Баща му се намеси...

• 33 272
  • 631
  •   1
Отговори
# 525
А традицията да се казва на свекървата "Майко" ...  Confused Ясно че е въпрос на лично усещане дали ще ти харесва да го правиш или не, но що за традиция изобщо е това? Според мене е в топ 5 на най-тъпите и за съжаление и в днешно време се случват семейни драми заради нея.

# 526
  • София
Добре, че детето ми като порасне няма да има и хабер от традиционни годежи, искане на ръце и тем подобни... Ако иска сватба, няма да я спирам.
Мен лично и до днес ме е яд, че не отидохме на едно екзотично пътешествие, вместо да се женим с близо 150 човека гости. Въпреки че всички казваха, че сватбата е била прекрасна, на този си акъл на секундата я заменям за екскурзия.  Laughing

# 527
  • София
За това не знам, зависи кой как го възприема. Често съъм чувала как ддори и съвсем леко и ненатрапчиво, хората правят разлика в обръщенията, например родната майка е "мамо", а свекървата е "майко", родният баща е "тате", а свекърът е "татко". Други използват тези обръщения служебно, както се обръщат към чуждите хора с "госпожо и господине", без да влагат емоция, а защото не им звучи да се обръщат на малки имена към родителите, нито с "госпожо" и "госпоодине". Всяка култура, всеки език има йерархия в обръщенията, и повечето хора я спазват като кодекс.

Добре де, защо тогава сте се съгласявали на сватби и ритуали, които не сте искали? Защо не сте се опънали, граабнали куфарите и заминали нанякъде? Значи, все пак, ви е било важно какво усещане имат родителите ви, не сте посмели да им счупите хатъра! Тогава защо постфактум се оплаквате и отричате наред? Изборите сте си ги направили вие самите, били сте пълнолетни като сте се женили!  Peace

# 528
Традициите за това са за да се нарушават Simple Smile
Аз от тях вземам най- ценното, а за остарелите мога само да си говоря.

Сега щерката се жени, както иска тя. Не съм я насилвала за нищо, защото не искам да и причинявам, това което се получи с мен.
 Но имахме малко разминаване, аз исках да я видя с бяла рокля, а тя каза че само кумовете и сестра и ще ходят да се подписват в гражданското и то без такива формалности според нея..
И така и направиха. Децата си знаят  Peace
Казват че после момичетата съжалявали че не са обличали булчинска рокля... Някой тук съжалява ли, че не е направил това? Ако има такива  Peace

Това с "майко и татко" си е голяма трагедия понякога... аз съм казвала и казвам и на двете ми свекърви. От уважение, но докато се преклоня... голям зор ми беше... на първата ме караха насила, а на втората сама пожелах да го направя  Peace
За разлика от сестра ми която каза че хич няма да каже... и сега нейните нито са майко, нито са лельо ... като онзи виц " Ало дало, ало Взело ..." ако го знаете  Laughing Laughing Laughing
Минаха 10 години, а се чувства, че  отношението им тежи и колкото по остаряват дъртите толкова по се засилва като че ли "омразата" ...
На зетя казах че искам да ми вика на име. И му е лесно на момчето... Майка съм да момичето си, а не на него че да ми вика "бабо" ... А баба ще съм на внуците си  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 529
А каква беше темата? Rolling Eyes

# 530
Всяка култура, всеки език има йерархия в обръщенията, и повечето хора я спазват като кодекс.

Е на тази традиция не може да й се вмени качество на кодекс. Не знам за повечето хора, няма как да познавам повечето хора, но много малко от тези, които познавам я спазват. А защо на тъста и тъщата се казва "баба" и "дядо" ми е пълна мъгла.  Laughing Ех, какви традиции имаме само.  Blush

# 531

Да бе каква беше ... и аз това взех да питам вчера ама май никой нищо не каза  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 532
  • София
Малковероятно е някоя да вземе, че публично да си признае, че й е криво за роклята, ако преди това е заявила, че нии рокли, ни сватби са важни. Човек има  нужда да бъде последователен.

Всяка култура, всеки език има йерархия в обръщенията, и повечето хора я спазват като кодекс.

Е на тази традиция не може да й се вмени качество на кодекс. Не знам за повечето хора, няма как да познавам повечето хора, но много малко от тези, които познавам я спазват. А защо на тъста и тъщата се казва "баба" и "дядо" ми е пълна мъгла.  Laughing Ех, какви традиции имаме само.  Blush

Защото си попаднала на хора, в чиято етно-културна област така се наричат тъстът и тъщата. В някои области на тъста муу казват "бабалък", явно идва от турския език. Традициите, колкото и да биват отричани нот някои хора като индивиди, са добре вкоренени и оказват голямо влияние върху хората и усещането им за принадлежност. Това най-добре се вижда при миграция - повечето емигранти имат период, в който се хващат здраво в родните си традиции, защото това ги запазва стабилни като индивиди в кризисния период на това да си сред чужди откъм култура и навици ора, и да си малцинство. Други минават в другата крайност - отричат всичко от "предишния си живот", само и само да се впиишат по-бързо. Във всеки случай хоата, които запазват като ядро връзката си с традициите, с които са родени и възпитани, преодоляват по-лесно кризата на мигрантския живот, защото не се чувстват като дъво без корен.
ние просто не сме свикнали в ежедневието си да вникваме в тези неща, плъзгаме се по повърхността, затова е много лесно нещо да бъде отречено на индивидуално ниво, а то е защото най-често човек не го разбира като символика и какво е в основата му.

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 22:14 от Andariel

# 533
аз съм казвала и казвам и на двете ми свекърви. От уважение, но докато се преклоня... голям зор ми беше... на първата ме караха насила, а на втората сама пожелах да го направя  Peace

Това с уважението не го схващам. Дали уважавам някого или не няма нищо общо с факта, че не ми е майка, както аз няма да съм майка на бъдещата си снаха. За мене това си е издевателство и манипулиране.

Упс, сватбената ми рокля беше червена, който факт ме усмихва и до ден днешен. Не че не ми купиха и бяла, но не я видяха облечена.  Laughing

# 534
  • София
На зетя казах че искам да ми вика на име. И му е лесно на момчето... Майка съм да момичето си, а не на него че да ми вика "бабо" ... А баба ще съм на внуците си  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

A може би не искаш да ти вика "бабо", защото си на 40.

# 535
Представям си мъжът ми да каже на майка ми "бабо" и къде ще бъде пратен.  Mr. Green Това сериозно ли? Не е ли обидно, че чак просташко?

Андариел, "бабалък" не бях го чувала.  Laughing Чувала съм "бабата", "дядото".

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 22:20 от Анонимен

# 536
аз съм казвала и казвам и на двете ми свекърви. От уважение, но докато се преклоня... голям зор ми беше... на първата ме караха насила, а на втората сама пожелах да го направя  Peace

Това с уважението не го схващам. Дали уважавам някого или не няма нищо общо с факта, че не ми е майка, както аз няма да съм майка на бъдещата си снаха. За мене това си е издевателство и манипулиране.

И за мен беше преди време, но с годините разбирам, че ставам не само снаха, а и дъщеря на тези хора. Особено ако са те приели с отворени обятия без дори да те познават, при положение че все пак вземам ценния им единствен син, който до този момент не е женен (а аз съм с две ремаркета- грубо казано) ... Как да не ги уважиш тези хора  Peace
То си е и до човека, а аз съм за традициите, но до тези които аз считам за правилни и които не накърняват достойнството ми Simple Smile

Alexandria37 не не мисля че ще си променя мнението за това  Peace Laughing Баба ще съм само на внуците си... Мъже може щерките да ми водят (да се женят и развеждат), всеки ли ще ми вика бабо?!?  виж внуците са друга работа  Wink Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 537
  • град-държава
Малковероятно е някоя да вземе, че публично да си признае, че й е криво за роклята, ако преди това е заявила, че нии рокли, ни сватби са важни. Човек има  нужда да бъде последователен.

Зависи от роклята...  Mr. Green
Да, предвид роклята, която имах със сигурност щях да съжалявам, ако не бях я облякла.

# 538

И за мен беше преди време, но с годините разбирам, че ставам не само снаха, а и дъщеря на тези хора. Особено ако са те приели с отворени обятия без дори да те познават, при положение че все пак вземам ценния им единствен син, който до този момент не е женен (а аз съм с две ремаркета- грубо казано) ... Как да не ги уважиш тези хора  Peace
То си е и до човека, а аз съм за традициите, но до тези които аз считам за правилни и които не накърняват достойнството ми Simple Smile

Права си, че е до човека. Аз нямаше да мисля, че е така. Оженила съм се за някой, който е приел факта, че имам две деца. Приел ме е той, макар че не е чудо голямо. Те какво имат да ми приемат? Нито се женя за тях, нито чакам нещо от тях. Едни роднински (даже не съвсем) отношения и толкова. Чак пък да им ставам дъщеря?
Вие явно сте си доста близки, което аз старателно и успешно избягвам вече доста години. Laughing

# 539
Упс, сватбената ми рокля беше червена, който факт ме усмихва и до ден днешен. Не че не ми купиха и бяла, но не я видяха облечена.  Laughing

Съгласно българската изконна традиция булката е облечена в червено. Това с бялата рокля е превнесено постфактум (през 20 в.) от Европа, а от тортените рокли направо ми се повдига.
Веднъж съм обличала сватбена рокля, когато се женеше най-добрата ми приятелка и искаше да види как изглежда отстрани. Викам, хайде и без това друг път няма да облека, още повече пък бяла. По-странно не съм се чувствала никога, все едно бях гардероб.
На майка роклята е била небесно синя, но по него време (края на 70те) на мода са били цветните булчински рокли.

Не знам защо много хора си мислят, че заветната мечта на всяко момиченце е да се види булка - никога не са ми минавали такива желания през главата, а и на сватби не обичам да ходя, че всичко е много режисирано за пред хората.

Общи условия

Активация на акаунт