Пълната забрана за пушене в затворени помещения!!!

• 115 093
  • 4 108
  •   1
Отговори
# 825
В коя европейска държава пушихте в заведение (ресторант) newsm78  Конкретно за Холандия, Франция, Австрия, Кипър  - хората си излизат и пушат навън. Да не говорим че в Ню Йорк го правеха още 1995 година  Peace Е как ще ги стигнем - 17 години по-късно ние още не може да разберем за какво става въпрос  ooooh! 

О да, наистина, как ще ги стигнем? А, сетих се! Като продаваме оръжие на куцо, кьораво и сакато, а то съответно избива де що свари по пътя си. Готино, а?  Предпочитам да не съм чак толкова напреднала като американците. Значи, не можем да тровим непушачите с никотинови изпарения, но пък можем да си ги отстрелваме като зайци през ловния сезон? Бива.
Не знам кой и как доказа вредата от цигарения дим за пасивния пушач. Пасивен пушач, който, забележете, прекарва някакви броени часове седмично в помещение, което се вентилира. Защото не си представям, че който и да е пасивен пушач стои надвесен над нечия цигара 24/7. ДРЪН, ДРЪН, ДРЪН! За пасивния пушач  поглъщането на  тези супер вредни вещества е не по-вредно, отколкото вдишването на замърсения въздух в градовете ежедневно и ежечасно от раждането му та до смъртта.
Чист въздух в заведение - ако това заведение е в града, то словосъчетанието е абсолютен оксиморон.
Току що се връщам от луксозен ресторант. Изискан. Позволиха ни да пушим вътре. Нашата скромна компания бяхме единствените посетители там. На два етажа с не знам си колко маси, в петък вечер, прекрасна обстановка и още по-прекрасно меню, ама - на!, петима келнери и цялата кухня се въртяха около шест човека. Допреди няколко месеца там можеше да седнеш само с предварителна резервация и се пукаше по шевовете от клиенти, независимо от деня. След още няколко месеца може би този ресторант изобщо няма да съществува. Но това няма значение, нали? Важното е, че ще останат други заведения с чист въздух, директно внос от върха на Хималаите. Специално обогатен с кислород. Старателно пречистен на ръка, прашинка по прашинка. А един мармот завива в станиол за вкъщи от този кристален въздух, с дъх на дива мента и окосени ливади...

# 826
  • София
Нещо сте се изнервили излишно ми се струва или имате проблем с четенето и разбирането на свързан текст. Чак пък квалификации, казвала съм кой за какво да си харчел парите, страшна работа. Laughing
Е, не е изненада, че не ти харесва написаното.

# 827
Сутринта слушах по едно радио в колата/ не помня кое,  не помня и подробностите/, че в Украйна или Русия, искат да приемат закон, според който хората, които вредят на здравето си пиейки алкохол, ще плащат  повече при лечението си, или някакви глоби/не помня точно/, защото вредният им навик е увеличил вероятността или ускорил съответната болест.
Защо не го направят и  за пушачите?
Тяхна воля да се тровят, а после при лечението им/по ЗК/ всички заплащаме заради чудните им навици.

# 828
Ани, заради акциза, с който се облага всяка кутия, със сигурност  вкарваме в бюджета на месец с пъти повече от здравнитe осигуровки. Хората са го измислили. И това е най-разумният вариант, иначе как ще се определя кой пуши, кой пие и колко.
baibibi   newsm10

Последна редакция: сб, 22 дек 2012, 07:18 от Cygnus

# 829
  • София
На baibibi, която е изключително убедена, че пасивните пушачи не страдат от нищо, ще я помоля да прочете листовката на Staloral - лекарство за десенсибилизация при астма с алергична основа. За който го мързи да рови в Гугъл, само ще цитирам "цялото лечение напълно губи ефект, ако пациентът се намира в присъствие на активни пушачи". За уточнение, на мен този лукс да лекуваме детето ми струва 765 лева годишно, умножено по три до пет години, и не, НЗОК не ми го поема.

А примерът ти с ресторанта от вчера е доста забавен -избрала си деня на масовото изселение от градовете за Коледните празници...

# 830
  • София
Не е въпросът колко е мръсен въздухът наоколо, а че непушачите са с предимство, защото човек не се ражда с цигара в устата, че да му се полага да пуши навсякъде! И това като бивш пушач го зная много добре, не се съмнявам,че и активните пушачи го знаят, но просто си бранят територията. Всички аргументи, които един пушач може да каже аз ги знам, защото съм ги мислила и казвала, така че няма как да им се вържа. Те са като на наркоманите - абсолютно смислени и жизненоважни за наркомана, но без никаква тежест и логика за нормалните хора.

# 831
  • София
Не е въпросът колко е мръсен въздухът наоколо, а че непушачите са с предимство, защото човек не се ражда с цигара в устата, че да му се полага да пуши навсякъде! И това като бивш пушач го зная много добре, не се съмнявам,че и активните пушачи го знаят, но просто си бранят територията. Всички аргументи, които един пушач може да каже аз ги знам, защото съм ги мислила и казвала, така че няма как да им се вържа. Те са като на наркоманите - абсолютно смислени и жизненоважни за наркомана, но без никаква тежест и логика за нормалните хора.
  202uu По-лошото е, че натрават на останалите  последиците - и във финансов, и във физически смисъл.

# 832
Сега ако изчислите и какъв процент от глобалното замърсяване на въздуха се пада на пушачите ще бъде супер.

Sharky,
Съчувствам ти за проблема, но вероятно лечението няма ефект и при замърсена със серен диоксид, въглероден диоксид и т.н. среда, на която имам честа да се радвам в нашия град - периодично обгазяван. Ти можеш да избереш дали да влезеш или не в заведение, но на мен ми по трудно да сменя града и още по трудно да накарам ТЕЦ-овете да си сложат качествени сероотчистващи инсталации, въпреки законови нормативи.

# 833
baibibi, някъде да прочете че съм за свободната продажба на оръжия newsm78 Нещо като "А вие защо биете негрите?" Казвам как ще ги стигнем защото непрекъснато се дават за пример и се сравняваме с други държави  Peace
След забраната ходя с кеф на заведения и личните ми впечатления са че няма празни такива. Наистина сега са празници и "столичани" са се изнесли.
 Естествено ходила съм и преди забраната, но много по-рядко. Освен всичката гадост която издишвах (заради приятелите си пушачи) най-много ме беше яд за косата - трябваше да я мия след всеки ден в който съм била в опушено заведение.
А между другото никой от приятелите ни и познатите ни не се е отказал да ходи по заведения след забраната (което много ме радва). Излизат си, пушат си и им е ясно че това да не пушиш е най-естественото нещо на свето, обратното е неестествено  Peace

# 834

Оле, Боже, още един бивш пушач. Човек не се ражда и в автомобил, ама си прекарва много време по този начин и леко замърсява въздуха.

# 835
Сравненията с другите държави не ги правя аз. Тук непрекъснато се излиза с аргументи как другите могат, пък ние не можем. В заведенията им може да не се пуши от 20 г., но пък си имат други кусури.
Sharky*, съжалявам за детето ти, но все пак тази астма не е получена вследствие вдишване на чужди цигарени пушеци, нали? Дъщерята на мъжа ми /от предишен брак/ също беше с астма до началото на пубертета. Но в никакъв случай не от това, че е била пасивен пушач. Тя и не е била пасивен пушач, никога около нея не се е пушело до момента на разболяването. Няма как причината за заболяването да е била цигарен дим.

# 836
  • София
Ами, гадно е пушач да говори с бивш пушач за цигари, Трещи, разбирам те, защото остава като по долни гащи - абсолютно безпомощен, защото бившият вече пушач знае всички номера, всички думи, всички мисли, които вълнуват пушача. Сори, ама и за автомобилите знам, и за акцизите, и за вулканите, и за Космоса... "пет минути преди да си го помислиш (на тема цигари), аз вече го знам"!  spoko

# 837

Нещо сте се изнервили излишно ми се струва или имате проблем с четенето и разбирането на свързан текст. Чак пък квалификации, казвала съм кой за какво да си харчел парите, страшна работа. Laughing
Е, не е изненада, че не ти харесва написаното.
Не, не съм се изнервила изобщо. Екстра съм си даже  Laughing. Просто не обичам дървени философи-екстремисти да размахват пръст.

# 838
  • Ямбол
Автомобилите вършат работа и спестяват време, Трещи.
Цигарите каква работа вършат и какво спестяват?

Дайте един аналог на цигарите на удоволствие. Аз не мога да се сетя за такъв.

# 839
Андариел,
Не си много права. На голяма част от пушачите не им пречи забраната чак толкова. Това, че заведенията са полупразни или направо празни показва, че и непушачите не са се активирали в тази посока. Повече дразни тази гадна ирония, за загрижеността за здравето на българина. Все трябва да се почне от някъде, но си беше чиста подигравка задължителните вентилации миналата година и тотална забрана тази. Да бяха дали някакъв срок, поне да си изплатят заемите. От тази гледна точка не съм съгласна със забраната.
Иначе в кафенето, в което ходя има масички и отвън, нищо че е зима ....... Сигурно и сред ескимосите има пушачи.

Дайте един аналог на цигарите на удоволствие. Аз не мога да се сетя за такъв.

Когато отнемат нещо от човека, особено даващо му някакво удоволствие било то и измислено, се отваря път на агресията. После се чудим що така добрите намерения се израждат.
Все пак цигарите са нещо, което се преживява.

Общи условия

Активация на акаунт