Пости 2013

• 82 992
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Включвам се и аз в последния момент да честитя празника и да поискам прошка Praynig Лек пост и от мен Hug

Простете ми,ако е ставало вече въпрос,но каква  мазнина(от по-традиционните) е разрешена през предстоящите дни?

През първите 5 дни не е разрешена никаква мазнина  Peace Под олио се има предвид растителна мазнина, независимо от какво е направена (зехтин, сусамово, бадемово олио, от гроздови семки, кокосово масло и т.н.)

Маслини (стига да са в саламура, а не в зехтин) и ядки може. Мед също...

За тахана помня, че дискутирахме, не е зле да видим пак мненията по въпроса Laughing

дядо хаджия, Благодаря ти за подробното обяснение Peace И тараторът и шницелите минават в списъка за тези пости, но направо не знам дали са подходящи за първите дни, толкова вкусни изглеждат, че направо ми се вижда грешно да ги ям в този период Crazy

И една новина - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=103839

И още малко за поста - http://dveri.bg/x9u3w

Последна редакция: нд, 17 мар 2013, 23:46 от brazilka

# 421
Лек и спасителен пост на всички   bouquet!

Бразилка, чудесна новина, наистина  Grinning! Дано да даде Господ Църквата ни да бъде удостоена с тази награда. Явно съвсем малко хора знаят, че БПЦ е била организатор на спасението на евреите. Аз нищо не знаех по този въпрос също.
Благодаря ти!

# 422
  • планетата Земя
Хоп троп при вас.С Божията помощ да изкараме поста без прегрешения

# 423
Добро утро. За мен от днес започват кулинарните изпитания за мен. Така се случи, че от днес ще ми се промени изцяло дневния режим и храната ще отиде на по- заден план. Затова днес ще заложа на ябълки и ядки, нямам възможност да мисля за друго  Rolling Eyes

# 424
И аз се записвам . Ще се постарая да спазвам поста .

# 425
  • София
...
За тахана помня, че дискутирахме, не е зле да видим пак мненията по въпроса Laughing

дядо хаджия, Благодаря ти за подробното обяснение Peace И тараторът и шницелите минават в списъка за тези пости, но направо не знам дали са подходящи за първите дни, толкова вкусни изглеждат, че направо ми се вижда грешно да ги ям в този период Crazy

И още малко за поста - http://dveri.bg/x9u3w

Отзад напред. Дали е грешно или не през първите дни на поста да се ядат такива храни - отговора го има в статията, която ти си ни дала като линк  и която аз току-що прочетох.

През постите аз спазвам едно правило дадено ми от монах на зографския манастир. Тогава той ми каза: „Стига сте гледали само какво ядете и какво не трябва да ядете и да превръщате поста в една мисъл какво ще ям. Ще намериш време да се затвориш в някоя стая дето никой няма да те притеснява, ще седнеш на един стол и първо ще се помолиш така както ти идва отвътре (тук аз го изглеждам с вдигнати вежди). Какво ? Седнал, седнал - така мисълта ти няма да е заета с тялото. И след като си се помолил ще се огледаш мисловно вътре в себе си ще си признаеш всички грехове и слабости и ще помолиш Бог да ти даде съответните сили и знания да ги изправиш и преодоляваш. После ще прочетеш малко от светото Евангелие. Ето това е поста, а не какво ще ядеш, па как ще си облечен, па дали да излезеш навън или не. И запомни - с мярка ! Нас монасите не ни гледайте, че се молим с часове и дни - на нас това ни е работата, а вашата работа е да си издържате семействата и да отгледате децата.“

Това разбира се Ви го разказвам май за втори или трети пък и пак за пореден път ще ви кажа, че то не е канон и не е правило. Споделям го само като личен опит. Иначе всеки, ако мисли, че трябва да има нещо специфично в неговия си пост, трябва да иде при свещеника и да го обсъди с него.

Сега за тахана. Доколкото той е смлени слънчогледови или сусамови зърна според мен би трябвало да не се приема за мазнина, само и единствено в случаите, когато съм него не е добавяна мазнина. Затова е редно да се чете съдържанието.

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 10:13 от дядо хаджия

# 426
  • Sofia
Здравейте момичета.Да се запиша и аз в редиците на новодошлите  Stop
До сега не сьм постила,но сега сьм повече от мотивирана да издьржа  Peace
Не е всичко глад да не се яде...определено като ида на цьрква и си трьгвам като нова от там.Това и ще тьрся тези дни успокоение на духа и тялото  Laughing
Успех на всички.А и кога по добьр момент от това да се поуттьрвем от понатрупаните килиграми и през зимните месеци.
Мислете позитивно бьдете отворени и добри кьм хората и близките до вас това е ключат кьм доброто   bouquet

# 427
  • София
Бразилка, дядо хаджия, благодаря!  Hug
Леки и спасителни пости на всички! С Бога и напред!

# 428
дядо хаджия съвета който сподели е истински. Моята духовна учителка ми казва същото, аз съм го споделяла тук мисля "...когато те почерпят с бонбон, благослови човека, вземи си бонбона, ако решиш го хапни, ако не го запази. Никога не казвай - ама аз постя, не мога и т.н. Идеята на поста не е само изтъкване, така пише и в Евангелието'Simple Smile

# 429
  • Sofia
Много ви благодаря за съветите и тълкуванията, които споделяте тук!
Аз реших първите пет дни на строг пост да съчетая с житния режим, така че да не се чудя кое как...

# 430
  • планетата Земя
Пишем ли кой какво е готвил,за идейки?

Закуска-сварени овесени ядки със сол и захар.Може да се добави зехтин/маргарин
Обяд-зелена салата,грах яхния /пресен лук,червен пипер,моркови,грах,един картоф/
Вечеря-сварени спагети с доматен сос и маслини

Като ми престърже имам под ръка-плодове,ядки,локум,сок.При мен номера е да имам нещо постно веднага да хапна,а не тепърва да почва да го готвя или пазаря

# 431
  • София
Здравейте, включвам се и аз. За пръв път ще опитам да спазя целия пост. Дано ни минава леко на всички! Успешна седмица! Simple Smile)))

# 432
  • Sofia
Таман си мислех да питам Зехтин дали може да се използва без да се смеете и маслини могат да се ядят нали?
Сега си варя любимото жито  Laughing

# 433
  • София
Таман си мислех да питам Зехтин дали може да се използва без да се смеете и маслини могат да се ядят нали?

Зехтин - не, маслини - да, ако не са в маслена саламура.

# 434
  • Sofia

Зехтин - не, маслини - да, ако не са в маслена саламура.
Мерси  Hug
Дано не сьм досадна с някой вьпроси ама ми е за пьрви пьт  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт