УЗД

• 1 747
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте мами, бях на гинеколог за профилактичен преглед с направление и лекарката ми каза че УЗД не се поема от здравната каса. Там звънях никой не вдига. Обадих се в друг център и там ми казаха че се поема от ЗК. В крайна сметка кое е истина?

# 1
Ултразвуковият преглед от акушер-гинеколозите не фигурира като самостоятелен вид дейност, заплащана от здравната каса. Това значи, че лекарят го прави по своя преценка, ако счита че му е необходим и той е в рамките на цената на прегледа, каквато е определила касата. Това е разликата с други специалности, където има ултразвукови прегледи като отделна високоспециализирана дейност със своя цена. Профилактичните прегледи в гинекологията не предполагат извършването  на ултразвуков преглед, ако няма някаква съмнителна находка. Така че не стои въпросът дали се "полага" или не ултразвук, защото преценката е на лекаря дали ще го използва. Затова акушер-гинеколозите, работещи по договор с касата, са длъжни да разполагат с ултразвуков апарат, въпреки, че не получават някакво конкретно заплащане когато извършват преглед с него. Имайте предвид още, че за профилактичен преглед касата заплаща половината от цената за преглед по повод на оплаквания или това е под 8 лева. Преценете това колко е и какво може да се очаква срещу такава сума. Добър апарат струва толкова, но с четири нули отзад.   

Общи условия

Активация на акаунт