Боледуване на децата ни в яслена и градинска възраст- как да се справим?Тема 3

• 39 301
  • 730
  •   1
Отговори
# 630
Емир, утре ще попитам колко дни ще е карантината, но по спомен е само 7 дни, защото винаги съм се чудила защо е така кратка.

Точковата система се нарича Centor. Ето най-общо, но по англоезичните медицински журнали можеш да издириш и в пълен текст:  

За клинична оценка на пациенти със суспектен GABHS фарингит може да се прилага точковата система Centor (от 0 до =/>4 точки). Тя води до подобрена диагностика, избягване на ненужно лечение с антибиотици и намалени разходи, предлагат авторите на друга статия, публикувана в списание American Family Physician (2).

Според тази система, по една точка се поставя за всяко от следните състояния: липса на кашлица, увеличени и болезнени предни шийни лимфни възли, повишена температура над 38 градуса С, увеличени тонзили с ексудация и възраст от 3 до 14 години.

При скор 0 рискът за фарингит с причинител GABHS е от 1 до 2.5%, при скор 1 той е от 5 до 10%. В такива случаи не са необходими изследвания на гърлен секрет или RADT, нито антибиотично лечение. При наличие на допълнителни фактори, като анамнеза за битов контакт с болен с доказана стрептококова инфекция, и скор 1, би могло да се изследва гърлен секрет и да се проведе RADT.

При скор 2 вероятността за GABHS фарингит е 11 до 18%, а при скор 3 – 28-35%. И при двата резултата са задължителни микробиологичното изследване и провеждане на RADT. При изолиране на бактерия е показано антибиотично лечение.

Скор 4 или повече точки показва вероятност за GABHS фарингит 51-53% и е необходимо да се започне емпирична антибиотична терапия.

Хората хубаво си го пишат, за да се избегне резистентност, тъй като чета, че пеницилинът вече се явява в някои случаи на стрептокок невалиден, т.е. стрептококи от тип А стават резистентни, което е ужасно.

# 631
Чери, дано леко я изкарате!

И какво реално е скарлатината?
 *гнойна ангина от бетахемолитичен стрептокок тип А + характерен обрив
 *гнойна ангина от бетахемолитичен стрептокок
 *нещо друго?
Никак не обичам разните нетипични форми. А за карантинните мерки в детските заведения, здрави и нелекувани носители не знам какво да кажа. Дали е просто нехайство от страна на съответни органи или все пак има някаква причина.

Емир, ще пробвам с гаразон. То при моето дете не е имало някаква много ярка клинична картина реално. Факт е, че още първата нощ след първото поставяне на капките /почнах ги вечерта/, детето спа по-тихо. Но тя само предишната нощ повечко похъркваше. Ще видим. Тази седмица ще я гледа майка. Лошото е, че не мога да си позволя изобщо да я спра от ясла.

# 632
Блу, благодаря!

Скарлатината е куп от признаци и общото е, че трябва да бъде изолиран стрептококот тип А+другите изяви на болестта - обрив, температура.
Нетипичното при моят син е кашлицата, която се явява нетипична за скарлатина, и ниската температура.

# 633
  • София
Sourcherry може да е нещо мешано  Thinking
МИ при нас като не се изолира втория път и въобще не вдигна Т - е ли скарлатина или не е?  Laughing Но аз съм категорична, защото гърлото изглеждаше като предишния път едно към едно. Пък и УНГ е виждало доста стерптококови ангини, та аз преставам да се терзая...след като за 5 дни гърлото не се оправяше, а напротив ...Тав същност може да не е скарлатина в пълния вариант, а ангина причинена от стрептокока на скарлатината...аналогна ли как се казваше там...
А ти защо избърза с аб, ако имаш съмнения дали въобще е скарлатина?Прочетох,...имал налепи....

# 634
  • Някъде на път....
На слушалки май не се чува винаги бронхит ,или бъркам ?  Thinking
Чува се на слушалки.  Peace
И бронхеолит се чува.

# 635
Изтръпвам, като чуя за скарлатина  Confused Скорошно оздравяване на всички болни дечица!

# 636
Емир, бързах с АБ, защото детето ми беше като парцал, пък и е с налепи. Налепите може да са си от всякаква буба, пък и не съм лекар все пак, че да решавам.

Моля кажи, с какво лекувахте?
Изписаха му Клацид 250 мг. х 5мл. на 2 часа. Това не е ли конска доза?

# 637
Емир, бързах с АБ, защото детето ми беше като парцал, пък и е с налепи. Налепите може да са си от всякаква буба, пък и не съм лекар все пак, че да решавам.

Моля кажи, с какво лекувахте?
Изписаха му Клацид 250 мг. х 5мл. на 2 часа. Това не е ли конска доза?

Бързо възстановяване на младежът ти, Sourcherry.  Hug
На мен единственото конско в дозата ми се вижда, че е на 2 часа. Предполагам, че на 12 би трябвало да се чете. Зависи и за колко дни е предписано нещото.
А за хигиената - каквото и да направиш, все нещо ще си пропуснала. Ако много ти се търка и имаш някакъв Цитросепт - според листовката бил перфектен дезинфектант.  Wink

# 638
  • София
Sourcherry кладица беше 250/5 по едно хапче. Тя е 20 кг. Сега зината пак е така Зинат 250/5 по едно хапче на 12 часа. Честно казано смятам, че като се пие аб, по-добре да е максималната доза, а не по-малка, че просто никаква работа не се върши освен резистентност. Пък и нали се изчислява спрямо кг на детето...

# 639
Чери, дано не е скарлатина все пак, дано няма някакви коки и детенце по-бързо да се оправи.
сега чета за дозата ви, да не би наистина да пише на 12 часа, питай пак док, АБ през 2 часа май е много? те са на 6 или 12 часа обикновено, нали?
Лисичке,, как е малката днес?
то и това болно време, дето му се вика, 15 градуса, после 0... #Crazy
да е по-здрава седмицата от миналата!

# 640
Предвид килограмите доста са им изписали, но наистина е по-добре да е максимална дозата.
Той пие Клацид солюшън 250х5мл. на 12 часа. 20 кг. е и той но с това неядене сигурно е станал към 19, а може и по-малко.
Не желае да се храни това дете, само вода пие Confused.

Рони, благодаря Hug! Джос -  Hug!
Спирт имам и си търкам. Макар, че причинителите на скарлатина са 3 броя, които са патогенни за човека. Дежурната педиатърка вчера обясни, че се създава имунитет към причинителя, който в момента го е инфектирал и няма как да се реинфектира отново.

Пропуснала съм единицата, на 12 часа е естествено.

Може ви би надух главите с тази скарлатина, но ми е притеснено. Диагнозата винаги ме е изпълвала с ужас.

# 641

Лисичке,, как е малката днес?
то и това болно време, дето му се вика, 15 градуса, после 0... #Crazy
да е по-здрава седмицата от миналата!

jos  Hug , по-добре е значително от ряпата с мед , кашлицата значително намаля , сега покашля само от време на време.

# 642
Чери, нашите лекари обичат АБ да са във високи дози, особено пък от дежурни и спешни центрове. И във вашия случай заради евентуалния стрептокок съвсем се застраховат с максимална доза.Но питай и вашия педиатър, за да си по-спокойна. Гадна е скарлатината, но все пак хваната навреме и адекватно лекувана не се стига до усложнения.

# 643
Блу, питах я многократно. Питах и други лекари - дозата си е адекватна.
Има известна презастраховка, именно поради лошите последици.

# 644
  • София
Цитат
Изписаха му Клацид 250 мг. х 5мл. на 12 часа. Това не е ли конска доза?
И ние бяхме със същата доза. И отново след две мнения.

Общи условия

Активация на акаунт