Да преправим старите мебели с любов - 19 тема

• 81 957
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Между другото, хвърлила съм око и на гардероба ни в спалнята, но да видим дали ще събера смелост за него. Че той е един красив, от бук, лакиран с орехов лак, ама аз съм си наумила, че всичко в спалнята трябва да е бяло и явно няма да мирна, докато и него не го бастисам Laughing
Аааа, тук нищо не бастисваме, моля, моля Naughty Всичко става чистак- бърсак ново, свежо и многооо убаво Grinning
Скрина мисля, че го минавах с 3 ръце Аквис Rolling Eyes и то без контактен грунд, че нямах под ръка. Но ти си го направи с контактния, че да ти е мирна главата, да не почне да се бели. Изчакай още малко, ако нямаш топъл балкон, за да могат да изсъхват добре слоевете.

# 541
Добре, значи утре купувам обезмаслител, боро контакт и акрилна боя....четка или валяче? newsm78 Имам си два южни балкона, на които днес беше над 20 градуса сигурно, защото са на завет и слънцето пече здраво, така че мисля утре да открия сезона Laughing Ще се похваля/оплача после Laughing

# 542
Обезмаслител какъвто имаш в къщи, за печки, универсален, няма значение. Ако гониш сатенен ефект, препоръчвам Аквис. Ако искаш матов- Акварил AQ-16, ако искаш супергланц- Акварил AQ-12, на Лакпром. Купи си И четка, И валяче, но плюшено, а не дунапренено, ще пробваш с кое ти е най- удобно. Аз предпочитам четката, валячето само при големи повърхности и за икономия на матРял Wink
Ааа, и четката с мек косъм, че твърдите оставят следи Grinning

# 543
Обезмаслител какъвто имаш в къщи, за печки, универсален, няма значение. Ако гониш сатенен ефект, препоръчвам Аквис. Ако искаш матов- Акварил AQ-16, ако искаш супергланц- Акварил AQ-12, на Лакпром. Купи си И четка, И валяче, но плюшено, а не дунапренено, ще пробваш с кое ти е най- удобно. Аз предпочитам четката, валячето само при големи повърхности и за икономия на матРял Wink
Ааа, и четката с мек косъм, че твърдите оставят следи Grinning

А тези бои миришат ли? Аквис знам, че имат такава на водна основа, а другите?
А Боро контакта мирише ли?
С обезмаслителя се изчиства преди Борото, нали така?

# 544
СедеФка, благодарско за съвета   bouquet - значи само лак на водна основа! А ще го закрепям на летвички, които хем ще го държат хем ще уплътнят между ребрата на преградата. Но си права - трябва първо на нещо да го залепя, после летвите по страниците откъм гърба и после самите летви ще опитам да закрепя на самата преграда - е това ще го мисля още!
Знам си аз, че при вас ще намеря и ценни съвети и подкрепа за щурите идеи  Hug

# 545
Добре, значи утре купувам обезмаслител, боро контакт и акрилна боя....четка или валяче? newsm78 Имам си два южни балкона, на които днес беше над 20 градуса сигурно, защото са на завет и слънцето пече здраво, така че мисля утре да открия сезона Laughing Ще се похваля/оплача после Laughing

Ама защо ще влачиш на балкона?! Боядисвай си вътре. И Борото е на водна основа, и боите. Нито миришат, нито нищо. Постилаш си вестници покрай шкафчето, мажеш една ръка Боро, ама мноооого на тънко и с размазване докато стане равномерно /защото Борото е много течно и върху лак става на капчици/, след час слагаш първата ръка боя. На другия ден - втора ръка, на третия - трета и така, докато не останеш доволна от резултата. Боята също е добре да е на тънко и малко разредена. На допир боята съхне за около час-два, та няма да е фатално ако някой се допре до шкафа междувременно.

# 546
baibibi, ами то няма никакво място, шкафчето в момента почти се опира в леглото и се опира в пердето от другата страна, тя спалнята ни е една голяма, не си е работа Laughing А и като се знам каква съм сръчна, ще боядисам и половината стая, докато се опитвам да боядисам шкафчето Laughing Но от друга страна може и да последвам съвета ти, защото пък то навън сега стана хладно, а вътре е топличко, със сигурност ще съхне по-лесно.  Grinning  Ще пробвам само да поразместя в стаята.
Сега имам и друг въпрос обаче Blush
Изобщо не мога да преценя каква трябва да е боята - мат, гланц или сатен Sad
Искам да го докарам на вид да прилича на леглото ми, което е ето такова:
Гланцът го отхвърлих, ама мат или сатен? Thinking

# 547
  • В градината...
А Оргахим нямат ли такива бои ? Че са ми на 2 крачки.

# 548
  • ГОре на черешата...
Здравейте! Нуждая се от съвет  Praynig.
Предстои ремонт на детската стая и мебелите вече са поръчани -  секция, легла, бюро в цвят венге+астра.
Подът ни е чамово дюшемо, което ще изциклим. Ако го лакираме обаче само с лак за под - жълтее и някак не ми се връзва с цвета на мебелите. Какво да направя? Има ли вариант за някакво тониране в цвят, който ще си подхожда с мебелите? Ровейки се в стари теми попаднах на мнение мисля на Ред Шу, която е показала този под и обяснила, че минала 2 ръце с лазурен бял лак и отгоре 2 ръце лак за под.

Преди малко попитах в строителна борса - опитаха се да ме убедят, че не можело да тонирам чамово дюшеме. Наистина ли е така Rolling Eyes? Искам да постигна цвят като на снимката с леглата или бюрото. Стаята е детска, с източно изложение ако има значение.
Предварително благодаря  bouquet!

# 549
Не разбирам какъв цвят искаш да ти е дюшемето. Естествено, че може да се оцвети чам.
Може предварително да оцветиш с байц, а отгоре да положиш лак или масло за дърво, или директно да намажеш с цветен лак или масло.
За мен вече лакът е абсолютна отживелица, що се отнася до дървени подове. Препоръчвам силно масло за дърво марка Осмо /представителството е фирма Фивекс/ поради много причини, които обаче ме мързи да изтъквам в момента /поне сто пъти вече съм обяснявала какви са предимствата/. Също така препоръчвам да не се правят експерименти с други марки масло.

# 550
  • ГОре на черешата...
Байбиби, не знам точно как се нарича цветът - като този на пода от снимката с леглата - светъл, пепеляв, а не естествения цвят на чам.

Сега чувам да не се слага лак за дърво Embarassed - а няма ли да се нараняват/драскат дъските - чамът е много мек материал.

# 551
Е, той лакът не втвърдява дървото. А чамът наистина е мек и не е особено подходящ за подова настилка, но все пак това е жилищно помещение, а не обществен салон. Нито някой ще ходи с токчета, нито ще се влиза с обувки. Ако децата обаче чукат с малки чукчета по пода, никой лак няма да е в състояние да опази дървото. Омаслено, дървото може да се коригира много лесно и бързо, ако бъде наранено /за разлика от лакираното/. На всичкото отгоре това му е хубавото на естествения материал - не пречи малко да е ... хм, надупчено.

# 552
аз мисля, че това, което си показала е някакъв орехов цвят, поне на мен на такова ми прилича. Вкъщи детската, спалнята и хола са с естествен паркет от десет години вече, като в детската е буков - сравнително мек и недостатъчно подходящ за паркет. Всичко е лакирано, щото преди десет години не бях чувала за масла Laughing Екстра си е навсякъде, при повече желание можеш да намериш тук-таме някой кусур, но като се има предвид, че вилнеят две деца из стаите, може да се каже, че не е мръднал паркета. Така че не му се притеснявай толкова Grinning

Така, да докладвам Laughing Накупувах необходимите материали, за децата това боядисване се оказа голямо приключение, половин час стояхме в магазина в избиране на подходяща четка и валяк, накрая взехме по два размера от двата вида Laughing
Първите стъпки са изпълнени - чинно обезмаслих, намазах с бороконтакт, изчаках по часовник Laughing и боядисах първата ръка. Не мога да ви опиша какво въодушевление ме е обзело, чак не мога да преглътна, че трябва да чакам до утре вечер, та да боядисам втората ръка. Обаче усещам, че ще стане Laughing

# 553
Fairy, няма начин да не стане! Честито зарибяване!

А букът е много твърдо дърво, далеч по-твърдо от чам.

# 554
Благодаря, вие сте виновни Laughing Ако не бях попаднала на тази тема, никога нямаше да ми хрумне да си разкрасявам мебелите  Grinning

Иначе да, то не знам дали от чам има по-меко дърво, с пръст да го натиснеш, ще се деформира. Даже май сефте чувам за чамов паркет точно поради мекостта му. Аз по-скоро го сравнявам с дъбовия ни паркет, който не е мръднал никъде ,пък буковият си има известни наранявания.

Общи условия

Активация на акаунт