На пазар в Лозенград и Одрин - 5

• 205 952
  • 733
  •   2
Отговори
# 330
Аз никога не съм яла в техните заведения и не ми е ясно, тази цена примерно 10 тл. за тава джигер (или там както се пише и казва) за колко  порции или грама е?

# 331
В заведение седнете ли, едната порция грубо е 10 лири  Peace

# 332
  • Бургас / UK
Аз никога не съм яла в техните заведения и не ми е ясно, тази цена примерно 10 тл. за тава джигер (или там както се пише и казва) за колко  порции или грама е?

Цената е за една порция,но чинията е доволно пълна,а отделно винаги носят хляб,салата и един,много вкусен лютив сос.На мен,например,една такава порция ми идва адски много и винаги остава... Mr. Green

# 333
  • София
Има вариант и за сандвич за около 5 лири. В хлебче като за дюнер ги правят, но понякога е и в пластмасова тарелка като всичко е поотделно - салата, дроб, люта чушка и хляб. Мъжът ми не пропуска да си купи, когато туристическите агенции ни дават по 1 час време за Одрин на връщане от Истанбул. После го яде в автобуса.  Laughing

# 334
  • Варна
Може ли някой синтезирано да каже,понеже реших инцидентно да отида на ден до Одрин с автобус,откъде,какво да купя най-евтино.Ще търся препарати за пране,кори забаница,маслини,тяхното сирене ,баклава и локум,благодаря!

# 335
На 23. 11., ще ходим до Одрин.Интересуват ме магазини за прежда и мъниста .Ако някой ги е срещал ,ще помоля да ме насочи къде в Одрин мога да ги открия.
 newsm10

# 336
  • Пловдив
Може ли някой синтезирано да каже,понеже реших инцидентно да отида на ден до Одрин с автобус,откъде,какво да купя най-евтино.Ще търся препарати за пране,кори забаница,маслини,тяхното сирене ,баклава и локум,благодаря!
Първо ти препоръчвам ден-два преди да тръгнеш да разгледаш промоциите в магазин kipa (сайта го има на първа страница). Така ще си наясно какви са цените в търговския център. След това като пристигнете на търговиите  ще знаеш кое е по на далавера. От търговиите можеш да си купиш прахове, тоалетна хартия и т.н. Баклава и локуми има в целия град, но аз и тях, както и маслините купувам също от райна на търговиите. Те се намират до едно кръстовище с малко кръгово движение. Като застанеш с гръм към кръговото не уличката на право, а тязи в ляво от нея. След около 200м в ляво и в дясно има 2-3 магазина за маслини, зехтин и т.н. Аз от там купувам. Там има и едно магазинче от където взимам и солети за мъжа ми (1лира пакетчето). В пакета са около 30-тина дебели сусамени солети. Задължително 1 кашонче за ММ.
Кори за баница вече купувам само от синия пазар (работи само в събота). Там ги продават на бройка. Аз в къщи си ги пакетирам по 3 в пакет и ги слагам във фризера. После карам с тях месеци и нищо им няма.
Сирене, кашкавал и кисело мляко взимам само от Кипа-та.

# 337
Сещате ли се къде в центъра на Одрин има хранителен магазин? Имам някакъв неясен спомен,че  май беше срещу джамията Селимие, пресича се на светофар и малко  след аптеката ... newsm78

# 338
Здравейте,
Предстои ни пътуване до Лозенград и искам да попитам някои неща.
Кашкавала и сиренето - от щанд или вакумирани купувате. Питам за магазини Кипа и Мигрос.
Киселото мляко  - с каймак или без каймак, на опаковката ли пише какво е и на турски ли пише.
Когато ще ходим времето няма да е много хубаво - има ли някакви магазини тип затворен търговски център, в който да се шляем и да се скрием примерно от дъжд.
Някаква централна улица  за разходки има ли?!
И има ли нещо като закусвални с гюзлемета, техни закуски примерно?!
Мисълта ми е ако не сядаме на заведение има ли улична продажби на различни храни- гевреци, дюнери, и т.н.

# 339
И тези плодови сапуни, за които говорите, къде се продават и как изглеждат?!

# 340
  • София
Здравейте,
Предстои ни пътуване до Лозенград и искам да попитам някои неща.
1.Кашкавала и сиренето - от щанд или вакумирани купувате. Питам за магазини Кипа и Мигрос.
2.Киселото мляко  - с каймак или без каймак, на опаковката ли пише какво е и на турски ли пише.
3.Когато ще ходим времето няма да е много хубаво - има ли някакви магазини тип затворен търговски център, в който да се шляем и да се скрием примерно от дъжд.
4.Някаква централна улица  за разходки има ли?!
5.И има ли нещо като закусвални с гюзлемета, техни закуски примерно?!
Мисълта ми е ако не сядаме на заведение има ли улична продажби на различни храни- гевреци, дюнери, и т.н.

Скрит текст:
Номерирах въпросите, за да е по-лесно.  Wink
2. С каймак винаги са с прозрачен капак, за да се вижда. Пише Каymakli yogurt.
3. Освен за покрития им базар, който е успоредно на пешеходната улица, за друго закрито място в центъра не се сещам, но не виждам и колко можете да се шлияете вътре. Можете да го направите в търговския център, в който се намира Кипа или някой друг подобен магазин, но не са в центъра.
4. Да, има и е много приятна. Има много шадравани, които на тъмно са осветени и много шарени.
5. Има. Точно гюзлеме не сме срещали, но дюнери и подобни има в изобилие.
6. Сапуни има на почти всяка сергия в споменатия базар, в базара към Селимие също и на много други места. Сигурно ги има и по борсите и пазарите, за които съм чела в темата, но не съм ги посещавала, за да знам със сигурност. Впрочем преди години децата ми събираха такива сапуни като колекция и не ги използваха. Като ги намерих след няколко години се ужасих от смрадта им.  Mr. Green С други думи, използвайте ги, а не ги дръжте за красота.  Laughing

Извинявай, чак сега прочетох, че питаш за Лозенград, а не за Одрин.  Embarassed Написаното е за Одрин. Embarassed

# 341
  • Варна
Здравейте,в събота ходих на еднодневна екскурзия до Одрин и Лозенград,от Варна и въпреки дългото пътуване,останах много доволна.Ще споделя накратко моите впечатления.Специално за Одрин-има като архитектура какво да се види-българските църкви,джамиите,интересни фонтани навсякъде.От синия пазар не съм очарована,предимно китайски боклуци,разни малки сувенири и плодовите сапуни.Последните са супер кичозни и лично на мен не ми харесаха.За хапване,може да се опита пърженият дроб и одрински кюфтенца-тях ги опитах в Лозенград.Прежда видях на синия пазар,но не съм обърнала внимание колко струва.От гаражите за препарати съм доволна,вземете си турски лири,навсякъде приемат и левове,но по-евтино е естествено с тяхната валута.От района на складовете за препарати си купих и маслини-3 лири за килограм,много вкусни.От Кипа,в който можеш да се загубиш-сирене на промоция-6 лири килограма-много вкусно.Не беше вакумирано,а в пластмасови тарелки.Разбрах,че има някаква хубава марка за кашкавал-Истранджа,но не намерих и попитах една лелка за съвет.Показа ми калъп кашкавал,който преди малко опитах-наистина нищо общо с масовите марки у нас.Също от там ме посъветваха да си купя и техен зехтин в тенекия-беше към 22 лири за 3кг.Киселото мляко-пише на турски,че е с каймак,но се разбира-около 6 лири за 2,5кг-доста приятно на вкус е!Имаше доста неща на промоция,но човек не може да купи всичко.От аутлета Марги ...доста скъпи,предполагам и качествени стоки на известни марки,но само за детето взех една кукла.После Лозенград-от центъра баклавички и локум-12 лири кг,халва и тя толкова,но има и по-скъпи с шам фастък и ядки.Пак от там прослувутите кори за баница,не съм правила още,за да споделя мнение.Седнахме в нещо като ресторант да опитаме одринските кюфтенца-супер зле обслужване,мръсотия и една порция беше 9лири,за около 6 бройки супер мънички,които бяха донесени с гарнитурка суров лук...Предпочитам дюнери или нещо друго от техните специалитети.Пишете,ако имате въпросчета,докато ми е прясна информацията!

# 342
Тъй като се смесва информацията за Одрин и Лозенград тук и вече се обърках, къде какво има и  имам още два въпроса:
Уайкики в Лозенград има ли?!
На пазара в сряда какви стоки има и пазарлъка върви ли там.

# 343

Уайкики в Лозенград има ли?!

Има

# 344
Някъде на по централно място ли е?!

Общи условия

Активация на акаунт