ВМ НВХ - част 54

• 43 506
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
За зехтина възражението на Милко е, че е ненаситена мазнина, а те са по-нестабилни на високи температури, особено при пържене. Но от друга страна мононенаситените, какъвто е зехтинът, все пак са по-стабилни от полиненаситените (слънчогледово олио). При всички случаи обаче е най-добре зехтинът да не се използва за пържене, а да се замени с мас или масло. В салати или дори при печене на фурна, когато температурата не е толкова висока, може да се ползва зехтин.
Чела съм,че оризовото олио и олиото от гроздови семки са с много висока температура на кипене,някъде около 300 градуса и са подходящи за пържене.По тази причина се страя да ползвам само тях.Има едно гроздово олио на Олиталиа,много е хубаво и литъра е около 10лв,разбира се има и много други хубави марки.Дано да е правилно това,което правя!

# 391
Да отговоря набързо на двете девойки:

1. майонеза - избягвайте я. Има растителни мазнини и изкуствени добавки. По-добре чисто масло.
2. за бременните - може да се храни така, НО да не се лишава от нищо качествено, да яде максимално естествени храни, да не консумира сладки неща и др. подобни. Може да яде и картофи, ориз и бобови, ако й понасят. И да се консултира с лекаря си, като зададе горе-долу такъв въпрос: "Добре ли е да откажа сладките неща и белия хляб през бременността?". Да не пита за мазнини, кетози и др. подобни, защото докторът направо ще я изпъди.  hahaha

# 392
АГИ  :bouquet:2 дни изкарах само на месо и мазнини,но днес 6те си хапна малко и кисело зеле!на обед си забърках варени яйца с масло о заквасена сметана....мн приятно се полу4и..за ве4еря кисело зеле с свинско/мн 6те ме подуе това зеле,но пак ми се е прияло..../много съм зле с вц-то.ни6то не помага нито 4ай сена,нито мазно,нито ни6тооо Cryказаха ми англййска сол да пия оба4е ми се струва адски гадно и не ми се иска..... newsm78

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 13:53 от aleksss14

# 393
благодаря и аз  Hug

# 394
advokat, морковите не са проблем, с тях е трудно да се прекали, напр. в салата зеле с моркови или като част от гарнитура или готвено. Другите грудкови - ами, пащърнакът е по-нишестен, но ако не се прекалява и с него, също може. Другите мисля, че са ОК, но не знам, честно казано, защото не ги ям, освен по минимално количество целина от време на време в готвено Embarassed

Кисело и прясно мляко - колкото по-мазно кисело, толкова по-добре. Прясното - ако не прекаляваш с количествата, а примерно малко в кафето, и ако не ти пречи, няма проблеми.

За майонезата Аглика е писала.

Желатинът е ОК, зеленият боб също.

Жижи, аз не бих използвала тези олия - от една страна излизат сравнително скъпо, от друга си мисля, че като има например мас, няма нужда от такива олия за пържене. За олиото от гроздови семки Марк Сисън съветва да се избягва, защото, противно на рекламата, се окислявало лесно, а и съдържанието му на омега-6 е много високо. За оризовото намирам в Уикипедия, че има сравнително равни пропорции наситени, мононенаситени и полиненаситени (омега-6) мазнини, така че то явно е по-добър вариант, но отново ми се струва, че няма смисъл. Както прецениш.

# 395
Добър ден  Simple Smile
Да дам отчет до тук - закусих с три яйца, маслини и три резенчета сланина.
Обяд - шопска салата със зехтин и пилешка пържола с кожата.
За вечеря съм предвидила свински пържоли.

Имам въпросчета - 1.първите дни при започване на режима имахте ли главоболие и как се чувствахте  Rolling Eyes
   2.Дъвка може ли да се дъвче?
   3.И как ще ми препоръчате да си направя бекон /днес си купих/  Laughing

Благодаря   bouquet

# 396
светлана,нормално е първите дни да има6 главоболие,отпадналост,може и свят да ти се вие!организмът ти не се е адаптирал към този на4ин на хранене,не се притеснявай,нормално е!наблягаи на мазното и може да си направи6 и айрян с сол,за да не се обезводни6 изведнъж!дъвки може,но не забравяй 4е имат подсладители,а те са много вредни-2,3 мисля 4е не са фатални!съжалявам но за бекона немога да ти кажа ни6то,и аз не знам кк се прави Embarassed

# 397
да си кажа и аз:

да, бременната може да спазва режима,още повече, щом качва доста
но ако до момента е била на смесено хранене, да направи прехода плавен
и още един плюс на режима - с това си гарантира нормално кръвно и кр. захар
и оттам си спестява разни неприятности като бременен диабет, подуване, задържане на течности и бременно кръвно (забравих точния медицински термин - сетих се:"прееклампсия" май беше)

именно такива са препоръките за хранене на бременни ако почнат да дигат кръвното напр

в темата има 2 лекари
ако се появят, предполагам ще се изкажат и професионално

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 17:23 от Анонимен

# 398
Най-подходящи за пържене са мазнини,богати на наситени мастни киселини-кокосово,палмово-стига да е натурално е много полезно,свинска мас, масло.Гроздовото,оризовото-са силно неустойчиви на висока температура-окисляват се!
Бекон си направих по тази рецепта http://makingitprimal.com/homemade-bacon/-от домашно свинско-вкуса няма нищо общо с купешкия.

# 399
По повод на палмовото олио: попадали ли сте на подходящо? Embarassed Много са ми го хвалили, но не съм купувала, само съм виждала, че има в Била например.

Ето статията на Марк за видовете: http://www.marksdailyapple.com/palm-oil-nutrition/#axzz2GvaK0sN6

# 400
Палмовото олио е изключително опасно и последните новини са, че е забранено за продажба в Дания, във Франция му увеличиха данъка сериозно ноември месец - 300 %, както и на продуктите правени с него (примерно Nutella), в Канада правителството задължи търговците да слагат индикация колко транс-мазнини от палмово масло на еденица порция се консумират и т.н. Моят съвет е да избягвате абсолютно всичко, в което има палмово масло. Всъщност, благодарение на начина на извличането му, чрез хидрогенеза, транс-мазнините в него са над 50%.

Ето ви една статия на френски, който чете
http://www.lapresse.ca/le-soleil/dossiers/dans-mon-panier/201211 … e-alimentaire.php

Там се казва в самото начало, че палмовото масло увеличава доста сериозно т.нар. лош холестерол, без да намалява "добрия" все пак.

# 401
светлана,нормално е първите дни да има6 главоболие,отпадналост,може и свят да ти се вие!организмът ти не се е адаптирал към този на4ин на хранене,не се притеснявай,нормално е!наблягаи на мазното и може да си направи6 и айрян с сол,за да не се обезводни6 изведнъж!дъвки може,но не забравяй 4е имат подсладители,а те са много вредни-2,3 мисля 4е не са фатални!съжалявам но за бекона немога да ти кажа ни6то,и аз не знам кк се прави Embarassed
Благодаря ти   bouquet

# 402
Говорим за натурално палмово масло, нехидрогенирано. На етикета би трябвало да пише. А когато се отхвърля, това е от една страна заради хидрогениране - това абсолютно не е полезно, а направо е вредно. От друга страна го отхвърлят заради високото естествено съдържание на наситени мазнини. Но това не е никак вредно Sunglasses Зависи какво е маслото. Натуралното вероятно е доста скъпо и не се намира лесно, а това, което се използва по-масово и се влага в някои млечни продукти, вероятно е хидрогенираното. Моят въпрос беше за натурално палмово масло.

# 403
Аз доколкото разбрах няма такъв "натурален" начин да се извлече въпросното маслото. Едва ли ще намериш такова, което е извлечено без хидрогенезис.

# 404
Ами, ако няма, значи няма да купувам Sunglasses Не съм тръгнала да го търся, но ми е наистина любопитно, защото авторитетни хора го препоръчват - хора, на които имам причини да вярвам Wink И винаги трябва да се четат етикети.

Общи условия

Активация на акаунт