Пости 2013

  • 82 860
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  • Мнения: 8 494
.... За закуска - хумус с краставици и домати.
....

Бразилченце -нце -нце -нце -нце -нце -нце, я душа кажи на дядо ти хаджия тия там триъгълничета дето си ги наредила около чинийката с хумуса, като какви ще да са.  Thinking

# 181
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 651
Като сте отворили дума за боба и аз да споделя Mr. GreenПочиствам,измивам и варя около 10 мин,след което слагам около 1/2 лъжичка хлебна сода да кипне,бъркам бързо,че понякога излиза и от тенджерата #Crazy,варя още 2-3 минути и измивам със студена вода.После го изсипвам в тенджерата,прибавям олио,ситно нарязан лук,чушка(може и морков-аз без него) сипвам топла вода и го оставям да ври на бавен огън до пълно сваряване.Когато боба е сварен,слагам червен пипер и 1-2 лъжици доматено пюре и сол,повира още 10-ина мин. и воала готов е.Гъст,вкусен без запръжки и брашна.
За боб салата-първата стъпка с варенето и содата,после само олио и вода докато се свари боба.Изтива и му прибавям зелен лук(колкото искате,според вкуса,може и стар).Подправя се със сол,оцет и олио и ето ви и боб салата.Тя е една от традиционните ни постни ястия за Коледа.Аз много я обичам.Да ви е сладко Wink
Утре ще правя булгур,киноа и гъби и после ще споделя впечатления.

# 182
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 651
.... За закуска - хумус с краставици и домати.
....

Бразилченце -нце -нце -нце -нце -нце -нце, я душа кажи на дядо ти хаджия тия там триъгълничета дето си ги наредила около чинийката с хумуса, като какви ще да са.  Thinking
Дядо хаджия,аз не съм бразилченце,ама да си кажа  Mr. Green То под рецептата е написано,че се поднася с арабски питки,та това са те,нарязани.Аз ОБОЖАВАМ хумус,направо умирам за него,ама си го купувам готов,не съм се пробвала да го правя все още,давам го мързелешката  Mr. Green

# 183
  • Мнения: 2 551
Чефи-to, задължително ще пробвам твоя метод.
Отдавна не съм готвила фасул, а рецептата ти звучи доста съблазнително. Laughing

# 184
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 121
Като сте отворили дума за боба и аз да споделя Mr. GreenПочиствам,измивам и варя около 10 мин,след което слагам около 1/2 лъжичка хлебна сода да кипне,бъркам бързо,че ....
Това ускорява невероятно много готвенето на боба, но все пак като информация искам да кажа, че по този начин /със содата/ се унищожават абсолютно всички полезни свойства на боба. Каза ми го готвач и от тогава спрях да го правя, освен в много крайни случаи, когато ми трябва много бърз боб.
С хумуса съм безкрайно незапозната и затова ще следя начините и методите на приготвяне Thinking

# 185
  • София
  • Мнения: 8 494
За хумуса и неговите вариации (които май само аз правя - за вариациите говоря) сме писали в старите теми. Не знам ако трябва да повторим, защото този път решихме да отворим постоянно действаща тема.

Ето ви малко разнообразие от предишните теми:

Бадемов хумус

В дясно оригиналния хумус, в ляво обогатен с печени тиквички и домати

И ... хумуса от дивите кестени (в дясно царевично нахутени тортили)

Мдааа ... иначе казано хумуса си е пюре от нахут, амаааа ... при мене всичко що не е пюре от картофи му казвам хумус. Пък то май не е точно така.

# 186
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 651
Чефи-to, задължително ще пробвам твоя метод.
Отдавна не съм готвила фасул, а рецептата ти звучи доста съблазнително. Laughing
simpatikonia,радвам се,че ти хареса,ама виж milmich какво е писала за содата Mr. GreenАз така знам от мама и винаги така сме го консумирали.А за содата знам,че помага,после да не се подува корема и другите там производни... Mr. Green
milmich,хумуса е просто м м м...Докато следиш начини и методи отскочи до МЕТРО или Карфур и си купи и пробвай.Естествено,домашно приготвения сигурно е по-вкусен,но аз лично съм яла само купени и в турски ресторанти.
дядо хаджия,значииии,какви са тия снимки  #Crazy,трябва да лягам,а не да почвам да ям  Joy hahaha

# 187
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 121
Ох, аз идвам от рожден ден и като ви чета пак ми се дояжда..Много обичам фалафелчета, а те май точно от нахут се правят.
А какво по точно е хумус и каква е връзката му с нахута ThinkingДано въпроса ми не ви изглежда дебилен Mr. Green

# 188
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 651
Ох, аз идвам от рожден ден и като ви чета пак ми се дояжда..Много обичам фалафелчета, а те май точно от нахут се правят.
А какво по точно е хумус и каква е връзката му с нахута ThinkingДано въпроса ми не ви изглежда дебилен Mr. Green
milmich,виж първата публикация на тази страница от дядо хаджия,там пише хумус,като цъкнеш влизаш в блог с рецептата и ще видиш съставките и ще разбереш  Simple Smile Но  Naughty уверявам те,че на вкус е много по-добре от колкото изглежда Mr. Green
Забрайх и за фалафелчетата да изкоментирам,че и тях обичам,абе аз много неща обичам май  hahaha

Последна редакция: чт, 14 фев 2013, 22:41 от Чефи-to

# 189
  • София
  • Мнения: 478
.... За закуска - хумус с краставици и домати.
....

Бразилченце -нце -нце -нце -нце -нце -нце, я душа кажи на дядо ти хаджия тия там триъгълничета дето си ги наредила около чинийката с хумуса, като какви ще да са.  Thinking

Не е от най - добрите снимки и композиции, но трябва да е семпъл вариант на ето това - чипс от арабски питки Laughing

А този бадемов хумус, който пускаш ще го сънувам. Имам един неуспешен опит с него. Нещо не успях да го смеля на много ситно Cry Ще пробвам пак с по - дълго накисване другата седмица Peace

За боба - аз знам, че не е хубаво да се слага сода. При мен се сварява средно много добре за около 2 часа и половина и си предвиждам толкова време. От толкова приказки за боб направо се чудя дали да не накисна един за утре Laughing

# 190
  • София
  • Мнения: 565
Бразилка, това с чипса от арабски питки ми изглежда много добра идея! Хем е бързо, хем е лесно и ще ми влезе в употреба със сигурност- я с хумус, я с лютеничка или маслинова паста... Благодаря!

# 191
  • София
  • Мнения: 8 494
...
А този бадемов хумус, който пускаш ще го сънувам. Имам един неуспешен опит с него. Нещо не успях да го смеля на много ситно Cry Ще пробвам пак с по - дълго накисване другата седмица Peace
...

Значи аз не помня да съм го киснал много. Ама то като се каня да правя такива неща от предния ден си обеля бадемите, па ги накисвам и ако имам време ги правя, ако не оставям за следния ден. По принцип първо ги минавам на чопър и после ги обработвам с пасатора. Бадемовия стана хит у нас и се прави редовно.

Аз ако искате и импровизации на тема фалафели мога ви демонстрирам ама не знам после да не ме погнете с черпака.  smile3534 newsm62

Последна редакция: пт, 15 фев 2013, 09:37 от дядо хаджия

# 192
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 121
Аз ако искате и импровизации на тема фалафели мога ви демонстрирам ама не знам после да не ме погнете с черпака.  smile3534 newsm62
Искаме.. Embarassed

# 193
  • The point of no return
  • Мнения: 840
По принцип първо ги минавам на чопър и после ги обработвам с пасатора. Бадемовия стана хит у нас и се прави редовно.

Значи няма проблем да се минат с пасатора, след като са смелени на по-ситно от фууд процесора с S нож  newsm78  Питам пак, понеже точно онзи ден се чудих дали да не пробвам, но се опасих да не си повредя пасатора  Embarassed

# 194
  • Мнения: 508
Чета ви за хумуса... аз веднъж съм опитвала купен и веднъж се опитах да направя домашен, ама бях разочарована и от двете. Но сега като се замисля, явно хумуса е нещо много вкусно просто аз не съм попаднала на подходящия.
Ние днес сме на  салата с калмари и гъбена супа. За салатата с калмари установих, че много подхожда кориандър, аз го слагам на зрънца. Обичам да експериментирам с подправки. А гъбената супа за пръв път я направих с фиде вместо с ориз и мъжът ми повече я хареса.

Общи условия

Активация на акаунт