Боледуване на децата ни в яслена и градинска възраст- как да се справим?Тема 3

• 39 309
  • 730
  •   1
Отговори
# 615
О, те са се появили доста симптоми за скарлатина.

Пожелавам Ви безпроблемно и бързо оздравяване   bouquet

# 616
Обривът по тялото се оказва доста типичен, а той е много бял и съвсем си личи.
Благодаря за пожеланията!

Предполагам, че и аз съм носител, та ще се изследвам и ще си пия АБ.

# 617
  • София
Sourcherry писах по имейла на всичките родители /е тези, които са си дали/, пуснах им статията за скарлатината. ПОвечето от тях веднага си пуснаха секрети и се появиха още деца, в резултат на което вече официално имаше две деца със скарлатина, появи се трето...аз досаждах на мед.сестра в ДГ. В крайна с/ка тя взе секрети, но на половината група, защото част от децата бяха болни, здравите си ги държаха по домовете. Та от въпросните 10 присъстващи, 5 бяха носители...и от там почна моята сага, защото писах на родителите/всъщност те бяха в списъка на тези, с които си кореспондираме по имейла/ Един от родители ми изброи по именно децата, на които е изолиран стрептокока - та така разбрах имената на децата, но пък никой от тези родители не каза, че детето му е здрав носител /до преди това непрекъснато си пишехме, какво ще правим, как ще процедираме/ и накрая РЪЦ, като опря ножа до техните деца мълчание. Резултата беше - изтриха ме от приятели във фейса, и не ме поздравяват като се видим..Не че ми дреме де, НО пълно безочие, наглост, защото едната майка направо ме излъга, че секрета на детето е чист, а всъщност не беше....Мед. сестра също ме излъга, че всички се лекуват, а въпросните деца посещаваха ДГ, докато здравите и официално болните се лекуваха. А и по една случайност сме при един и същи педиатър с тези 5 деца и педи се изпусна и каза, че на никой не е изписала аб. Тя не спомена имена, но аз вече знаех имената от единия родител, чието дете е здрав носител...и така....Освен, че има вече отношение /много леко, защото с карантината се провали тържеството/ на учителката към мен, част от родителите ме гледат накриво...

# 618
  • на последния етаж
Пак скарлатина!  Tired
Съчувствам на дечицата, дано се оправят бързо.  Praynig
В петък отново пуснахме АСТ на дъщеря ми и вече е отрицателен (в средата на Януари беше точно на границата и педиатърът препоръча да повторим теста две седмици по-късно).
От понеделник трябва да е на градина (след повече от два месеца отсъствие). Но като ви чета, ми се свива стомаха.  Confused

# 619
А и по една случайност сме при един и същи педиатър с тези 5 деца и педи се изпусна и каза, че на никой не е изписала аб.

Shocked, защо???
На всички е ясно, че носителството е риск, огромен риск от поява на ревматизъм, сърдечни проблеми, заразяване и на други хора наоколо.
Трябва АБ да се пие, независимо дали има клинична изява.

Господи, какво ме чака сега, направо не знам.
Утре ще говоря с директора, по-късно и с педиатъра.

Ангина гнойна, без взет гърлен секрет имаше в групата, поне случай, за който знам, тъй като майката ми е позната и си общуваме. Другите деца е абсурд да ги проследя...
А по закон трябва да има едва втори случай в групата, за да се вземат секрети вкупом.

# 620
  • София
А и по една случайност сме при един и същи педиатър с тези 5 деца и педи се изпусна и каза, че на никой не е изписала аб.
Shocked, защо???
На всички е ясно, че носителството е риск, огромен риск от поява на ревматизъм, сърдечни проблеми, заразяване и на други хора наоколо.
Трябва АБ да се пие, независимо дали има клинична изява.
И аз си позволих да реагирам така - тя ми каза, че към момента са здрави и няма да даде аб - точка, буквално това й бяха думите. Едното е с недоказана алергия, другото влачи сополи нон стоп, третото вдига високи Т и т.н. Нямам наблюдение само в/у едно от тези пет деца...но останалите 4, за мен са силно казано здрави носители, но към монета факт, че нямама нищо освен нормалните неща  Wink - леко сополче, подкашляне...За съжаление СЗО препоръчва, но никъда няма писани правила да се пие аб при носителство...така ми отговориха и в РИОКОЗ. Така че, аз също съм в чуденка как да процедирам от тук нататък, дори и сакндал не мога да вдигна, защото черно на бяло нямам изолиран стрептокок, но пък имаме клиничнаката картина на скарлатина. Сега не съм уведомявала никой, чакам пак да стане бум в групата, защото Кати едва ли е единствената....
Така ми обясни мед.сестра, че трябва да има 2 деца с диагноза скарлатина, за да може ХЕИ да й пусне безплатни проби. След това тя дава резултата на родителите и личния лекар решава какво да се прави. Поне при нас така беше...

# 621
  • Бургас
Много сериозно звучи...
В нашия павилион е под карантина -варицела и скарлатина,но в нашата група още няма заразено дете.
Започвам да се притеснявам....

# 622
Емир, зная за правилото и то е общовалидно - трябва да има 2 регистрирани случая на скарлатина в групата, за да си направи труд сестрата да пусне проби и да ги занесе за изследване.
Много пъти с педиатъра сме говорили, че и при носителство е задължително да се пие АБ, просто  защото стрептокока е гаден и коварен - по лимфен и кръвен път отива към жизненоважни системи и органи и може скрито-покрито да започне да действа, а увредите са необратими доживот.

Мога само да се моля това да е първото и последното ни инфектиране със стрептокок тип А, защото ако не е, се получава омагьосан кръг и АБ след АБ...

Друго се сетих - РИОКОЗ са уведомени за нашият случай и утре ще има карантина на групата. Надявам се, че ще пратят човек, който да взема проби от повърхности, поне така беше, докато имаше случай на хепатит в групата.

# 623
Как се установява дали дете (родител) имат скарлатина ?

# 624
  • Mediterraneo
С гърлен секрет.

# 625

Въпросът сам по себе си е нелогичен.
Скарлатината има изявени признаци, иначе се доказва ако има наличие на обриви, температура, налепи, малинови папили по езика има и наличие на стрептокок тип А, който е изолиран от гърлено съдържимо и е нараствал за първите 24/48 часа.

Ей сега четох за бързите стрептококови тестове. Не са много надеждни.

# 626
Благодаря   bouquet

Въпросът сам по себе си е нелогичен.
Скарлатината има изявени признаци, иначе се доказва ако има наличие на обриви, температура, налепи, малинови папили по езика има и наличие на стрептокок тип А, който е изолиран от гърлено съдържимо и е нараствал за първите 24/48 часа.

Ей сега четох за бързите стрептококови тестове. Не са много надеждни.

Не знаех , затова питам ,благодаря   bouquet

# 627
Лисичке, не се обиждай Hug.
Зарових се в медицински журнали, гърлен секрет е единственото, което доказва наличие на скарлатина, тъй като често клиниката е разностранна.
По точковата система май моето дете няма никаква скарлатина, но гърленият секрет е онзи, който ще докаже или изключи наличието на заболяването.

Всъщност нещо, което е от особено значение - изисквайте си гърлен секрет, винаги, когато докторът отсече "Гнойна ангина".

# 628
А,няма за какво да се обиждам , уча се от Вас !
Чери ,дано всичко е наред при Вас !  Hug

# 629
  • София
Друго се сетих - РИОКОЗ са уведомени за нашият случай и утре ще има карантина на групата. Надявам се, че ще пратят човек, който да взема проби от повърхности, поне така беше, докато имаше случай на хепатит в групата.[/i]
При нас не пратиха...обясниха ми, че като идвали  и правили някакви замервания, всичко било в норма, което означавало, че ДГ добре се справяла с дезинфектацията и нямало нужда....нещо по различно да се прави при наличието на стрептокок!
Sourcherry сподели после колко дни е била карантината, при нас беше 7 дни и се увеличаваше при всеки нов изолиран случай.
Лисичке, не се обиждай Hug.
По точковата система май моето дете няма никаква скарлатина, но гърленият секрет е онзи, който ще докаже или изключи наличието на заболяването.
А това от къде го изрови?И каква е тази точкова система?

Общи условия

Активация на акаунт