МБАЛ Дева Мария, кв. Ветрен, Бургас - тема 12

• 71 355
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте момичета, включвам се в темата, за да чета информация за ДМ, тъй като смятам да раждам там. Към темата ме насочи poleta08, за което й благодаря. Имах много въпроси, на които получих отговор. Все пак искам да попитам колко по-рано се прави планирането на секцио? Аз вече бих искала да имам дата и да се подготвям, но не знам дали не е рано. Освен това в последния месец колко често трябва да се ходи на прегледи при АГ?   Simple Smile

# 526
  • Бургас
Все пак искам да попитам колко по-рано се прави планирането на секцио? Аз вече бих искала да имам дата и да се подготвям, но не знам дали не е рано. Освен това в последния месец колко често трябва да се ходи на прегледи при АГ?   Simple Smile

Датата трябва да обсъдиш с гинеколога си. Избрала ли си кой да ти бъде оператор? Заедно, с оглед на състоянието ти, ще прецените кога да бъде.
През последния месец ходих всяка седмица на тонове и преглед аз.

От моето планово секцио аз съм доволна, както и от отношението на мед. екип и условията в болницата, особено в сравнение с първото ми нормално раждане в МБАЛ ...  
Имам само 1-2 забележки: наложи се да чакам ден и половина консултация с лекар интернист, докато имах около 38 градуса Т и ме тресеше, добре че дежурният АГ д-р Ангелов ме прегледа и без да чакаме въпросната консултация ми назначи АБ, след това нещата започнаха да се оправят. В същото време пък съм много доволна от лекарката, която дойде да ме прегледа, макар и чак на другия ден. Но то съвсем без забележки не може предполагам, ако не е едно, ще е друго, важното е, че като цяло раждането на детето ми остана един хубав спомен. Чак ми се иска да потретя ... ама не ми стиска на тези години да се напъна за трето дете  Mr. Green
С две ръце препоръчвам като анестезиолог д-р Янев / в случай, че си избираш такъв/. И лично аз, много се радвам, че избрах спинална упойка, а не пълна.

# 527
Сибел Татарова ме прие, когато започна раждането, много спокойна, уравновесена и внимателна ми се стори, мисля, че няма да сгрешите с нея Simple Smile

# 528
  • Бургас
Мон, май трябва да те разпитам малко повече за твоето секцио...че до сега все четях за нормално защото искам нормално, ама ми казаха че пъпната врът е увита 2 пъти около врата на момата и може и да се наложи секцио. Задължително ли е да си правя уговорка 2 седмици примерно преди термин за секцио или може да се изчака да си тръгне раждането и тогава да решат дали да е секцио или нормално? При секциото със спинална, а не пълна, усещаш ли като те пипат и не е ли неприятно?

# 529
Аз бях секцио със спинална, усещаш само когато изкарват бебето, понеже натискат корема отгоре, иначе само леко придърпване се усеща, не е неприятно Simple Smile

# 530
  • Бургас
чувала съм че за някой е неприятно, затова разпитвам...мерси Неве Simple Smile

# 531
Аз бях секцио със спинална, усещаш само когато изкарват бебето, понеже натискат корема отгоре, иначе само леко придърпване се усеща, не е неприятно Simple Smile
А аз даже и това не усетих Simple Smile С анестезиоложката си говорихме сладко, сладко.. Чак бебка като проплака се сетих за какво съм там Simple Smile

# 532
  • Бургас
Задължително ли е да си правя уговорка 2 седмици примерно преди термин за секцио или може да се изчака да си тръгне раждането и тогава да решат дали да е секцио или нормално? При секциото със спинална, а не пълна, усещаш ли като те пипат и не е ли неприятно?

Eдно нормално раждане винаги може да премине в секцио по спешност.
Лично аз обаче не исках да рискувам така и затова предпочетох направо планово секцио - беше ми много по-спокойно и всичко мина идеално и без стрес.
Усещах като ме пипат, да. Спиналната упойка блокира само усещането за болка, останалите усещания се запазват. Но не е проблем. Освен това, за мен беше важно да бъда в съзнание, да знам какво става и да си видя детето, да съм спокойна, че всичко е наред и с нея, и с мен.
Отделно, 1-2 часа след операцията, все едно изобщо не ми беше слагана упойка. Нямах и прословутото главоболие, от което много хора се оплакват. Пълната упойка е много по-тежка за организма като цяло за мен и стига да мога, бих си я спестила  Peace

# 533
  • Бургас
МОн, а като те пусна упойката след 1-2 часа не те ли болеше от операцията...как беше раздвижването?

Кога дават бебчето в такива случаи? Можеш ли нормално да си го взимаш на ръце и да го кърмиш ако си със секцио? Имаше ли проблем с кърмата?

# 534
  • Бургас
МОн, а като те пусна упойката след 1-2 часа не те ли болеше от операцията...как беше раздвижването?

Кога дават бебчето в такива случаи? Можеш ли нормално да си го взимаш на ръце и да го кърмиш ако си със секцио? Имаше ли проблем с кърмата?

Боляха ме контракциите повече от разреза. Но това го има независимо с каква упойка си. Матката се контрахира и болката е неизбежна.
Раздвижиха ме на следващата сутрин. Болеше като ставах и първите няколко крачки, но нямах търпение да се размърдам и да си гушна бебка, стиснах зъби и толкова. Поне 2 часа изкарах седнала и в движение след първото ставане. Донесоха ми и бебето, носех си я, гушках я без проблем.
Ако човек стисне зъби и не се лигави излишно, болката се изтърпява. А и колкото повече се движиш, толкова по-лесно става с всеки изминал час и ден.
Нямах проблем с кърмата, още от втория ден си донесох и ползвах помпа /ръчна на Авент беше моята/ и кърмата ми тръгна веднага. Светлина Николова ми помогна много със съвети и внимание. Другите акушерки също. Ако имаш проблем, ще ти обяснят какво да правиш и ще ти помогнат, не се тревожи. На третия ден имах Т и ми беше зле, затова не можах да я кърмя, но веднага след като ми спадна Т, бебка си засука и всичко беше ок. При нас това стана на четвъртия ден, по принцип иначе става на третия. Ако държиш, може да опиташ и по-рано, стига да си в състояние.

# 535
  • Пловдив
Кърменето след секцио не е като след естествено раждане.Кърмата може да слезе на втория-третия ден след операцията, а може и да не слезе изобщо.Доста е индивидуално.

# 536
на мен ми слезе кърма на третия ден, тогава ми донесоха детенцето при мен, преди това два дни беше при тях. Раздвижиха ме на 6-ти час след операцията, просто се изправих и една-две крачки направих, но наистина колкото повече се движиш, толкова по-бързо се възстановяваш. И мен ме боляха контракциите повече, особено след дозата окситоцин, която ми биеха по 3 пъти на ден, но какво да се прави Simple Smile Но при мен това е трето раждане и е нормално да боли, когато се контрахира матката.

# 537
  • Бургас
За болките все ще ги изтърпя...просто се притеснявам дали ще мога да си вдигна бебето и да си я кърмя примерно ако имам кърма.

Иначе за кърменето само може да се надявам да слезе...друго няма какво да направя.

# 538
Таничка, ще го вдигнеш естествено, няма начин да не можеш, раната боли само когато се движиш, не когато вдигаш детенцето

# 539
  • Бургас
притеснявах се, защото нали казват да не се вдига нищо ще да не се отворела раната...затова.

Общи условия

Активация на акаунт