че ако започнем от сега ще имаме особен успех, може би само бебета които са на ЕБХ. Каката започнах да я слагам на гърне на 8м, там си пишкаше и акаше, но въобще не осъзнаваше какво става. Когато стана на 1г и 1м махнах дневния памперс, но тогава пък не винаги искаше да ходи в гърнето или навън и се напишкваше. На разходка ходех с 3 чифта дрехи за преобличане   Grinning Около 3 месеца ми трябваха да я науча да казва, да пишка навън и да не се изпуска. Мисля че това е дълъг период и явно не е била готова. Нощния памперс го махнах, когато беше на 3г. и стана буквално за 1 нощ. Това не означава че Коси ще го държа с памперс до 3г. , ще го пробвам лятото ако не стане, ще пробвам другото лято.

# 703
  • Видин
Здравейте и от нас Hug
За падането, слагам Ивайло на земята седнал в активната гимнастика, заедно с още играчки. Така, че дори и да се катурне няма да се удари.
За приспиването, от няколко нощи не може да си спи в леглото. Приспивам го на ръце и само да понеча да го сложа да легне започва да плаче. Горния десен зъб почти е пробил, та го отдавам на това. Дано да е така, защото иначе не знам какво ще правя Crazy
За гърне, слагах го веднъж, когато го усетих, че се напъва и си свърши работата Mr. Green Но в интерес на истината нямам нерви да го дебна постоянно и на 30 мин да го слагам. Лятото когато е жега и сме на вилата ще го оставям без памперс, не не мисля, че ще го махнем преди другото лято Peace. Баткото като беше на 1,8г. махнахме дневния памперс и започна да си казва, почти не сме имали случай да се изпусне. Нощем спеше с памперс до към  3-3,5г., но в 99% от случаите сутрин памперса си беше сух Party
За преходната чаша, аз съм взела на Tommee tippee, но още не съм му я предлагала.
За захранването, все още караме само на зеленчукови пюрета, които аз му приготвям и много повече ги харесва от купешките. Ще започнем с местните след 10 дни, защото в понеделник заминавам за Свищов на изпити, а искам аз да си го захранвам с нови неща. До момента е ял: тиква, морков, картоф, круша, тиквичка, спанак, броколи, ориз.

# 704
  • Сливен
За гърнето и аз съм на мнение, че трябва малко да се поизчака и че ранното слагане не е гаранция - Алекс го слагах от 6 месечен, а махнахме памперса през деня на около 2 год., че и малко от горе, а нощния на 3г., според мен за приучаването трябва да се ръководим от децата, и аз пробвах няколко пъти тогава , ама все се опикаваше, накрая ми омръзна да сменям често дрехите и си казах "когато сам си реши". Сега с Ивайла не съм пробвала още, не мисля да купувам гърне, имам от баткото обикновено, може да пробвам да я сложа няколко пъти, но май ще изчакам поне до пролетта.

Общи условия

Активация на акаунт