Хрупкав тиквеник

• 11 349
  • 9
  •   1
Отговори
Тъй като никога не съм обичала тиквеник, от онези меките, сочни с много плънка, а принципно обичам тиква, най-сетне намерих рецепта, която харесвам. Става много хрупкав и вкусен. Докато все още има тикви го споделям с вас  Hug

Около килограм изчистена тиква
1 пакет кори
накълцани орехови ядки
захар
канела
олио

Настръгана тиква задушавате до омекване в малко олио с канелата и захарта. Захарта да бъде половината от предвидената сладост, която искате да постигнете.
Корите разрязвате на две половинки, там, където са прегънати. По дългата страна намазвате с олио. В долния край на кората слагате от тиквата (не слагайте много), отгоре поръсвате от орехите и върху плънката и върху цялата кора поръсвате със захар - ето така. Навивате на пуричка и редите в намаслена тава. Не ги притискайте много едно до друго, да не се залепят много.
Най-отгоре намазвате пуричките с олио и пак поръсвате обилно със захар. Печете на слаба фурна отначало, докато се зачервят, след което усилвате малко, но не повече от 160°. Така печете до почервеняване.
Изваждате от фурната и веднага ги разделяте, ако има залепени. Не поръсвате с вода, не завивате с кърпа, оставяте така да изстинат. От бавното печене захарта и тиквата се карамелизират, а корите стават много хрупкави и от захарта се запазват така и на другите дни.

# 1
  • SHOOT ME 10 $
Браво мис Блонди! Аз им казвам на някои от домакините , че тиквата преди всичко трябва да се задуши - те не, та не! Но това все-пак е въпрос на вкус. Поздрави! Hug

# 2
Много вкусен!Майка ми го прави по същия начин.

# 3
  • София
Аз им казвам на някои от домакините , че тиквата преди всичко трябва да се задуши - те не, та не! Но това все-пак е въпрос на вкус. Поздрави! Hug
Винаги задушавам тиквата.Заради лош спомен от суровата тиква на свекърва ми.Преди да започна да си правя сама, аз тиквеник не ядях. Блонди, Весна ще го хареса, тя обича да са хрупкави корите.

# 4
Блонди, благодаря за споделената рецепта. Направих го и се хареса в къщи - дори мъжът ми, дето обича "мекото на баниците" го хареса - хрупкав и топящ се в устата. В петък имам именник и ще направя пак, за да почерпя в офиса.   bouquet

# 5
Кресми, радвам се  Hug

Мидко, аз пък от теб чувам, че тиквата можела да се слага и сурова  Sick

Тайна, ти как го правиш?  Hug

# 6
  • SHOOT ME 10 $
Мис Блонди, напротив ,и аз ,като теб твърдя ,че тиквата е по-добре да се задуши първо. Не си ме разбрала. Нали за това си твърдение си навлякох гнева на някои домакини.Прочети мнението ми в темата "Опитайте този божествен тиквеник"

Последна редакция: пт, 18 яну 2013, 08:54 от midkoo

# 7
Мидко, не се разбрахме  Simple Smile Имах предвид, че от теб научих, че някои домакини слагат тиквата сурова директно в корите  Peace

# 8
  • София
  Блонди, с готови кори правя и задушавам тиквата със захарта и малко масло. Канелата и орехите добавям накрая.Но навивам корите на обикновена баница и слагам и масло отгоре.Аз я обичам с тесто като си я направя, става мекичка,а дъщерята обича хрупкави баници.

# 9
  • Варна
Аз винаги така съм правила тиквеник. Баба така го прави и аз така Grinning
Тиквата я задушава и винаги е хрупкав.

Общи условия

Активация на акаунт