Коледна звездичка грее, Октомврийче все повече се смее!

• 25 883
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • София
И Зарко има белег отзад на вратлето, почти се покрива от косичката. Но, честно казано, бях убедена, че ние сме го направили, защото точно с тази част ляга върху ръката когато яде  newsm78 Между другото, разните му там бенки и тем подобни се появяват след 1 годинка, така че нищо не се знае  Simple Smile

А пък предишната нощ, като една истинска добра майка  Crazy записах на телефона Зарчето как плаче, а след това му го пусках и искрено се забавлявах, как не можеше да разбере откъде идва звукът и какво става  Mr. Green Но поне преставаше да мрънка  Peace

Последна редакция: сб, 12 яну 2013, 02:35 от -=Деси=-

# 676
Ох,седя си в този ранен час, цедейки се отново и си размишлявам: информацията в нета за добро или за зло е?След като разгледах и тук предложените книги и разни други инфо-та започвам да се обърквам.Трябва ли детето да има режим?Със сигурност - да, но създаден от мен или от детето?В едната книга пише, че когато реве и не му обръщаме внимание, бебето се чувства изоставено,дори в едната книга пишеше,че това означавало:"Мразя ви!За какво съм се родило,след като никой не ми обръща внимание?"Цитирам по спомени.В следващия момент някъде другаде четох, че пък не оставяйки бебето да пореве, то  един вид намира начин да се налага.И как едно бебе кърмено на поискване има режим примерно?Да, то си прави 3 часови паузи, но то си е намерило ритъма, т.е. не е създаден от майката.
Нова тема, по която много четох:захранването:с плодово или зеленчуково пюре?Едни казват плодово,защото бебетата имали афинитет към по - сладки храни.Другите казват зеленчуково, защото опитало първо сладкото плодово пюре, няма да яде после по - безвкусните зеленчукови пюрета.
И, ето една майка, като мен, която за първи път е майка, стремяща се да бъде повече информирана,за да отгледа по най- добрия начин детето си, се оказва доста объркана.
"Истината е някъде там?" - както се казваше в един сериал.
Сори, за дългия пост и това отклонение,ама нещо ме изби на писане  Embarassed

# 677
  • Бургас
Здравейте мили мами   bouquet
Srebrina съвет не мога да дам, защото всяко дете и семейство си е различно,  но мога да споделя моя опит. Минах през почти всички методи на отглеждане и мисля, че най-накрая открих моя. В момента бебчо диктува правилата и всичко е кротко и спокойно. Яде когато поиска. Горе долу на 3 часа сам си го направи, но понякога когато ми намалее кърмата цоца когато реши и от двете гърди. Спи като му се спи. Постоянно го гушкам, спи при мен понякога и е на лице едно спокойно и щастливо бебе. Съответно и майка му не е кълбо нерви Simple Smile Гукаме си, смеем се, играем. Като се измори заспива. Понякога се налага аз да го погушкам да заспи, понякога сам си заспива. Понякога иска биберон, понякога не иска. Нямаме никакъв режим, но и ние не сме семейство с режим.
Та според мен бебчо има нужда от спокойствие и любов. Важното е да усеща любимите хора до себе си. Има 10 начина на захранване. Едното ми дете е захранвано педагогически от 2рия месец със сок и немски режим. Яла е най-вече от бурканчета.А е и кърмена само 1 месец, защото майка и не знаеше как. Жива и здрава ми е, но се измъчихме със самия процес. Второто от 4 месец започнахме като аз и правих зеленчуковите пюрета. Кърмена е до 6 месец. И тя ми е жива и здрава и на мен ми беше малко по-лесно /и по-евтино/. Сега с малкия юнак още нямам стратегия. Добре ми е само на кърма и хич не ми се почва захранване. То ще си покаже. Да почне да седи стабилно пък после ще му мислим.
За това дали плодово или зеленчуково всеки си решава сам. Достатъчен стрес е за детето, че минава на лъжица, че да му давам и гадно зеленчуково пюре. Обаче може малко картоф с кърма да му се пасира. Не съм решила още и как Simple Smile .
Моят извод е колкото по-спокойно бебе, толкова по-спокойна мама и обратно Simple Smile Не им се притеснявайте, няма да се счупят. Това, че в 12часа трябвало да яде зеленчуци, ама сме навън и ми е по-лесно да му дам нещо готово не е повод за изтерясване Wink
Гледайте си ги дечицата, радвайте им се, играйте с тях, че после като пораснат и почнат да имат собствеено мнение .....
Ще си ги гледате така, че да са си от вашето семейство. Ако имате стриктен режим и бебчо трябва да има. Ако сте като нас в последния момент решавате и стягате багажа за някъде няма как и децата да са с режим. Слушайте себе си и детето. Кой какво писал няма значение.
А сега ще ви оставям, защото мойта Светлинка се събуди и ми се смее и ми гука
 Hug
П.П. Дано не ви звуча като някоя луда лелка Simple Smile Това е моят опит и не го натрисам на никой  Heart Eyes

# 678
Сребрина, и аз като тебе съм попадала на тези различни становища и също се обърках.  Simple Smile При каката всички ми казваха да се ръководя по бебето и че то си показва какво иска. Аз се чувствах некадърна майка, защото като първо дете не можех да разчитам всички сигнали. Не исках да я нося на ръце много, защото домакинската работа чакаше на мен, а и си мислех, че така мога да я разглезя. Един вид като плаче бебето и разбере, че така му обръщат внимание, винаги ще прави така и ще се опитва да изглежда нещастно, за да го вземат на ръце. А сега нещата се получиха от само себе си. Катрин си седи и самичка в кошарата, когато се събуди без да плаче и си разглежда ръцете или играчките. При каката търчах на всяко изплакване, а сега отивам тихо до вратата и чакам да чуя дали ще изплаче отново - ако продължава да реве, значи има проблем, ако не плаче, отварям леко вратата, за да я видя - или е заспала отново, или си играе, оставям я малко така и след това отивам и или я вземам, за да правим тоалет, или си поиграваме малко. Да захранването - също много противоречиви мнения. Каката я захраних на 2 месеца (не знам всъщност това захранване ли се води) със сок от ябълка, после сок от морков (цедях сама и двата вида сок), после жълтък (тогава се даваше на 4месечна възраст), после картоф. Здрава е, не е боледувала сериозно. Така че не се притеснявай. Зълва има дете на 2 години и тя ми каза, че най-добре било да се захрани с тиква, защото тя е нещо средно между плод и зеленчук. И ако позволиш един съвет - смеси тиквата с кърма или АМ (каквото даваш на детето) така по-лесно приемали новата храна (сигурно го знаеш  Peace). И се въздържай да подслаждаш допълнително пюрето, защото има опасност детето да свикне със сладка храна и след това да откаже солена.

За себе си аз реших (засега  Mr. Green) да захраня с тиква (имаме домашно производство), но това ще стане около 5-6месец.

За родилните петна: каката се роди с нещо като белег на дясното бедро, сега малко се е увеличил. При Катрин не съм забелязала, единствено има между веждите нещо като разширен кръвоносен съд (наскоро го забелязах) и е с формата на обърната цифра 5.

# 679
  • USA
Сребрина,  Laughing. Много ми харесаха размишленията ти. Всичко опира до родителската философия и до детето, в крайна сметка. Според мен до една възраст е хубаво да те води детето, после то самото си има нужда от граници и правила. Ти и детето ти определяте тази възраст. Сигурна съм, че едно 3месечно не реве за да се налага, виж при едно 2годишно са по-различни нещата.
За захранването, в САЩ се започва от каши  Mr. Green, ето ти и трети вариант. В Южна Америка започват с авокадо, там в някои държави авокадото е зеленчук, в други е плод.  Laughing Избираш си един вариант, който е логичен и последователен за теб и го следваш, това е формулата. Започваш от ниско алергични храни към високо алергични и караш бавно и полека. Не е толкова сложно, ще видиш. Много ми стана мило да те чета, напомни ми на мен от преди пет години.  Hug

# 680
И сега въпрос към консултантите-от няколко дни моето момиченце се дърпа от гърдата..извива главичка на другата страна и писка..аз я придърпвам пак но тя упорито отказва..а знам и виждам че е гладна...да не би да се касае за т.нар кърмаческа стачка?С аккаво може да съм я предизвикала?позасилих яконсумацията на риба тези дни..дали нещо не се променя във вкуса на млякото?Забелязвам че като започна да и разтривам краченцата тогава се поуспокоява и спира да писка и започва да яде..-във всеки случай не яде интензивно  и бързо както по-предните дни.. newsm78
ciao-ciao, как сте сега, има ли някаква промяна?
Споменаваш, че подозираш кърмаческа стачка. Дали си попадала на тези две статии – Кърмаческа стачка и Кърмаческа стачка: когато бебето казва „Не”? Разпознаваш ли описаното поведение и при вас? В тези статии са посочени някои от евентуалните причини, както и идеи какво може да помогне да се преодолеят подобни периоди.
Има ли моменти, в които момиченцето ти суче по-спокойно (например – когато е сънена, когато е тъмно и т.н.)? Ако да – тогава може да се възползваш от това и да и предлагаш в подобни моменти. Някои майки са забелязали, че ако кърмят в затъмнена стая, бебетата са по-склонни да засучат. Дали си променяла козметиката си напоследък (парфюм, сапун, душ-гел и пр.) – случва се бебетата да реагират на нова миризма. Замисляш се дали засилената консумация на риба има връзка – малко вероятно е, но би могло да има някакво влияние. Откакто забеляза това, хапвала ли си риба – има ли някаква промяна? Да ти се е възстановил цикълът? Затрупах те с въпроси Flutter, но може те да помогнат да се разбере какво провокира това поведение и съответно – какво може да помогне.

Доста майки споделят, че в подобни моменти им помага да прекарат повече време гушнати с бебето, кожа-до-кожа. Това действа благоприятно – успокояващо и релаксиращо и на двамата. Дори и да не и предлагаш да суче – просто да лежи върху голята ти гръд, да усеща топлината, аромата, допира на кожата ти, да чува ударите на сърцето ти, да си подремне; отново да „опознае” и усети гърдите ти – възможно е и сама да пожелае да засуче. Няколко изцедени капчици кърма, оставени по зърната ти, може нежно да възбудят сетивата и „апетита” и. Ако не желае да засуче – може да я поуспокоиш (споделяш, че харесва масаж по крачетата – чудесно е, че си го забелязала – може да се възползваш от него) и да опитате по-късно, т.е. да не настояваш твърде много, за да не се изнерви тя и това да има обратен ефект. Ако можеш – опитай и ти самата да си спокойна, да си уверена, че ще се справите – бебетата много улавят емоциите на мама, и ако мяйката е неспокойна и изнервена, твърде възможно е и бебето да реагира така – получва се ефектът на огледалото.

На тази възраст бебетата стават все по-социални – опитват се да опознават света, да разгледат и пипнат всичко Grinning, а това може да се отразява и на кърменето – бебето се извърта, дърпа се от гърдата, не иска да губи ценно време за опознаване на света, докато суче. При "разсейващи се" бебета може да помогне, ако майката си сложи нещо пъстро на врата, например - шарен шал или някакъв пъстър гердан (който да е и здрав, с цел безопасност) - те биха могли да привличат вниманието на бебето и да го задържат по-дълго време към гърдите на мама, да суче по-спокойно.

Как мислиш – дали е възможно момиченцето ти да се сърди на по-слаба струя? Ако набързо изсуква "по-лесното" и после да няма търпение за следващата порция и затова да нервничи? Смяна на позата или леко изцеждане преди кърмене, прилагане на компресия и нежен масаж по време на кърмене, могат да имат ефект. Ти да се отпуснеш, да се настаниш удобно, нещо за пиене (вода, сок, айран, чай, мляко и т.н. - каквото обичаш), да си създадеш уютна и спокойна обстановка.

Случва се понякога да има по-трудни моменти - важното е спокойствие, търпение и да не губим надежда. Надявам се да има подобрение при вас – пиши как сте. Hug

# 681
Сребрина  Hug А това някъде там (където се е скрила пустата му истина) все не мога да открия  Laughing
Съществуват много теории. За съжаление част от тях са създадени , за да противостоят на вече наложени практики  Laughing
Аз също съм много объркана, но се старая да не мисля предварително (както си се бях психирала сам сама през бременността Mr. Green ), а ще разчитам на инстинктите си, според нуждите и стремленията на детето Simple Smile Естествено, че ще поглъщам и книги по темата, но ги възприемам по - скоро като ориентир Simple Smile
Сега да ви се оплача. Александра се събуди в 5:30 и заспа чак в 7:00. Падна едно люлеене, шъшкане, и какво ли не  Laughing Друг път не го е правила. Обикновено сер събужда за хранене, хапва и веднага заспива. Най - неприятното (и срамно) от цялата ситуация е , че аз се изнервих и чак ми идваше да я напердаша  Embarassed Явно трябва доста да работя над себе си, ако не искам да даря  още един нервак на нервното ни общество Sad

# 682
Сребрина, аз се съветвам да постъпваш така, както чувстваш. Майчинският инстинкт е нещо наистина уникално. Аз от страх да не се обърквам или плаша, спрях да чета из нета. Защото честно казано не вярвам много на източниците там.
За захранването съм чела главно тук. Всяка майка различно процедира, но повечето са стартирали със зеленчуково пюре. Ами смятам и аз така да постъпя, а ако не и хареса на Елина, просто ще минем на плодови. Не е болка за умиране я Simple Smile
Никога не сме имали режим. Детето само си го определя. Смятам, че за нас така е най-правилно. Има дни, в които детето иска повече да хапва, по на често, други не. А и с тези режими, имам чувството, че сме в казармата  Laughing
Когато детето ми плаче винаги отивам и я гушвам. Тогава виждам и усмивката и. Знам, че тогава тя се чувства защитена и обичана. А това за мен е най-важното. Не смятам, че бих я разглезила така. Просто по този начин искам да покажа на дъщеря си, че аз винаги ще съм до нея. Просто не мога да опиша спокойствието, което излъчва, когато ме хване за пръстчето.. Безценно е!

# 683
tsveti_do, явно на теб ти се е спяло и затова ти е било нервно. Не се притеснявай, всяка майка минава през този период. Знаеш, че бебка е нахранена, преобута и трябва още мъничко да поспи, а на нея и` се играе, полюлей я, ако стои спокойно в леглото си и не плаче, я остави, нека се научи сама да се забавлява (според едната теория за отглеждането на детето, то трябва да се приучи само да се успокоява), ако пък плаче, я гушни и може да продължите съня в твоето легло.  Hug

Според мен режимът донякъде успокоява детето (поне моите наблюдения са такива). Е, на тази възраст е трудно, а и не е наложително да се спазва строго, без отклонения, като в казарма. Например долу-горе по едно и също време да е вечерното къпане, след това се облича пижамка (или просто други дрехи, различни от тези, с които детето стои през деня), нахранва се и се слага да спи. Вярно е, че на бебето може точно по това време да му се играе, но човек не трябва да се поддава (ако трябва ще попеете, ще разкажете приказка), ще изгасите лампата. Аз така процедирам от началото и сработи. Вярно е, че ми се искаше къпането да е в 20-21ч. , но таткото не може по това време да ми помага, а и забелязах, че Катрин предпочита да заспи по-късно (към 23-24ч.). После прави дълга нощна пауза, което ме устройва. Това е, което постигнахме като режим, напасвайки се една към друга. През деня е по-различно, обикновено спи повече преди обяд, като се събуди се гушкаме, играем, преобувам я и след това я храня. После или заспива, или играем още малко и след това заспива.

Момичета, да не забравя пак нещо, което отдавна мисля да пиша. Става въпрос за здравно - осигурителната книжка на детето( синята на цвят, която се ползва при посещение при стоматолог по здравна каса). Напомнете на педиатъра, че трябва да ви издаде такава. Вярно е, че сега не ви трябва, но на педиатрите, не знам защо (май не им се виси по опашки в здравната каса), не им се бърза когато трябва да издадат ЗОК и става така, че на вас ви е нужна, а я нямате, а защо да не се възползва детето, когато има нужда.

# 684
Момичета, нашите крусти по лицето нещо много се влошиха. Едно на ръка дето са едни релефни жълти такива, ами и са зачервени. Все едно обрив. Чудя се вече какво да ги правя. Досега мажех със зехтин, търках в банята, ама все си стоят. Че и по зле става сякаш. Дайте идея какво да ги правя, с какво да мажа. Някой беше писал за Нартхерцен, добре ли ви подейства? Други идеи?

# 685
Fortunа, последният ти пост се отнася напълно и за нашия режим и подход.
Hugsy, напълно споделям написаното от теб - по-добре не бих могла да формулирам вижданията си относно отглеждането на децата.
nade_91, и двете ми деца имат родилни белези. На сина ми е точно по средата на челото като плиснати капчици. Има също и върху клепачите на двете очи. Трябва да кажа, че като се роди така декориран, бях притеснена, още повече, че педиатърката не ме успокои, че ще се махнат. Но с времето петната съвсем избледняха и сега се виждат, само когато плаче или се напъва.
Бебка пък се роди буквално с алени клепачи, също има мъничко на челцето и нослето. В болницата се бяха притеснили и все ми казваха, че бебето има червенина около очичките, даже в картона й го бяха написали. Може би се притесняваха да не ги обвиня, че те са й направили нещо. Но аз като знам, че първото дете ми беше така, не се притесних въобще. Вече започнаха да избледняват. Не знам на какво се дължат - слаби капиляри ли са, от притискането на личицето към утробата ли, или просто си е ген... Важното е, че не са страшни и постепенно минават, но отнема няколко месеца поне.
dion, крустите доколкото знам добре се повлияват от Стелакеър на Мустела.

# 686
Огромни благодарности за отговорите. За сега се поуспокоих, но може март пак да се появя с въпроси. Ще си дам една седмица още по старому, после ще мисля дали да се изцеждам, за да складирам кърма. До април има време...Може да започна с кърмене сутрин, обед, вечер и през нощта, включително дните, които съм у дома (три от седем) когато иска (не знаех, че е възможно). Ако стане невъзможно винаги мога да махна обедното кърмене и след като вече съм тръгнала на работа.
Иначе Филип ще го гледа майка ми, която скоро ще дойде да живее при нас. Тя ми помага и първите седмици, така че той ще е свикнал напълно с нея и на мен ще ми е по-спокойно, защото освен, че е млада баба и обожава внука си е педагог, обича децата и знае как да общува с тях. Освен това таткото също ще си вземе един ден в седмицата да е с детето, а той е много добър татко и участва редом с мен в гледането на детето. Мисля, че на Филип няма да му липсва обгрижване. Дано да е така!
dolce_vita, нещата ще се подредят по един или друг начин. Филип е обграден с много обич и внимание, отново ще бъде с най-близките си хора и вероятно това много ще спомогне за плавната и лека адаптация, всички заедно ще се справите. Щом има желание, с малко упорство, търпение и гъвкавост, нещата биха могли да се получат в желаната от вас посока.
Ще се радвам да споделяш как сте и ако можем да сме полезни с нещо – насреща сме.
Hug

Здравейте пиша във връзка с моя проблем. Нещата вече са наред още същия ден направих всички препоръки  и си купих Лецитин още на следващия ден имаше подобрение,а след още един болката напълно изчезна кърмим се с пълна сила и се надявам да е още дълго време.
Благодаря ви за помоща
Поздрави Лора
Лора, радвам се, бързо са се оправили нещата, пожелавам ви спокойно кърмене! Heart Eyes

# 687
dion, крустите доколкото знам добре се повлияват от Стелакеър на Мустела.
Потвърждавам защото го ползвам също, падат си самички!

# 688
  • София
За захранването: аз мисля да се доверя на акушерката, която водеше лекциите за бременни в "Лабиринт". Посетихме няколко лекции - каквото каза, всичко ми свърши работа. Та тя препоръчва захранването да започне със зеленчуково или плодово-зеленчуково пюре  Peace Мисля, като наближи времето, да отида да изслушам въпросната лекция и да се ориентирам по-добре. Ето тук малка извадка от нейния блог (и точно това пише - да се смесва с кърмата или АМ  Peace):
Скрит текст:
Най-често първо се замества обедното хранене/кърмене. Преди него предложете на бебето няколко лъжички от зеленчуково или плодово-зеленчуково пюре - новата храна. Ако бебето е неспокойно или много гладно, предложете му първо гърдата или му дайте малко адаптирано мляко и след това предложете пюрето. После дохранете с кърма или мляко. Постепенно увеличавайте количеството с по няколко лъжички до достигане на препоръчителното количество за възрастта. За да заместите пълноценно едно хранене, пюрето трябва да бъде с мляко (кърма или адаптирано мляко). Следващото хранене, което се замества е следобедното – с каша. Ако първо сте въвели каша, после въведете зеленчуково пюре, после въведете жълтък, после – месо. Интервалите при въвеждане са около 2 седмици за всяка нова храна
Мен тази нощ ужасно ме боля коремът  Tired По чудо Зарчето се съобрази и спа, но след това...  ooooh! Проспа яденето в 4, яде в 5 и оттам до 8 сутринта ме направи луда. Думата "бебевалеж" за малко да придобие нов смисъл - направо ми идваше да отворя прозореца и да го метна оттам  #Cussing out Накрая му налях в устата доза "Еспумизан": дали по случайност или от него, но заспа още докато го слагах в леглото  Blush

Фортуна, мерси за информацията, изобщо не знаех за тази книжка  Hug

# 689
Въпрос към ЛЛЛ консултант  Положението е такова.....дъщеря ми е изцяло на кърма и сме нямали някакви съществени проблеми до сега, засуква добре, не разранява зърната ми. От скоро прекъсва сукането на едната гърда. Започва добре , но през 2-3 засуквания пуска зърното, аз пак го вкарвам и така малко насила  хапва от лявата гърда ( тя  мисля, че е по-пълна и с по-силна струя, поне като цедя  от там изцеждам повече и по-бързо).  Това е от около седмица, с дясната няма никакъв проблем и никаква промяна от преди.   Какъв може да е проблема и как да го разреша?

Общи условия

Активация на акаунт