Пълната забрана за пушене в затворени помещения!!!

• 115 279
  • 4 108
  •   1
Отговори
# 870
Аз пък смятам, че хората имат страхотни идеи, с които обаче не се захващат, защото сред мизерията и нищетата просто няма да издържат на пазара. Мизерните кафенца са вървежни, точно защото си имат една постоянна клиентела от мизерници.

Абсолютно. Много ми беше гот да се събираме мизерници на кафе, да си поговорим, да си прочетем вестника. Или вечер на едно питие. 

# 871
Единствените изключения (поне в моя град) са на тимаджии и няколко перачи на пари.
Според мене причината е в малките печалби. Тук надценките са несравнимо по-ниски от тези в Европа.
Моят град е и твоят, само за инфо го споменавам. Родена съм, израстнала и живяла 25 години във Варна, поддържам връзки все още.
Не съм много убедена в аргумента с малките печалби, но едва ли има смисъл да го нищим тук.
Идеята на предходното ми мнение беше, че заведения фалираха и затваряха и много преди да има забрана за пушене, пълна или частична.ч

# 872
Идеята на предходното ми мнение беше, че заведения фалираха и затваряха и много преди да има забрана за пушене, пълна или частична.ч

Да, именно. Колкото и добро да беше едно заведение, един ден затваряше. Примери - Спайдер, дискотеката под Орбита и още много. Собственикът - дългогодишен ресторантьор, но сега има едно малко заведение на Зл. пясъци, с което да се издържа. Такива като него бяха много, сега нямат нищо. Единствените успешни заведения са тимаджийски или на някой бивш/настоящ депутат.
За надценките какво да спорим, като няма място за сравнение?

Разбрах, че идеята ти е, че и със или без цигари фалираха, но преди поне имаха няколко години живот. Сега става дума, че повечето трябва да затварят на момента и просто не могат да изкарат до лятото.

# 873
За сравнение между кое? Надценките ( ако имаш предвид разликата в цената на една пържола от щанда в супермаркета и същата, сервирана в заведението) първо зависят от типа заведение или таргет клиентела, тъй като много отдавна това е начин да си филтрираш посетителите, а не просто разходи + печалба. На второ място италианските, немските или френски ръчички, които ти приготвят и сервират пържолата са поне 5 пъти по добре платени от българските, а това също е част, макар и 'невидима', от надценката на пържолата. И на трето място като сложиш данъци, разрешителни и всякакви други дребни, но многобройни разходи, съм сигурна, че нормата на печалба е горе долу идентична.

# 874
За сравнение между кое? Надценките ( ако имаш предвид разликата в цената на една пържола от щанда в супермаркета и същата, сервирана в заведението) първо зависят от типа заведение или таргет клиентела, тъй като много отдавна това е начин да си филтрираш посетителите, а не просто разходи + печалба. На второ място италианските, немските или френски ръчички, които ти приготвят и сервират пържолата са поне 5 пъти по добре платени от българските, а това също е част, макар и 'невидима', от надценката на пържолата. И на трето място като сложиш данъци, разрешителни и всякакви други дребни, но многобройни разходи, съм сигурна, че нормата на печалба е горе долу идентична.

Рокси, говориш наизуст и очевидно минимален хабер нямаш, но си "сигурна".

# 875
Добре, много аргументирано:)

# 876
Добре, много аргументирано:)

Няма смисъл, знаем се.  Peace

# 877

Да видим, в петък свекър ми и свекърва ми (непушачи  Simple Smile) са били на ресторант в центъра на Плевен. Никой не е спазвал забраната... Включително полицаите от някакво РПУ, които са били запазили част от мястото за коледно парти.
И това в ресторант, в присъствието и с участието на полицаи  Crazy какво остава за кръчмите...

# 878
Миналата седмица и аз бях в Плевен в един хотел с ресторант към него. Единствените непушачи бяхме аз и мъжът ми, но в ресторанта и в хотела въобще, не се пушеше, хората излизаха навън - и служителите, и гостите.
Имаше големи лепенки с телефон, на който да се сигнализира за нарушения, но не се наложи. Явно който иска, спазва забраната.

# 879
...Явно който иска, спазва забраната.

Именно. Както и преди, когато имаше отделни зали. Точно това искам да кажа, няма значение какъв е закона, който иска го спазва, който не - не. За съжаление.

# 880
  • На земята, която е всъщност звезда.
Това по принцип е вярно и според мен ( че заведенията в западна Европа и у нас се правят с различна идея), обаче да не се лъжем, и там много заведения затварят, и там има мънички сбутани кафенета и местен еквивалент на шкембеджийница из малките улички.
Обаче това няма особена връзка с цигарите, защото се случваше дъъълго преди изобщо да се заговори за забрана на тютюнопушенето на обществени места.
 От край време съм забелязала, че конкретно в България нощните заведения си имат жизнен цикъл и дори за най успешните идва краят. Единственият вариант за дълголетие е ресторант с репутация или дневно заведение на оборотно място.

Peace Девер ми е барман в малък бар в центъра на София и преди няколко вечери са си дошли по сигнал, глобили са пушещия.

# 881
В петък вечер бях в столичен нощен клуб. Забраната се спазваше Peace

# 882
  • София

Да видим, в петък свекър ми и свекърва ми (непушачи  Simple Smile) са били на ресторант в центъра на Плевен. Никой не е спазвал забраната... Включително полицаите от някакво РПУ, които са били запазили част от мястото за коледно парти.
И това в ресторант, в присъствието и с участието на полицаи  Crazy какво остава за кръчмите...

С "Ще видим" имах предвид някакъв по-разумен срок, не до "петък". Crazy
Почакай да отнесат някоя друга солена глоба и ще се сетят.

# 883
  • София
Тази вечер в хитов бар в Пловдив - също никой не пушеше. Замръзваха някъде навън... включително мои приятелки.

# 884
  • София
В двата бара, които нашата компания посещава /Rock It и Rock'N'Rolla/, за момента забраната се спазва, а и двата са доста оборотни и винаги пълни. Не мога да кажа, че сме супер редовни, но веднъж-два пъти месечно ходим - винаги се излиза да се пуши навън, вътре даже и опити не съм видяла някой да пуши. Докато миналата седмица след Rock It се отбих в Грамофон - вътре си се пушеше на воля. Имаше разни ентусиасти, зъзнещи навън, но бяха единици. И тъй като исках да си спестя вмирисването, си тръгнах почти веднага, даже не си допих питието.

Общи условия

Активация на акаунт