Отговори
# 645
  • София - град
Ати, бързо оздравяване. Вие със Софи ще ме скъсате с тия лъжливи зъби  Joy

Crossing Arms  Joy

Белвердеееееееее  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug  bouquet

Ати мила дано да овладеете положението

# 646
  • Стара Загора
еххххх никога няма да наваксам с това темпо на писане  ooooh!
Маги моля те сподели какви изследвания се правят за АБКМ.До сега където и да съм чела пише че са много малки на тази възраст и се практикува само диета при майката  Tired
Ати дано бързо да се оправя Вики  Praynig
Отказахте ме с този ориз,а бях решила с него да започна(някой ден  Laughing)
Белверде благодаря ти за споделения труд   bouquet
Аз пък изобщо не излизам,ще си изнежа детето -знам,ама къде да я водя в този студ  ooooh!
Моята мишка очевидно се развива доста по бавно изобщо не се обръща,тя даже не може да лежи на една страна (заради ортопедичните е свикнала само по гръб и това е )
Хубава вечер  Hug Hug

# 647
Белверде, много полезна информация и много добре и ясно написана  Hug
Котка и Калинка, Ина постоянно дращи по кошарата си. Ние сме със сгъваема и отвътре е едно като мрежа (не знам дали всички са такива за това обяснявам) и като някоя котка драпа  Mr. Green
Кашпичка, ние пък не качваме много, но спим по цял ден и цяла нощ  Mr. Green Между всяко кърмене си спи по около 2 часа, будува само вечер от 17-18 до 22-23. Предния месец беше качила 400гр., на 22-ри ще видим този месец какво ще покаже кантара.
Женя, и Ина не се обръща и не може да лежи настрани. Тя дори не прави опити да се обръща  Crazy Мързел голям, само спи.

# 648
Блонди  Hug мерси много  Hug
белверде уникално систематизирано  Hug

# 649
Камелия дращи по всичко, понякога зъбите ми настръхват от звуците, които вади  smile3544

А вашите деца клатят ли се понякога като шизофреници?  Crazy Като седи в мен и явно иска нещо и започва да се набира напред-назад, точно както аз пишках с нея в напреднала бременност  Whistling

# 650
Ивка прахообразната е новата. Сега четох, че са подарявали старите кутии за да се освободи място за новите. Тц, тц изпуснах, ама то това е било още септември.
белверде мерси за положения труд Hug
Котка жена на Стинг, а? hahaha hahaha
Муки пускай снимката. Аз синината съм я забелязала одавна, но сега тия капилярчета са нови Sad
Блонди сега ме подсети, че като раждах и понеже по-малко ме болеше седнала, отколкото легнала и седях на ръба на леглото и си клатех краката и се сетих за теб тогава Crazy

# 651
Белверде,и аз от известно време правя нещо подобно,но изобщо не може да се сравнява с твоята подреденост  Embarassed Благодаря ти че сподели,ще го копна веднага към това което трупам и аз.

Васето,аз още в началото те бях питала за каляването ако си спомняш.Много ми се иска да не расте изнежен.Кика все я вардех,че е момиченце,но Явор викам по мъжката да расте  Mr. Green У нас все проветрявам- разчекнала съм прозорци,врати.Усетих че и за мен е добре да излизам,но това по повод депресиите.
Само лятото изтървах въздушните бани.

Кашпи,Явор все го изкарват прекалено дебел,а изобщо не мисля че е.Пухи е в някои области,но чак пък толкова.Педито не пропуска да подметне,даже го разнасят да го показват /джипито има и педиатър,кабинетите са един до друг/.Аз съм наясно че има много по-дебелички и не разбирам тия им реакции.На 27.12 беше 8,500 ,а вчера искала от любопитство да го претегли и показа 8,600....мен това изобщо не ме притесни и й казах че сега ще спи спокойно понеже вече няма да се изумява от теглото му.Но относно захранването не ме е карала да започвам.Тя все е против форуми обаче аз я разконспирирах къде е писала докато е била тя в майчинство и сега само я дебна дами каже нещо на въпреки за да я закова  Twisted Evil
 Joy Блонди...и мойта маймуна прави много смешни неща.Сега е на вълна песни.Явно му харесва да си слуша гласеца меден...обаче хапе долната джука и така мучи.

# 652
Белверде,благодаря за труда Hug
Женя Иванова,отидохме в една лаборатория,взеха му кръв,казахме,че искаме да изследваме алергия към белтъка на кравето мляко.Не се поема от ЗК.Плащаш си го Peace
Пфу,защо ли започнах да ровя из нета.Сега имам следния въпрос-от няколко дни в изпражненията има едни като тънки и къси нишки,кафяви на цвят newsm78 това окултни кръвоизливи ли са?Изобщо не бях се замисляла,ама пусто като къртица ровя из нета #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 653
Ооооооооо,  Муки, помня аз ...  Peace Ама то ако си навита и сега можеш да правиш въздушни бани. Първо проветряваш хубавичко, после го събличаш Явката голичък и започваш от 5 минути (примерно) да увеличаваш всеки ден докато стигнеш половин час. Дори сега мисля, че е много удачно с оглед на сезона.  Peace Пиши дали си се решила!  Hug
Оп, редактирам се! Аз ги правя и сутрин, и вечер преди банята!  Peace

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 20:36 от Vaseto29

# 654
А не се бях сетила за тоя вариант, ще се препокрия с Белверде, но ето ви още инфо :
Скрит текст:
Действително при 900 ккал препоръчителното количество мазнини е 30% от тях или 270 ккал, което е 30 г мазнини сумарно (от тях първо се приспадат мазнините от кърма/мляко, и каквото остане, не пречи да се покрие с авокадо).

Причината до 3-годишна възраст да се препоръчват пълномаслени продукти обаче не е заради набавянето на необходимите мазнини за деня. Причините са две: 1) Калцият от млечните продукти се усвоява по-добре, ако те съдържат мазнини и мастноразтворими витамини. 2) Именно заради наличието на мастноразтворими витамини е препоръката млякото да не е обезмаслено.

Обаче няма пречка ако млякото е обезмаслено, но се предлага в комбинация с други храни, съдържащи мазнини и мастноразтворими витамини, например авокадо, жълтък ...

Диня
- 7-9 м.
- подходяща непосредствено след като са въведени първите плодове
- слаб алерген (от едно семейство с пъпеша – едно наум при кръстосани алергии)
- добра, но не незаменима хранителна ценност (витамини А и С, фолиева киселина, някои минерали)
- високо количество лесноусвояеми захари (6-10%)
- средноцелулозна, съдържа пектин (внимание при чувствително стомахче и колики)
- може да запълни стомахчето за сметка на друга по-ценна храна
- диуретичен ефект (и предимство, и недостатък в детското хранене)
- подходяща за хранене с пръсти (почистена от семките)
- възрастта за въвеждане на диня съвпада с тази за пъпеш
- нитратите се натрупват в близост до кората

Пъпеш
- възраст: когато се въведат пресните плодове (може от 6 м., най-добре от 8 м.)
- може сред първите плодове
- добра хранителна ценност в детското хранене (бета-каротин, витамин С, минерали и др.)
- лесносмилаем за нежното стомахче (над 90% вода)
- невисоко съдържание на фибри
- тъй като се предлага в сравнително ранна възраст, трябва да се внимава при разрязването да не попадне замърсяване от кората (расте върху земята)
- не се прави разграничение между видовете (може с гладка кора, може с мъхеста)

Сурови плодове

Може след 6 м.
- само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка - спорен плод; манго - евентуално)
- не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
- всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
- суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
- плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
- суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
- в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
- ябълка (сладка)
- круша (сладка, не много твърда)
- грозде (обелени зърна)
- банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
- авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето 'чистия' вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.

Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.

Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории.

Зехтин:
- след 8 м.
- студенопресованите нерафинирани масла са тежки за нежното стомахче
- сходен като вид мастни клетки с кърмата и се усвоява почти изцяло от организма

Рафинирани растителни масла:
- 6-8 м.
- такива са сънчогледовото, рапичното, от царевични кълнове и др.
- по-лесносмилаеми и по-безпопасни

Масло:
- краве продукт (въвежда се в периода 8-12 м. по преценка или според местните педиатрични препоръки)
- съдържа важни витамини

Мазнините в пюрето имат за цел:
- да добавят калории (зеленчуците са с нискокалорични, затова се прибавят въглехидрати като ориз или картофи, както и мазнина)
- да подпомогнат развитието на важни тъкани и органи (мозък, ретина, нервна система т.е. мазнините са много важни през първата година)
- да подпомогнат ефективното усвояване на мастноразтворимите витамини

Дневната доза за добавяне в храната е 5-10 г или ½ до 2 ч.л. за възрастта под 1 год.

След като се въведе краве масло, добре е половината мазнини да идват от маслото, другата половина са растителни по избор.

Разбрах, че има проблем с логването в примерните схеми. Ще направя нова регистрация, защото старата наистина не работи. И аз не мога да вляза, незнам какъв е проблема, може би собственика е сменил паролата. И ще публикувам данните тук.  

Ето обещаната нова регистрация. Данни за вход:

Имейл: heka3bam@abv.bg
Парола: mamiteshema

Всеки, който желае може да влезе и да публикува своята примерна схема там, за да може всички да се възползваме от нея. Аз вече качих моята

По ваш съвет   минах през 2 безглутенови каши - ориз и едла  и утре мисля да почваме с глутена. Планувам да взема съм овес на хип, но ето какво пише на съсдържание: 100% зърнени култури(грис от твърда пшеница, непресято овесено брашно, обикновенна пшенична грис, непресято брашно от шпелта, оризова грис).
  Каква е тая пшеница   ? А и сякаш е малък избора на безмлечни каши овес   Вие с каква каша въведохте овеса?
Не знам каква каша си взела или гледала, но аз използвам безмлечна овесена каша на Хипп със състав: непресято брашно от овес, витамин Б1.

Това е съставът на каша"Мултизърнеста" на Хип-можеш да въведеш по-нататък пшеницата с нея.
Вземи си безмлечна каша "Овес" на Хип.
Аз въведох овеса с фини овесени ядки-смесвах ги сварени и пасирани с плодово пюре.Просто не можах да намеря кашата с овес тогава.

Киноа, амарант, елда и всякакви подобни храни има в Био магазина на пл. Журналист, в Елемаг, в Био магазина на Парчевич и Христо Белчев /но там трябва внимателно да проверяваш срока на годност, защото често продават стари неща/.

Когато даваш каша от елда можеш да прибавяш няколко лъжички от овесената,за да може всеки ден да присъства глутен.След около 10 дни можеш да си въведеш следващата глутенова храна.
Аз въведох овеса с фини овесени ядки и след 12 дни въведох и пшеницата с пълнозърнеста каша на Хип.
А кашите овес и елда на Хип ги давам от няколко месеца заедно,защото иначе не й харесва вкуса на елдата.Смесвам ги 1:1.

За жълтъка
7-9 месеца е по-скоро минималната възраст, не е задължително да се въведе тогава. Актуалната тенденция е около 9 месеца средно статистически. Има схеми на захранване, които стриктно препоръчват и 10 месеца. Желязото не е единственото предимство на жълтъка, той съдържа и някои важни мазнини и витамини - но пък съдържа и лоши ‘мазнини’ и вероятност за алергия. Въвеждането му зависи от всички тези факти, взето заедно.

Жълтъкът първите няколко пъти може да се дава по няколко трохички, постепенно се стига до 1/4. Дава се всеки ден докато се достигне 1/4, но може и през ден при по-предпазливо захранване. Ако редуваш през ден с месно пюре, 1/4 жълтък е повече от достатъчна. Съвременната тенденция е редовно, но все пак по-ограничено предлагане на жълтък. 2-3 пъти седмично е добре – може и още в началото по тази схема, може и както прецениш.

Ред за въвеждане на млечни продукти:
сирене - (извара) - масло - кисело мляко - прясно мляко
масло - сирене - извара - кисело мляко - прясно мляко
масло - извара - сирене - кисело мляко - прясно мляко

Масло = 8 м.
Сирене = 8-10 м.
Извара = 8-10 м.
Сметана, сухо мляко в пюре = 8-10 м.
Кисело мляко, йогурт = 8-12 м.
Прясно мляко (това е смисълът на 'краве мляко' в преводните статии) = 12 м.

Въвеждане на глутена
овес-ръж-ечемик-пшеница
Това е идеалният вариант за изреждане на зърната. Тук важното е да се знае каква е идеята т.е. как са степенувани зърната в зависимост от съдържанието на глутен и от вида на самия глутен. Тази последователност е свързана донякъде и със смилаемостта на зърната. Оттам нататък, ако няма възможност да се изредят всичките 4 зърна в тази последователност – не е чак такъв проблем. Добре е все пак да се мине през ечемик или евентулано ръж преди пшеницата.
Важното е да се почне с овес, овесената каша е отличен избор. След това ръжта и ечемикът се вкарват най-лесно с домашно приготвена храна – каша или пасирани зърнени ядки.

Месо
Ред  на въвеждане
Редът на въвеждане няма значение или пък зависи в голяма степен от местните традиции. Препоръката да се започне с бяло птиче месо е по-скоро в смисъл да се започне с някакво крехко месо, без мазнини.

Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.

Каша всеки ден  Може всеки ден, дори е силно препоръчително.
Добре е всеки ден да се предлага нещо зърнено - количеството е горе-долу колкото количеството на плодовете или зеленчуците за деня. Зърнените храни са едновременно калорични (което е много важно за възрастта 6-12 м.) и богати на важни витамини и минерали (В1, растителни белтъчини, желязо и др.).

Ако се предлага каша наполовина с плодове например, това се равнявa на 3-4 пъти каша седмично в пълна доза. Няма проблем да се дава всеки ден по половин или цяла доза. Освен това съвременните готови каши са направени така, че да се усвояват максимално ефективно от организма без това да води до напълняване; домашните каши могат да се приготвят без захар и други подобрители. С това са свързани и актуалните препоръки за често предлагане на каша.

С напредване на захранването кашата се заменя с други зърнени храни, но отново се спазва принципа да се дават всеки ден и в подходяща пропорция спрямо другите основни групи храни.

Пудинг от картофи
-------------------------

350-400 г картофи
2 яйца
100 мл прясно мляко
50 г сирене
2 с.л. брашно
60 г краве масло
сол на вкус

1. Добре измитите картофи се сваряват и обелват. След като изстинат се настъргват на едро ренде.
2. Прибавят се жълтъците, разбити с млякото, настърганото сирене и солта, а след това брашното и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се добре.
3. Сместа се изсипва в намазана с масло тавичка и се полива с останалото масло. Пече се във фурна на 200 градуса.

Аз лично си улесних живота като обелих картофите предварително и ги нарязах на парчета, за да се сварят по-бързо. Не съм рендосвала нищо - картофите ги намачках с едно нещо като огъната решетъчна лъжица - това е специално за мачкане на картофи, сигурно го знаете, и не съм ги чакала да изстиват напълно, а само толкова, колкото да не сготват яйцата при добавяне  Сиренето съм натрошавала, а белтъка на сняг, не беше точно на сняг, а просо разбит с вилица. Предполагам снега има отношение към бухването при печене, но и така се надига много и става супер пухкаво  
И не съм мазала тавичка с масло, а директно в тенджерата, в която варих картофите (тя е с метални дръжки) нахаках всичко останало и я бутнах във фурната

Модифицирано нишесте обикновено означава ензимно хидролизирано нишесте - е, добавено в пюретата не е естествен продукт, но пък вредно не е. Между другото, на същия процес се дължи втечняването на кашите, разтворени в кърма. Аз старателно избягвам готови хидролизирани каши, но в пюретата количеството на нишестето е много малко и ... няма значение че е хидролизирано.

Преходната храна
(Лю- преходната храна е тая, която научава детето да яде по-твърда хра с не толкова гладка консистенцияи с нея се преминава към почти нормална храна)
Преходната храна е много важна за детето, тя е естественият преход на детето от бебешката към общата храна, тоест тази на възрастните. Въвеждането на преходната храна започва през десетия месец от живота на бебето, като тя остава докато то навърши година и половина. През този етап практически на детето може да се дава почти всичко, като се внимава с количеството и начина на приготвяне на храната. Кога е добре детето да премине на преходна храна? С какво преходната храна се различава от бебешката и съответно от тази на възрастните? Какво не трябва да отсъства от менюто на малкото дете?
Какво представлява преходната храна?
Преходната храна се доближава по вкус до тази на възрастните, но консистенцията й е различна. Тя вече не трябва да се пасира като бебешката храна, а да се дава намачкана или едро смляна, в зависимост от типа продукт, който ще се дава. Зеленчуците се режат на много дребни парченца, а по-твърдите се дават едро смляни ли настъргани. Плодовете, които ще се дават сурови, трябва да бъдат настъргани. За приготвянето на храната не се използват запръжки, ястията обикновено са варени или задушени.
От особена важност са вкусовите качества на преходната храна, тъй като детето постепенно започва да оформя своите вкусови предпочитания и трябва да придобие едно положително отношение към храната. Растителните мазнини (олио) спомагат за по-добрия вкус на храната на детето, като естествено трябва да се употребява в умерено количество – две лъжички за приготвянето на храната за деня при бебета от 6 до 12 месеца и три лъжички при децата между 1 и 2 годинки.
Не без значение е и видът и консистенцията на предлаганата храна, тъй като много често мъниците не я избират по аромата, а по скоро чрез усещането си за допир – знаете мъниците колко много обичат да хващат храната си с ръце и в повечето случаи това не е, защото не умеят или не знаят за какво се използват приборите, а защото така придобиват представа за храната.
Какво трябва да включва преходната храна?
След годинката млякото и млечните продукти продължават да бъдат основен източник на белтъци, витамини и минерали за детето. Количетвото им трябва да около 400-500 гр. на ден.
Ако разделим хранителните продукти според функцията, която изпълняват за детето, ще получим три основни групи:
- храни, които дават енергия – дават сили и енергия на детето да играе и да се движи.
- храни, които допринасят за растежа – храните, които съдържат протеини спомагат за растежа на детето, за възстановяването на организма му след боледуване. Такива са млякото, яицата, месото и рибата и др.
- храни, които предпазват организма – това са храни, богати на витамини и минерали, които спомагат за правилното функциониране на организма и предпазват от болести – по-голямата част от плодовете и зеленчуците.
Не са препоръчителни сладкишите, бонбоните, близалките и други подобни. Освен, че съдържат големи количества оцветители, консерванти и химически добавки, те могат да доведат до затлъстяване, кариес, хиперактивност и т.н.
Сушените плодове също не са много подходящи за малкото дете до годинка и половина, защото са твърди, трудно се дъчват и има риск от задавяне, като същото се отнася и до ядките.
Избягвайте прекомерната употреба на животински мазнини, те са полезни само в строго ограничени количества. Гответе с минимално количество сол, избягвайте силните подправки, специалните сосове със силни аромати и пикантен вкус, както и полуфабрикатите.
Преходна храна – от кога?
Когато детето навърши десет месеца можете да започнете въвъеждането на преходната храна. На обяд, преди да дадете на детето зеленчуковото или месното пюре, му дайте няколко лъжички преходна храна. После по модел на захранването, постепенно увеличавайте количеството докато напълно заместите пюрето.
След единайстия месец постепенно се преминава към четирикратно хранене през четири часа, като съответно се увеличава и количеството на храната – то става 300-350 гр. на хранене. Продължава се плавното въвеждане на преходната храна и през другите периоди от деня.
Когато детето навърши 1 годинка то вече може да премине изцяло на преходна храна, с която ще се храни до годинка и половина.
Какво се променя, когато детето стане на една годинка?
• храносмилателната му система вече е достатъчно зряла и е готова да обработи по-голямата част от хранителните продукти, които консумират възрастните. На 12 месеца някои деца имат по-малко зъбки от други, но след тази възраст ще пораснат всички зъбки. От 8-9-месечна възраст бебетата вече могат да дъвчат или по-скоро да преобръщат в устата си полутвърди храни.
• вече е овладяло важни двигателни умения – научава се да пие от чаша, да държи лъжицата, да седи стабилно, да комбинира движенията и на двете ръце, може да хваща парченца храна с пръсти. Много е важно да стимулирате непрекъснато бебето да развива своите умения: да дъвче, да пие от чаша, в началото да използва ръцете си, за да яде. Едно дете, което не е опитвало никакви твърди храни до годинка и половина, е много възможно в последствие да откаже да дъвче, тъй като няма да е придобило това умение навреме. Подходящата възраст, от която можете да започнете да учите мъничето да дъвче е около осмия или деветия месец – давайте му солетка, бисквитка или друго, малки късчета, които може да държи в ръка и го наблюдавайте зорко.
• след навършването на около годинка и половина апетитът на детето намалява, като тази промяна е най-силно изразена след навършване на две години, защото тогава растежът на детето не е толкова интензивен както е бил през първата година, например. През този период, за да сте спокойни, че детето се храни добре и съответно се развива добре е достатъчно да се уверите, че детето е весело, жизнено и физически и психически активно; че не боледува прекалено често.
През втората година детето пораства с около 12 см., след като навърши две години – ще расте с около 5-6 см. на година.
Запомнете:
Храненето трябва да бъде един момент, изпълнен изключително и само с положителни емоции, трябва да сближава семейството. Особено за едно малко дете е много важно да се храни с желание и удоволствие. Според много изследвания физическото развитие на децата, които се хранят с удоволствие, е по-добро, в сравнение с децата, приемащи същото количество храна, но с нежелание и негативно отношение към храната. Според данните от много изследвания, храненето, свързано с положителни емоции допринася за по-доброто развитие на мозъчните процеси, тъй като е известно, че психическото развитие зависи предимно от средата, в която расте детето.

Пластелин

1 чаена чаша брашно
1/4 чаена чаша сол
2 пакетчета (или 2 с.л.) лимонтозу
1 с.л. олио
1 чаена чаша вода плюс оцветител (примерно боя за яйца или друг вид, със степче също става, а и после мирише хубаво пластелина)
аромат по желание - капсула ванилия, лимон или каквото решите

Брашното със солта и лимонтозуто се смесват. Заливат се с водата, олиото и аромата. Става една безформена течност с малко бабунки, която се бърка непрекъснато на умерен котлон (около 5 минути), докато се оформи плътна еластична топка (започва да се отлепва от стените на съда). Вади се, премесва се малко на набрашнена повърхност, ако искате да стане по-твърдо и воала - наслаждавайте се!
Съхранява се в хладилник, най-добре в плътно затворен съд и издържа доста дълго. Някъде четох, че годността му е един месец, но и по-дълго е изкарвал вкъщи.

за меда, да ви споделя и аз.
Мед не се препоръчва да се дава до 1г. Не заради това, че е силен алерген, а поради опасност от детски ботулизъм - съдържа ботулинови спори, които могат да причинят това заболяване. За възрастни не е опасно, но под година бебшката храносмилатела система не е достатъчно развита, за да се пребори с него (ето това е причината пък след година - година и половина вече да е безопасно).
Колко пъти на ден трябва да бебето ми да яде твърда храна?

На първо място той ще яде твърда храна само веднъж на ден. С около 6 до 7 месеца, две хранения на ден е в норма. С около 8 месеца той трябва да се яде твърда храна три пъти на ден. Диета Един типичен ден на 8 месеца може да включва комбинация от:

Майчиното мляко или обогатени с желязо формула
    Обогатени с желязо зърнени култури
    Жълто, оранжево и зелено зеленчуци
    плодове
    Малки количества протеин като птиче месо, леща, тофу, и месо
Схема за въвеждане на продукти (правена за Вики):
Скрит текст:
1.   ЗЕЛЕНЧУЦИ (чрез пюрета):
Тиква 5-6 м.
Морков 5-6 м.
Картоф 5-6 м.
Пъщернак 5-6 м.
Тиквичка-средата на   5-6 м.
Зелена чушка-края на   5-6 м.
Царевица- 6 м.
Карфиол-  6 м.
Броколи- 7 м.
Грах- 7 м.
Спанак- 8 м.
Зелен Фасул- 8 м.
Червена чушка- 9 м.
Домат- 10 м.
Краставица – 11/12 м.

Може и др да се появят в последствие за сега съм се сетила само за тия??

2.   ПЛОДОВЕ (чрез пюрета):
Круша- средата на  5 м.
Ябълка – Края на 5 м.
Банан – 6 м.
Синя слива – 6 м.
Праскова – 7 м.
Кайсия – 7 м.
Манго – 8 м.
Авокадо – 9 м.

3.   МЕСО
1 вид месо- средата на 6 м. (Точно 2 месеца след захранването и 10 тина дни след въвеждане на оризова каша)
Оризова каша – 1 вид месо- каша елда- 2 вид месо
2 месо – края на 6 месец
Не съм мислила нито какво ще е първото месо, нито какви ще са др. Видове след него, нито кога по на там да продължа с др меса- може би по месец за вид месо?????
 И рибата кога (8-9 м.)???

4.   ЖЪЛТЪК- 7 м. (след въвеждане на месото за да се редуват с вече въведените меса)

5.   КАШИ
Ориз  - началото на 6 м.
Елда – средата на 6 месец
Царевица -7 м.
Просо – 7/ 8 м.
Овес ( на Хип ) – 8 м. (започвам с него въвеждане на глутена)
Киноа - 8/9 м.
Амарант- 9/ 10 м.

6.   ГЛУТЕН – 8/ 9 м.
Овес на Хип
Ръж, пшеница, ечемик – (не знам под каква форма ) в продължение на 1 месец (въвеждани са чрез ядки, пюрета, каши)

7.   МЛЕЧНИ- 10 / 11 м.
Сирене-10 м.
Кисело мляко- 10/11 м.
Млечни каши- 10/ 11 м.

8.   МАЗНИНИ- от 6 м.
Рапично олио, чрез пюренцата- 6 м.
Краве масло- в храната  - 7 м.
Олио, зехтин- 8 м.

9.   СУРОВИ ПЛОДОВЕ – 8/9 м.
Ябълка, банан (и др. Въведени чрез пюретата)- 8 м.
Киви, пъпеш (и др. Сезонни и не въведени) – 9 м.

10.   СОКОВЕ 9/ 10 м.
Ябълки и др. Сезонни и въведени – 9 м.
Които не са въведени- 10 м.

11.   ПОДПРАВКИ
А) ЗЕЛЕНИ- 7,8,9 м.
Копър, магданоз, целина и др. Според правилата
Лук- 10 м.

Б) ДРУГИ- след 12 м.
ЗАХАР, сол и др.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 20:58 от gundie

# 655
Ето 2 снимки на мойта бухтичка от вчера. Сега е 7700 и 65см Grinning
Скрит текст:
Скрит текст:

Васето , преди години много често ходех в Сливен и пазя много добри спомени за града. Даже имаше вероятност да живея там Grinning Сега как е  Grinning

# 656
Скрит текст:
ето и снимка от нас  Heart Eyes
Леле Кашпичка голяма сладурана

# 657
  • София
Ати, дано се оправи бързо Вики!  Hug Междудругото мисля, че ако купиш инхалатор много би ви помогнал. Аз се ослушвам още, но мисля да купувам и да правим инхалации ако се налага.
Бют, реши да захранваш ли бе, моме?  hahaha Така и с раждането ме изненада.
Гунди, проблемът с ориза ли? В оризова каша Гербер, която е на Нестле. А къде го чете това другото на български?
Муки, дано да ги видиш тия световни красоти!  Hug
Котка, май ти се ще нещо със Стинг да имаш ама... hahaha
Уау, белверде, сериозна дисертация! Благодаря, че сподели  Hug
Първата храна според мен няма нужда да е 10 дни. Аз за жълтъка знам, че се дава в зеленчуковото пюре и не в деня на месото. Редуват се дните - зеленчуково с жълтък, на другия ден месно.
Абе вие ме побъркахте днес бе! Вие дипломни работи да бяхте написали! Леле сега и гунди! Аз пък си направих екселска таблица с какво захранвам  Laughing
Хохо, кашпи, сладурка е Ивайлето!  Laughing
Ангелчо на борето с какви готини бузки е!  Laughing
Блонди, вчера и днес Сашето ака само по веднъж. А напоследък си акаше по 2-3 пъти на ден. Вчера след тиквата беше яко омазан, а днес чак привечер се изака и доста се понапъна. Не беше гъсто, но една идея по-гъсто от досегашното. Явно си влияе по различен начин на стомахчетата.

И да ви кажа, че днес в ДМ отидох за Милумил. Оказа се, че 1-ка и и 2-ка са по 17 лв. Нападайте! Аз заредих няколко кутии. Laughing

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 21:39 от bi_bi

# 658
Васето,аз съм навита ...но бях забравила съвсем.Днес се сетих че правеше и от утре го почвам.Сега и без това го държа без гащи сума ти време да му се проветрява гъзеца,колко му е и нагоре да е гол.

Дано наистина пообиколим някой ден.Смятаме като се постопли да идем до близките части на гърция и като казах така или иначе смятам да ви питам какви документи се искат за децата при излизане от страната?

Купуването на инхалатор е едно от най-смислените неща с които съм се сдобила през живота си  Peace

Ето снимките на "синините" https://picasaweb.google.com/113053587030952437949/DropBox?authk … gCJjem8yGo4jj-wE# дано се вижда добре.Снимала съм с телефона.....с апарата още по-зле е работата

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 21:59 от Муки

# 659
А, не, Гунди, ще ме прощаваш, ама това си е вярно за дисертация. Не мога да го изчета  Crossing Arms Joy

какви документи се искат за децата при излизане от страната?

Паспорти.  Simple Smile И ако не сте и двамата родители с тях, пълномощно от този, който липсва.

Общи условия

Активация на акаунт